Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.07.06.

Ez a Magyar Televízió Híradója. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Országos gazda demonstrációt szervez Karsai József szocialista politikus, a képviselő ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy a forint erősödése ellenére a lakossági hitelek törlesztő részletei szerinte továbbra sem csökkennek a megfelelő ütemben. Karsai azt is aggályosnak tartja, hogy csökkennek a mezőgazdálkodásra felvehető hitelek, mert úgy véli, a bankok külföldre viszik a magyarok betétjeit, és mesterségesen csökkentik a termények felvásárlási árát is. A politikus ezért arra kéri a miniszterelnököt, a PSZáF, és a Bankszövetség elnökét, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz. A képviselő azt ígéri: ha nem történik érdemi lépés, akkor július 25-étől országszerte demonstrálnak a gazdák, a hónap végétől pedig a bankok előtt is tiltakoznak majd. Országos demonstrációt hirdetek, már ezer mázsa árpa van fölajánlva, amit oda fogunk borogatni a bankokhoz először demonstrációs jelleggel, utána pedig elindulunk minden fiókhoz, minden banknál, aki nem változtat a magatartásán.

A pénzügyminiszter szerint az elkövetkezendő években további kiadás-csökkentésre van szükség Magyarországon. Oszkó Péter a Magyar Kereskedelmi, és Iparkamara tagjainak azt mondta, hogy míg a lakossági oldalon adó átcsoportosítás történt, addig a vállalkozóknál valódi adócsökkentésre került sor. A pénzügyminiszter szerint ezért a vállalkozásoknak most növelniük kell a foglalkoztatottságot. A miniszter azt mondta: 2010-ben folytatni kell az adószerkezet átalakítását.

A GDP 6,5 százalékos csökkenésével számol idén a GKI gazdaságkutató. A prognózis szerint csaknem ötödével csökken az ipari termelés, jelentős visszaesésre számítanak az export, és import területén is. A gazdaságkutató, és az ERSTE Bank közös felmérése azzal számol, hogy a mélypont a harmadik negyedévben várható, ezért év végére 10,5 százalékra nő a munkanélküliség. A társaság szerint bár csaknem 2,5 százalékkal nő a bruttó átlagkereset, az adóemelések miatt reálértéken jelentősen csökkennek a bérek.

Bűncselekmény hiányában megszűntette az UD Zrt. ügyében folytatott nyomozást a Vám, és Pénzügyőrség. A vámosok adócsalás, és számviteli fegyelem megsértése miatt nyomoztak a biztonsági cégnél. Az UD Zrt. ellen a rendőrség is nyomozott, úgy tudjuk, abban az eljárásban sem találtak törvénytelenségre utaló adatot. Szilvássy György volt titokminiszter korábban azt mondta, hogy az UD Zrt. a Fidesz-t szolgáló polipként működő árnyék titkosszolgálat volt. Gyanúsítottként csak Szilvássy Györgyöt hallgatták ki az UD Zrt. ügyében, az egykori titkosszolgálati miniszter ellen azután indult büntető eljárás, hogy 2008-ban az UD Zrt. vezetőjének Fidesz-es képviselőkkel folytatott lehallgatott telefonbeszélgetéseit tartalmazó CD-ket juttatott el az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjaihoz.

Az országgyűlés elnöke szerint távoznia kellene posztjáról a Magyar Nemzeti Bank elnökének. Szili Katalin a Magyar Rádiónak adott interjújában állt ki Tóbiás József az MSZP frakcióigazgatójának véleménye mellett, aki szerint Simor Andrásnak ciprusi cégügyei miatt le kellene mondania. A Jegybank elnök az ügy kirobbanása után azt nyilatkozta, hogy még dolga van itt, amit el akar végezni, hat évre választották meg, így nem tervezi, hogy lemond.

Várhatóan augusztus 21-étől zárják le a Margit-hidat az autóforgalom elől. A felújítás már augusztus első hetében elkezdődik, ekkor az egyik járdát is lezárják, ugyanis vízcső cserével kezdődik a felújítás, a tervek szerint a hónap közepén kezdik felállványozni a hidat, ekkor kezdődik a forgalom ideiglenes elterelése is. A teljes lezárással megvárják az augusztus 20-i ünnepségeket, addig használhatják az autósok a hidat.

Megérkezett Moszkvába az amerikai elnök. Barack Obamának ez az első látogatása az orosz fővárosban. Az orosz-amerikai csúcstalálkozón az elmúlt években mélypontra került kétoldalú kapcsolatokat akarják javítani, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev elsősorban a nukleáris leszerelésről fog tárgyalni.

Az ellenzék nyerte a parlamenti választásokat Bulgáriában. Az eddig közzétett részeredmények szerint a jobbközép Gerb párt szerezte meg a szavazatok 40 százalékát, az eddig hatalmon lévő szocialistákra mindössze 18 százalék voksolt. Az ellenzék vezetője az egykori testőr Bojlko Boriszov feltehetően azzal nyerte meg a választókat, hogy a korrupció felszámolását állította programja középpontjába. Az utóbbi időben ugyanis egyre több befektető hagyta el az országot, és az Európai Unió is jelentős pénzek elvonásával büntette Szófiát, amiért a kormány nem lépett fel erőteljesebben a szervezetbűnözéssel, és a korrupcióval szemben.

Kínában 140 halottja, és több mint 800 sérültje van az utcai zavargásoknak, amelyek az ország nyugati régiójában törtek ki. Ujgorok csaptak össze a rendőrökkel, Szinkcsian tartomány 20 millió lakosának a feje ujgur. Az ellen tiltakoznak, hogy a társadalom peremére szorítják őket saját földjükön, Peking a muszlim vallású ujgorokat terroristaszervezkedésekkel vádolja. Páncélozott járművek, és mindenfelé kínai rendőrök. Az amatőr felvétel már az után készült, hogy a rendfenntartók leverték az utcai zavargásokat Szinkcsiang tartományban. A történtekről az állami televízió is beszámolt, a hivatalos kínai tájékoztatás szerint egy ujburk tiltakozó gyűlés résztvevői a hannip csoporthoz tartozó kínaiakra támadt az utcán, autókat borogattak, és gyújtottak fel. A tömeg összecsapott a rendőrökkel is, 140-en haltak meg, és több mint 800-an megsebesültek. Kína nyugati régiójában 10 millió ujgur él, a muzulmán vallású türk nyelvű népcsoport földjeit Peking 1955-ben államosította, és han kínaiakat telepített a földgázban, és ásványokban gazdag területre, az ujgurok azóta küzdenek az elszakadásért. Emberjogi szervezetek szerint Kína kíméletlenül elnyomja az ujgur kisebbséget. Még az éjszaka is voltak kisebb összetűzések, több autót is felgyújtottak, a kínai kormány az emigrációban élő ujgorokat vádolja a zavargások kirobbantásával. Az új Kína Hírügynökség szerint a hatóságok hétfő reggelre már ellenőrzésük alá vonták a régiót.

Hondurasban egy embert lelőttek, legalább 30-an pedig megsebesültek, amikor az elűzött elnök hívei összetűztek a biztonsági erőkkel a tequsigalpai repülőtérnél. A több ezres tömeg Manuel Zelaja repülőgépének landolását várta, a gép végül nem tudott leszállni, mert a katonák eltorlaszolták a leszálló pályát, a száműzött államfő így Nicaraguába, onnan pedig El Salvadorba ment tovább. Manuel Zelaját egy hete űzte el a közép-amerikai országból a hondurasi hadsereg. Hazaárulással vádolják, és letartóztatási parancs van ellene érvényben.

Egymillió-hatszázezernél is többen regisztráltatták magukat Michael Jackson holnapi gyászszertartására, de csak töredékük juthat be abba a Los Angeles-i központba, ahol a popsztár búcsúztatása lesz. összesen 8750 ingyenjegyet sorsolnak ki a jelentkezők között. A rajongókat arra kérik a hatóságok, hogy ne menjenek fölöslegesen a helyszínre. Michael Jacksonra emlékezve kezdte New Arlens-i koncertjét Billi Onse. Az amerikai énekesnő az elhunyt popsztárhoz írt dalát énekelte. A Los-angelesi Staper Centerhez, ezalatt folyamatosan özönlenek a rajongók, itt lesz Michael Jackson gyászszertartása kedden, ebben az épületben próbált a Londonba tervezett koncertsorozatra az énekes a halála előtti hetekben. A helyszín szinte már zarándok hellyé alakult, a rajongók egymás után írják rá a nevüket az óriás plakátra, és fényképezkednek. Michael Jackson búcsúztatójára rengetegen akarnak bejutni. én többnyire szerencsés vagyok, nem tudom, hányan regisztráltak, a múlt éjszaka már vagy másfélmillióról hallottam, szóval most tényleg szerencsésnek kell lennem, reménykedett egyikük. Eddig 1 millió hatszázezren jelentkeztek jegyért, de csak kevesen juthatnak be az épületbe. Mindenki jegyet akar, de az a helyzet, hogy csak 8750 nevet fognak véletlenszerűen kisorsolni a jelentkezők közül, figyelmeztette a csalódás esélyre a rajongókat a Los Angeles-i seriff helyettese. Hollywood másik részén a hírességek sétányán is állandóan friss virágok borítják Michael Jackson csillagát. A keddi búcsúztatóra hatalmas tömegre számítanak Los -Angelesben, a város vezetői arra kérik az embereket, hogy ne menjenek a helyszínre, inkább a televízióban nézzék a gyászszertartás közvetítését.

Végül az itthoni időjárásról: ma ismét nagyon erős UVB sugárzás várható szinte az egész országban, a szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy aki teheti, 10, és délután négy óra között ne menjen a napra, a napsütés mellett az ország több részén is beborul, elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, a hőmérséklet délután 27-32, este pedig 19, és 25 fok között alakul.

Most sporthírekkel folytatjuk, híradóval legközelebb fél hatkor jelentkezünk az M1-en, további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid