Skip to main content

Jelnyelvi híradó 2009.08.12.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Egy perccel múlt dél, jó napot kívánok!

Lecsúszott az útról, egy parkoló kisbusznak ütközött, majd az oldalára borult egy román busz Szegedtől nem messze a 43-as főúton. 14-en sérültek meg, többen súlyosan, többüket már meg is műtötték. A balesetet állítólag az egyik utas okozta, aki azt kérdezte a sofőrtől, hogy Zágrábba mennek-e, majd félrerántotta a busz kormányát, a férfi kórházban van, rendőrök őrzik. Két nappal ezelőtt ugyanezen a szakaszon öten haltak meg, amikor egy román kamion ütközött frontálisan egy spanyol rendszámú kisbusszal. A 43-as út melletti szervizútra zuhant a busz. Spanyolországból indult három napja, és reggel érkezett volna Romániába. A sofőr itt épp azt mondja a rendőröknek, hogy az egyik utas előre rohant hozzá, és azt kérdezte, Zágrábba mennek-e. Mondták neki, hogy Romániába, az utas ekkor rántotta el a kormányt, 12-en sérültek meg, sokan a kitört ablakon zuhantak ki. Csak egyszer fölébredtem, hogy leestem a székre, és mindenki ordibált, meg kiabált, meg láttam vért. Az utasok szerint a 40 év körüli román férfival már az indulásnál gondok voltak. Nem tudta eldönteni, haza akar-e utazni Romániába, vagy sem, és összetépte a jegyét. Miután felszállt, Szegedig nem volt gond vele, a baleset után viszont a rendőrök kísérték be a kórházba, ugyanis ő is megsérült. őt jelen pillanatban rendőrök őrzik, és amint az orvosi ellátást megkapja, akkor e- elő fogják állítani kollegáim, és gyanúsítottként fogják kihallgatni. A 43-as úton az utóbbi években több súlyos baleset is volt, csak az idén ez a tizenkilencedik, legutóbb hétfőn öten haltak meg, amikor egy spanyol rendszámú autó, és egy kamion ütközött frontálisan.

Kenőpénz elfogadása közben érték tetten a terézvárosi közterület felügyelet vezetőjét. A Magyar Hírlap úgy tudja, a férfi havonta fél millió, és 800 ezer forint közötti összeget kapott, hogy a VI. kerületi közterületi felügyelők mimnél több autóra rakjanak kerékbilincset. Az ügyészség információja szerint a VI. kerületben a bilincsek fel, és leszerelésével közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft-t bízták meg, amely ezért szolgáltatási díjat kapott, vagyis érdekelt volt abban, hogy minél többet bilincseljenek. A budapesti Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által kötelesség szegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja, ezekben a percekben döntenek az előzetes letartóztatásáról.

Meglátogatta Sólyom László köztársasági elnök, és Kállay Ernő kisebbségi Ombudsman a kislétai támadásban súlyosan megsérült 13 éves kislányt a kórházban. Az államfő azt mondta, a gyerek túl van az életveszélyen, és ami a legfontosabb, meg akar gyógyulni. A köztársasági elnök azt is mondta, tovább kísérik az életútját, támogatják a tanulásban, hogy ne csak egy elfelejtett áldozat legyen belőle.

A rendőrség nem engedélyezte a szombati budapesti neonáci felvonulást. A BRFK azzal indokolta a döntést, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt, hogy nem járhat mások jogainak, és szabadságának sérelmével, a kérelmezők a bírósághoz fordultak. Tegnap Sólyom László köztársasági elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, felháborító, hogy neonáci szervezetek Magyarországon terveznek megemlékezést Rudolf Hess náci vezető halálának évfordulóján. A köztársasági elnök közleményében azt írta, bízik abban, hogy egy háborús bűnös ünneplését a magyar közélet elutasítja, és kiveti magából.

Nemzeti gyásznapot tartanak Szlovákiában a hétfői bányarobbanás áldozatainak emlékére. Az állami középületekre fekete lobogókat tűztek ki, a rádiókban, és a televíziókban elmaradnak a szórakoztató műsorok. A mentők eddig 18 holttestet találtak meg, a Nyitra bányai szénbányában hétfőn délután volt súlytó légrobbanás, a szerencsétlenségben 20 bányász tűnt el, két holttestet keresnek még a mélyben, ez volt a legsúlyosabb bánya baleset Szlovákia történetében.

Már harmadik napja tartanak a zavargások Párizs egyik külvárosában. Autókat, buszokat gyújtanak fel a fiatalok, akik között az a hír terjedt el, hogy nemrég a rendőrök miatt halt meg egy előlük menekülő motoros pizza futár. Franciaországban gyakran csap át erőszakba a társadalmi elégedetlenség. Négy éve két afrikai fiatal halála miatt robbantak ki külvárosi, majd az egész országra kiterjedő zavargások.

Egy hétre karanténba helyezték a Costa Rica-i elnököt, miután kimutatták nála az új típusú influenzát. Oscar árias betegsége egyelőre enyhe lefolyásúnak tűnik, de mivel asztmás, az ő esetében nagyobb a kockázat. Costa Ricában eddig 20 halálos áldozatot követelt az új típusú influenza, világszerte pedig már csaknem eléri az 1500-at a halottak száma.

Tajvanon élve megtaláltak 700 embert, akikről eddig azt hitték, hogy odavesztek a sárlavinában, egy falu 600 lakóját azonban még keresik. A kelet-ázsiai szigetországban hivatalosan jelenleg 62-re teszik a néhány napja pusztító tájfun halálos áldozatainak számát. Kínában, Japánban, és a Fülöp-szigeteken is több tucatnyian vesztek oda az ítéletidőben. A túlpartra próbált átjutni az indonéz mentőalakulat egyik tagja, de nem bírta hatalmas sodrással. Gumicsónakját elkapta az ár, és nekicsapta egy hordalékhalómnak. Társainak előbb őt kellett kimenteniük, és csak utána láthattak hozzá, hogy túlélők után kutassanak. Egész falvak tűntek el a tájfun okozta sárlavinákban Tajvan déli részén. Itt volt a templom, de semmi nem maradt belőle, mutatja a mentőcsapat egyik tagja. Csak néhány ház maradt meg a sárrengeteg közepén, de azok is lakhatatlanná váltak. Ez a férfi azt mutatja, hogy az áradás legalább kétszer akkora volt, mint ő. A hatóságok maguk sem tudják, hány embert keressenek, eddig négy falu teljes lakosságáról hitték azt, hogy betemette őket a sárlavina, kiderült azonban, hogy 700-an felmenekültek a hegyekbe a veszély elől, őket megtalálták a katonák. Az egyik faluban a tajvani államfő vigasztalta az embereket, az indonéz lakosság elégedetlen azzal, ahogy a kormány reagált a természeti csapásra. Az elnök ugyan védelmébe vette a kabinet intézkedéseit, de csak annyit tudott mondani, hogy a lakosság nincs tisztában a dolgok menetével.

Valószínűleg nincs túlélője annak a repülőgép balesetnek, amely tegnap történt Pápua új Guineán. A járat egy tengerparti üdülőhelyre vitt ausztrál turistákat, de nem sokkal a leszállás előtt lezuhant. A hatóságok már tudják pontosan hol történt a baleset, a roncsok megtalálása azonban nehéz lesz, mert a szerencsétlenség sűrű erdő borította hegyek között történt.

40 millió font értékben raboltak el ékszereket egy londoni ékszerboltból. A rablás még a hétvégén történt, de a brit rendőrség most mutatta be a gyanúsítottak fényképét, amelyet a bolt biztonsági kamerája rögzített. A fegyveres rablók kétszer a padlóba lőttek, senkit sem sebesítettek meg, majd összeszedték a zsákmányt, és váltott kocsikkal elmenekültek. Ugyanezt az ékszerboltot az utóbbi hat évben háromszor rabolták ki.

A -1-ik, és a 0-ik nap után ma megkezdődik a budapesti szigetfesztivál főprogramja. Este a nagy színpadokon többek között Lili Alan, és a Kiss Pál és a borz lesznek a fő fellépők. éjszaka megtartották az idei hangpróbát, a szervezők, és a környékbeli önkormányzatok képviselői Budapest több pontján mérték a zajt, és mindenhol a megengedett érték alatt volt a szigetfesztivál zajszintje. Jó, akkor kérném, szépen mondjuk egy volt teraszos, Pesti est volt teraszos bejátszást. éjjel a sziget minden helyszínén szólt a zene, a rádión, és a fülhallgatón keresztül lehetett hallani, mi szól egy-egy színpadnál. Rádió nélkül viszont az óbudai Bogdar Newtról alig lehetett hallani a zenét. Hát az látszott, hogy 43 decibel volt a minimális szint. Legfeljebb 55 decibel lehet éjszaka a tavalyi 45 helyett. Egy nemrég hatályba lépett miniszteri rendelet szerint ez vonatkozik az ideiglenes szabadtéri rendezvényekre. A nappalra megengedett 65 decibel pedig este 10 helyett 11-ig szólhat. Nekünk sem pozitívan, sem negatívan nem jelent elmozdulást az előző évekhez képest. Az jelentett volna egy negatív elmozdulást, hogyha nem történik meg ez a kiegészítése a rendeletnek, és nincsen szabályozva a szabadtéri rendezvények kérdésköre. A zajszint mérést végig kísérte óbuda alpolgármestere is. én remélem, hogy ez marad egész hét alatt a hallható eredmény is, mert hát füllel sem lehetett most hallani a helyszíneket. újpest polgármesterét viszont ez nem nyugtatta meg, Derce Tamás nem is ment el az éjszakai hangpróbára, csak annyit mondott, szerinte felháborító a nagyobb zajszintet megengedő rendelet. Idén már nemcsak a színpadoknál, hanem az egyes vendéglátóhelyeken is felszereltek olyan mérő berendezéseket, amelyek jelzik, ha túl hangos a zene. Ha a technikusok nem veszik lejjebb, egy idő után az egész hangosítás kikapcsol magától.

és végül az időjárásról: egyelőre marad a változékony idő, az ország nagy részén több órás napsütésre lehet számítani, időnként azonban beborul az ég, és futó záporok is kialakulhatnak, délután 23-28 fok lesz, késő este pedig 18-23 fok valószínű.

Sporthírekkel folytatjuk, Mérei Andrea következik, Híradóval legközelebb fél hatkor jelentkezünk, akkor Siklós András várja majd önöket, én munkatársaimmal együtt köszönöm, hogy figyeltek ránk, további szép napot kívánok!

Készítette: Gallai Dávid