Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.08.26.


Ez a Magyar Televízió híradója, a nevem Kissné berta Rozália jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Európa 32 legjobb klubcsapata közé került tegnap este a DVSC Teva, a footballcsapat kettős győzelemmel búcsúztatta a bajnokok ligája selejtezőjében a Levszki Szófia csapatát, ezzel a BL főtáblájára került, magyar focicsapat 15 éve nem ért el ilyen jó eredményt, a Loki meccsét több mint 30 ezren látták a Puskás Ferenc Stadionban, és több mint 1000-en nézték Debrecenben az egyetemi sportpályán felállított kivetítőn. A szurkolók már a csütörtöki sorsolást várják, amikor eldől, milyen európai sztárcsapatok ellen léphet pályára a következő fordulóban a DVSC. “Hajrá Loki, hajrá Loki, hajrá magyarok!” 15 ezer szurkoló érkezett a fővárosba Debrecenből a Lefki Szófia elleni selejtező mérkőzésre. Amíg visszaérünk a kocsinkhoz, addig mindenért megállunk egy kis aperitívre, welcome drink, s utána veszünk egy bérletet a következő három meccsre. és valóban egy új világ kezdődhet, hiszen. Nem hiába, az első félidő 13-ik, és 35-ik percében is debreceni gólnak örülhettek. A Loki drukkerek szerint kemény ellenfél volt a bolgár csapat. Főleg a lapda tartásból látszik, hogy eléggé nyomnak, szóval tényleg azt mondták, hogy győzni jönnek, de itt nem fognak győzni szerintem. Nem győztek, a DVSC 4:1-es összesítéssel jutott a BL főtáblájára a 32 legjobb európai klubcsapat közé. Ez Debrecen! Halálcsoportot kívánok egy Barcelonával, egy Arzenállal, és egy Lyonnal, ott egy harmadik helyet, és az UEFA-t megnyerjük, nekünk ez is elég. Szép volt fiúk, szép volt fiúk! Hogy milyen ellenfelet kap a Loki a bajnokok ligája első körében, az a csütörtöki sorsoláson dől el. Szép volt fiúk, szép volt fiúk!

Molotov koktélokat dobtak ismeretlenek hajnalban a szlovák nagykövetség budapesti Stefánia úti épületére. A rendőrség közlése szerint a palackok nem gyulladtak meg, kár sem keletkezett, rongálás miatt indítottak eljárást, az épületet a rendőrség őrzi. Sólyom László köztársasági elnök közleményben ítélte el a támadást, a Külügyminisztérium szóvivője szerint súlyosan árt Magyarország megítélésének, és tovább nehezíti a két ország közötti vitás ügyek rendezését a budapesti nagykövetséget ért támadás. A szlovák külügy nyugtalanságát fejezte ki az incidens miatt, amit Pozsony egyedi bűncselekménynek tart.

A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy idén 6,7 százalékkal csökken a bruttó hazai termék, míg jövőre 0,9 százalékkal esik vissza a GDP. A jegybank elemzése szerint az infláció 2009-ben átlagosan négy és fél százalék, jövőre 4,1 százalék lesz, 2010 harmadik negyedévében pedig már két és fél százalékra csökken. A Nemzeti Bank új inflációs jelentése erre az évre 281 forintos, jövőre 272 forintos euró árfolyammal számol. A jegybank úgy látja, hogy a háztartások fogyasztása idén 8,3 százalékkal esik vissza, a beruházások pedig 9,2 százalékkal csökkennek. Közben a budapesti értéktőzsde részvényindexe a BUX délelőtt 20 ezer pont fölé emelkedett, az index legutóbb csaknem egy éve zárt 20 ezer pont fölött. Azóta 10 ezer pont alatt is járt, idén márciusban volt a legalacsonyabb szinten.

A FIDESZ szerint olyan költségvetés kellene jövőre, amely csökkenti az adókat, és a munkahelyteremtést állítja a középpontba. Varga Mihály szerint azonban olyan költségvetés készül, amelynek hatására tovább csökkenhet a reálbér, és kevesebb munkahely lesz mint amennyi ember munkát keres. Az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint csak adócsökkentéssel, ezen belül is főként az élő munkára, rakodó terhek mérséklésével lehet a gazdaság teljesítményét javítani, ami ennek hiányában jövőre is esni fog. úgy tűnik a hírekből, hogy megszorító lépésekből nem lesz hiány 2010-ben, és hát megjelennek újra a trükkök, megjelennek azok a számok, amelyekkel egy kicsit jobban megkapargatva úgy látjuk, hogy nem feltétlen valós számokról van szó.

A Népszabadság információi szerint az állami számvevőszék vizsgálati jelentésének tervezete semmisnek minősítené a Velencei tó partjára tervezett King City telekcsere ügyletét. Az állam arra hivatkozva cserélte el a tóparti telket két Pest megyei ingatlanért, hogy azok az M4-es építéséhez kellenek, ám a területnek csak öt százalékát érinti a gyorsforgalmi út. A lap azt írja, az ász megállapításai szerint a csere nem volt sem célszerű, sem törvényes.

77 éves korában elhunyt Eduard Kennedy amerikai demokrata párti szenátor. Ted Kennedy az 1963-ban meggyilkolt John Fidgerald Kennedy elnök legfiatalabb fivére, a szenátus második, legrégebben 1962 óta hivatalban lévő tagja volt. A politikusnál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot. Egy kórszak véget ért, máris így emlegetik Eduard Kennedy halálát. A szenátor volt az utolsó még életben lévő testvére az egykori amerikai elnöknek John F Kennedy a tragikus sorsú fivérek közül Eduard legidősebb bátyja még a II. világháborúban halt meg, John testvérét elnöksége alatt lőtték le, Robertet pedig öt évvel később gyilkolták meg. Annyira megtört testvérei halála miatt, hogy hónapokba telt a még újra munkába tudott állni, emlékezett vissza életrajzi könyvének írója, de a politikus visszatért a szenátusba. Először 1962-ben választották be a felsőházba, majd hétszer választották újra, ő volt a szenátus második legrégebbi tagja. Az elnökség azonban szóba sem jöhetett az után, hogy két hónap felfüggesztett börtönre ítélték, 1969-ben ugyanis autójával lezuhant egy hídról, és a mellette ülő nő megfulladt a vízben. Kennedy elmenekült a helyszínről, és csak órákkal később jelentette a történteket. Politikai karrierjét azonban nem adta fel, kivette a részét a mostani elnökválasztási kampányból is, lelkesen támogatta Barack Obamát. Syr Eduard Kennedy így kell köszönteni egy lovagot, viccelődött a már elnökké választott Obama, miután egy látogatáson a brit miniszterelnök lovagi rangot ígért Kennedynek. A politikus ugyanis aktív szerepet játszott az észak-ír békefolyamatban, sokat tett az amerikai egészségügy reformja érdekében is, tavalyi szereplésein azonban nyilvánvalóvá vált, hogy beteg. 2008 tavaszán megműtötték, miután rosszindulatú agytumort állapítottak meg nála. Rosszul lett Obama beiktatási ünnepségén is, ahonnan, mentők szállították kórházba, Eduard Kennedy 77 éves korában hunyt el.

Még nem tudni, miért robbantotta fel magát egy férfi tegnap Szlovákiában egy nagytapolcsányi üzem irodájában. A szlovák rendőrség gyanúja szerint a merénylő maga vitte be a bombát az épületbe, a merénylő meghalt, öten pedig megsérültek a detonációban. A tűzoltók először gázrobbanásra gyanakodtak, de kiderült, hogy az épületben nincsenek gázcsövek. Hatalmas pusztítást végzett a pokolgép a gyár nagytapolcsányi irodájában Szlovákia dél-nyugati részén. A hatóságok még most sem tudják, hogy pontosan mi történt, de a jelek szerint egy férfi magára szíjazott robbanószerkezettel sétált be a műanyag feldolgozó iroda épületébe, ahol működésbe hozta a bombát, a támadásban egyedül ő halt meg. A hatóságok egyelőre nem azonosították a merénylőt, egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy a feltételezett elkövető szlovák állampolgárságú, és feltehetően a környéken lakott, mondta az országos rendőrfőkapitány. A robbanáskor tűz ütött ki az épületben, a cég öt alkalmazottját égési sérülésekkel, és csonttöréssel vitték kórházba. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy egymással versengő üzleti csoportok közötti leszámolásról van szó.

10-ből három aggregátnál nem működött a biztonsági berendezés abban az orosz vízi erőműben, ahol múlt hétfőn történt halálos baleset. Feltehetően egy transzformátor robbant fel, amely óriási lyukat ütött a gépterem tetején, a bezúduló víz miatt legalább 71-en haltak meg, négy embert még most is keresnek.A műszaki felügyelet szerint mindhárom hibás aggregátnál háromszintű biztonsági berendezésnek kellett volna megakadályozni a balesetet, de ezek közül egyik sem működött.

A héten már a második kisgép hajtott végre kényszerleszállást az Egyesült államokban, a pilóta ezúttal is szerencsésen túlélte a balesetet, amikor New Jerseyben egy parkolóban landolt. Egy közeli bevásárlóközpontból többen végig nézték a gép becsapódását, hétfőn Kaliforniában egy forgalmas úton szállt le egy kisrepülő, mert menet közben kifogyott az üzemanyaga egy kilométerre a repülőtértől.

Végül az itthoni időjárásról: estig túlnyomóan napos idő lesz, de délután nyugaton egy-egy s zápor, zivatar is lehet, napközben 29-33 fok körül alakul a hőmérséklet, késő este 21-26 fok várható.

Ezek voltak a hírek délben, máris jönnek a sporthírek, legközelebb fél hatkor jelentkezünk, legyen szép a napjuk, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid