Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.07.01.

Ez a Magyar Televízió híradója:

Jó napot kívánok, ez a híradó délben!

Szinte minden drágább lett mától az áFA, és a jövedéki adó emelése miatt. A forgalmi adó 20-ról 25 százalékra nőtt, csak a kenyér, és a tejé csökkent 18 százalékra, az üzletek többségében egész éjszaka dolgoztak, hogy reggelre minden cikket átárazhassanak, át kellett állítani a pénztárgépeket is. A jövedéki adó emelése miatt többe kerül a cigaretta, az alkohol, és a benzin is, a 95-ös benzin literenként 13 forinttal drágult, az áremelés miatt tegnap az utolsó órákban hosszú sorok kígyóztak még a kutaknál. A tömegközlekedésért is többet kell fizetni, a BKV-jegy például 290 helyett 300 forintba kerül mától.

Zárva vannak ma a hivatalok. Július 1-je ugyanis a köztisztviselők napja. Munkaszüneti nap van a polgármesteri hivatalokban, az okmányirodákban, a minisztériumokban, zárva tartanak az APEH, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár irodái is, mindenütt csak ügyelet van.

Andrássy Miklós lett a MáV új elnök-vezérigazgatója. A közgazdász végzettségű szakember a FIDESZ egyik alapítója. A Távirati Iroda szerint egyebek mellett azért esett rá a választás, mert a kormányzat olyan szakemberre akarta bízni a vasúttársaság több éven át tartó átalakítását, akit a mostani ellenzék is támogat. A MáV átalakításáról hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy a kormány, az IMF, és az Európai Bizottság között létrejött megállapodásban szerepel a közösségi közlekedés racionalizálása, a MáV-on 2010-ben 40 milliárd forintot akar spórolni a kormány.

Szerződést bontott a HOSPINVEST-tel a gyöngyösi önkormányzat, erről tegnap este döntött a város képviselő testülete, a magáncég működtette a Búgát Pál kórházat. Az önkormányzat azért döntött így, mert nem látja biztosítottnak a kórház működtetését, az intézményt a tervek szerint szeptember végétől egy önkormányzati tulajdonú nonprofit kft veszi át, elbocsájtásoktól a városvezetés szerint nem kell tartani. A helyi jobboldali ellenzék úgy véli: jobb lenne, ha a hatvani, és a gyöngyösi kórházat is a megye működtetné.

Nem vállalja a jelöltséget az SZDSZ elnöki posztjára Gusztos Péter. A képviselő szerint ugyanis nincs esély arra, hogy teljesüljenek politikai, személyi, és szervezeti feltételei. Tegnap egyébként lemondott az SZDSZ ifjúsági szervezetének teljes vezetése, a hét tagú testületből négyen, köztük az új Generáció vezetője Léderer András a pártból is kiléptek. Közleményük szerint az Európai Parlamenti választási kudarc óta az SZDSZ egy része mindent megtett azért, hogy lehetetlenné tegye a helyzetértékelést, szerintük a frakcióvezető, és az őt támogatók többsége sutba vágta a liberális elveket.

Egy millió forint kártérítést kap a rendőrségtől az a férfi, akit a Legfelsőbb Bíróság döntése szerint indokolatlanul vettek őrizetbe Budapesten a 2006-os őszi tüntetések idején. A férfit 2006. október 23-án az Alkotmány, és a Bajcsy Zsilinszky út sarkán tomfával ütötték, és megbilincselték, majd két napig őrizetben tartották. A Fővárosi ítélő Tábla tavaly novemberben úgy döntött, hogy mindez indokolatlan volt, ezért a rendőrséget kártérítésre kötelezte, a BRFK a jogerős ítélet felülvizsgálatát kérte, ezt utasította el most a Legfelsőbb Bíróság.

Kisebb árhullám tetőzött a Dunán Nagybajcsnál az éjszaka, a vízállás 40 centiméterrel elmaradt a vasárnap mért csúcstól, a harmadfokú készültséget ennek ellenére fenntartják a térségben. A Rába Győrnél még árad, de a város nincs veszélyben, Sárvárnál elsőfokú a készültség, Szentgotthárdnál viszont megszüntették. A Lajta lassan apad, a Mosonmagyaróvár fölötti vésztározót ma várhatóan lezárják. Korábban azért kellett megnyitni, hogy megvédjék a várost az ártól.

összeütközött két busz a fejér megyei Vértesbogláron tegnap este, négyen súlyosan, hárman könnyebben megsérültek, az egyik súlyos sérült az egyik buszsofőr. A két menetrend szerinti járat egy éles kanyarban ütközött össze, a rendőrség első vizsgálatai szerint nem mentek gyorsan, valószínűleg a vizes úton csúsztak meg.

Már tudják, hol van a tegnap lezuhant jemeni Airbus fekete doboza, a francia mentőalakulatok elkezdték kiemelni a repülési adatokat, rögzítő berendezést. A Párizsból a Komor szigetekre tartó járaton 153-an utaztak. A jemeni hatóságok szerint nem egy öt éves kisfiú, ahogy korábban tudni lehetett, hanem egy tizenéves lány élte túl a katasztrófát. Hajnalban ismét gond volt egy Airbusszal, a gép kényszerleszállást hajtott végre az Egyesült államokban, de senkinek nem esett baja. Tegnap este találtak rá a Comore szigetek közelében lezuhant gép fekete dobozára a francia kutatóhajók. A berendezés felvételeinek segítségével kiderülhet, valóban a rossz időjárás okozta-e a leszállás közben történt tragédiát. Tovább kutatnak az esetleges túlélők, és roncsok után is, a keresésbe a helyi halászok is bekapcsolódtak. A jemeni Légügyi Hivatal közben visszautasította a vádakat, hogy a szerencsétlenül járt A310-es gép rossz állapotban volt. A gépet idén májusban generálozták, mondja a jemeni illetékes, és előírás szerűen karbantartották. A kutatók eddig egyetlen túlélőt találtak, akiről kiderült, hogy egy tizenéves lány. Még kórházban ápolják, a mentéskor annyi ereje sem volt, hogy a mentőövet elkapja. Közben újabb Airbus került bajba, hajnalban egy amerikai légitársaság gépe hajtott végre kényszerleszállást a floridai Daytona Beach-en, mert az utastérben füstöt észleltek, a járaton senki sem sérült meg.

Most érkezett a hír, hogy egyelőre nem hivatalos kórházi források szerint a jemeni katasztrófán a gépkatasztrófának még egy túlélője van, és ő is egy gyermek.

A legfrissebb jelentések szerint 33-an haltak meg tegnap az iraki Kirkukban, amikor a város piacán autóba rejtett pokolgép robbant, a merénylet az iraki önrendelkezés napján történt, amikor az egész ország azt ünnepelte, hogy amint egy 130 ezer amerikai katona kivonul a lakott területekről, a rendfenntartás mostantól az iraki rendőrség, és hadsereg feladata, az elmúlt két hétben 250 ember halt meg különböző merényletekben.

Az ENSZ, és az Egyesült államok sem ismeri el Honduras új államfőjét. A vasárnap letartóztatott, és külföldre vitt Manuel Zelaja már holnap vissza akar térni országába, és az elnöki székbe, de figyelmeztették, hogyha ezt megteszi, akkor ismét letartóztatják. Tüntetnek Hondurasban. Azok is, akiknek nem tetszik, hogy puccsal távolították el az eddigi elnököt, és azok is, akik az új vezetést támogatják. A hétvégén letartóztatott, és leváltott Manuel Zelaja ma még az Egyesült államokban tárgyal, de bejelentette, hogy csütörtökön visszatér hazájába, erre viszont a hondurasi főügyész úgy reagált, hogyha Zelaja hazajön, letartóztatják. Nyolc fegyveres támadott le, kommandósok voltak, meséli Zelaja az elfogásáról. Nem telefonálhattam, sőt megfenyegettek, hogy lelőnek, ha nem dobom el a telefont. Az új ideiglenes államfő Roberto Mikeletti viszont TV nyilatkozatban utasította el a nemzetközi vádakat, hogy az országban katonai puccs történt, szerinte Zelaja alkotmányt sértett, amikor újra akarta választatni magát. Engem a hondurasi népet képviselő törvényhozás nevezett ki, és ha nem sértek törvényt, senki sem mozdíthat el, mondta az új elnök. Az ENSZ közgyűlése felszólította az országot, hogy vegyék vissza tisztségébe a száműzött elnököt, és Barack Obama is úgy vélte: Zelaja a törvényes államfő. A Világbank minden esetre felfüggesztette 270 millió dollár fejlesztési pénz folyósítását a helyzet rendezéséig. Guatemala, és Nicaragua lezárta hondurasi határait, Mikeletti erre, és a korábbi venezuelai fenyegetésre úgy reagált: 7 millió fegyveres áll készen arra, hogy megvédje Hondurast.

Hét fiatalt vittek kórházba Detroitban, miután egy ismeretlen férfi rájuk lőtt, két gyerek állapota életveszélyes. A 14, és 17 év közötti fiatalok az iskola melletti buszmegállóban várakoztak, amikor megállt mellettük egy fekete furgon, amelyből egy fegyveres férfi tüzet nyitott rájuk, egyelőre nem tudni, hogy miért. A közelben lévő benzinkút biztonsági felvételeit a rendőrség lefoglalta.

Nyilvánosan búcsúzhatnak el a rajongók Michael Jacksontól. A sztárt holnap nyitott koporsóval viszik Los-Angelesből neverlandi birtokára. A péntekre tervezett nyilvános búcsúztatásra több 10 ezer embert várnak. Jackson apja korábban kizárta, hogy a birtokon temessék el a múlt pénteken elhunyt énekest, és azt is mondta, hogy a boncolás eredményéig nem lesz temetés, de a CNN úgy tudja, hogy vasárnap mégis megtartják a ceremóniát, de azt nem tudni, hogy hol. Közben az énekes halála ügyében nyomozó rendőrség egyre több orvost, és egészségügyi alkalmazottat hallgat ki, hogy kiderítse, pontosan milyen gyógyszerek járulhattak hozzá a popkirály halálához.

Itthon elsőfokú hőségriasztást adott ki mára, és holnapra az áNTSZ az időjárási előrejelzések alapján. A Tiszántúl éjszaki részén, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a csúcs hőmérséklet meghaladhatja a 33 fokot. Ugyanebben a régióban nagyon erős UVB sugárzásra is számítani kell, így aki teheti, a déli órákban kerülje a közvetlen napsütést.

A legtöbb napsütés tehát észak-keleten várható, másutt viszont többször erősen megnövekszik a felhőzet, főként nyugaton, és délen zápor, zivatar is lehet, délután 27-33, késő este 19-25 fok valószínű.

Most sporthírek jönnek, híradó pedig legközelebb fél hatkor itt az M1-en, további szép napot!

Készítette: Gallai Dávid