Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.04.22.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

A bolíviai elnök azt állítja: Magyarország, Horvátország, és írország terrorizmussal gyanúsított személyeket véd. Evo Morales elnök elutasította, hogy nemzetközi vizsgálat induljon a Santa Cruz-i szállodában múlt csütörtökön lelőtt három ember ügyében. A magyar külügyminisztérium továbbra is konzuli, és nem államközi ügynek tekinti a Bolíviában lelőtt, és börtönbe került magyarok ügyét. Közben a rendőrség azt mondja: nem volt fegyver arzenál Rózsa-Flores Eduardo szurdokpüspöki házánál. Rózsa-Flores a Kepes Andrásnak adott utolsó interjújában azt mondta: Bolívia egyik tartományának függetlenségéért akart harcolni. A bolíviai elnök a helyi újságoknak azt nyilatkozta, hogy írországnak, Horvátországnak, és Magyarországnak nincs hatásköre nemzetközi nyomozást kérni az állítólag ellene tervezett három megölt, illetve két fogva tartott külföldi ügyében. Evo Morales azt mondta: felháborítja, hogy a három európai ország olyanokat véd, akik gyilkossági szándékkal érkeztek a Dél-amerikai országba. Közleménye szerint Evo Morales nem tart egy esetleges nemzetközi nyomozástól sem, mert szerinte országának nincs titkolni valója. A támadásban meghalt Rózsa-Flores Eduardo az elutazás előtt Kepes Andrásnak azt mondta, hogy nem azért ment Bolíviába, hogy merényletet szervezzen az elnök ellen. Nem azért megyek oda, hogy most megtámadjam, vagy segítsem megszervezni La Paz fővárosának megtámadását, és az elnök elkergetését, mert nekem semmi keresni valóm nincs La Paz-ban. Rózsa-Flores az interjúban arról is beszélt, hogy a jelenlegi bolíviai vezetés sokszor erőszakkal hallgattatja el az ellenzéket. Azért ment most, hogy segítsen megszervezni az ellenállást. Azért hívták, hogy szervezzem meg, vagy segítsem megszervezni a védelmét Santa Cruz városnak, illetve a tartománynak. A támadásban elfogott magyar férfi Tóásó Előd jogi védelmét a Magyar Máltai Lovagrend szervezte meg. Bolívia legpatinásabb ügyvédi irodáját sikerült megbíznunk azzal, hogy lássa el a jogi képviseletét, és a védelmét a fogva tartott magyar állampolgárnak. Olyan apró, de nagyon fontos segítségeket kellett megszervezni, és nyújtani, hogy a fogva tartásának a körülményei azok megfelelőek legyenek, például pénzt kellett neki juttatni. Tóásó Elődhöz ma bemegy a börtönbe az Argentínába akkreditált magyar nagykövet is.A nemzetbiztonsági szolgálatért felelős miniszter az Estében cáfolta a bolíviai belügyminiszter felvetését, miszerint Eduardo Rózsa-Flores kapcsolatban állt a magyar titkosszolgálatokkal. A Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági szolgálatainak nem volt kapcsolata a nevezett úrral. Ezt ennyire biztosan ki lehet jelenteni? Ezt, amit mondtam, ezt ennyire biztosan ki lehet jelenteni. Az természetes, és talán a nézők is láthatták akár az előző filmben, akár az elmúlt napok eseményeit, hogyha nyomon követték, hogy az úrnak az életútjában voltak olyan elemek, amikor a nemzetbiztonsági szolgálatok látóterében volt az úr. Ez a bolíviai szakasz, ez nem volt ez a szakasz.

Valóságos roham indult az utóbbi napokban a szocpolért. Az önkormányzatok adatai szerint nyolcszor, tízszer annyi kérelmet adnak be hozzájuk most, mint az év elején. Több mint 130 milliárd forintot spórolhat meg az állam, a szocpol, és a lakáshitel kamattámogatások felfüggesztésével. Eddig minden ötödik lakást szocpol kedvezménnyel vásároltak meg, így becslések szerint 20 százalékkal csökkenhet az eladott új lakások száma.

Reggel kezdődött el Budapesten Vadász János volt szakszervezeti vezető pere. Vadász két éve a Kodály köröndnél vitába került egy biciklissel, és egy engedély nélkül tartott pisztollyal megfenyegette a férfit. Vadászt lőfegyverrel való visszaéléssel vádolják. Ott van a pesti központi kerületi bíróságon kollégánk Vigh András: Szervusz! Kiderült-e pontosan, hogy mi történt a Kodály köröndnél? Szervusz éva, jó napot kívánok! Hát egyelőre nem derült ki, hiszen mindenki mást mond, Vadász János lőfegyvernek látszó játék pisztolyról beszél, a fegyverszakértő ugyanakkor lőfegyverről, konkrét lőfegyverről, egy négy milliméteres Flóbert pisztolyról beszélt a bíróság előtt. A kerékpáros-futár azt mondta, hogy ő először azt mondta, hogy Vadász János a lábára célzott, majd később egy másik vallomásában pedig azt mondta, hogy a mellkasára célzott. A bíróságnak ezt az ellentmondást természetesen, illetve ellentmondásokat természetesen még tisztáznia kell. Vadász Jánost lőfegyverrel visszaéléssel, a kerékpáros futárt pedig rongálással vádolja az ügyészség. A Bíróság bizonyítékként megtekintette, illetve levetítette a Magyar Televízió híradójának egyik 2007. júliusában készült riportját, melyben Vadász János megmutatta azt a pisztolyt, amit elővett amikor afférba keveredett a kerékpárossal, és ezen a felvételen talán éppen látszik majd, hogy a kerékpáros ütését viseli-e valamilyen formában az autó. A bíróság informatikai szakértő kirendelését tervezi, hogy a képek kinagyításával, felnagyításával meg lehet-e állapítani, hogy az a bizonyos sérülés, ami az autóján volt, az vajon mikor keletkezett. Keletkezhetett-e a kerékpáros ütésétől. A következő tárgyalás szeptember 22-én lesz. Víg András, köszönjük szépen!

