Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.08.19.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Meghalt az a 16 éves lány, aki életveszélyesen megsérült a miskolci paneltűzben. Szénmonoxid, és füstmérgezéssel szállították kórházba eszméletlenül, a helyszínen újra kellett éleszteni, azóta nem tért magához. A lány édesanyja, és 13 éves öccse a helyszínen meghalt. Reggel óta fekete zászló jelzi ezen a miskolci középiskolán, hogy Gréta meghalt. Itt ült két évig. Osztályfőnöke azt mondta, egy mosolygós, tehetséges tanulóját veszítette el. Tegnap voltam bent nála a gyerekekkel a kórházban, de azt mondhatom, hogy már csak elbúcsúzni tudunk tőle, csak-csak nagy-nagy szívességből engedtek be az ágyához, és igazából én- én a- az itt maradt gyerekek miatt örülök, hogy el tudtunk tőle búcsúzni. A kislány még szombaton sérült meg életveszélyesen, amikor az alattuk lévő lakás kigyulladt. Súlyos agykárosodást szenvedett, a helyszínen újra kellett éleszteni, állapota az utóbbi négy napban nem javult, végig válságos volt. A kórház közleménye szerint a lány tegnap este halt meg, testvére, és édesanyja is meghalt a szombati paneltűzben. A tűz okát még vizsgálják, így azt is, hogy miként terjedhettek a lángok olyan gyorsan felfelé. Az aknákon keresztül illetőleg a födém áll töréseken keresztül füst, és hő áramlott a felsőbb szintekre, de az, hogy pontosan milyen szerepet játszott ez a- a tűz okában, illetőleg a tragikus végkimenetelben, ezt- ezt még a szakértők fogják vizsgálni. 15 lakás kivételével már visszaköltözhettek a lakók, és megkapták az önkormányzattól az egyszeri 50 és 500 ezer forint közötti gyorssegélyt.

Eltűnt egy 15 éves fiú a Hernádban tegnap délután. A fiú 22 éves unokatestvérével fürdött a folyóban Perénél amikor elmerült. A tűzoltók, és a Spyder speciális mentőcsapat is keresi, de eddig nem találták meg.

Meggyógyult az összes új influenzás beteg, akiket a Sziget fesztiválon találtak, este kiengedték a kórházból az utolsó fertőzötteket is, és ezzel bezárt az ideiglenesen megnyitott influenza osztály. összesen 11 influenzagyanús eset volt a Sziget fesztivál ideje alatt, amelyek közül nyolcnál igazolódott, hogy a betegek elkapták a H1-N1 vírust. Valamennyien külföldiek voltak, és mindnyájukat elszállították a Fesztivál helyszínéről.

A Költségvetési Tanács szerint akár 4,8 százalékot is elérheti a költségvetés hiánya jövőre, ez egy százalékkal magasabb annál, mint amennyit a kormány előre jelzett. Az év elején felállt tanács első jelentése szerint jövőre több 100 milliárdnyi bevétel, és kiadás sorsa kérdéses. Az egyik legnagyobb kockázat, hogy a növekvő állástalanság miatt jóval többet kell majd költeni a munkaerő piaci ellátásokra, mint ahogy azt a kormány tervezi. A tanács szerint idén legalább 6 és fél százalékkal csökken a GDP, jövőre viszont csak fél százalékkal, 2011-től ugyanakkor akár 3 százalékos ütemben is növekedhet a gazdaság teljesítménye.

Csökkentek a reálkeresetek az év első felében, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Január, és június között a reálkeresetek 2,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, miközben 3,3 százalékos inflációt mértek. Ugyanebben az időszakban két millió 667 ezren álltak alkalmazásban, több mint 4 százalékkal kevesebben mint 2008 hasonló időszakában.

Előzetes letartóztatásba helyezte egy hónapra a bíróság Varga Gergely volt kerületi ügyészt, akit vesztegetéssel gyanúsítanak. Hétfőn vették őrizetbe, mert a Központi Nyomozó Főügyészség szerint megpróbálta befolyásolni az eljárás szereplőit. A volt ügyészségi szóvivőt még júliusban érték tetten, amikor pénzt vett át egy büntető ügy gyanúsítottjától.

Délelőtt tartották az augusztus 20-i tisztavatás főpróbáját a budapesti Hősök terén. Holnap a közjogi méltóságok előtt tesznek ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek, 48 embert avatnak majd honvédtisztté hadnagyi rend fokozattal. Ennek tiszteletére több harci repülőgép, és helikopter is átrepül majd a Hősök tere felett, amelynek próbája ugyancsak ma délelőtt volt.

Ma van a Páneurópai piknik 20. évfordulója. 1989-ben ezen a napon nyitották meg néhány órára a magyar-osztrák határt a kelet-németek előtt, akik százával indultak Ausztriába. A lépés jelentősen felgyorsította Németország újraegyesítését. Az esemény egykori helyszínén Sopronpusztán emlékeznek ma, ahol jelen lesz többek között Angela Merkel német kancellár, valamint Sólyom László köztársasági elnök, és Bajnai Gordon miniszterelnök.

Az idén először tart humanitárius világnapot az ENSZ. Azokról emlékeznek meg, akik önkéntes munkával mások életét segítik a Föld minden részén. Az egyik legvéresebb nap az ENSZ történetében. Pontosan hat éve történt, hogy Irakban azokat gyilkolták le, akik segíteni érkeztek az országba. óriási erejű bomba robbant az ENSZ bagdadi irodájánál, a világszervezet 22 alkalmazottja halt meg, köztük a misszió vezetője is. Sergio Damello néhány nappal a merénylet előtt még optimistán nyilatkozott. Nagyon fontos humanitárius munkát végzünk az országban, és a tervek szerint újabb területekre is megpróbáljuk kiterjeszteni a segítségnyújtást, mondta. Halálának évfordulójáról mostantól minden évben megemlékeznek az egész világon, az ENSZ főtitkár ugyanis bejelentette, hogy augusztus 19-ét humanitárius világnapnak nyilvánítják. Ezzel a nappal akarjuk felhívni a figyelmet az elesettekre, a nyomorban, vagy elnyomás alatt élőkre, és azokra is, akik hősies munkájukkal ezeket a rászorulókat segítik, mondta Banki Moon. A világ egyik legnagyobb nemzetközi humanitárius szervezeteket a Vöröskereszt nemzetközi bizottsága, ahol egy magyar nő is dolgozik, most éppen egy nigeri misszióban. A humanitárius szervezetek általában két okból vannak jelen. Vagy azért, mert fegyveres konfliktus van egy országban, vagy például azért, mert természeti katasztrófa sújtotta az országot. A munkánk során nagyon fontos az, hogy semlegesek legyünk, és, hogy ezt a semlegességet továbbítsuk a feleknek. Ez egyrészt fontos abból a célból, hogy biztosítsuk a civileknek a védelmét, másrészt pedig a humanitárius szervezet dolgozóinak a védelme is nagyon fontos. A segélyszervezetek általában szigorú előírásokkal próbálják biztosítani dolgozóik védelmét, de sokszor minden óvintézkedés hiába. A humanitárius szervezetek alkalmazottai közül több mint 750-en haltak meg 1997 óta.

Fegyveresek szálltak meg egy bankot Kabulban. A rendőrség nem sokkal később körülzárta, és megrohamozta az épületet, amely néhány 100 méterre van az afgán elnöki palotától. Három támadót megöltek, akik a rendőrség közlése szerint tálibok voltak, Afganisztánban holnap lesz az elnökválasztás, a tálibok az elmúlt napokban egyre több erőszakos akciót hajtanak végre, hogy elriasszák az embereket a szavazástól, emiatt Kabult ellepték a biztonsági erők.

Az 5-ös skálán 4-es fokozatúra erősödött Bill az idei Atlanti-óceáni hurrikán szezon első szélvihara. Sebessége már az óránkénti 205 kilométert is eléri, és a hétvégére elérheti Bermudát. Az előrejelzések szerint azonban megkíméli az Egyesült államok keleti partvidékét, és nem fenyegeti a Mexikói-öböl kőolaj kitermelőit sem, Texasban viszont óriási pusztítást végzett egy szélvihar, autókat ragadott magával, és házak tetejét tépte le. A tornádók évente 400 millió dollár kárt okoznak az Egyesült államokban. Hatalmas lyuk tátong az egyik texasi bevásárlóközpont tetején. A tetőszerkezet darabjait a több városon átsöprő orkánerejű szél tépte le. Aki csak tehette, kimenekült az épületből, több vásárló könnyebben megsérült. Szakértők szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy tornádó pusztított-e az amerikai városokban, a nyomok minden esetre erre utalnak. Az óriási erejű vihar autókat emelt a magasba, és vágott a földhöz, ezt a látványt hagyta maga mögött a bevásárlóközponttól nem messze egy parkolóban. Az egyik kocsiban benne ült a sofőr, amikor a másik autó rázuhant. Rémisztő volt, ahogy a kocsim tetejébe csapódott egy autó, mondta. Az elmúlt 50 évben legalább 6000 tornádó sújtotta Texas államot, a Dél-Dakotától Texasig terjedő területet tornádó folyosónak is nevezik, a Mexikói-öbölből érkező meleg, párás levegő ugyanis itt ütközik a Sziklás-hegység száraz, hideg áramlataival, ebből alakulnak ki a légörvények. Meteorológusok szerint az idei év eddig szokatlanul nyugodt volt a tornádó folyosón, ami jó hír az ott élőknek, a kutatók viszont nem örülnek, az idén ugyanis 10 millió dollárt szántak a tornádók vizsgálatára.

összesen 700 liba pusztult el, amikor hajnalban felborult egy állatszállító kamion az 54-es főúton Kecskemét közelében. A sofőr elmondása szerint az okozta a balesetet, hogy a jármű elé ugrott egy őz, ezért megijedt, fékezett, a pótkocsi pedig kilendült, majd az útpatkának ütközött, és felborult, a sofőr nem sérült meg.

Végül az időjárásról: napos, száraz idő lesz, helyenként megélénkül az észak-keleti szél, délután 25-30, este 18-24 fok valószínű.

Most jönnek a sporthírek, fél hatkor jelentkezünk legközelebb Híradóval, D. Tóth Kriszta várja majd önöket, köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid