Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.03.04.

Ez a Magyar Televízió Híradója. A nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Negatív rekordot döntött délelőtt a forint, 312 forintot is kellett adni egy euróért a bankközi deviza piacon, hat forinttal többet, mint a tegnapi záráskor. A forint már reggel gyengüléssel nyitott, az árfolyamot a térségbeli devizákkal, vagyis a lengyel złotyival, és a cseh koronával együtt egész délelőtt jelentősen ingadozás jellemezte, a dollárt 246, a svájci frankot 208 forint körül jegyezték az elmúlt órákban. Gyurcsány Ferenc azt javasolja, hogy az Európai Központi Bank fogadja el hiteleinek fedezeteként az Euro Zónán kívüli országok államkötvényeit is. A politikus szerint, ez hozzájárulhatna a pénzpiacok stabilizálásához. A miniszterelnök tegnap azt mondta: „A kormány legkésőbb szeptember 30-ig kitűzné az euró bevezetésének céldátumát, mert van esély arra, hogy Magyarország legkésőbb 2011-ig teljesítse a maastrichti kritériumokat”. Gyurcsány Ferenc ezt Londonban jelentette be, ahol találkozott az Európai újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsával. A kormányfő szerint a magyar gazdaság finanszírozását sem közép, sem hosszútávon nem fenyegeti veszély.

A hétvégi uniós csúcson a közösség állami, és kormányfői úgy döntöttek, nem kap külön 180 milliárd eurós mentőövet Kelet-Európa, de a magyar kormányfő szerint még van esély a javaslat elfogadtatására. Még egyszer mindenki végig fogja ezeket gondolni,mi tovább fogunk érvelni, és én szerintem az idő ebben Magyarországnak dolgozik. Azt mondtam …. vasárnap délután valamikor, hogy nézzétek, bekövetkezhet az, hogy három hónap múlva azt fogjátok mondani: „Milyen jó lett volna, ha csak annyival megúsztuk volna amit a magyarok javasolnak, mert mi- még nagyobb a baj”…… hmm. Tárgyalni, érvelni, meggyőzni, nincsen más eszköze a politikának, mint ez, ezt kell csinálni.

Több kiemelt beruházás visszavonásáról dönthet a gazdasági válság miatt a kormány a mai adásunk idején is tartó ülésén. A híradó információi szerint, a budai vár felújítása biztosan elmarad. A Népszabadság úgy tudja, hogy a Komáromi monostori erőd fejlesztését is leállítják, így összesen 30 milliárd forintnyi uniós forrást csoportosítanának át, munkahely megőrzésre, és a versenyképesség javítására.

Ismét csak 50 ezer forintos bérelőleget kapnak márciusban a Malév dolgozói. A fizetés fennmaradó részét 20-a környékén utalják, tudta meg a Népszabadság. Ennek az az oka, hogy a tegnapi közgyűlésen sem döntöttek a társaság tőkehelyzetének rendezéséről. A halasztás fő oka, hogy a jelenlegi tulajdonosok még mindig nem fejezték be a Malévot birtokló Airbridge részvényeinek átadását a hitelező orosz banknak.

Közeledtek az álláspontok a bértárgyaláson a BKV-nál, miután a munkáltató egy százalékkal megemelte ajánlatát, a szakszervezetek pedig engedtek egy százalékot a követeléseikből, így most a cég négy százalékos idei bérfejlesztést ajánl, még a buszos érdekképviseletek hét, a kötött pályás dolgozókat képviselők pedig hét és fél százalékot kérnek, az egyeztetések pénteken folytatódnak. A szakszervezetek a múlt héten jelentették be, hogy a tárgyalások sikertelensége miatt bármikor tarthatnak figyelmeztető sztrájkot. A tavalyinál 50 millió forinttal kevesebbet, 350 millió forintot költenek az állami rendezvényekre az első félévben. Az 1848-as forradalom évfordulójára rendezett ünnepségsorozat már 9-én elkezdődik, az idei rendezvényeket az Expander 2000 KFT szervezi, a cég nyílt közbeszerzési eljáráson kapta a megbízást. A FIDESZ az utóbbi évektől eltérően ezúttal nem az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hanem a budai Várban, a Dísz téren tartja majd a megemlékezését március 15-én, az ünnepségen Orbán Viktor pártelnök is beszédet mond.

Egy-két egykori Guantánamói foglyot fogadhat be Magyarország, de erről még nem született döntés, közölte a Külügyminisztérium. A határozattal a magyar kormány megvárja, hogy az Európai Unió is kialakítsa álláspontját a foglyok befogadásáról. Guantánamón jelenleg mint egy 250 embert tartanak fogva, közülük 27 vár befogadásra.