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg az elmúlt évek legnagyobb terrorista pere Németországban, Düsseldorfban. Négy férfit vádolnak, hogy merényleteket akartak elkövetni 2007-ben Németországban, a vád szerint amerikai, és német célpontokat akartak megtámadni az ország középső részén. A német ügyészség szerint autóba helyezett bombákat akartak robbantani, szórakozóhelyeknél, és repülőtereken. A két német, és két török férfit másfél éve tartóztatták le, feltehetőleg az Iszlám Dzsihád Unió nevű terrorista hálózathoz tartoznak.

Srí Lankán még mindig több 10 ezer embert menekít a hadsereg csónakokkal, és buszokkal arról a területről, ahová a Tamil tigrisek nevű lázadók szervezet tagjait szorították vissza. A kormány hadsereg tegnap ütött rést azon a földsáncon, amely mögött a lázadók barikádozták el magukat, 70-100 ezer civillel együtt. Emberjogi szervezetek máris humanitárius katasztrófáról beszélnek, a Tamilok szerint már több mint 1000 áldozata van az összecsapásoknak.

Mégis indulhat az indiai választásokon Varun Gandhi, a híres politikus-dinasztia leszármazottja. Gandhit az indiai muszlimok elleni gyűlöletbeszéde miatt korábban letartóztatták, de két hete szabadlábon védekezhet. A jogszabályok szerint nem lehet ugyanis eltiltani a választásokon való indulástól, csak ha a bíróság bűnösnek találja. A 29 éves politikus annak a híres Nehru Gandhi dinasztiának a sarja, amely három miniszterelnököt is adott Indiának, és amely hat évtizede támogatja a kormány vallási kisebbségekkel szembeni türelmét.

Az indiai rendőrség is vizsgálja, hogy tényleg el akarták-e adni a Gettómilliomos egyik gyermeksztárját, vagy sem. Egy brit lap a hétvégén azt írta, hogy egyik munkatársa pénzt ajánlott a kislányért, amire a gyermek apja igent mondott, a férfi szerint viszont ez nem igaz. A Gettómilliomos egyik gyereksztárja miatt verekedtek össze ezek az asszonyok. Az egyik a nevelő anyja, a másik a szülő anyja, aki lányát és férjét évekkel korábban elhagyta, most azonban visszajött, hogy feljelentést tegyen. Büntetést érdemelnek, egyetlen apának sincs joga eladni a lányát. Ha a kislányomat nem kaphatom vissza, akkor kollégiumba kellene adni, nehogy ismét ezt tegye vele az apja, kiabálta feldúltan a kislány édesanyja. Az asszony arra az újságcikkre utalt, amely szerint a kis Rubinát az apja 400 ezer dollárért hajlandó lett volna eladni, csakhogy a magát arab sejknek kiadó vevő valójában a lap egyik munkatársa volt. Apát és lányát azóta kihallgatták a rendőrségen. A férfi ott is, és később az újságírók előtt is tagadta a vádakat. Azzal csaltak a találkozóra, hogy segíteni akarnak rajtunk, és a végén hamis vádakat hoztak fel ellenem, mondta. Szerinte volt felesége eszelte ki az egészet, hogy visszakapja híressé vált lányukat. Rubina ehhez csak annyit tett hozzá, hogy neki jó az apjánál. A kilenc éves Rubina Ali az egyik gyermek főszereplője a Gettómilliomosnak, hiába nyert a film nyolc Oscar-díjat, a kislány azóta is a mumbai nyomornegyedben él nagy szegénységben.

Ma van a Föld napja. Kora reggel Budapesten reggelivel várták a Batthyány téren az arra kerékpározókat. Napközben az országban több helyen is lesznek programok, a közutak mellett szemétszedési akció indult, Pécsett pedig az egyik iskolában 2200 gyerek állt össze reggel egy élőképben. A lakótelep közepén álló iskola diákjai a környezetvédelemre akarták felhívni a figyelmet.

Végül az itthoni időjárásról: Délután a napsütés mellett főként az ország déli részén már beborul az ég, és kisebb záporokra, zivatarokra is számítani kell. Délután 17-23, késő este 11-16 fok várható.

Most sporthírek következnek, híradóval legközelebb két órakor jelentkezünk az interneten, itt az M1-en pedig fél hatkor.

Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid