Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.07.22.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Kissné Berta Rozália jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Egy perccel múlt dél, jó napot kívánok!

Vizsgálják az épülő gödöllői autópálya csomópont tegnapi balesetét. A szakemberek azt próbálják kideríteni, hogy miért szakadt le tegnap hajnalban egy épülő híd eleme az M3-as autópálya gödöllői csomópontjánál. A 28 tonnás betongerenda a sztrádára zuhant, a baleset miatt 10 kilométeres dugók alakultak ki az M3-ason, és a környékbeli utakon. A vizsgálatoknak néhány hét múlva lehet eredményük, a hidat a sérült elemek újragyártása után várhatóan augusztus közepén próbálják majd befejezni, az M0-s, és az M3-as között épülő M31-es autópálya szakaszon összesen 19 híd lesz.

A mozgássérültek érdekében alacsonypadlós buszok közlekedtetését kéri az Ombudsman a BKV-tól a nagykörúti villamospálya felújításának idejére. Szabó Máté szerint a Moszkva tér, és a Blaha Lujza tér között legalább időközönként alacsonypadlós buszoknak kellene járniuk, az Ombudsman úgy véli, a BKV megsérti a fogyatékosok jogait, ha nem biztosítja az alacsonypadlós buszokat. A fővárosi közlekedési vállalat augusztus 1-je, és 19-e között újítja fel a nagykörúti villamospályát.

Nem kapnak jutalmat idén az Adóhatóság, valamint a Vám és Pénzügyőrség dolgozói. A pénzügyminiszter már tájékoztatta erről a két szervezet munkatársait, de úgynevezett mozgó bért ígért azoknak, akik a legkevesebbet keresik. Az indoklás szerint a mostani költségvetésből nem tudnak a többletbevételekhez igazodó évközi jutalmat fizetni.

Magyar delegáció utazott Hágába az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet kisebbségügyi főbiztosához a szlovák nyelvtörvény módosításának ügyében. Balázs Péter tegnap az Estében azt mondta: a Külügyminisztérium célja, hogy a szlovákokkal közösen találjanak megoldást a nyelvtörvény szigorításából fakadó problémákra, ugyanakkor Robert Fico szlovák miniszterelnök megnyilatkozásait erős túlzásnak nevezte a magyar külügyminiszter. Két szövetséges között, akik a NATO-ban fegyvertársak, az Európai Unióban szövetségesek, nem kellene ilyen kifejezéseket alkalmazni, én remélem, hogy vannak okos szlovákok, akik sokkal messzebb látnak.

Raktárban őrzik a tavaly átadott cigándi árvíztározó szivattyúit, és kisebb zsilipjeit. A vízmű ugyanis attól tart, hogy a fém tolvajok ellopják azokat, ezért csak akkor szerelik fel őket, ha jön az árvíz. A regionális vízügyi igazgatóságon riadótervet készítettek, ez alapján viszik majd ki a nehéz vasalkatrészeket. 10 év alatt csak észak-Magyarországon 80 millió forint kárt okoztak a fémtolvajok a gátakon. Innentől kezdődik a hídtól a tározó, ez a rész 24,7 kilométer. A cigándi víztározót mutatja a térképen az egyik gátőr, tavaly adták át, 17 milliárd forintba került. Ezt a zsilipet éjjel-nappal őrzik a gáton, féltik a fém tolvajoktól. Hát, ha valaki megrongálja, veszély esetén nyitni kell, akkor nagy probléma van. A tolvajok mindent visznek, leszerelik a korlátokat, ellopják a szivattyúkat. árvíznél itt engedik be a vizet a tározóba, a töltésben hét, ettől kisebb zsilip van még beépítve, oda nem vitték ki a fémkapukat. A vízügyi igazgatóságnál attól félnek, ellopják őket a tolvajok. A tolvajok csak tavaly 14 millió forint kárt okoztak az észak-magyarországi gátakon, ezért most egy telepen tárolják a cigándi tározó fémzsilip kapuit. A szivattyúkat, azok alkatrészeit, tartozékait, ezeket raktárban fogjuk tárolni, a főbb beeresztő műtárgy biztonságáról pedig biztonság-technikai eszköz telepítésével fogunk majd gondoskodni. A raktározás, az őrzés, és az esetleges szállítás több millió forintba kerül évente a vízügyi igazgatóságnak, de még mindig olcsóbb, mintha színesfémtolvajok lopnák el őket.

Teheránban készült amatőr felvétel került föl a világhálóra a folytatódó iráni zavargásokról. A videón azt látni, ahogy a fővárosban teljesen megbénította a forgalmat az utcákat felügyelő több 100 rendőr és rendőrautó, újabb összecsapások is voltak az elnök ellen tüntető reformpártiak és a biztonságiak között, egy szemtanú szerint többtucat tiltakozót őrizetbe vettek. A zavargásokról az iráni TV, és rádióállomások továbbra sem adhatnak ki felvételeket a nemzetközi médiának, a hatóságok pedig akár azonnal betilthatják azokat az adókat, amelyek megszegik a törvényt.

Egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra az olasz L’ Espresso című újság, amelyen állítólag Silvio Berlusconi miniszterelnök egy prostituálttal beszélget. Az örömlány azt állítja, minden találkozójukon készített felvételt, Berlusconi tagadja, hogy valaha is fizetett volna szexért, ügyvédje szerint a most közzétett felvétel nem valódi. Az olasz L’ Espresso két újságírója hozta nyilvánosságra a felvételt. A hangfelvételen állítólag Silvio Berlusconi olasz kormányfő hangja hallható egy örömlány társaságában, akit arra kér, várja meg az ágyban, amíg ő lezuhanyozik. A kormányfő korábban tagadta, hogy valaha is fizetett volna a szexért. Rengetegszer átnéztük a hangfelvételt, amit tartalmaz, pontosan egybeesik azzal, amit a prostituált korábban már többször elmondott, mondja az egyik újságíró. A kormányfő jogi képviselője szerint a felvétel nem valódi, vagy nem Berlusconi beszél rajta, levelében perrel fenyeget mindenkit, aki közzéteszi a felvételt. Szerintem az ügyvédnek pont ez a dolga, védje meg az ügyfelét. Ha szerinte a felvételek hamisak, és nem Berlusconi hallható, akkor bizonyítsa be, mondja a másik újságíró. A felvételek tavaly ősszel készültek, a prostituált azt állítja, minden találkozóját magnóra vette Berlusconival.

Négy tűzoltó meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült Spanyolország észak-keleti részén, ahol napok óta erdőtüzek pusztítanak. A tragédia azért történhetett, mert hirtelen megváltozott a szélirány, amire nem voltak felkészülve a tűzoltók, több mint 150-en küzdenek a lángokkal, bár lakóházakat egyelőre nem fenyeget a tűz, a hőség, és a szél nehezíti az oltást, az országban már 10 ezer hektárnyi terület égett le.

Egy indiai nő meghalt, és több mint 20-an megsérültek, amikor pánik tört ki a napfogyatkozást néző emberek között az indiai Varanasi városában. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását 100 milliók figyelték ázsiában. A Csendes-óceán felett 6 perc 39 másodpercig takarta a Hold a Napot, a különlegesen hosszú időtartam miatt a tudósok több olyan kísérletet el tudtak végezni, amelyekre eddig nem volt lehetőségük. 100 milliók várták ázsiában ezeket a perceket, ahogy a Hold fokozatosan kitakarta a Napot. A napfogyatkozás magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődött, és 250 kilométeres sávban 15 ezer kilométer hosszan lehetett látni. India partjainál indult, átszelte Nepál keleti részét, és Kínát, elhaladt Japán déli partjai mellett, aztán néhány kisebb szigetet érintve végigfutott a Csendes-óceánon. Ez volt az évszázad leghosszabb napfogyatkozása. Indiában 4 percig, Sanghajban 5 percig, az óceán felett pedig 6 perc 39 másodpercig tartott. A különösen hosszú időtartam miatt tudósok százai tanulmányozták a jelenséget, most több olyan kísérletet is el tudtak végezni, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A különböző vallások hívői is készültek a napfogyatkozásra, Indiában hinduk ezrei gyűltek össze Varanasiban, ahol különleges áldozatokat mutattak be a ritka jelenség miatt. Közben tömegek mártóztak meg a Ganges vizében, mert a hinduk szerint ilyenkor megtisztulhat a lélek a bűnöktől. Hanajban parkokban gyűltek össze az emberek, és a tó tükröződő felületén figyelték, ahogy a Nap eltűnt a Hold mögött. Hongkongban különleges védőszemüvegeket is osztottak, és figyelmeztették az embereket, hogy csak ezzel biztonságos az égre nézni. Japánban még az állatokra is filteres szemüveget adtak, ebben a tokiói állatkertben külön programokat szerveztek a gyerekeknek a napfogyatkozásra. Ez volt az évszázad hatodik teljes napfogyatkozása, legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot.

Itthon országszerte másodfokú hőségriadót rendelt el holnapra és péntekre az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc azért döntött így, mert a napi átlaghőmérséklet valószínűleg több helyen 27 fok fölött lesz, a csúcshőmérséklet pedig elérheti majd a 40 fokot, ezért a tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé a légkondicionált közintézmények listáját. A hőség miatt a főváros több pontján már ma is vizet osztanak, a Deák Ferenc téren felállított vízcsomagoló péntekig működik majd, a hétvégére várhatóan enyhül a kánikula, a múlt heti hőségriadó három napja alatt a Vízművek tájékoztatása szerint 22 ezer pohár, és 46 ezer zacskó vizet osztottak szét.

Végül röviden az időjárásról: estig tehát napos, száraz, meleg idő várható, a Kisalföldön időnként megerősödik a dél-nyugati szél, délután 32-36, késő este 24-29 fok valószínű.

L. Dézsi Zoltán következik sporthírekkel, hírösszefoglalóval pedig legközelebb fél hatkor jelentkezünk, köszönöm, hogy figyeltek ránk, további szép napot kívánok!

Készítette: Gallai Dávid