Skip to main content

Gyereknap a Tropicariumban 2009

A Budapest-Kölcsey Lions Klub, a Hallatlan Alapítvány és a Tropicárium közös szervezésében jótékonysági gyermeknapot tartottak siket és nagyothalló gyermekek és családjaik számára az óceanáriumban.

A klubunk életében remélem egyrészt nem az utolsó, nem is az első, hanem egy folyamatában szoktunk és rendezünk ehhez hasonló rendezvényeket, hiszen az országos szervezethez hasonlóan mi is, klubunk is nagyon fontosnak tekinti azt a szempontot, hogy ahol lehet anyagi, fizikai és lelki segítséget nyújtsunk azon rászoruló gyerekeknek, felnőtteknek. A szervezetnek is alapvető szlogenje mint tudjuk, hogy segítsünk, szolgálunk.

A Budapest-Kölcsey Lions Klubtól kerestek meg és kimondottan kapóra jött nekünk, hiszen a Hallatlan Alapítvány szervezésében kimondottan gyerekekre fókuszálva szerettünk volna egy teret találni, ahol gyereknapi programot valósíthatunk meg. így került a fókuszba a Tropicárium, ahol is négy jelnyelvi tolmács segítségével a tárlatvezetés akadálymentessé vált az egészen kicsi gyerektől a hozzátartozó felnőttekig, testvérekig mindenki számára, hiszen az elhangzottakat, amiket a tárlatvezető elmond ezekről a különleges állatokról, élővilágról, a számukra nem befogadható, hiszen nem hallják s pont ebből a célból jelentek meg a jelnyelvi tolmácsok, akik mindezt akadálymentessé tették a számukra.

Hasonló rendezvényeket már csináltunk korábban is a Tropicáriumban, azok is ilyen jótékonysági alapon működtek, hogy meghívtuk például a vakokat egyik alkalommal és azoknak mutattuk be, szó szerint mutattuk be az állatvilágot. Ott az a különbség a mai nappal, hogy ő nekik az érzék, tehát a megtapintás és annak a magyarázata, ami volt a magyarázat az állatra, hogy mi az, ami tulajdonképpen kezükben van. Hát a mai nap az egy kicsivel könnyebb a vezetőinknek ugyebár, mert itt van tolmács és a tolmács átfordítja az állatoknak a feltételeit, amit mi megalakítottunk itt és amiért ez létrejött tulajdonképpen az az, hogy nem olyan nagyon régen, ami köszönettel vagyok, hogy be lettem választva a Lions-nak a klubjában, ami kimondottan azon alapszik, hogy hátrányos embereknek a segítségével foglalkozzon és azoknak megteremteni olyan lehetőséget, ami az ő hétköznapjukban nem mindig valósul meg.

Az alapítványunk weboldalán keresztül többször hirdetés jelent meg erről egy híradó formájában, ahol bemutattuk a Tropicáriumból néhány vágóképet, pillanatot, illetve szintén nyelvtolmács helyettesítette, tájékoztatta a hallássérülteket arról, hogy milyen rendezvényt szeretnénk számukra tartani, mert ez azért is különösen fontos, hiszen én jómagam már ötödik éve látogatom a siketek világnapját és, hogy valahogy kimaradnak mindig a gyerekek és különösen fontosnak tartom, hogy a következő generáció számára már egy sokkal befogadóbb, élhetőbb világot alakítsunk ki a jelnyelv elismerése és a jelnyelv használatával kapcsolatban. összességében a hallássérültek száma két- 300 ezerre tehető Magyarországon. Nagyon sűrűn fordul elő az a sztereotípia embereknél, hogy mivel hogy nem a hangzó beszédre épül a kommunikációjuk, ezért összekapcsolják mentális problémákkal is, holott erről szó nincs, csak egész egyszerűen nem a verbális, hanem a nonverbális kommunikáció a számukra legtermészetesebb. A Hallatlan Alapítvány öt éve foglalkozik a jelnyelv oktatásával, oktatási anyagok előkészítésével, tömegtájékoztatással, közösségteremtéssel, különleges szolgáltatások nyújtásával. öt év távlatában azt mondhatom, hogy több 100-an vettek már részt közel fél ezren közvetlen jelnyelvi képzésben a tanfolyamainkon, ez jelenleg is három, illetve most már lassan egy negyedik alapfokú tanfolyam csoporttal indul ebben a szemeszterben. A honlap látogatottságáról azt lehet elmondani, hogy naponta 20 ezer oldal megtekintés, van, úgy 20 és 25 ezer oldal megtekintés között. A regisztrált látogatóink száma, amit ez év januárjától van lehetőség regisztrálni a honlapunkra 1800 fölött jár, szintén dinamikusan emelkedik. Ami díjakat illeti, azt 2006-ban nyertük el az Európai nyelvi díjat, ez a ritkán oktatott nyelvek elismerése nemzetközi szinten.

A rendezvények lebonyolításával nagyon sok segítséget adnak olyan tagjaink, akiknek megvan a saját úgymond hinterlandjuk, tehát tudnak nekünk akár helyszínt, műsorszámot, zenei betétet, vagy épp egy koncertet adni, ezért lényegesen könnyebb megszerveznünk, igaz a szervező munka dandálja ránk hárul, de mégis mindig sikerül olyan negyed évente összehoznunk legalább egy nagyobb és a havi szinten kisebb-kisebb rendezvényeket. örömömre szolgált, hogy két éve tagja lehetek ennek a szerveződésnek. Ez azért öröm, mert nemcsak egy jó társaságot kaptam ezzel, hanem egy olyan lehetőséget, ami a jótékonykodásban tud megnyilvánulni. úgy gondolom, hogy a vállalkozásomat, a vállalkozásomból származó egy nagyon pici jövedelmi részt át tudom invertálni egy jótékonysági célra. én azt láttam ugye, hogy mindenki jól érezte magát, öröm volt látni a sok mosolygós arcot és öröm volt az, hogy együtt tudtunk tölteni egy ilyen nagyon kellemes délutánt. én azt hiszem, hogy ez csodálatos gyereknapi ajándék volt ez számunkra, még ha nem is kimondottan a hivatalos gyereknapra esett. Amit láttam, így elkaptam képekből, hát a nagy tágra nyílt pupillákkal szemlélték ezt a különleges élővilágot, szerintem egy óriási élmény. Nagyon valószínűnek tartom, hogy a következő hetekben, hónapokban ez téma lesz mind a barátaik körében, mint a családban.