Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.05.20.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Csömör Károly, jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Ezekben a percekben tárgyal a 2010-es adócsomagról a kormány. A vagyonadóról és annak pontos számairól csak holnap döntenek, az üdülési csekk, illetve az étkezési jegyek megadóztatásáról pedig a pénteki OéT ülés után születik döntés. Most a személyi jövedelemadó sávhatárának 5 millió forintra emeléséről tárgyalnak. Oszkó Péter pénzügyminiszter az ülés előtt azt mondta: olyan adócsökkentő javaslatokat visznek a kabinet elé, amilyenre 20 éve nem volt példa Magyarországon. Egy átlagos jövedelemnél szerinte ez nettó másfél havi plusz pénzt is jelenthet majd. Ezt nyilván jövedelemsávonként most nem tudom pontosan kiszámolni, az átlag jövedelemnél azt gondoljuk, hogy egy- egy másfél havi jövedelemhez is plusz nettóban juthatnak majd jövőre.

Még több mint 1 millió személyi jövedelemadó bevallást vár az APEH, ma éjfélig kell beadni, vagy beküldeni a papírokat. Több postán meghosszabbították a nyitva tartást, a megyeszékhelyeken egy-egy posta este nyolcig lesz nyitva, Budapesten pedig a Nyugati, és a Keleti pályaudvarnál lévő posták éjfélig várják az adóbevallásokat. Bár az idén az egyszerűsített adózás miatt várhatóan nem lesz akkora a tömeg, mint a korábbi években, aki lekési a mai határidőt, arra mulasztási bírságot szabhat ki az APEH.

Folytatja a tegnap megkezdett erősödését a forint, délelőtt 276 forint alá került az euró árfolyama, adásunk előtt nem sokkal 277 forinton állt az euró. Erősödött a forint a svájci frankkal, és a dollárral szemben is.

Sár öntötte el a 7-es főutat Becsehelynél Zala megyében. A kora hajnali zivatar a környező szántóföldekről mosta a sarat a főútra, emiatt egy autó az árokba csúszott, de a sofőr nem sérült meg. A Csongrád megyei Csengelén az éjszaka dió nagyságú jég esett, elverte a termés egy részét. Van olyan termőföld, ahol a krumpli teljesen tönkrement, sok helyen a kukoricát sem tudják megmenteni. A fóliasátrakat is ki kell cserélni, mert annyira megrongálta a 20 percig tartó jégeső. Csaknem 100 helyre hívták a tűzoltókat az országban a tegnapi viharok miatt, főleg Bács- Kiskun, Pest, és Csongrád megyében.

Már 97 halottja van az éjszakai Jáva szigeti repülőgép katasztrófának, de az indonéz légierő egyik tisztségviselője szerint az áldozatok száma várhatóan növekedni fog. Egy Hercules típusú katonai repülőgép egyelőre ismeretlen okból lakóházakra zuhant, majd egy rizsföldre csúszott, több darabra tört, és kigyulladt, a gépen összesen 112-en voltak. A rizsföld kellős közepén állt meg az indonéz katonai repülőgép, miután letarolt három házat a faluban, több darab pontba tört, és kigyulladt. Arról azonban nem egyeznek a jelentések, hogy mindez hogyan történt. Az első hírek szerint a gép a házakra csapódva tört ketté, és azután esett több darabba, hogy becsúszott a rizsföldre. Több szemtanú ugyanakkor azt állítja, hogy már a levegőben kettétört közvetlenül egy robbanás után, egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A géppel műszakilag nem volt gond, az időjárás is kitűnő volt, így egyelőre nem tudjuk, mi történt, mondja a katonai szóvivő hozzátéve: a szokásoknak megfelelően létrehoztak egy vizsgáló bizottságot. A Hercules C130-ason összesen 112-en voltak. A gép Dzsakartából egy Kelet-jávai katonai támaszpontra tartott hadgyakorlatra, az áldozatok pontos száma még nem ismert. Azt nem tudni, hogy hány túlélőt találtak, ha egyáltalán vannak, minden holttestet még nem tudtak kihozni, a rizsföldön a tűz oltása, és a mentés is nagyon nehezen halad. A házakban, amelyekre a repülő rázuhant, eddig két holttestet találtak.

Két iskolában is lövöldözés volt az Egyesült államokban. A Harvard egyetem egyik épületében egy ember sérült meg, a rendőrség egyelőre sem a lövöldöző, sem a sérült kilétét nem hozta nyilvánosságra. Louisianában pedig egy egész középiskolát ürítettek ki, miután az egyik diák fegyverrel ment be, és fejbe lőtte magát.

Belgrádba érkezett egy napos látogatásra Joe Bayden amerikai alelnök. A szerb főváros repülőterén a politikust Mirco Cvetkovics kormányfő, és Ivica Dacic miniszterelnök helyettes fogadta. Az amerikai politikus Bosznia-Hercegovinából érkezett, ahol a parlamentben is beszélt. Azt mondta: Bosznia-Hercegovinának fel kell hagynia a nacionalista retorikával, és az egyetlen megoldás egy békés fejlődő társadalom kialakítására az Európai Uniós csatlakozás. Több 100-an tűntettek Bayden látogatása ellen Banjalukában. Sokan a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetők, Radkom Vladics, és Radovan Karadzsics képeit tartották a magasba.

újabb országban, ezúttal Tajvanon jelent meg az új influenza vírus, így összesen már 40 országban vannak fertőzöttek. A betegség továbbra is riasztó ütemben terjed, már negyedik egymást követő nap fordult elő, hogy 24 óra alatt 1000-rel nőtt a fertőződtek száma, és mostanra meghaladta a 10 ezret. A legtöbb beteget Mexikóban, az Egyesült államokban, Kanadában, és Japánban tartják nyilván. Az új fertőzések többségét Japánból jelentették, ahol már több, mint 200 ember kapta el a H1-N1 vírust. A járvány a hétvégén tört ki Kobéban, feltehetőleg egy gimnáziumi sportversenyen, addig csak négy fertőzöttről tudtak, a legtöbb beteg iskoláskorú gyerek, a halálesetek száma is nőtt a világban. Mexikóban tegnap négy újabb esetet erősítettek meg, így összesen 83 halottja van a járványnak.

Egy egész kacsacsaládot mentett meg egy hivatalnok az Egyesült államokban, Washington államban. Egy emeleti párkányon költött egy kacsa, a kiskacsák azonban nem tudtak lejönni az emeletről. A férfi heteken át figyelte a sorsukat, így vette észre azt is, amikor az anya megindult a folyó felé, a kicsik pedig követték, csakhogy ők nem tudtak repülni, így a férfi kapta el őket mielőtt a mélybe zuhantak. Kicsit mesébe illő történet szemtanúi lehettek a Washington állambeli Spokein lakói. Egy kacsacsaládot mentett meg egy férfi, majd a vízhez vezette a nemrég kikelt fiókákat. Joal Amstrong hitelügyintéző egyik nap arra lett figyelmes, hogy emeleti irodájának ablakához fészkelt egy kacsa, majd egy idő után a kicsik is kikeltek a párkányon. Mindez a második emeleten történt, így amikor eljött az idő, hogy a kacsamama a vízhez vezesse a kicsiket, azok még nem tudtak repülni, így Joel sietett a segítségükre. A ház előtt sorra elkapta a fészekből kirepülni próbáló, ám téglaként lezuhanó kiskacsákat, közben többször is hangosan nyugtatta a kacsamamát. Amikor mind kijutottak a fészekből Joel elindult velük a víz felé. Spokeinben délutánra éppen nagy utcai majálist szerveztek, így már sokan voltak az utcákon, kisebb tömeg nézte végig, ahogy a kacsák eltotyogtak a helyi folyóig.

Befejezték utolsó űrsétájukat, és lekapcsolódtak a Hubble űrtávcsőről az Atlantis űrsikló asztronautái. Az elvégzett javításoknak, és korszerűsítéseknek köszönhetően a teleszkóp még legalább öt évig működőképes marad. Az utolsó javítás. A két amerikai űrhajós elvégezte a korszerűsítést, és lekapcsolódott a Hubble űrteleszkópról, most járt utoljára ebben az űrtávcsőnél. Felszereltek egy új kamerát, és az űrtávcső új akkumulátorokat is kapott, a javítás után várhatóan még legalább öt évig működhet. Most úgy érezheti magát mindenki, aki ebben a csapatban dolgozik, mintha egy focicsapattal megnyertük volna a super-boolt. Borzasztó elégedettek vagyunk a küldetés kimenetelével, mondta a misszió egyik vezetője. A Hubble űrteleszkópot csaknem 20 éve állították munkába, összesen ötször járt űrsikló a távcsőnél, legutóbb hét éve kellett javítani. Az Atlantis űrsikló már vissza is állította pályájára a Hubble-t, az űrrepülő a tervek szerint pénteken tér vissza a Földre.

A riasztási határértéket meghaladó 7,6-es erősségű Ultraviola sugárzást jósolnak mára a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy alig több mint negyedóra alatt le lehet égni a napon. évente legalább négy százalékkal nő az UV sugárzás mértéke Magyarországon. Nemrég napsugárzás védelmi testület is alakult, hogy az UV sugárzás okozta megbetegedések csökkenjenek. A 25, és 30 év közötti nők körében ugyanis jelenleg a negyedik leggyakoribb halálok a bőrrák egyik fajtája a melanoma, amelynek kialakulása leginkább a mértéktelen napozással hozható összefüggésbe.

Sok, és erős lesz tehát a napsütés, néha borul csak be az ég, és elszórtan záporra, zivatarra is számítani kell. Zivatarok idején megerősödik a szél is, napközben 24, és 29 fok között lesz a hőmérséklet, késő este 16-22 fok várható.

Most sporthírek következnek, híradóval legközelebb két órakor az interneten várom önöket, itt az M1-en pedig fél hatkor lesz híradó.

Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid