Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.03.11.

Ez a Magyar Televízió Híradója. A nevem Simon Istvánné, jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

300 forint alá ment az euró árfolyama délelőtt. Reggel óta folyamatosan erősödik a forint, 299 forint 50 fillér is volt az árfolyam, és azóta is 300 forint környékén mozog az euró. A dollárral, és a svájci frankkal szemben is erősödött a forint. A kereskedők szerint nem kizárt a 300 forintos küszöb tartós átlépése. Azt mondják, egyelőre sikeresnek tekinthető a jegybanki intervenció.

átdolgozta a kormány az egy hónapja bejelentett válságterveit, ezekben a percekben tárgyalnak az új javaslatról. Eszerint visszamenőleg már januártól csökkenne a személyi jövedelemadó terhelés, a sávhatár 1,7-ről 1,9 millió forintra emelkedne. Az eredeti javaslattal szemben viszont az idén még megmaradna a 18 százalékos alsó, és a 36 százalékos felsőkulcs. 2010-től emelkedne 19 százalékra az alsókulcs, de 3 millió forint lenne a sávhatár, efölött kellene 38 százalékkal adózni. Megmaradt az eredeti áFA emelési javaslat, júliustól 20-ról 23 százalékra emelnék, csökkentenék viszont a TB járulékokat.

Mégis gond van a Balaton-ring építésével. Suchman Tamás kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint a válság miatt a spanyol beruházó nem nyújtotta be hitelkérelmét a sávolyi-motoros pálya megépítéséhez, így nincs realitása annak, hogy a beruházás a tervezett határidőre elkészüljön. A gyorsasági motoros világbajnokság első magyar nagydíját az eredeti tervek szerint szeptember 20-án rendeznék az új Balaton-ringen. A spanyol cég csütörtökre ígért tájékoztatást az ügyben. Gyenesei István sporttért is felelős önkormányzati miniszter a Nap-keltében azt mondta, hogy egyáltalán nem kezdték el a beruházást Sávolyban, és mivel a világon a leggyorsabban felépült ilyen pálya hét hónap alatt készült el, egyértelműen kifutottak az időből. A magyarországi verseny azonban még nincs veszve Gyenesei István szerint, mert esetleges másik helyszín ként szóba jöhet Mogyoród is.

Kicsi az esélye annak, hogy megvalósul az ezévi … Moto-GP futam Sávolyon, és illetve az a beruházás, ami ezt lehetővé teszi, nos az idő úgy tűnik, hogy sajnos … engem igazol, de azért mondom, hogy sajnos, mert én nagyon szurkoltam annak, hogy ez meglegyen. Tehát ez kijelenthető, hogy nem lesz idén? én nem azt mondom, hogy nem lesz…. Azt sem mondanám, hogy … Magyarországon nem lesz, mert, de idén, alternatívaként akár a Forma-1-es … mogyoródi pálya is számításba jöhet.

A Malévról tárgyal Moszkvában Veres János, a közös orosz-magyar kormányülés után a pénzügyminiszter Moszkvában maradt, hogy tisztázza a Malév pénzügyi helyzetét Viktor Zubkov első miniszterelnök helyettessel. A közös kormányülésen tegnap megállapodást írt alá a két kormányfő a déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszát megépítő vállalat alapításáról, és a pusztaföldvári gáztározó fejlesztéséről. A közös kormányülésen az is eldőlt, hogy az orosz piacra exportáló magyar cégek támogatást kapnak piaci helyzetük megőrzésére. A magyar-orosz csúcstalálkozók történetében esz volt az első eset, hogy Vlagyimir Putyin nem elnökként, hanem miniszterelnökként fogadta a magyar kormányfőt. A kérdések azonban, amelyeket a két delegáció megvitatott, változatlanul ugyanazok, vagyis energia, kereskedelem, és pénz. Az energetikai együttműködés folytatásaként Moszkvában megállapodtak a déli áramlat gázvezeték építésének ütemezéséről, de a magyar fő hangsúlyozta: szükség van a másik európai vezetékre, a Nabuccora is. Mindenki ugyanattól szenved. új kérdés volt a gazdasági válság, ami miatt visszaeshet a korábban dinamikusan növekvő kereskedelmi forgalom. A sajtótájékoztatón a híradó kérdésére Vlagyimir Putyin elmondta: az orosz kormány főleg a nemzetközi valutaalapon keresztül járul hozzá a válság leküzdéséhez. Gyurcsány Ferenc szerint a két kormány tovább dolgozik a vitás kérdéseken. A Malévnak működőképesnek kell lennie. A Malév működő képességének fenntartásához … az orosz … tulajdonos jelentős részvételére van szükség. A miniszterelnök később a Kremlben találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. A magyar-orosz kapcsolatokat nem lehet külön választani a világgazdasági, és világpolitikai folyamatoktól. A hatalmas méretkülönbségek dacára mindkét ország gazdaságát egyformán sújtja a nemzetközi pénzügyi válság. Itt Moszkvában most mégis azt remélik, az újrainduló kelet-nyugati közeledés következtében talán könnyebb lesz tovább fejleszteni, tovább építeni ezeket a kapcsolatokat. Víg Zoltán tudósította a híradót Moszkvából.

Két fiatalt, egy fiút, és egy lányt sodort el egy vonat reggel Szabolcs Szatmár-Bereg megyében a pátrohai állomáson. Mindketten túlélték a balesetet, de súlyos életveszélyes állapotban vannak, mentőhelikopterrel vitték őket kórházba. A két fiatal a síneken keresztül ment át az egyik vágányról a másikra, az első hírek szerint vonatuk nem a megszokott vágányra érkezett, ezért szaladni kezdtek a szerelvényhez, ekkor sodorta el őket a Nyíregyháza felől érkező személyvonat. Egyikük sem esett a vonat alá, de a peronon úgy beütötték a fejüket, hogy életveszélyesen megsérültek.

Ketten meghaltak hajnalban egy házrobbanásban, Pécsett. A Távirati Iroda úgy tudja, a ház tulajdonosa maga robbantotta fel a családi házat, valószínűleg féltékenységből. A tűzoltók, és a rendőrök azonban még vizsgálják, hogy pontosan mi okozhatta a robbanást.

Rálőttek a rendőrök egy terepjáróra tegnap este Budapesten a III. kerületben. A Kunigunda utcában akarták igazoltatni a jármű utasait, mire azok menekülni kezdtek, és a sofőr nekitolatott a rendőrautónak. A rendőrök ezután adták le a lövéseket. A gyanúsítottak emiatt a terepjárót hátrahagyva elmenekültek a helyszínről, személyi sérülés nem történt.

10 embert lelőtt, majd öngyilkos lett egy ámokfutó az Egyesült államokban. A férfi négy helyszínen lövöldözött Alabamában. Először a családtagjait ölte meg, majd idegenekkel is végzett három kisvárosban, egyenlőre nem tudni, miért. Az alabamai Kingstonban kezdte a vérengzést Michael Mac Landon, először a saját anyját lőtte le, aztán Samson, majd Geneva településekre ment át, ahol még négy családtagjával végzett. Ezt a genevai üzletet most kordon veszi körül. Itt már nem a rokonaira, hanem idegenekre nyitott tüzet az ámokfutó, három vásárlót ölt meg. Rálőtt a bátyámra, azonnal meghalt. A sógorom még be tudott ugrani egy kocsi mögé, meséli egy szemtanú. Láttam, hogy kijön, hallottuk a lövéseket, láttuk a rengeteg rendőrt, de az egész olyan valószerűtlen volt, mondja a boltban dolgozó lány. Samson településen a helyi seriff feleségét, és kislányát lőtte le Mac Landon, menekülés közben tüzet nyitott az őt üldöző rendőrökre is, az egyik nyomozó könnyebben megsebesült. 10 áldozatot hagyott maga után, aztán maga ellen fordította a fegyverét, mondta Alabama állam rendőrkapitánya. A gyilkos egy genevai ipari üzemnél végzett magával, miután a rendőrök bekerítették. Nem tudni, miért tette amit tett. Alabama államban utoljára hét éve vérengzett egy fiú barátnőjének családját ölte meg, őt három évvel később halálra ítélték.

Németországban is volt egy iskolai lövöldözés. A legfrissebb hírek szerint 9-en, vagy 10-en haltak meg, amikor egy ámokfutó lövöldözni kezdett Stuttgart mellett Winnendenben a helyi rendőrség szerint a halottak mellett több sebesült is van. A lövöldöző elmenekült. Egyes hírek szerint a merényletet az iskola egyik korábbi diákja hajtotta végre. Az öt évvel ezelőtti madridi merényletre emlékeztek az áldozatok családtagjai a spanyol fővárosban.

2004 március 11-én 191-en haltak meg, és több, mint 1800-an megsebesültek, amikor több bomba robbant a madridi Atocha pályaudvaron. összesen 10 robbanószerkezet lépett működésbe négy szerelvényen. Napokkal később az Al-Kaida Nemzetközi Terrorszervezet magára vállalta a merényleteket.

Sikeresen befejeződött a nemzetközi űrállomás asztronautáinak 120-ik űrsétája. Két űrhajós majdnem öt órát töltött az űrbázison kívül. A séta célja elsősorban az volt, hogy üzembe helyezzenek egy növényi magvakat, és baktériumokat tartalmazó rekeszt az állomás külső felületén. A szerkezet 14 hónapig marad a helyén, és a kutatók azt vizsgálják majd, hogy a magvak, és baktériumok hogyan reagálnak az űrbéli rendkívüli hőmérséklet ingadozásra, és a radioaktív sugárzásra.

Márciusi hóviharok nehezítik az életet az Egyesült államokban észak-Dakotában, és Minesota nyugati részén. A térségben -31 fokot mértek múlt éjszaka. Ohio állam észak-nyugati részén eközben homokzsákokkal készülnek az emberek. Az elmúlt hetek esőzései után ugyanis megáradtak a folyók.

Itthon délután a legtöbb helyen beborul, és kisebb esők is várhatók, sőt a hegyekben még hózápor is lehet. Délután 6-11, este pedig 1, és 6 fok között lesz a hőmérséklet.

Most sporthírekkel folytatjuk. Hírekkel legközelebb az interneten várom önöket délután 2-kor, itt az M1-en pedig fél 6-kor lesz Híradó.

Köszönöm a figyelmet, viszontlátásra!

Készítette : Gallai Dávid