Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.04.29.

Ez a Magyar Tevevízió Híradója, a nevem Kissné Berta Rozália. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Már Németországban is van sertésinfluenzás beteg, egyszerre három. Először egy 22 éves nőnél mutatták ki a vírust, ő Mexikóból tért nemrég haza, és most egy hamburgi kórházban kezelik. Egy fiatal férfit a bajorországi Ragensburgban ápolnak, és megbetegedett egy 37 éves Dél-németországi nő is, aki a közelmúltban ugyancsak Mexikóban járt. Németország a harmadik európai ország, ahol felbukkant a kór, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is találtak már sertés influenzával fertőzött embereket. Az osztrák hatóságok szerint majdnem biztos egy osztrák nő fertőzöttsége is, aki szintén nemrég tért haza mexikói nyaralásból. Magyarországon továbbra sincs sertés influenzás beteg. Közben a mexikói hatóságok most már csak 26 halálesetről beszélnek, ennyi az, amennyit bizonyíthatóan a sertés influenza okozott, más hírek szerint azonban a tesztek csak hét esetben erősítették meg a H1, N1-es vírust. Korábban 159 halottról számoltak be, de többüknél nem bizonyítható, hogy a vírus fertőzte meg őket. Mexikóban most 2500 beteget vizsgálnak, 1300-an vannak kórházban. Mexikó városban újabb korlátozásokat vezettek be, az éttermekben és a kávézókban mostantól csak elvitelre lehet ételt kapni.

Innen indulhatott az egész világot rettegésben tartó vírus. Ezeket a malacokat mind levágták a helyi hizlaldában, nem voltak betegek, csak elővigyázatosságból kellett leölni őket. A sertéshús teljesen biztonságos, a járvány nem a hizlaldából indult, és semmi köze a húshoz, ebben a szakértők, és a hatóságok is egyetértenek, mondta a falu szóvivője. Ez az öt éves kisfiú volt az első, akinél bebizonyosodott, elkapta a sertésinfluenzát, de már elmúlt, ma már jól van. én tudtam meg utoljára, az orvosok nem akarták elárulni, csak másnap mondta a kormányzó, meséli a kisfiú anyukája. A fővárosban újabb korlátozásokat vezettek be, hogy megfékezzék a vírus terjedését, az éttermekben, és a kávézókban már csak elvitelre szolgálhatnak fel ételt. A Mexikó városi cégeknek 57 millió dolláros kárt okoznak a korlátozások minden egyes nap, közben a járvány terjed tovább. Közép és észak-Amerikában terjed a leggyorsabban, Costa Ricán rendkívüli állapotot rendeltek el, de a betegség egyre több európai országban is megjelenik és Izraelben is találtak már fertőzöttet. Az egészségügyi világszervezet szerint komoly esély van rá, hogy világjárvány alakul ki, de korai volna még kijelenteni, hogy ez elkerülhetetlen. Az Európai Unió szerint nem kell egységes utazási korlátozásokat bevezetni a járvány miatt, Argentínában viszont egyelőre nem szállhatnak le azok a repülők, amelyek Mexikó városból érkeznek, hasonló korlátozást vezetett be Kuba is, közben sorra mondják le a szobafoglalásokat a turisták a mexikói üdülőhelyeken, pedig a turizmus az ország legfontosabb devizaforrása. Most több fejlett ország is azt kérte állampolgáraitól, ha lehet, ne utazzanak Mexikóba, több utazási iroda is lemondta a már kifizetett szállásokat és Charter járatokat is, a forgalmas reptereken pedig rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Elmaradt a várt tavaszi szüneti turistaroham Kankunban. A Yucatán félsziget távol van Mexikóvárostól, mégis tömegével mondják le a szobafoglalásokat, főleg az amerikaiak. Folyamatos a megfigyelés, nemcsak kérdőíveket töltetünk ki az utasokkal, hanem a gépek személyzetének külön is jelezniük kell, ha valakinél a repülőn jelentkeznek a tünetek, mondja a helyi egészségügyi szakember. A turistákat ez nem nyugtatja meg. Ez a New York-i éppen a Mexikóból hazainduló gépéhez siet. Azt mondja: ahol ő volt, ott senki sem tűnt betegnek, de nem akar kockáztatni, így inkább idő előtt hazamegy. A japán főváros repterén már napok óta hőkamerákkal vizsgálják az utasokat, ma szállt le az első Mexikó városból érkező járat, amióta kitört a járvány. A gépet, és az utasokat, csaknem egy órán át vizsgálták, az utasok csak ezután szállhattak ki a repülőből. Kedvesek voltak, mindenki megértette, hogy ez egy szükséges rossz, hogy ne hurcoljuk be a kort, mondja ez az utas. Hongkongban egyesével mérik a diákok testhőmérsékletét, elővigyázatosságból mindenkit arra kérnek, csak akkor utazzon Mexikóba, ha nagyon muszáj, de legfőképp arra kérnek mindenkit, ne essenek pánikba. Túlzsúfolt a város és óriási a hajó és repülőforgalom, ezért nagy a kockázat. Inkább reagáljuk túl a veszélyt, minthogy ne törődjünk vele, és a vírus bejusson, mondta a város vezetője. A Hongkongba érkezőkkel adatlapot töltetnek ki, a fertőzött területről érkezőket pedig mind megvizsgálják. Azt remélik, így ideje korán gátat szabhatnak a járványnak, ha megjelenik a vírus.

Itthon megegyezés született a metróvitában, részmegállapodást kötött a főváros és a BKV a budapesti 4-es metró alagútját építő Banco konzorciummal. A vitás pénzügyekről nincs megegyezés, csak abban állapodtak meg, hogy a május elsejei hosszú hétvége után folytatják az alagútfúrást, és akkor folytatják a tárgyalásokat is. A Banco eredetileg 62 milliárd forintért vállalta a metróalagút építését Kelenföldtől a Baross térig. A cég két hete azonban leállt a munkával, és bejelentette: addig nem folytatja a fúrást, amíg a többletmunkáért szerintük járó 35 milliárd forintot ki nem fizeti a BKV. A közlekedési vállalat és a főváros azonban nem tartja jogosnak a követelést. S most a végén, hogy elmentünk már a legvégső pontig, a tegnapi nap megjött az a levél, ami úgy gondolom, hogy arról tanúskodik, hogy győzött a józan ész.

állítólag őrizetbe vette a bolíviai rendőrség Rózsa Flores Eduardo csoportjának két feltételezett fegyverszállítóját Santa Cruzban, a hírt a bolíviai hírügynökség közölte. Helyi újságok szerint közben beismerte bűneit Tóásó Előd, a férfit korábban a bolíviai biztonsági erők vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy társaival együtt merényletet tervezett Evo Morales elnök ellen. A magyar nagykövet viszont azt mondta: a helyi lapok elvileg függetlenek és azt írnak, amit akarnak, de sem ő, sem a Tóásót védő ügyvéd nem tud beismerő vallomásról. Közben megérkezett Bolíviába a pénz, amiből haza tudják hozni Magyarosi árpád holttestét, a koporsót valószínűleg helyi idő szerint délután indítják útnak Budapestre.

100 napja lépett hivatalba Barack Obama. Eddigi teljesítménye alapján ő az egyik legtevékenyebb amerikai elnök. Egyik első intézkedésével elrendelte a guantanamo-i fogolytábor bezárását és az erőszakos vallatási módszerek felülvizsgálatát. Néhány héttel beiktatása után pedig a csaknem 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot is elfogadtatta a törvényhozással. Az amerikai elnökök első 100 napját Franklin Roosevelt beiktatása óta figyelik az elemzők.

átül a demokratákhoz Arlen Specter amerikai republikánus szenátor, mert szerinte a republikánus párt túlzottan elmozdult a jobboldal felé. A pártváltással a demokraták 58 szenátoruk lesz a felsőházban a demokratáknak, egy minnesotai szenátori szék sorsa pedig továbbra is eldöntetlen a tavaly novemberi választás óta. Ha a bíróság júniusban a demokrata jelölt javára dönt, meg lehet a 60 fős háromötödös többség, amely elegendő ahhoz, hogy elkerüljék az obstrukciót, vagyis, hogy a republikánusok a törvényjavaslatok véget nem érő vitájával lehetetlenítsék el egy törvény megszavazását.

Legalább négyen meghaltak az Egyesült államokban, amikor felborult egy turistabusz Kaliforniában. A buszon körülbelül 45 turista utazott, de az állampolgárságukat még nem sikerül megállapítani, csak annyit tudni, hogy többségük franciául beszél. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet, a busz Los-Angelesből San Franciscóba tartott.

Földcsuszamlás döntött le egy házat Olaszországban az elmúlt napok folyamatos esőzései után. Egy idős ember eltűnt, a tűzoltók még keresik, ő az egyetlen lehetséges áldozat. A környéket ugyanis egy nappal korábban kiürítették szintén egy földcsuszamlás miatt.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Miláno, Bergamo, Como, és Lecco környékén az árvízveszély miatt, a Pó folyó vízszintje egy nap alatt három métert emelkedett. Szicília környékén eközben a viharos szél okoz gondot, a tengeri összeköttetés megszakadt a szigettel.

Végül az itthoni időjárásról: délután főleg nyugaton már több felé lesz zápor, zivatar, az ország többi részén viszont kisüt a nap, de időnként erős lesz a szél, zivatarok idején viharos széllökések is lehetnek. Délután 17-24, este 11-17 fok várható.

Most sporthírek következnek, híradóval legközelebb kettő órakor jelentkezünk az interneten, itt az M1-en pedig fél hatkor.

Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid