Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.05.13.

Ez a magyar televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné, jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Bocsánatot kért a miniszterelnök, amiért tegnapelőtt egy televíziós interjúban azt mondta: valami probléma van azoknál, akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. Bajnai Gordon az ATV-n úgy fogalmazott: azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. A kormányfő délelőtt a parlamentben azt mondta: sajnálja, hogy pontatlanul fogalmazott, és hogy olyanokat is megbántott, akiknek nem szánta ezt a nyilatkozatot. A nyilatkozat miatt a FIDESZ lemondásra szólította fel Bajnait. Szijjártó Péter a párt elnökségének közleményét ismertetve azt mondta: minden határon túlmegy, amikor a milliárdos két hatalmas házzal rendelkező miniszterelnök otthonaik eladására buzdítja a miatta bajba kerülő embereket. Jelenleg is tart a kormányülés, amelynek egyik témája az ingatlanadó. Ott van kollégám Nemes Tamás. Szervusz, Tomi! Lehet-e tudni újabb részleteket az új adófajtáról? Jó napot kívánok, szervusz, Anna! Nincs végleges döntés sem az ingatlanadóról, sem a jövő évi adóváltozásokról, egybehangzóan állították ezt a kormányülésre siető miniszterek. Eddig annyit sikerült megtudnom, hogy az ingatlanadónál várhatóan tovább bővül az a kör, amelyiknek nem, vagy csak könnyítésekkel kell majd ezt az adót megfizetnie. Várhatóan a nagycsaládosok az önhibájukon kívül munkanélkülivé váltak, és a nyugdíjasok is a rászorultsági elv alapján kedvezményeket kapnak az adó megfizetésekor. Kiss Péter tárca nélküli miniszter a Híradónak azt mondta, hogy a kormány egyelőre még azt is vizsgálja, hogy az ingatlanadóból származó, összességében 200-260 milliárd forint várható bevétel megéri-e azt, hogy az emberek többségét magára haragítja majd a kabinet ezzel a döntéssel. Nemes Tamás, köszönjük!

Elutasította a pécsi választási bizottság az MSZP panaszát, miszerint a vasárnapi polgármester választáson Fideszes aktivisták autóval vittek embereket szavazni, az esetről felvétel is készült. A bizottság szerint azonban nem bizonyítható, hogy tömegesen vittek szavazókat voksolni, mert a felvételeken csak három ember száll be az autóba. Vasárnap egy választó polgár tett feljelentést a rendőrségen, aki felvételt is készített a feltételezett választási csalásról. A bejelentés szerint egy FIDESZ aktivista személygépkocsival szállította a szavazókat Pécs egyik választókörzetébe. A szocialisták azt gyanítják: a férfi napközben egy benzinkútnál jelentést tett Hoppál Péter Fideszes országgyűlési képviselőnek. Ez volt az utolsó, még el nem bírált panasz a vasárnapi szavazással kapcsolatban. A bizottság több mint egy órán keresztül tárgyalt az ügyről. Megállapították, hogy a gépkocsi tulajdonosa nem a Fidesz-es kampány aktivista, és a tömeges szállítás sem bizonyítható, hiszen a felvételen összesen három ember szállt be a gépkocsiba, így a bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy valóban megsértették volna a kampánycsendet. A döntés ellen három napon belül lehet fellebbezni, ez egyébként nem befolyásolja Páva Zsolt polgármesterré választását.

Már nem tagja az MDF-nek Hock Zoltán, Katona Kálmán, és Pettkó András. Erről Herényi Károly elnökhelyettes beszélt délelőtt. Azt mondta: a három képviselő magát törölte a párt tagjai közül, mert nem vettek részt a parlamenti frakció megalakításában, holott szerinte erre a párt alapszabálya világosan kötelezi őket. Ez a három MDF-es képviselő nem hajlandó részt venni a frakció újjáalakításában, az alapszabály vonatkozó rendelkezése nem kizárásról, hanem törlésről beszél, aki ezt a cselekedetet nem teszi meg, azt egyszerűen törlik a tagok névsorából. Pettkó András még az MDF tagjának tartja magát. Az országgyűlési képviselő azt mondta: társaival készek voltak arra, hogy tárgyaljanak a frakció újjáalakításáról, de szerintük ezt az európai parlamenti választások után kellett volna megtenni. Pettkó András szerint a párt alapszabálya értelmében csak az országgyűlési választások után kötelező a frakcióhoz csatlakozni, ezért jogszerűtlennek tartja, hogy törölték a párt névsorából. én azt gondolom, hogy az országos választmánynak, és az etikai bizottságnak kell eljárnia a mi ügyünkben, és meg kell hallgatni a mi álláspontunkat.

A Nemzetközi Valutaalap szerint Magyarországon a vártnál nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, értesült a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy az IMF becslése szerint az 5,5-6 százalékos lassulás helyett 6,7 százalékkal csökken a GDP, emellett az államháztartási hiány is nagyobb lehet 1 százalék ponttal az idei prognózisnál, ráadásul várhatóan jövőre is ezen a szinten marad. Nem tudni, hogy milyen vagyonnal rendelkezik a magyar állam, ugyanis nem készült elszámolás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő három elődintézményének megszüntetésekor. Az állami számvevőszék vizsgálata szerint az áPV ZRt, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, és a Nemzeti Földalapkezelő is úgy fejezte be működését 2007 végén, hogy egyik szervezetnél sem készült mérleg a végelszámolásról, így nincs nyilvántartás az állami vagyonról sem, a hiányosságokat az óta sem pótolták. A MAGOSZ törvénytelenségeket gyanít, emiatt azonnali belső vizsgálatot, és személyi felelősségre vonást sürget a pénzügyminisztériumtól, a szaktárca megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni.

Szélsőséges, de szükséges eszköznek nevezte Gordon Brown brit kormányfő, hogy nyilvánosságra hozták a brit parlamenti képviselők költség elszámolásait. Brown szerint ez rákényszeríti majd a honatyákat az önmegtartóztatásra, és a példamutatásra. A brit The Daily Telegraph című újság megszerezte több képviselő elszámolását, és kiadta azokat hatalmas botrányt kavarva. Több honatya ugyanis költségtérítésben számolta el otthoni úszómedencéjének karbantartását, bejárónőjének fizetését, vagy éppen macskaeledelét, de volt, aki pornó DVD vásárlását is megtérítette az állammal. Brown elrendelte, hogy a brit számvevőszék mellett egy független cég is vizsgálja át az elmúlt négy év számláit, és szigorú büntetéseket helyezett kilátásba a csaló képviselőkkel szemben.

A szuverén Palesztin haza mellett foglalt állást XVI. Benedek Pápa a Ciszjordániai Betlehemben. A Pápa kijelentette, hogy a Vatikán támogatja a palesztin nép hazához való jogát, de ezt nem erőszakos úton kell elérni. Mahmud Abbasz ugyanakkor elítélte a palesztin területek izraeli megszállását.

Kényszerleszállás közben kigyulladt egy repülőgép futóműve az Egyesült államokbeli Houstonban. A New Orleansból érkező gép egyelőre nem tudni miért, kényszerleszállást hajtott végre, eközben gyulladt ki a jobb szárny alatti futómű. A személyzet a csúszdákon azonnal kimentette a 47 utast, a tűzoltók rövid idő alatt eloltották a tüzet. Azt egyelőre nem árulták el, miért kellett kényszerleszállást végrehajtania a Southwest Airlines New Orleansból Houstonba tartó gépének. A repülőn semmilyen külső probléma jele nem látszott, és egészen a földet érésig minden rendben lévőnek tűnt. Amint azonban a kerekek elérték a kifutó aszfaltját, a jobb szárny alatti futóműből tűz csapott ki. A gép teljes megállása után is égett a kerék, fekete füst tört elő a szárny alól. Miközben a 47 utas a személyzet utasításai alapján, a vészcsúszdákon hagyta el a gépet, a tűzoltók a túloldalon oltották a lángokat, és rövid idő alatt meg is fékezték azokat, a balesetben senki nem sérült meg. Közben nyilvánosságra hozta az amerikai légi biztonság ügynökség az a hangfelvételt, amellyel még februárban Buffalo-ban lezuhant repülőgép pilótafülkéjében történteket rögzítette. Mint kiderült, a gép már 10 ezer láb, vagyis mint egy 3 ezer méter alá süllyedt a leszállási manőver előkészületeként, a pilóták eközben magánjellegű dolgokról, vásárlási szokásokról, és egyebekről beszélgettek. Ez a biztonsági protokoll szerint 10 ezer láb alatt szigorúan tilos. Az is kiderült, hogy a másodpilóta betegen, náthásan állt szolgálatba, a kapitány pedig a repülést megelőző éjszakát a személyzeti szobában töltötte kollégái társaságában, ami ilyenkor szintén szabályellenes. A vizsgálat szerint mindezek miatt nem vették észre a gép jegesedését, és nem reagáltak időben, így 50 ember haláláért felelősek.

Ma kezdődik a Cannes-i filmfesztivál. A világ egyik legrangosabb kulturális rendezvényén 20 film indul majd a fődíjért, az aranypálmáért, a versenyprogramban nincs magyar film, de több kapcsolódó rendezvényen is vetítenek majd magyar alkotásokat. A fesztiválra összesen 52 játékfilm kapott meghívást, ebből 46-nak Cannes-ban lesz a világpremierje. Az idén rendhagyó módon nem egy játékfilm, hanem egy egész estés animációs film vetítésével kezdődik a fesztivál.

Végül röviden az itthoni időjárásról: az északkeleti országrészben kisüthet a nap, másutt borult idő várható, délután 18, és 23 fok között lesz a hőmérséklet.

Most sporthírek következnek, híradóval legközelebb kettőkor az interneten várom önöket, itt az M1-en pedig fél hatkor lesz híradó, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid