Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.08.05.

Ez a magyar televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Híradó délben, jó napot kívánok!

A Szentendrei-sziget több települését is megtépázta az éjszakai vihar. A Surányhoz tartozó Pócsmegyeren nincs áram, és víz, a vízátfolyások miatt több út járhatatlan, emiatt egyelőre sem a Vízművek szakemberei, sem a tűzoltók nem tudják felszámolni a károkat. Tahitótfalut pedig elöntötte a szennyvíz, miután a hegyről lezúduló iszapos törmelék eltömítette a csatornákat. A tűzoltókat az átlagosnál többször riasztották múlt éjjel Vác, Gödöllő, és Szentendre térségében, több helyen a termést verte el a jégeső. Sződligeten, és Gödön dió nagyságú jégdarabok estek, több mint 50 pince került víz alá. Minden előzmény nélkül érkezett a vihar este hét körül Sződligetre. Dió nagyságú jégdarabok estek háromnegyed órán át, a helyiek attól féltek, betörnek a háztetők, és az ablakok. Az autók tetején, és a kertekben még órákkal később is jég volt, a termés teljesen tönkrement. Két méter nincs, de olyan 1,60-1,70-es víz van benne, jég. Több mint 50 pince, és garázs került víz alá, sok helyen az ott tárolt gépek, szerszámok is tönkrementek, a kertekben térdig ért a víz. Azért látszik, hogy- hogy idáig- hogy csurig voltam, mondjuk ez most már szivattyúk, mennek, úgyhogy most már ez- szomszédnak adok egy kis vizet, most mert ő még bírja nyelni. A tűzoltók hajnali ötig szivattyúztak a községben, a kárfelmérés még tart, a polgármester szerint a károsultak többségének van biztosítása. Szabolcs megyében a viharos erejű szél okozott károkat, újfehértó, és Nagykálló között az utakra dőlt fák akadályozták a közlekedést, az elszakadt villanyvezetékek miatt pedig több településen áramszünet is volt.

A kislétai gyilkosság nyomozásának adatait is megkapják azok az FBI nyomozók, akik a korábbi romák ellen elkövetett támadások felderítésében próbáltak segíteni a magyar rendőröknek az elmúlt hónapokban. A Népszabadság úgy tudja, hogy a profilalkotók nemrég hazautaztak, de a rendőrség napokon belül elküldi nekik a kislétai gyilkosság adatait. A kormányfő ezekben a percekben találkozik a rendészeti miniszterrel, és a rendőri vezetőkkel, az országos rendőrfőkapitány pedig délután egyeztet roma vezetőkkel. A kormányfőtől Sólyom László is tájékoztatást kért, az államfővel napokon belül találkozik Bajnai Gordon. A hétfői támadásban életveszélyesen megsérült 13 éves lányt délelőtt ismét megműtötték, az állapota továbbra is stabil, az orvosok szerint négy-hat hétig kell kórházban maradnia, ha nem lesznek szövődmények. Lélegeztető gépen van, és mesterségesen altatják, miközben rendőrök őrzik.

Eredménytelen az a közbeszerzési eljárás, amellyel a kormány újabb készleteket vett volna vírusölő szerekből az új típusú influenzajárvány megelőzésére, és a védőoltás finanszírozásáról is tovább tárgyalnak. Amíg nincs védőoltás, az új influenza vírusa ellen, addig csak a vírusszaporodást gátló gyógyszeren lehet védekezni, az egyetlen szóba jöhető készítmény gyártójával azonban nincs egyesség. A Népszabadság úgy tudja, hogy a kabinet a H1-N1 elleni oltóanyagot gyártó céggel sem tudott még megállapodni. Az állam csak a vakcina szállítása után fizetne, mert az idei költségvetés nem tartalmazza a csaknem 4 milliárd forintos tételt, az Omniwest viszont ragaszkodik ahhoz, hogy legkésőbb a szállítás után két hónappal fizessék ki a 4 millió oltóanyag árát.

Súlyos állapotban, kórházban ápolják Bujtor Istvánt a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját, értesült a Távirati Iroda. A 67 éves színi direktor állapotáról egyelőre senki nem nyilatkozik. Talabér Márta a megyei közgyűlés alelnöke is csak annyit közölt, hogy a család várhatóan ma ad közleményt a művész egészségi állapotáról.

Bombariadó miatt másfél órára lezárták a Déli pályaudvar várótermét, ezzel egy időben az APEH Haller utcai épületét is ki kellett üríteni. A Déliben nem sokkal ezelőtt újraindult a forgalom, miután a tűzszerészek átvizsgálták a pályaudvart, és nem találtak robbanószerkezetet. Az APEH Haller utcai épületét is kiürítették egy másik fenyegetés miatt, onnan több 100 dolgozónak kellett távoznia, az épület átvizsgálása még tart, a rendőrség két férfit keres a bombariadók miatt.

Megkegyelmezett a két elítélt amerikai újságírónőnek Kim Jong Ill. Az észak koreai elnök azután döntött így, hogy találkozott Bill Clinton volt amerikai elnökkel. Az újságírókat korábban tizenkét év kényszermunkára ítélték, egyebek mellett illegális határátlépésért. Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem kötötte feltételekhez a riporterek elengedését. Elégedetten távozhatott észak-Koreából Bill Clinton. A volt amerikai elnök mögött ugyanis ott lépkedett az a két amerikai újságíró, akiket négy hónappal ezelőtt vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok. Az amerikai-koreai Euna Li, és a kínai-amerikai Lora Link Clintonnal együtt Los Angeles-be repült. Otthonában a kaliforniai Carl Michaelben Lora Link családja hónapok óta várta, hogy az újságírónő hazatérjen. Annyira jó, hogy hazajön. Köszönjük mindenkinek, aki imádkozott értünk, és drukkolt nekünk, és főleg annak, aki kijárta, hogy szabadulhasson, mondta Lora unokatestvére. Az ENSZ szerint ez a gesztus észak-Korea részéről pozitív folyamatok kezdete lehet. örömünkre szolgál, hogy MR. Clinton próbálkozását siker koronázta. Az együttműködés hiánya, az egyre mélyülő szakadék észak-Korea, és a nemzetközi közösség között egy régóta fennálló nagyon komoly probléma. A mostani történésekkel elindul egy folyamat, de korai erről bármit is mondani, mondta a világszervezet brit nagykövete. Bill Clinton tegnap váratlanul érkezett Phenjanba, majd tárgyalt King Gong Illel. A kommunista állam vezetője nem sokkal később kegyelmet adott a két riporternőnek, akiket márciusban vettek őrizetbe, majd júniusban tizenkét év kényszermunkára ítéltek. A vád szerint illegálisan érkeztek az országba, ahol úgymond ellenséges tevékenységet folytattak.

Letette a hivatali esküt az újraválasztott iráni elnök Mahmud Ahmedine Zsáld. Először a Koránból olvashat részleteket, majd ünnepélyesen felesküdött, hogy megóvja a perzsa állam alkotmányát, és határait. Több ellenzéki, és mérsékelt képviselő nem vett részt a szertartáson. Ahmedine Zsáldot június közepén választották újabb négy évre államfővé. A voksolást követő hetekben az ellenzék hatalmas tömegtüntetéseket szervezett Teheránban. A tiltakozások összecsapásokká fajultak, amelyekben legalább 30 tüntető meghalt.

Könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést a haiti rendőrség. A tiltakozók a parlament épülete előtt gyülekeztek, és a minimálbér emelését követelték. Többszöri felszólításra sem voltak hajlandók távozni, a rohamrendőrök ekkor léptek közbe. A tüntetők legalább kétezren lehettek. Mint mondták, napi két dollárból képtelenek eltartani a családjukat. Haiti csaknem 9 millió lakosából csupán 250 ezernek van rendes állása, a többiek feketén, de legalábbis alkalmi munkából élnek messze a minimálbér alatt.

Kommandósok foglaltak vissza egy autógyárat Dél-Koreában, miután több 100 munkás elfoglalta a telephelyet. A munkásokat két hónapja bocsátották el, és azóta tartják ellenőrzésük alatt a gyárat. Több fronton harcoltak egymás ellen a munkások, és a rendőrök az udvaron, és a gyár tetején is. Az elkeseredett dolgozók kövekkel, és alkatrészekkel dobálták a rohamosztagot, amikor az elindult feléjük. A kommandósok az udvaron álló sátrakat gyorsan lerombolták, de a falon csak nagy nehezen tudtak feljutni. ám amikor felértek, kíméletlenül szétcsaptak a több 100 tiltakozó között. Ekkor már egy vízágyút is bevetettek, amely egy a gyár fölé lógatott konténerből locsolta a tömeget. A Dél-koreai autógyár két hónapja bocsátotta el a tüntető dolgozókat, akik azóta ellenőrzésük alatt tartják a telepet. A cég csődvédelmet kért, és további több mint kétezer hatszáz embert akar elküldeni.

Lovak tévedtek az autópályára Izraelben. A turisták egy autóból vették fel mobiltelefonnal, amint három ló végig galoppozik egy úton, majd egyikük szó szerint átmegy egy szembejövő autón. A ló patája betörte a szélvédőt, de tovább tudott futni, a sofőr ugyanis amikor észrevette a közeledő állatokat, automatikusan lassított, ami csökkentette az ütközés erejét. Az autó vezetője, és a ló is könnyebben sérült meg.

Végül az időjárásról: estig több felé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat, zivatar környezetében erős, vagy viharos széllökések lehetnek, délután 22-28, késő este pedig 17-24 fok valószínű.

Sporthírekkel folytatjuk, Híradóval legközelebb fél hatkor jelentkezünk itt az M1-en Siklós András várja majd önöket, további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid