Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.09.02.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Több visszásságot talált az állami számvevőszék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. működésében. A tavalyi költségvetési beszámolót, elemző jelentést délelőtt ismertette a számvevőszék elnöke. Kováts árpád összességében pontosnak, és korrektnek tartja a 2008-as beszámolót, bár kisebb hiányosságokat ezúttal is találtak, a kiadások, és a bevételek átláthatóbbá tételét pedig továbbra is szorgalmazza a szervezet. Az állami számvevőszék a Nemzeti Vagyonkezelőnél több átláthatatlan pályázatot is talált, ilyennek tekinti a sukorói kaszinó beruházás telekcsere ügyét, amely szerintük jogszabálysértő is. Az a hivatkozási alap, hogy itt közérdekből közcélra történik a földszere, ez szerintünk nem áll fönn, és a PTK szerint amennyiben ez nem áll fönn, a szerződést semmisnek kell kimondanunk. Ebben az állami számvevőszéknek nem volt mozgás lehetősége, hogy máshogy foglaljon állást.

Meghosszabbítaná a tavaly megszerzett IMF hitel felhasználhatóságának határidejét a kormány. A pénzügyminiszter tegnap az Estében ezt azzal indokolta, hogy az ország pénzügyi stabilitása sokat javult, ezért most arról tárgyalnak a nemzetközi valutaalappal, hogy a jövő áprilisi határidőt kitolják, hogy a még hátralévő részleteket az új kormány is lehívhassa, ha szükségesnek látja. Varga Mihály FIDESZ alelnök szerint viszont a kormányzat a költségvetést teljes egészében az IMF szerződésnek rendelte alá ahelyett, hogy a válságból kivezető gazdaságpolitikát támogatná.

Az összes 2003 után kötött menedzserszerződést ellenőrzik a BKV-nál, mondta Kocsis István a vállalat vezérigazgatója a parlament költségvetési albizottsága előtt. A vizsgálat körülbelül 80 embert érint, szeptember közepéig részletes statisztikát készítenek minden 10 millió forint fölötti kifizetésről. Szalayné Szilágyi Eleonóra a 100 milliós végkielégítéssel távozott humán politikai igazgató ügyében büntető eljárás folyik. Kocsis tájékoztatása szerint a BKV felszólította őt, hogy fizesse vissza a pénzt, ő viszont ügyvédje tanácsára gondolkodási időt kért.

Elbocsátások helyett az üzletek vasárnapi nyitva tartásának megszüntetését javasolják a Keresztény Demokraták. Harrach Péter a Keresztény Demokrata Néppárt alelnöke délelőtt egy nagyáruház előtt beszélt arról, hogy szerinte a vasárnapi nyitva tartás nem jelent különösebb bevételt a multinacionális kereskedelmi cégeknél, a családoknak viszont sokat jelent a garantáltan szabad vasárnap. A családoktól elszakított munkavállalók nem tudják megélni azt, amit a közös munkaszüneti nap jelentene a családoknak. Az együtt étkezést, a közös élményeket, egyáltalán az együttlétnek az örömét.

öt perces villanyoltással tiltakoztak tegnap este Budapesten a terézvárosi vendéglátóhelyek tulajdonosai a kerületi csendrendelet ellen. A helyi jogszabály szerint ugyanis este 10 után csak akkor lehetnek nyitva, ha ebbe a környéken lakók is bele egyeznek. A Liszt Ferenc téri, az Andrássy úti, a Hajós, és a Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő egyesület szerint ez tönkreteszi őket, és több 100 ember veszítheti el a munkáját. Az önkormányzati rendelet tegnap lépett hatályba, és a vendéglősök hiába kérték az önkormányzattól, hogy egyelőre ne alkalmazzák, már tegnap éjszaka is rendőri biztosítással ellenőriztek a helyhatóság emberei, és több helyet be is zárattak.

Megkezdődött az utószezon a Balatonon. Szeptember 13-ig még elég sűrűn, de már csökkentett menetrend szerint közlekednek a hajók, kevesebb a komp is. Szántódról az utolsó 20 óra 40 kor, Tihanyból pedig este kilenckor indul. Utó-nyári menetrend szerint közlekednek a hajók a Balatonon, szeptember elején még sok az utas. Szeretem a vizet, meg a hajózás is olyan dolog, ami egy kicsit kikapcsol, tehát az a nyugalom, a csend, ami a vízen van, az egy kellemes kikapcsolódás. Ebben a szezonban kevesebb külföldi vendég érkezett a Balatonra, mint tavaly, a visszaesést érezték a hajósok is. Júliusban 10 százalékkal kevesebben vettek jegyet mint egy éve. Augusztus 1-jétől tapasztaltuk azt, hogy igazából megjött a vendég a Balatonra, akkor a hétvégén péntek, szombat, vasárnapon, a hosszú hétvégéken sok ember volt itt, a pénz, a költési képesség viszont kevesebb volt mint tavaly. A Balatonon szeptember 13-ától már az őszi menetrend szerint indulnak a személyhajók. Ez azt jelenti, hogy a napi nyolc járat helyett hat közlekedik majd, komppal pedig a mostani 40 perc helyett óránként lehet átkelni a tavon.

Házi készítésű bombát robbantottak fel hajnalban, Görögország fővárosában, és Szalonikiben. Athénban egy nő könnyebben megsebesült, amikor a pokolgépműködésbe lépett a tőzsde épülete előtt. A másik detonáció egy minisztérium mögött volt, ott nem sérült meg senki, de az épület megrongálódott, a merényletekért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Hivatalos dokumentumokat hozott nyilvánosságra a brit kormány, hogy bebizonyítsa szabályszerűen járt el, amikor visszaengedte Líbiába a halálosan beteg Lakrbi merénylőt. Az ellenzék, és a sajtó ugyanis azzal vádolja a brit vezetőket, hogy egy titkos olaj megállapodás miatt döntöttek így. A líbiai Abdel Basetel Megrahyt életfogytiglani börtönre ítélték az 1988-as robbantásért, de orvosai szerint három hónapja van hátra. A brit külügyminiszter ma közölte, nem akarták, hogy brit börtönben haljon meg a támadás egyetlen elítéltje. Ezekkel a képsorokkal próbálja Líbia csillapítani a Nemzetközi kedélyeket a kórházban fekvő Abdel Basetel Megrahy. A férfi, akit Skóciában életfogytiglani börtönre ítéltek a lokrbi merényletért, de a brit hatóságok visszaengedték Líbiába halálos betegsége miatt. fehér melegítőjében, botjával valóban hihető volt, hogy három hónapja van hátra, igaz, ez sem hatotta meg az áldozatok rokonait, és sok külföldi állam is elítélte a skót döntést. Ezek a felvételek pedig egyenesen botrányt kavartak, Líbiában az ünneplő tömeg hősként várta a férfit, akit maga Kadhafi elnök is fogadott. A brit kormányra össztüzet indított az ellenzék, és a sajtó. „Olajat egy terroristáért.” Ilyen címmel jelentek meg cikkek, amelyek szerint egy kőolaji, és földgáz kutatási koncesszióért cserébe engedték el a férfit. A brit kormány, és a kormányfő is kétarcú politikát folytat. Az amerikaiaknak azt mondják, azt akarták, hogy El Megrahy börtönben haljon meg, a líbiaiaknak meg azt, hogy szabadon akarták engedni, mondta a brit konzervatívok vezére. A skót kormány viszont hivatalos dokumentumokkal próbálja cáfolni az összeesküvés elméleteket. Ezek az iratok bizonyítják, hogy mindenben jogszerűen jártunk el, mondta a skót kormány vezetője. A britek szerint Líbia biztosította őket, hogy csendesen fogadják az elítéltet, talán az ünnepi hangulat hevében feledkeztek meg az ígéretről, hetek óta ugyanis erre a parádéra készülnek. Katonai bemutatókkal, és tűzijátékkal emlékeztek meg arról, hogy Mohamer Kadhafi 40 éve vette át a hatalmat az országban, a kiadatási botrány miatt azonban a meghívott nyugati országok csak alacsonyabb szintű delegációkat küldtek az ünnepségekre.

Zivatarokkal, és viharos szelekkel kísérve elérte a Kalifornia félszigetet a Himena hurrikán. A trópusi vihar a legmagasabb 5-ös fokozatról 3-asra csökkent Mexikó partjainál, ennek ellenére, aki tehette elmenekült az útjából, a hatóságok 20 ezer családot telepítettek ki. Az üdülő helyekről is több 1000 többségükben amerikai turistautazott haza. A vihar feltehetően az Egyesült államok felé halad tovább, szakemberek közben két másik vihart is előre jeleztek, de a Himena után érkező Kevint egyelőre csak trópusi viharnak minősítették.

Szökőár riadót rendeltek el az Indonéz hatóságok, miután nagy erejű Földrengés volt Jáva déli partvidékénél. Sérülésekről, és károkról egyelőre nem érkezett jelentés, a rengés 7,4-es erősségű volt. Dzsakartában állítólag kilengtek az épületek, és mindenki pánikszerűen menekült az utcákra. Szakemberek szerint nagy kiterjedésű szökőár nem fenyeget, de helyi cunami kialakulhat az epicentrum közelében.

Több mint félórára elvesztette a kapcsolatot a Földi irányítással a Discovery két űrhajósa, amikor űrsétán voltak a nemzetközi űrállomáson kívül. A hibát egy heves vihar okozta, de a NASA szerint a kommunikációs probléma nem veszélyeztette az asztronauták életét. A hat és félórás űrsétán az űrhajósok leválasztottak egy elhasznált ammónia tartályt, amelynek a helyére hamarosan egy újat szerelnek fel.

és most az itthoni időjárásról: nagyrészt derült, napos idő várható, eső sehol nem lesz, délután 27, és 31 fok közé melegszik a levegő.

Most sporthírek következnek, legközelebb fél hatkor lesz Híradó, akkor már D. Tóth Kriszta várja önöket, további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid