Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.03.18.

Ez a magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Egy perccel múlt dél, jó napot kívánok!

2010 májusától már csak azok a kismamák kaphatnak GYED-et, akiknek legalább egy éves munkaviszonyuk van, erről döntött a kormány mai ülésén. Eddig fél éves munkaviszony után is járt a támogatás. Jövőre már azt is munkaviszonyhoz kötik, hogy meddig adható a GYED, vagyis ha valaki a szülés előtt csak másfél évet dolgozott, akkor csak másfél évig kapja a támogatást. Utána már csak a jóval alacsonyabb összegű GYES-t veheti igénybe. A GYED legfeljebb a gyerek két éves koráig jár, bruttó összege a korábbi kereslet 70 százaléka.

Várhatóan ma nevezik ki a Malév új vezérigazgatóját, a légitársaság rendkívüli közgyűlésén az is kiderülhet, hogy milyen pénzügyi tervet dolgozott ki a cég talpra állításához az új orosz tulajdonos. Ami biztos, hogy a magyar kormány nem akar további pénzeket pumpálni a vállalatba, ezt a feladatot a Malévot tulajdonló AirBridge 49 százalékos tulajdonrészét átvevő orosz állami Vnyesekonom bankra hagyná. A magyar légitársaság súlyos anyagi gondokkal küzd, hiszen akadozva fizet beszállítóinak, és munkavállalóinak is.

Ismét 300 forintba kerül egy euró. Kora délelőtt lépte át a 300-as határt a forint a bankközi devizapiacon. Az amerikai dollár árfolyam 230, a svájci franké 195 forint körül mozog.

A fuvarozók, az internetes kereskedők, a munkaerő kölcsönzők számíthatnak vagyonosodási vizsgálatra a következő hetekben. A híradó információi szerint az APEH az év végéig legalább 6 ezer ellenőrzést tervezett. A minél eredményesebb vizsgálatok érdekében nem kizárt, hogy a hatóság másfélszeresére növeli az adórevizorok számát. Az elmúlt két évben az adóhivatal 75 milliárd forintnyi hiányt tárt fel a vagyonosodási ellenőrzésekkel.

Várhatóan ma ad tájékoztatást a budapesti rendőrfőkapitány a testületnél indított belsővizsgálatról. Tóth Gábor az Estében azt mondta: Be fogják ismerni, ha a rendőrök hibáztak, és levonják a szükséges következtetéseket. A BRFK-nál azért indult belsővizsgálat, hogy tisztázzák, szabályosan jártak-e el Március 15-én a Gyorskocsi utcai fogdában két férfival szemben, akiket állításuk szerint a rendőrök meztelenre vetkőztettek, miután bevitték őket a Kossuth térről, ahol hangosan bírálták a miniszterelnököt. A FIDESZ az országgyűlés Emberi Jogi Bizottságával vizsgáltatná ki a történteket. Morvai Krisztina a Jobbik európai parlamenti listavezetője pedig feljelentést tesz a rendőrség, a kormányfő, és a rendészeti miniszter ellen. A budapesti rendőrfőkapitány egyébként megalapozatlannak tartja a vádakat, szerinte a rendőrök a hatályos jogszabályok alapján végezték a munkájukat. Legyen bármi, a belső vizsgálaton, annak minden részletét meg fogom ismerni, és hogyha hibáztunk, vagy valamelyik munkatársam személy szerint hibázott az eljárás valamelyik szakaszában, azt pedig … be fogjuk ismerni. Hiszen nem gondolom, hogy az probléma lenne, ha 8 ezer munkatársam közül valaki valamikor, különösen ha kellő körültekintés hiányában hibázna, a gond az lenne, ha ezt nem ismernénk be.

Egyre többen viszik szeméttelepre, vagy dobják a Dunába a halotti urnákat, sokan nem tudják kifizetni a temetés költségeit, és haza viszik hozzátartozóik hamvait, ezután már nehéz követni az urnák sorsát. A családok egyre gyakrabban viszik haza a hamvakat tartalmazó urnákat, Pécsett évente 150-200 alkalommal ez a temetések 10 százaléka. Nem azzal van a probléma, hogy haza viszik, hanem hogy utána mit csinálnak a hamvakkal. Előfordult az, hogy például a Dunából egy horgász egy urnát fogott ki. A gyerek az édesanyjának az édes fia egyáltalán nem kötődik, sőt, lehet, hogy utálja, sajnos ez tény. A törvény lehetővé teszi, hogy a család belátása szerint rendelkezzen a hamvakkal, mondja a kaposvári temetkezési kft. igazgatója. Az is előfordul, hogy visszalopják a temetőbe az urnákat, és elássák, de a kegyeletbe döntően a pénzhiány szól bele. A családok jelentős része viszi haza az urnákat, vagyis arra sincs pénze, hogy elhelyezze megfelelő kegyelethelyen temetőbe, temetkezési helyen. Kötetekbe lehetne foglalni a gondokat, teszik hozzá. Például követhetetlen, ki, hol nyugszik, nem úgy, mint a temetőkben, ahol 100 éve vezetik a nagykönyvet. ’54, 11.hó 19-én volt a temetés. Pedig a gyászolónak is fontos lenne, hogy tiszták legyenek a viszonyok. A temetetlen halott ugyanis a gyász elakadását jelenti, akár egy lelki betegséget is elindíthat. A gyásznak valamilyen módon a lélektani tagadása ez, ha az urnát úgy tartjuk, mint egy dísztárgyat a vitrinben. Pedig lenne megoldás, mondja a szakma, ez a szóróparcella. Pécsett ezzel a berendezéssel lehet a hamvakat eloszlatni. Ha a szociális temetések terhére használnák, akkor ingyenes lenne, és biztosan többen hoznák ide a hamvakat. Amikor vége van a szertartásnak, akkor az a gomb meg van nyomva, vagy ahogy kinyílik az alja, belehullik ide. A kegyeleti szakma addig is szigorúbb nyilvántartást szeretne. Azt kérik, hogy lehessen követni. Ha valaki haza vitte a hamvakat, akkor 10 év múlva is tudjon velük elszámolni.

Minden vádpontban bűnösnek ismerte el magát Joseph Fritzl az amstetteni rém, így egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy holnap életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék. Minden vádpontban bűnösnek vallom magam. Ezt mondta Joseph Fritzl perének harmadik napján azután, hogy előző nap lejátszották neki 24 éven át fogságban tartott, és többször megerőszakolt lánya vallomását. Elizabeth 11 órás vallomásával szembesítették a most 73 éves férfit, aki ennek hatására ismerte be bűnösségét minden vádpontban, mondta el ügyvédje a tárgyalóteremben történteket. Korábban már teljesen, vagy az osztrák törvények adta lehetőség szerint részben bűnösnek vallotta magát több vádpontban is. A nemi erőszakot, a vérfertőzést, a súlyos kényszer alkalmazását, és a személyes szabadság korlátozását elismerte. A gondatlanságból elkövetett emberölést, és a rabszolgasorban tartást azonban nem, máig. A végzettségét tekintve mérnök Fritzl, vérfertőző kapcsolatban hét gyermeket nemzett az idén 43 éves lányának Elizabethnek. Az egyik csecsemő egy ikerpár tagja, három napos korában megbetegedett, és meghalt. Holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette. Elizabeth, és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket, két lányt, és egy fiút a nagyszülők magukhoz vették. ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is tudtak testvéreikről. Várhatóan már holnap meghozzák az ítéletet. Ha az esküdtek, és a bírói bizottság is úgy ítéli, akkor életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Vissza kell fizetnie az AIG biztosítónak a vezetőinek adott jutalmakat, közölte az amerikai pénzügyminiszter. A döntés előzménye, hogy a biztosítónál nemrég 165 millió dollár jutalmat osztottak ki azután, hogy a céget a kormány mentette meg a csődtől az adófizetők 170 milliárd dollárjából. Az eset az elnököt is feldühítette, és utasította a pénzügyminisztert, hogy akadályozza meg a jutalmak kifizetését. Timothy Geithner bejelentette, hogy a 165 millió dollárt teljes egészében vissza kell fizetnie a biztosítónak, emellett ugyanennyi pénzt levonnak az AIG-nek nyújtandó 30 milliárd dolláros állami támogatásból.

újabb kutyatámadás volt Szicíliában. Ezúttal egy 24 éves német turistára támadt a környéket hetek óta rettegésben tartó kutyafalka. A fiatal nő karja, és arca súlyosan megsérült. Ugyanez a falka néhány napja megölt egy 10 éves fiút. A kutyák egy helyi lakos telkéről szöktek meg, aki több tucat kóbor kutyát fogott össze és tartott embertelen körülmények között rendszeresen éheztetve. A férfinak engedélye volt rá, az önkormányzat bízta meg a kutyák őrizetével. A rendőrség már befogta az ebek zömét, de többet le kellett lőni, hogy megelőzzék az újabb támadást.

Kikötött a Discovery a nemzetközi űrállomáson. A dokkolás közben folyamatosan figyelték az űrsikló burkolatát, hogy nem sérült-e meg repülés közben. A Discovery hét űrhajósának a nemzetközi űrállomás utolsó napelem tábláját kell felszerelnie. Ezzel teljes lesz a bázis energiaellátása. Az űrsikló a tervek szerint jövő szombaton tér vissza a Földre.

Itthon ledöntötte egy ház tűzfalának egy részét a viharos szél reggel a fővárosban. Senki nem sérült meg, a leomló törmelékek azonban megrongáltak öt parkoló autót, és a szomszéd épület tetejét. A megmaradt tűzfalat már lebontották, azt még nem tudni, mekkora lehet a kár. Az erős szél miatt éjszaka öt kidőlt fához is riasztották a tűzoltókat Budapesten.

és végül az estig várható időjárásról: a szél napközben is megmarad, a felhőátvonulások közben több-kevesebb napsütés mindenütt lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 11 fok között várható.

Sporthírekkel folytatjuk, hírösszefoglalóval pedig legközelebb az interneten jelentkezünk két órakor, itt az m1-en fél hatkor Siklós András várja majd önöket. Köszönöm, hogy figyeltek ránk, további szép napot kívánok!

Készítette : Gallai Dávid