Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.09.09.

Ez a magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta, jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Egy perccel múlt dél, jó napot kívánok!

Mégis csak az új influenza fertőzött az ELTE múlt heti tatai gólyatáborában, erről az országos tiszti főorvos számolt be az országgyűlés egészségügyi bizottságában. Falus Ferenc hozzátette, az egyetemi hallgatók közül ketten kórházban vannak, összesen 31-en betegedtek meg, közülük hét embertől vettek mintát, és négy esetben bebizonyosodott a H1-N1 vírus jelenléte. A főorvos arról is beszámolt, hogy a csepeli iskolában múlt héten történt tömeges megbetegedésnél, 80 embernél mutatták ki az új influenzát, az is kiderült, hogy van még egy budapesti iskola, ahol 12-en betegedtek meg, és a beküldött három mintából mind a háromnál kiderült, hogy új influenzáról van szó.

Várhatóan mai ülésén fogadja el a 2010-es költségvetés tervezetét a kormány. A jövő évi büdzsé alapján az államháztartás hiánya a GDP 3,8 százalékára csökkenhet. A kormány azzal számol, hogy a 2010-es költségvetésben az ideinél 400 milliárd forinttal kevesebb lesz a bevétel, így ekkora megtakarításra van szükség, amelynek felét a központi költségvetésből fedezik, ezen kívül 120 milliárd forintot vonnának el az önkormányzatoktól, 40 milliárdot pedig a közösségi közlekedéstől. Több támogatásra számíthat jövőre a közbiztonság, a foglalkoztatás, és az egészségügy, a törvényjavaslatot várhatóan pénteken nyújtja be a kormány az országgyűlésnek, amelynek őszi ülésszaka jövő hétfőn kezdődik. A FIDESZ szerint a 2010-es költségvetésnek egész Magyarország a vesztese lesz.

Megváltozik jövőre a gáz, és távhő támogatási rendszer, értesült a Népszava. A lap szerint januártól csökken a támogatottak köre, és kisebb lesz az árkiegészítés is, ugyanis csökken a kompenzációra fordítható keretösszeg. Az idei 80 milliárd helyett 30 milliárd forint jut majd erre a célra, a pénzt az energiaellátó, és kereskedő cégek 8 százalékos, úgynevezett Robin Hood adójából fedezik majd, és nem a költségvetésből. 2010-ben már nem lehet pályázni az ideihez hasonló módon az államkincstárhoz az árkiegészítésért, támogatásban csak azok a családok részesülnek majd, amelyek idén is jogosultak erre, ők viszont automatikusan.

50 százalékkal emelkedett a panelprogramban elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege, így már összesen 30 milliárd forintra lehet pályázni az energia megtakarítást célzó felújításokhoz. A panelprogramban lakásonként a beruházási költség egyharmada, de legfeljebb 500 ezer forint állami támogatás adható, ehhez jön hozzá az önkormányzatok támogatása, és a saját erő, eddig csaknem 20 milliárd forint állami támogatást nyertek a társasházak.

Már 20-nál is több halálos áldozata van az áradásoknak Törökország észak-nyugati részén, további nyolc embert egyelőre hiába keresnek a hatóságok, a víz már Isztambult fenyegeti. A reggeli csúcsforgalomban teljesen víz alá került egy zsúfolt gyorsforgalmi út Isztambul egyik elővárosában, ahonnan több tucatnyi autóst kellett kimenteni, csak ott 14 ember holttestét találták meg a mentőalakulatok. éppen munkába tartottak az emberek a reggeli csúcsforgalomban, amikor az út egyik pillanatról a másikra hömpölygő folyammá változott, több tucatnyi autó ragadt az elárasztott úton. Egy méternél is mélyebb víz öntötte el a gyorsforgalmi utat, amely egy ipari parkkal, és a reptérrel köti össze Isztambult. A járművekben veszteglő autósok kénytelenek voltak kocsijuk, és az autóbuszok tetejére menekülni a gyorsan emelkedő vízszint miatt. A tűzoltók kötelekkel, gumicsónakokkal igyekeztek kimenteni őket a helyenként mellkasig érő vízből. A legszomorúbb az, hogy ilyen sok a halott, rajtuk már nem tudunk segíteni, de a mentés folytatódik, mondta az önkormányzati miniszter. Az áldozatok között van egy anya három gyermekével, és egy idős házaspár is, akiknek a házát elsodorta az árvíz. Törökország észak-nyugati részén hétfő óta folyamatosan szakad az eső, így valószínűleg egyelőre nem javul az árvízhelyzet.

Kiszabadult a tálibok fogságából a New York Times brit újságírója, akit a fegyveresek szombaton ejtettek foglyul. Steephen Pharalt afgán tolmácsával együtt rabolták el, miközben a polgári áldozatokat is követelő pénteki NATO légi csapás körülményeit vizsgálta. Pharal azt mesélte, hogy kommandósok szabadították ki hosszas tűzharcban, tolmácsa meghalt a mentőakcióban.

Tagadja az orosz külügyminiszter, hogy a júliusban elrabolt, majd tisztázatlan körülmények között megmentett Artikszij teherhajó fegyvereket szállított volna Iránnak. A Brit the Times cikkében orosz, és izraeli katonai forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a hajón orosz légelhárító rakéták voltak, ezeket állítólag fegyvercsempészek akarták eladni Iránnak, és célba jutásukat Oroszország, és az izraeli titkos szolgálat akadályozta meg, Szergej Lavrov szerint mindez hazugság.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság létrejöttének évfordulóját ünneplik ma észak-Koreában. Több ezren helyeztek el virágokat az államalapító Kim Ir Szen óriási szobránál Phenjan központjában. Khim halála után 15 évvel is az ország örökös elnökének számít. Fegyelmezetten vonult az ünneplő tömeg a nagy vezető Kim Ir Szen óriási szobrához. 61 évvel ezelőtt a megosztott koreai félsziget északi részén ezen a napon jött létre, szovjet mintára a Kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Fantasztikus év áll mögöttünk, megdöbbentettük az egész világot. áprilisban rakétát lőttünk ki, májusban pedig atombombát robbantottunk. Teljes mértékben bízom abban, hogy erős, és gazdag nemzet leszünk, nagy tábornokunk forradalmi katonai vezetésével 2012-re megnyitja számunkra a jólét kapuját, visszhangozza ez a helyi férfi a hivatalos propagandát. Khimir Szen halála után 15 évvel is az ország örökös elnöke. Fia Kim Dzsong Il a nemzeti honvédelmi bizottság éléről irányítja az országot. Tavaly a 60. évfordulón a kedves vezető nem jelent meg a nyilvánosság előtt, emiatt találgatások kezdődtek egészségi állapotáról, Dél-koreai sajtóértesülések szerint agyvérzése volt. Az államalapítás évfordulója Kim Ir Szen, és King Dzsong Il születésnapja munkaszüneti nap észak-Koreában.

A 20 évvel ezelőtti magyarországi határnyitásra emlékezik a német, és a magyar államfő Berlinben. Sólyom László Holst Kohler meghívására érkezett a német fővárosba. Az 1989. szeptember 10-ei határnyitásnak köszönhetően három nap alatt 12 ezer NDK állampolgár távozott Ausztrián át az NSZK-ba, november végéig pedig összesen mintegy 60-70 ezer kelet-német hagyta el hazáját Magyarországon keresztül.

Megnyílt a 113. Budapesti Nemzetközi Vásár, az idei díszvendég Kína. Vasárnapig több mint 20 ezer négyzetméteren lehet válogatni bútorok, és lakberendezési tárgyak, barkácsolás, irodalom, és művészet, divat, vagy Welness, és egészséggel foglalkozó kiállítók közül, tavaly 55 ezer vendég volt kíváncsi az otthonteremtés vásárára.

Egy hónapon belül befejezik a hortobágyi kilenclyukú híd felújítását. A mellé épített ideiglenes átkelőt ezután el lehetne bontani, de többen is azt javasolják, maradjon meg a másik híd is, mert így tehermentesíteni lehetne a kilenclyukú hidat, és akár 50 millió forintot is meg lehetne takarítani, ráadásul a turisták is jobban rálátnának a műemlékre. Már az utolsó simításokat végzik a hortobágyi kilenclyukú híd felújításán. Október elején újra átadják a forgalomnak a 170 éves műemléket. A 33-as főút forgalma addig biztosan az ideiglenes hídon, és az elkerülő úton bonyolódik. Az útépítést, és a híd felújítást végző cég viszont most azt javasolja a szakhatóságoknak, hogy ne kelljen felbontaniuk az elkerülőt, és az ideiglenes hidat, az elképzelések szerint ezen vezetnék le a jövőben az óriási átmenő forgalmat. Ezt a fémhidat, ezt elbontjuk, és egy normális, szép környezethez illő fahidat felépítünk, vagy felépítenénk szívesen e helyett a fémhíd helyett, ami a tájba is úgy bele tud illeni, a turisták biztos, hogy kedvelnék. Az ötletet Hortobágy polgármestere sem veti el. Titi éva szerint az új hídról csodálatos látvány nyílik a kilenclyukú műemlékre. Az egy különleges élmény, amikor közvetlenül a híd mellett, a víz fölött majd hogy nem a Hortobágy folyóban szemlélheti meg a látogató ezt az Európában igencsak ismert, tehát Magyarország Hortobágy jelképeként ismert létesítményt. Erre az elgondolásra azonban a Nemzeti Parknak, és a Műemlék Védelmi Hivatalnak is rá kell még bólintania. A hortobágyi kilenclyukú híd, és a 33-as főút településen átmenő szakaszának felújítása egyébként több mint 600 millió forintba kerül.

Végül az időjárásról: északon több, délen kevesebb napsütés várható, csapadék nem valószínű, az észak-keleti szél időnként megélénkül, délután 21-26, este 15-21 fok lesz.

Somos ákos következik sporthírekkel, Híradó pedig legközelebb fél hatkor Siklós András várja majd önöket, köszönöm, hogy figyeltek ránk, további szép napot kívánok.

Készítette: Gallai Dávid