újabb Marihuána ültetvényeket találtak Budapesten. A rendőrök lakossági bejelentések alapján bukkantak öt termesztő helyre, azt nem árulták el, hogy pontosan hol. Korábban hat családi házban találtak üzemi méretű ültetvényeket a nyomozók a fővárosban, ezután kapták a bejelentéseket. Az eddig elfogott három vietnami állampolgár mellett újabb három vietnami gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Még mindig keresnek hat embert a tegnap összeomlott kölni városi Történeti Levéltár romjai alatt, az épület szinte pillanatok alatt dőlt össze, de a legtöbben ki tudtak menekülni. Az omlást a metróépítés okozhatta, a károk felbecsülhetetlenek, Köln ezer éves történelmi emlékezete veszhetett oda. A szemtanúknak a 2001. Szeptember 11-i new yorki terrortámadás jutott eszükbe a tegnapi kölni házomlás láttán, pillanatok alatt omlott össze, és tűnt el a városi történeti Levéltár épülete Köln belvárosában. Délután kettőkor kaptuk az értesítést, hogy egy épület összedőlt, mondja a kölni rendőrségi szóvivő. Mire kiértek kiderült, hogy nem csupán a Levéltár, hanem még két szomszédos épület is leomlott. Az omlást furcsa, de jól hallható morajlás előzte meg, ezért a legtöbben ki tudtak menekülni az épületből. A legutóbbi jelentések szerint még hat ember sorsáról nem lehet tudni, őket folyamatosan keresik speciális mentőkutyák segítségével. Gyorsan, de annál óvatosabban kell dolgozniuk, ugyanis az omlásveszély még nem múlt el. A helyszín alatt zajló metróépítés okozhatta a szerencsétlenséget, a Levéltár épületének törmeléke az építkezés területére omlott. A város déli részén a híres Kölni Dombtól alig több mint egy kilométerre magasodó épület Németország egyik legjelentősebb, és legnagyobb levéltára volt. A szakértők szerint a város emlékezete veszhetett oda, a károk felbecsülhetetlenek. A több mint ezer éves kölni várostörténet dokumentumai mellett számos történelmi, illetve irodalmi hagyatékot, és gyűjteményt temettek maguk alá a romok.

A pakisztáni hatóságok őrizetbe vettek több gyanúsítottat a tegnapi lahneri terrorakcióval kapcsolatban. Egyelőre nem az elkövetők kerültek rendőrkézre. Magas jutalmat, 126 ezer dollárnak megfelelő összeget ajánlottak fel a pakisztáni hatóságok az elkövetők azonosítására. A Sri lanka-i Krikett válogatott elleni támadást mint egy tucatnyi álarcos fegyveres követte el. A mai Pandzsab állambeli lapokban megjelent felhívásban egyelőre csak két feltételezett terrorista fotóját közölték.

Profitálhat a gazdasági válságból a Dacia. Németországban megnőtt a kereslet az olcsónak számító modell iránt, miután több uniós országhoz hasonlóan a német kormány is pénzzel, 2500 euróval támogatja azokat, akik újra cserélik régi használt autójukat. Ez az összeg egy Dacia árának csaknem fele, így mások csökkentik, a romániai gyártó üzem éppen most növeli a termelést. A Rolls-Royce-ok, BMW-k, Mercedesek, és egyéb csillogó autók között idén minden eddiginél büszkébben feszíthetnek a Dacia modellek a Genfi Autószalonon. Amíg a világ nagy autógyártói sorra állnak át a rövidített munkahétre a megrendelések, és így a termelés csökkenése miatt, addig a Dacia-Renault éppen arra készül, hogy több autót gyártson. A cég szóvivője elmondta: „A jövő héttől a mostani 1ezernyocvanöt autó helyett ezerkétszázat gyártanak naponta a Dacia mioveni gyárában., még pedig BMW-k, és Mercedesek hazájába a német piacra, ugyanis minden eddiginél jobban megéri a németeknek Daciát venni, magyarázza a Renault operatív igazgatója”. Több európai kormány az autóipar fellendítése érdekében komoly összeggel támogatja azokat, akik lecserélik régi autójukat, és újat vesznek. Németországban 2500 euró támogatás jár, vagyis a kormány a felét kifizeti egy 5 ezer eurós új Daciának. A romániai Mioveniben kitörő örömmel fogadták a hírt. Ez a munkás éppen azt mondja, hogy ismét biztonságban van. Ha csak néhány hónapra szól is az új szerződés, akkor is jobb, mint a bizonytalan. összesen 14 ezer munkahelyet mentettek meg most a takarékos németek, ennyien dolgoznak a román üzemben, amelynek azért a válság nehezéből is kijutott. November óta többször is le kellett állítani a termelést, amely mostanáig negyedével csökkent.

Bemutatták a Puskás Ferenc életéről készült dokumentumfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Eddig be nem mutatott archív felvételek is láthatóak az alkotásban, amely jövő csütörtökön kerül a mozikba. A Puskás Hungary című filmet Almási Tamás rendezte.

Végül a ma estig várható időjárásról: Többnyire erősen felhős lesz az ég, szórványosan esőre, záporra kell számítani. Helyenként megerősödik a dél-keleti szél. Délután 6-13, késő este pedig 4, és 9 fok között valószínű a hőmérséklet. Most sporthírek következnek, két órakor az interneten lesz legközelebb híradó, itt az M1-en pedig fél hatkor.

Viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid