Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.05.06.

Ez a magyar televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Egy biztonságos tárolóba vitték azt a mérőműszert, amely tegnap előtt szakadt le a paksi atomerőműben. Tegnap este közölte az erőmű, hogy üzemzavar történt, a négyes reaktorban végeztek karbantartási munkát, amikor elszakadt egy tartó kötél, a rajta lévő műszer pedig lezuhant. A szóvivő szerint az erőmű falain kívülre nem került radioaktív sugárzás. A balesetet a hét fokozatú nemzetközi skálán kettes fokozatba sorolták.

Azért kapott kettes fokozatú besorolást a nemzetközi munkaesemény skálán, mert a dózis teljesítmény ettől a mérő lánctól, tehát ahol az a csarnok padozatán ahol volt ez a mérő lánc, ettől egy méter távolságra haladta meg az 50 milisiemens /órás értéket. Karbantartási munkák folynak a négyes blokkon, a másik három reaktoron pedig maximális teljesítménnyel vesz részt a villamos energia termelésben.

Sem lövedéket, sem töltényhüvelyt nem találtak eddig a rendőrök annál a Somogy-megyei háznál, amelyre a lakók szerint hétfőn este rálőttek. A család lövésnek tűnő hangokat, és csattanást hallott. A Táskával szomszédos lengyeltóti roma civilszervezeti vezetője szerint a cigánysor utolsó házát négy lövés érte, de senki nem sérült meg. A rendőrség egyelőre annyit közölt, hogy vakolatsérüléseket találtak a házon, és vizsgálják, hogy származhatnak-e lövéstől.

A történelem írásbelivel folytatódott ma az érettségi, valamivel több, mint 95 ezer végzős vizsgázott, ma ebből körülbelül 5000-ren emelt szinten. A középszintű vizsgára három, az emeltszintűre négy órájuk volt a diákoknak. Az idén összesen csaknem 140 ezer diák érettségizik, 13 ezerrel több, mint tavaly, közülük 25 ezren emelt szinten.

Több, mint 40 ezer utast vizsgáltak meg egy hét alatt Ferihegyen a hőkamerákkal a H1, N1 vírus terjedése miatt, itthon azonban senkinél nem mutatták még ki az új influenza vírust. A hőkamerák naponta 10-20 embert szűrnek ki, akiknek láza, vagy hőemelkedése van, de általában nem betegek, hanem az idegesség miatt emelkedik meg a testhőmérsékletük. A hőkamerák addig működnek Ferihegyen, amíg az Egészségügyi Világszervezet vissza nem vonja az ötös szintű riasztást.

Az Egyesült államokban ugyanakkor újabb áldozata van az új influenza vírusnak, egy nő Texasban az amerikai mexikói határ közelében halt meg. Mexikóban ahonnan a H1, N1 vírus indult viszont csökkentik a riasztási szintet, mert a hatóságok szerint már lassabban terjed a fertőzés, így újra kinyitottak az üzletek.

A franciák ellen 1862-ben aratott győzelmüket ünneplik a mexikóiak, de most nemcsak azt. Csaknem 150 évvel a pueblai csata után újabb fenyegetéssel kellett farkasszemet néznünk, a mexikói családok életét és egészségét fenyegető influenzával. Az elmúlt napokban minden energiánkat arra fordítottuk, hogy megállítsuk a járvány terjedését, mondta az állami ünnepen a mexikói elnök. Az államfő szerint lassan visszatérhet a normális kerékvágásba az élet. Mától újra várják a vendégeket a mexikói éttermek, és a közintézmények is kinyithatnak a hét második felében. Az utóbbi egy hétben már nem volt halálos áldozata az új influenza vírusnak, és egyre kevesebb a beteg is. Nem elég, hogy most takarítunk, fertőtlenítünk, ezentúl folyamatosan ezt kell tennünk, mondta a Mexikó városi polgármester, majd maga is jó példát mutatott. Munkatársai ezalatt a buszmegállót szabadították meg az esetleges kórokozóktól. Az újságok már megírták, hogy jövő héttől megint mehetnek óvodába, és iskolába a gyerekek, az egyetemi előadókat már fertőtlenítik, ott már holnaptól újra kezdődik a tanítás. Egészségügyi szakemberek szerint a Mexikóban megjelent új influenza vírus nem olyan veszélyes, mint amilyenre számítottak, és észak-Amerikán kívül kevésbé agresszíven terjed. A kór Mexikóban 26, az Egyesült államokban két ember halálát okozta, de másutt eddig mindenki felépült a betegségből.

Megmutatta magát az első amerikai arcátültetett ember. öt hónappal ezelőtt műtötték meg az asszonyt, egy halott nő arcának darabjait ültették át rá, de például a felső álkapcsát, a saját lábszárából kivett csontból állították össze. Négy év alatt 30 műtétet hajtottak végre rajta, az arcátültetésre azért volt szüksége, mert korábban a férje közvetlen közelről arcon lőtte. Ez volt a világon a negyedig arcátültetés. Az elsőt 2005-ben Franciaországban végezték.

Csak a felső szemhéjai, a homloka, és az álla az eredeti a sajtótájékoztatóra érkező amerikai nőnek. ő az első a világon, aki majdnem teljesen új arcot kapott. Coninak hívnak, és bár tudom, hogy miattam érkeztek ide, szerintem fontosabb lenne a donorom családját, és az orvosaimat a középpontba állítani, mondta az újságíróknak Coni Cart. így nézett ki a 46 éves asszony korábban, és így azután, hogy a férje arcon lőtte őt öt évvel ezelőtt. Az életét akkor megmentették, de nem volt orra, és szájpadlása és csak a légcsövébe operált nyílásonkeresztül tudott lélegezni, és enni. Coni most már tud enni, és pohárból inni. Jelentősen csökkentek a fájdalmai, és kimehet az utcára anélkül, hogy csúfolódnának rajta, mondta el a műtétet vezető orvos. Az asszonyt múlt decemberben műtötték meg, csak most vállalta a nyilvánosságot, eddig semmit nem lehetett tudni róla. A 22 órás operáció alatt Coni arcába csontokat, izmokat, artériákat, és ereket is beültettek. Próbáltak az esztétikára is figyelni, de az elsődleges szempont az volt, hogy tudja használni az orrát, és a száját.

Dohányzási tilalmat vezetnek be Horvátországban. Mától a dohányosok már csak azokban a bárokban, és éttermekben gyújthatnak rá, ahol külön helyiséget választottak le nekik. Ha valakit rajtakapnak, hogy tiltott helyen dohányzik, akkor öt, és- őt, és a vendéglátóhelyet is megbüntetik. A kormány azt reméli, hogy a tilalom sokaknak segít majd a leszokásban, a kisebb kávézók tulajdonosai viszont attól tartanak, hogy hátrányba kerülnek, ha a dohányos vendégek inkább odamennek, ahol rágyújthatnak.

Megkezdődött a NATO grúziai hadgyakorlata egy nappal azután, hogy a kaukázusi országban fellázadtak a katonák. Az egy hónapos gyakorlaton tucatnyi állam vesz részt, 1100 katonával magyarok is vannak közöttük. Oroszország elítélte, és erőfitogtatásnak nevezte a déli határaitól nem messze tartandó hadgyakorlatot. A NATO közlése szerint elsősorban válságkezelést szimulálnak majd Grúziában, vagyis a manőver nem jelent fenyegetést Oroszországra.

A maffiától tartanak a Földrengés sújtotta olaszországi L’aquilában. Egyre többen attól félnek, hogy eltűnhetnek az Abruzzo tartománynak szánt segélyek, ez történt ugyanis több korábbi földrengésnél is. Közép-Olaszországban egy hónappal ezelőtt volt 6,3-es erősségű Földrengés, csaknem 300-an haltak meg. Kihalt utcák, és romok mindenütt. Még mindig így néz ki L’ aquila, ahol április elején pusztított a Földrengés. A munkálatok már elkezdődtek, de évekbe telhet, mire az összes romházat újjáépítik. Szakértők most attól tartanak, hogy a szervezett bűnözés, a maffia ráteszi a kezét az újjáépítésre szánt segélyekre. Ezért állítottak fel egy bizottságot, amely ellenőrzi a pénzek elosztását, és az újjáépítést. Ezt egyébként az a Roberto Saviano javasolta, akit Gumorra című a nápolyi maffiáról szóló könyve miatt nemrég halálosan megfenyegettek. Nem riogatni akarjuk az embereket, csak felhívni a figyelmüket arra, hogy itt bármi megtörténhet. Gondoljunk csak a 30 évvel ezelőtti Yupíniai rengésre, akkor is a maffia koordinálta az újjáépítések nagy részét, mondta a bizottságot vezető felügyelő. Legalább 30 ezren váltak egyik napról a másikra földönfutóvá L’aqilában. Csak 10 ezer embernek jutott hely tengerparti hotelekben, a többiek azóta is sátrakban laknak. Már csak pont a maffia hiányzik ide, én csak arra tudok gondolni, hogy mikor lesz újra a régi az életünk, mondja a l’aquilai asszony. A római kormány 8 milliárd eurót költ Abruzzo régió újjáépítésére, és a károsultak segélyezésére. A tervek szerint 5 ezer lakást építenek a hajléktalanná vált L’aquillaiaknak.

Eldőlt, ki kapja meg a világ legjobb munkáját. Egy brit férfi mehet szigetgondnoknak Ausztráliába a nagy korallzátonyra, 35 ezer jelentkező közül választották ki. Eddig egy segélyszervezetnek dolgozott, mostantól azonban fél éven át az lesz a munkája, hogy kiránduljon, pihenjen, ússzon a tengerben, valamint, hogy videónaplót és blogot vezessen élményeiről. Ezért 150 ezer ausztrál dollárt, vagyis csaknem 23 millió forint fizetést kap.

Végül az itthoni időjárásról:

északon többfelé lehet kisebb eső, zápor. Délután már keleten is túlnyomóan borult lesz az ég, és ott is eshet az eső, a hőmérséklet 15, és 19 fok között alakul.

Most sporthírek következnek, híradóval legközelebb két órakor jelentkezünk az interneten, itt az M1-en pedig fél hatkor.

Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid