Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.06.24.

Ez a Magyar televízió híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Dunán, több rakpartot is le kell zárni az áradás miatt. A Budai alsó rakpartot már elöntötte a víz, igaz, komolyabb dugót az még nem okoz, mert az útszakaszon amúgy is építkeznek. A fővárosban vasárnapra várják a folyó tetőzését, addigra valószínűleg a pesti Alsórakpartot is le kell majd zárni. A Fővárosi Csatornázási Művek lezárja a Dunába tartó vezetékeket, Győrnél is árad a folyó, több parkolót le kellett zárni már a Rakparton. A szabad strandon a röplabda pálya már teljesen víz alatt van, valószínűleg a másik strandot is elönti a víz.

Már a hadsereget is bevetik Ausztriában az áradások miatt, több mint 10 ezer katona áll készenlétben. A szűnni nem akaró esőzések miatt a folyók vízszintje rohamosan emelkedik, Felső-Ausztriában az utak többségét is lezárták sárlavina veszély miatt. Az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 90 liter eső esett Ausztria szerte, a meteorológusok szerint Ausztriában a következő napokban sem várható javulás.

A Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb részletének lehívását, eddig 14 milliárd eurót, vagyis majdnem 4 ezermilliárd forintot hívott le Magyarország a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretéből. Az összeg több mint felét, nyolc milliárd eurót felhasználták, a többi a tartalékokat növeli, mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az országgyűlés költségvetési bizottságának az ülésén. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormány egyelőre nem folytat tárgyalásokat az IMF-el újabb hitelkeretről. A FIDESZ vezetői már korábban bejelentették, hogy választási győzelmük után tárgyalásokat kezdenek a Nemzetközi Valutaalappal egy új, kedvezőbb hitelcsomagról.

Vizsgálatot indít a fogyasztói jogérvényesítő szervezet 30 banknál a lakáshitelek feltételeinek változása miatt. Szakértők szerint a pénzintézetek ki tudják játszani az augusztustól életbelépő, az egyoldalú szerződésmódosítást, tiltó törvényt, és továbbra is különösebb indoklás nélkül drágítják meg a hiteleket, vagyis az árfolyam, és a kamatkockázatok mellett egyéb költségeket is az ügyfelekre hárítanak át, a bankszövetségnél egyelőre nem kívánták kommentálni a felvetést.

Számvevőszéki vizsgálatot kért a főpolgármester a Margit-híd felújítására beadott pályázatokon. Demszky Gábor így szeretné megtudni, miért van óriási különbség a munkák tervezett költségei, és az egyetlen érvényes ajánlatban szereplő összeg között. A főváros 13 milliárd forintot szánt az omladozó híd felújítására, az érvényes ajánlat alapján azonban mindennel együtt 30 milliárdot kellene a munkára költeni.

Csőd közelbe került a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ, a növekvő költségek ellenére ugyanis csak a tavalyi finanszírozás 70 százalékát kapják meg. Nem teljesítettünk az első félévben. Már az éves keret csaknem 80 százalékát elhasználták a kisteleki egynapos sebészeten, ezért nem műtenek hetek óta. évente legalább 3 ezer beavatkozást végezhetnének itt, viszont pénzt alig ezerre kapnak. Azt mondják, a gazdasági válság miatt csaknem 30 százalékkal növekedtek kiadásaik, ha ez így marad, kénytelenek lesznek bezárni az intézetet. Amennyiben nem javul a finanszírozás, akkor bármikor bekövetkezhet. Most csőd közeli helyzetben vagyunk, de tárgyalunk befektetőkkel, akiket érdekel ez a téma. A minisztérium korábban azt ígérte, hogy 25 százalékkal emeli az egynapos sebészetek finanszírozási keretét, meg azt is, hogy a tavaly fel nem használt egynapos sebészetre szánt pénzeket is szétosztják. A járó beteg ellátás sincs jobb helyzetben, 30 százalékkal csökkent az OEP finanszírozása a tavalyi évhez képest. Az egyetlen lehetőség a járó beteg ellátásban, hogy a beteg létszámot csökkenteni kell, illetve a várólistákat növelni értelemszerűen, hiszen egy adott hónapra a tavalyi évnek csak a 70 százalékát lehet ellátni. Kisteleken ennek ellenére két hétnél többet egyetlen vizsgálatra sem kell várni, a saját körzetükön kívül élőket is fogadják, igaz, nekik fizetniük kell az ellátásért, de jóval kevesebbet, mint egy magánklinikán. Az intézet ebből próbálja pótolni a finanszírozási hiányokat.

Több mint 300 milliárd forintot buktak tavaly befektetéseiken a hazai nyugdíjpénztárak, és az idei év első öt hónapjában várhatóan tovább nőttek a veszteségek. Ezekben a napokban postázzák ki a nyugdíjpénztárak a tavalyi egyenlegről szóló értesítőket, amelyekben szinte minden ügyfélnek jelentős veszteségeket tüntetnek fel, ezt a cégek a pénzügyi válsággal magyarázzák. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy senki ne vegye ki idő előtt a pénzét, mert a pénztári tagság egy hosszabbtávú befektetés, vagyis az időszaki veszteség előbb-utóbb megtérül. Aki mégis úgy gondolja, hogy nem várja meg a nyugdíjaztatását, és kéri a pénzét, annak a kivett összeg után személyi jövedelemadót kell fizetnie.

öt európai ország képviseletével együtt az iszlamabadi magyar nagykövetséget is fel akarták robbantani muzulmán szélsőségesek. A magyaron kívül a svéd, a norvég, a cseh, és az olasz külképviselet ellen terveztek merényletet. Svéd források szerint az egyik gyanúsítottnál két tonna robbanóanyagot találtak, a rendőröknek azt mondta, hogy afganisztáni szerepvállalásuk miatt szemelték ki ezeket az országokat a merénylet sorozat célpontjául.

Iránban visszavonta az elnökválasztásnál tapasztalt szabálytalanságok miatti panaszát az egyik konzervatív jelölt. Mohszen Rezai arra hivatkozott, hogy a hatóságoknak kevés idejük van a történtek kivizsgálására, az őrök Tanácsa véglegesnek tekinti az elnökválasztás eredményét, mert nem talált olyan szabálytalanságot, amely miatt meg kellene ismételni a voksolást. Teheránban már napok óta nincsenek igazán nagy tüntetések, a rendőrség kőkemény fellépése, és a tömeges letartóztatások miatt. A tüntetők így új módszerekhez folyamodtak, például éjszakánként több 100-an a háztetőkről kiabálnak. Az utcai harcokban meghalt ellenzéki tüntetőket gyászolják így, egyben ez az egyik legújabb formája a tüntetéseknek. A hatóságok kemény fellépése miatt ugyanis már nincsenek tömegdemonstrációk, inkább így tiltakoznak az ellenzékiek. Ismét csak ama tőrfelvételek készültek, az iráni hatóságok cenzúráznak minden sajtót, az internetet egy friss vizsgálat szerint egészen modern eszközökkel próbálják kordában tartani sikertelenül, ezek a képek percek alatt bejárják a világot. így is tiltakoznak. Hirtelen többtucatnyian megrohannak egy forgalmas utat, és saját testükkel elállják a forgalmat, időnként kisebb hevenyészet barikádokat emelnek. Leginkább az amerikai őrülethez, a Flashmobhoz hasonlíthat ez a tüntetési forma. Persze azonnal szétszaladnak, amint a motoros rendőrök botokkal a kezükben megjelennek, amint tiszta a terep, újabb helyszínt keresnek.

Komoly mulasztásokat talált a hétfői washingtoni metróbaleset vizsgáló bizottsága, közölte az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet. Már három évvel ezelőtt jelezték a Washingtoni Közlekedési Hatóságnak, hogy bizonyos kocsik balesetveszélyesek, ezért vagy cseréljék ki, vagy újítsák fel őket. Közben kilencre emelkedett a tragédia halottainak száma, legalább 70-en sérültek meg. A legnagyobb csúcsforgalom idején, amikor a baleset történt, a vonatokat szinte teljesen számítógépes rendszer vezérli. A vezető dolga ilyenkor mindössze annyi, hogy nyissa, és csukja az ajtókat, illetve, hogy vészhelyzet esetén beavatkozzon. Pont ennek a beavatkozásnak a nyomait vizsgálják az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság emberei. A nyomozás vezetője szerint a fülkében a nagy piros vészfék kapcsoló gomb be volt nyomva, vagyis a vezető rácsapott, egyelőre azonban nem tudni, hogy működött-e a vészfék. Több utas is azt állítja, hogy nem éreztek fékezést. Jóval korábban egyszer lelassított a szerelvény, de azután újra felgyorsult, és ment tovább egyenesen bele a másikba. Az automata jelzőrendszernek jeleznie kellett volna, hogy a pályán egy másik metró is van, sőt, ha a jelzésre a kezelő nem reagál, akkor legfeljebb 400 méter távolságban automatikusan meg is kellett volna állítania a szerelvényt. A vezetőről, aki szintén meghalt, kiderült, hogy január óta vezetett metrót, előtte két évig buszvezető volt. A baleset óta a washingtoni metró minden vonata kizárólag kézi irányítással közlekedik, sokak szerint azonban nem a rendszerrel van a baj. A balesetet okozó szerelvény az egyik legöregebb a járműparkban. Már többször javasoltuk hivatalosan, hogy újítsák fel a szerelvényeket, vagy cseréljék ki azokat, mondja a Közlekedésbiztonsági Hivatal tisztje, ennek ellenére semmi nem történt. Más metrókhoz képest a washingtoninak nincs állandó pénzügyi alapja, amiből gazdálkodjon. Ahhoz, hogy a következő 10 évben biztonságosan működhessen több, mint 7 milliárd dollárt, vagyis majdnem 1400 milliárd forintot kellene költeni a fejlesztésekre.

Végül röviden az itthoni időjárásról: sok helyen marad a borús idő, de már lehetnek néhány órás napos időszakok is, délutánra 22-27 fokig melegszik föl a levegő.

Sporthírekkel folytatjuk, híradóval legközelebb kettőkor az interneten várom önöket, délután fél hatkor itt az M1-en lesz híradó, köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid