Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.02.25.

Ez a Magyar Televízió Híradója. A nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Lezuhant a török légitársaság utasszállító gépe a holland fővárosban az amsterdami Siphol reptéren nem sokkal délelőtt 11 óra előtt. A repülő három darabra tört a zuhanáskor. A fedélzeten 135-en voltak, szemtanúk szerint legalább 50 utas sértetlenül jött ki a repülőből. Az esetleges áldozatok számáról nincs hivatalos információ. A török közlekedési miniszter azt mondta:úgy tudja, hogy nincs halálos áldozat. A CNN türk hírtelevízió telefonon beszélt az egyik túlélővel, aki sértetlenül megúszta a balesetet. ő úgy hallotta, hogy egy halottja, és több sérültje van a tragédiának. Arról is beszélt, hogy a leszállás után a gép hirtelen ismét a levegőbe emelkedett, a pilóta korrigálni próbált, majd a gép a Földnek csapódott. A baleset idején köd volt Amsterdamban. A Siphol repülőteret nem zárták le,de a mentés jelenleg is tart. A képek alapján látszik, hogy a Turkish Airlines légitársaság szerencsétlenül járt Boing 737-ese nem gyulladt ki.

Feljelentik a rendőrséget, a mentőket, és a tűzoltókat is a tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozatainak rokonai. Szerintük mindhárom szervezet hibázott, amiért csak késve állapították meg, hogy nem baleset, hanem gyilkosság történt. Az Országos Mentőszolgálat ma nyilatkozik arról, hogy mi történt, a rendőrségen pedig belső vizsgálat indul, hogy kiderítsék, miért csak órákkal a támadás utánkezdték gyilkosságként kezelni az ügyet. A tatárszentgyörgyi gyilkosság miatt délutánra magához rendelte a rendészeti minisztert, és az országos rendőrfőkapitányt a miniszterelnök. Hétfőn egy roma férfi, és négy éves kisfia halt meg. Lelőtték őket, amikor égő házukból menekültek. A Népszabadság úgy tudja, ugyanakkora vadászpuskával lőttek Tatárszentgyörgyön, mint novemberben a Borsod-megyei Nagycsécsen. Igaz, hogy a Magyarországon forgalomban lévő sörétes puskák többsége azonos kaliberű.

Német Győző, a veszprémi késelés egyik gyanúsítottja beismerte, hogy a diszkóban ő verekedett össze Marian Kozmával. Ezt Mester Csaba, Német ügyvédje erősítette meg a Veszprémi Naplónak. Német azonban azt állítja: ő elesett, és akkor már nem volt ott, amikor Kozmát meggyilkolták. Közben a megyei rendőrség megerősítette, hogy valóban volt egy szolgálaton kívüli rendőr is a Patrióta bárban a Kozma gyilkosság idején. A rendőr azonban a kihallgatáson nem tudott érdemi információt mondani a bűncselekményről. A rendőrség cáfolta azt a sajtóhírt, hogy a rendőr a roma társaság tagja lett voltna, vagy hogy korábban biztonsági őrként dolgozot volna a bárban.

Bokros Lajost a Horn kormány volt pénzügyminiszterét a Közép-európai Egyetem tanárát kéri fel az MDF arra, hogy legyen a párt európai parlament listavezetője, erről Dávid Ibolya beszélt a Nap-keltében. Egyenlőre nem tudni, hogy Bokros Lajos elválalja-e a felkérést, mert a hét végéig külföldön van. Dávid Ibolya azt mondta: Azért választották Bokros Lajost, mert a volt pénzügyminiszternél senki sem ért jobban a gazdasági válság kezeléséhez. Bokros Lajos tapasztalatát nemzetközi, európai, és hazai szinten is hasznosítani tudnák. A Magyar Demokrata Fórum 1990 óta kapcsolatban van Bokros Lajossal. én jól emlékszem arra, amikor Antall miniszterelnök úr egy előadás keretében meghívta a képviselő csoportba is Bokros Lajost. Valóban 1996 magasságában volt közöttünk nézeteltérés, …. én magam is úgy gondoltam, hogy a szociális piacgazdaságban vannak időszakok, amikor a szociális elemet kell jobban aláhúzni, és vannak, amikor a piacgazdasági elemeket. Mi akkor azzal kerültünk egymással szemben, hogy mi akkor a szociális elemeket hangsúlyosabbnak véltük, azóta nagyot fordult a világ.

Szili Katalint választotta polgármester jelöltnek egyhangúlag az MSZP pécsi küldött gyűlése. Az országgyűlés elnöke válalja a megmérettetést. Pécsett május 10-én lesz az időközi polgármester választás, miután Tasnádi Péter szocialista polgármester január 27-én meghalt. A FIDESZ már korábban döntött, Páva Zsoltot indítja a polgármesteri posztért. Szili Katalin azt mondta: Ha megválasztják, lemond a házelnöki posztról, mert csak Pécsért akar dolgozni.

900 embert bocsájt el az amerikai Gabil konszern, a tiszaújvárosi gyárából. A Gabil elektronikai cégek beszállítója főleg mobiltelefon alkatrészeket gyártottak, korábban pedig repülőgép egységeket is. A gazdasági válság miatt csökkentek a megrendeléseik, ezért kell létszámot csökkenteniük. A cég több, mint négy ezer embert foglalkoztat Tiszaújvárosban. Közben Miskolcon összeült a kohászati krízis munkacsoport. A tanácskozást a város polgármestere hívta össze azután, hogy a diósgyőri acélmű tulajdonosa hétfőn bejelentette: Befejezi a termelést, és elküldi az ott dolgozó 878 embert. A krízis bizottság ülésén ott van az iparkamara, a munkaügyi központ képviselője, sőt Miskolcra utazott a parlament munkaügyi bizottságának elnökeGúr Nándor is.

Tűz ütött ki hajnalban a budapesti józsefvárosi piacon. A lángok az egyik üzletsoron csaptak fel, egy kétezer négyzetméteres csarnokban. Kínai áruk égtek el, leginkább ruhák és cipők. A tűzoltók kilenc autóval érkeztek a helyszínre, 40 tűzoltó csaknem két óra alatt tudta eloltani a lángokat, a tűzben nem sérült meg senki. Még vizsgálják, hogy megkora a kár, és azt is, hogy mi okozta a tüzet.

Fellázadtak, és saját fő hadiszállásukra lőttek határőrök Bangladesben. A dakkai épületben a szemtanúik szerint lövöldözés tört ki, majd aknarobbanások halladszodtak. Ezután a határőrök kirohantak az épületből, és elfoglaltak egy közeli bevásárlóközpontot. A zendülő határőrök magasabb béreket, és jobb munkakörülményeket követelnek. A bangladesi kormány a hadsereget vetette be a zendülők ellen azzal a paranccsal, hogy törje le a lázadást. A határőrség fő hadiszállásánál dörögnek a lövések. A szemtanúk szerint reggel tört ki a tűzharc az épületben, többen aknarobbanásokat is hallottak. A határőrség ugyanis fellázadt, és elfoglalta a tanácstermet, ahol éppen tisztek tartottak megbeszélést, túszokat is ejtettek. A határőrök magasabb béreket, és jobb szolgálati körülményeket követeltek. Ezután tört ki a tűzharc az épületben. Nem sokkal később határőrök egy csoportja kirohant, és elfoglalt egy közeli bevásárlóközpontot. Időközben az ország vezetése utasította a hadsereget, hogy verje le a lázadást. A katonák háztömbről háztömbre közelítenek a határőrökhöz. A kormány közleményben felszólította a zendülőket, hogy tegyék le a fegyvert, és térjenek vissza laktanyájukba. Az incidens egy nappal azután történt, hogy Sejk Haszina Vazed újonnan megválasztott miniszterelnök felkereste a határőrök fő hadiszállását, és beszédében felszólította a határőröket, hogy legyenek fegyelmezettebbek, és mindig készek az országhatárok megvédésére.

Megszakították a török állami tévé élő parlamenti közvetítését, amikor egy kurd képviselő az anyanyelvén kezdett beszélni. A politikus az anyanyelvek nemzetközi napja alkalmábóll szólalt fel kurd nyelven, az ankarai törvényhozásban ez azonban tilos. Az incidens ismét felszította a vitát az Európai Unióba törekvő Törökországban a kurd nyelv nyilvános használatáról.

24 óra leforgása alatt háromszor is kitört a Chaiten vulkán Chilében. Az egyre erősödő aktivitás miatt újabb 150 embert kellett kitelepítenie a vulkánnal azonos nevű a hegy lábánál fekvő Chajten városból. Alig egy évvel ezelőtt mind az öt ezer lakost elvitték a környékről, amikor 9 ezer évnyi szunnyadás után a vulkán májusban kitört, akkor a hamu, és a kitörést követő rengés miatti áradás eláraztotta Chaitent. A tűzhányó azóta is aktív. Az utolsó, a harmadik kitörés volt a legerősebb, és a vulkanológusok szerint a legfontosabb is, mármint abból a szempontból, hogy eldöntsék, kell-e menekülni, vagy sem. Chaitenből mindenkinek menni kell, mondja ez a férfi. Hozzátette: A fővárosi szakértő aki idejött azt mondta, hogy a vulkanikus anyag hamarosan eléri a várost, vagyis itt nem biztonságos. Santa Barbarába, vagy Gyelamarioba kell menniük. A felhívások ellenére 41-en nem hajlandóak elhagyni Chaitent, pedig jelenleg igen rossz a lehetséges forgatókönyv. A folyamatos esőzés miatt gyorsan a városra hullik a hamu, az esőtől pedig nagyobb az esélye, hogy a kráter beomoljon. Akkor pedig a várost semmi sem menti meg a lávától.

Közben újabb híreket kaptunk az amsterdami repülő szerencsétlenségről. A légitársaság, a Türkins Erlánsz vezetése is megerősítette, hogy a tragédiának nincs halálos áldozata. A BBC hollandiai tudósítója úgy tudja, hogy a Siphol reptéren minden járatot töröltek. A török légitársaság utasszállító gépe nem sokkal 11 óra előtt leszállás közben csapódott a Földnek Amszterdamban, a repülő három darabra tört a zuhanáskor.

S most nézzük az itthoni időjárást: Változóan felhős idő lesz, több-kevesebb napsütéssel, legfeljebb a Dunántúlon lehet elszórtan havaseső, hózápor. Délután 1, és 6 fok között lesz a hőmérséklet, késő este pedig 1, -4 fok várható.

Sporthírek jönnek, délután kettőkor az interneten lesz legközelebb híradó, itt az M1-en pedig fél hatkor.
Köszönöm a figyelmüket, további szép napot kívánok!

Viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid