Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.09.23.

Ez a Magyar Televízió híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Gyanúsítottként hallgattak ki négy rendőrtisztet a terézvárosi parkolási társaság vesztegetési ügyében, tudta meg a NOL.hu. A rendőröket azzal gyanúsítják, hogy rábírták a terézvárosi közterület felügyelet volt vezetőjét, hogy a szabálytalanul parkoló autókra felrakott kerékbilincseket a büntetés kifizetése nélkül szereljék le. A tisztek saját, valamint kollégáik autójáról szedették le a bilincseket, a hírportál úgy tudja, hogy a rendőröket egyelőre nem függesztették fel, velük együtt már kilenc gyanúsítottja van az ügynek.

Nem költhet többet az egészségügy a tervezettnél, mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Nap-keltében annak kapcsán, hogy tegnap a kórházvezetők, és az egészségügyi miniszter nem tudott megállapodni a kórházak finanszírozásáról. A pénzügyminiszter szerint, amíg a közintézmények elfogadták, hogy válság idején nem költhetnek többet, addig a magyar egészségügy több pénzt akar elkölteni mint a gazdasági krízis előtt. Ha bármennyit is adunk az egészségügynek, azt máshonnan el kell venni, tehát nincs ma olyan helyzetben a költségvetés, hogy meglévő el nem költött pénzen ülne, amit könnyedén osztogathat.

88 milliárd forint hitelt venne fel a MáV még az idén, nyilatkozta a Világ Gazdaságnak Antali Károly a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos. Ebből 40 milliárd forintot a működésre, 48-at pedig vállalati átszervezésekre fordítanának. A hitellel tovább növekedne a MáV csaknem 200 milliárd forintos adósságállománya, az átszervezések során összevonnák a leányvállalatokat, és megszüntetnék a vállalaton belüli párhuzamosságokat. A kormánybiztos szerint emiatt a MáV vezetésének akár teljes cseréje is bekövetkezhet, az átszervezéseket legkésőbb jövőre el kell kezdeni.

Megjelent a H1-N1-es vírus egy győri középiskolában is, egy diáknál mutatták ki a H1-N1-et. Az intézményben a tömeges megbetegedések a múlt héten kezdődtek, az iskolaorvos négy diáktól vett mintát, közülük egy esetben mutatták ki az új influenza vírusát. Az iskolában egyébként szeptember 1-jétől folyamatosan fertőtlenítettek, hogy megelőzzék a járványt.

Megrázott az áram három sportolót zuhanyozás közben Hegyfalun még a hétvégén, már mindannyian jól vannak, a részleteket Pécsről Dér ágnes mondja el. Jó napot kívánok! így van, focimeccs után, zuhanyozás közben rázta meg az áram a sportolókat, mindannyiikat kórházba szállították, de már jól vannak. A meccs után fürödtek az öltözőben, ekkor történt a baleset, igazságügyi szakértői vizsgálatot indítottak az ügyben. A két csapattársam benn állt a zuhanyzóba, az egyik tusolta magát, a másik ugye vele szembe állt. Oláh Zoltánt, és két társát itt érte áramütés, csak hason csúszva tudtak kimenni a zuhanyzóból. Kórházba vitték őket, csak ott derült ki, hogy egyikük sem sérült súlyosan. Az első vizsgálat szerint egy vezeték égett el, ez okozta a balesetet. Korábban egyébként egy biztosítékot cserélt ki a futball-csapat villanyszerelő tagja, hogy használhassák a bojlert, azt még vizsgálják, hogy a csere okozhatott-e túlterhelést. Bennünk értek olyan támadások, hogy- hogy biztos, hogy mi valamit csináltunk, és azért volt az egész, de hát ha egyszer itt fürdünk, akkor saját magunknak nem fogjuk magunkat meg- megüttetni a villannyal. Az öltöző az önkormányzat tulajdona, a polgármester szerint a villanyórát sem találták rendben a szakemberek. Plombával ellátott lapnak kellett volna szerepelni, amit legalább négy csavar fog fel, ehelyett egy darab 100-as szögön lógott az egész. Az áramszolgáltató szerint nem az ő illetékességük az ügy, mert a hiba az épületen belül történt, az esetet igazságügyi szakértő vizsgálja.

Bizonyos tanfolyamokra túljelentkezés van, másokra viszont alig akad érdeklődő a Vas megyei felnőttképzésben. A munkaügyi Központ által szervezett tanfolyamok közül a kőműves, és az ács a legkevésbé népszerű, pedig a képzések szervezői azt mondják, a jövőben egyre több ilyen szakemberre lesz szükség. Két burok-alátét köll ennek az aljzatnak az elkészítése. Ezt gyakorolják a szombathelyi iskolában, itt ácsokat, és burkolókat képeznek, Jelenleg 15-en tanulják mind a két szakmát. Esztergályos szakmám van, de itt Vas megyében nem tudok elhelyezkedni, ez a gazdasági válság, és- és- és végül is az miatt. A képzés 10 hónapig tart, 30 százaléka elmélet, a többi gyakorlat. Térburkolat volna a csempézésbe, persze vakolás, falazás. Hm. Az oktatásra a regisztrált álláskeresők jelentkezhetnek, nekik a képzés ingyenes, sőt utazási kedvezményt, és képzési támogatást is kapnak, ez bruttó 45 ezer forint. Mi biztosítjuk neki a tankönyveket, a szerszámokat, a munkaruhát, az oktatást, az elméletet, a gyakorlatot egy helyen. Neki igazából az a dolga, hogy 10 hónapon keresztül hétfőtől péntekig itt legyen, és megtanulja a szakmát. Ennek ellenére nincs túljelentkezés a tanfolyamokra, az októberi képzésre eddig 15-en jelentkeztek, az iskolában kétszer ennyi diákot is tudnának fogadni. Ha fellendül a gazdaság, akkor a fellendülés mindig az építőiparral kezdődik, tehát nő a beruházások, építőipari megrendeléseknek a száma. A regisztrált álláskeresők harmada szakképzetlen a régióban, tehát nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, október 1-jétől nemcsak építőipari, de például kereskedő, hegesztő tanfolyamokat is indítanak Vas megyében.

40 perccel hosszabb lett a Pécsről Budapestre induló intercityk menetideje. A késés oka, hogy Sárbogárd és Rétszilas között pályafelújítást végeznek, az intercityk pedig kerülő úton közlekednek, a többi vonat helyett buszok járnak. A megszokott menetrend várhatóan vasárnapra áll helyre, a szó a budapesti stúdióé. Dér ágnes Pécs, köszönjük!

Már minden készen áll a pennsylvaniai Pittsburghben, ahol holnap kezdődik a G20-ak csúcsértekezlete. Az utcákon már most csaknem 900 rendőr ügyel a rendre, de összesen 4000-ren lesznek bevethetőek. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is több tüntetést bejelentettek a tanácskozás idejére, az idei év második G20 tanácskozásán legfontosabb téma a gazdasági fellendülés biztosítása, a pénzügyi piac szabályozása, és a klímaváltozás elleni lépés finanszírozása lesz.

Az ENSZ főtitkár szerint a tegnapi New York-i klímacsúcs új lendületet adott a globális felmelegedés elleni küzdelemnek. Banki Mun azt mondta, a világ közelebb került egy új, átfogóbb környezetvédelmi megállapodáshoz. A világ vezető politikusai legközelebb Koppenhágában találkoznak, és ott írják alá az új klíma megállapodást. Grönlandon közben a jégtakaró vastagságát mérik a kutatók, egy év alatt helyenként három méterrel vékonyodott a jég. Lassan ugyan, de egyre nő a jégmentes terület Grönlandon, a tudósok évtizedek óta rendszeres megfigyeléseket végeznek ezen a vidéken, most is ezért érkeztek ide. Tavaly még a mérőpózna tetejéig ért a jég, három méter jég tűnt el az óta, mutatja az egyik tudós. A mérések alapján az utóbbi 18 évben 10 százalékkal több jég olvadt el, mint az előző hasonló időperiódusban. Grönlandon hét méternyi tengerszint van jégbe fagyva, ettől még a politikusoknak is meg kellene rettenniük, mondja a klímakutató. Ez a veszély fenyeget, ha tovább tart a Föld felmelegedése, a legsürgetőbb a széndioxid kibocsátás csökkentése lenne, ez az üvegházhatású gáz a felelős a globális felmelegedésért. Volt már olyan a Föld történetében, amikor 50-szer több volt a széndioxid a légkörben, mint most, de akkor annyira forró volt az éghajlat, hogy az az emberiség számára kibírhatatlan lenne. A globális felmelegedés egyébként nemcsak azzal jár, hogy a tengerszint vészesen megemelkedik, és hatalmas szárazföldi területeket önt el, más veszélyeket is rejt már most is. Egyre gyakoribbak az áradások, a szárazság, vagy a rettenetes hőség. Az ENSZ szerint minden 10 természeti katasztrófából hetet a klímaváltozás számlájára írhatunk.

Rohamosan terjed a tűz Kaliforniában, ahol kedden gyulladt ki a bozót. Ventura megyében sűrű füst terjeng, a tűzoltók egyelőre tehetetlenek, munkájukat az erős szél is nehezíti. Eddig 200 hektárt perzseltek fel a lángok, sérültekről egyelőre nem érkezett hír, ahogyan arról sem, mitől gyulladt ki a bozót.

Vörös porfelhő borította be az ausztrál Sidneyt. Helyenként egy méternél messzebbre nem lehetett ellátni, több mint 100-szor hívták a mentőket olyanokhoz, akik belélegezték a port. A városban, és térségében meglehetősen ritka az ennyire erős porvihar. Vörös por lepett el mindent Sydney utcáin, az autókat, a házakat is alig lehetett látni. így nézett ki a kikötő, és ennyi látszott a híres Sydney operaházból. Az embereket, különösen a tüdő, és szívbetegeket felszólították, hogyha lehet, maradjanak otthon, és bár sokat nem lehetett látni, volt, akinek mégis tetszett a látvány. Csodálatos színekbe burkolózott a város, hetvenkét éves vagyok, de ilyenben még nem volt részem, lelkendezett egy helyi férfi. Egy másik járókelő viszont arról panaszkodott, viszket a szeme, és kapar a torka. Egy nap alatt több mint 100-szor riasztották a mentőket olyanokhoz, akik belélegezték a port. A Sydney reptér a vihar ideje alatt nem indított, és nem is fogadott járatokat.

A szárazság miatt itthon hetekkel korábban kezdődött a szüret Tokajban. A borászok szerint csaknem ötödével lesz kisebb a termés a tavalyinál. A részleteket már kollégám Fülöp László mondja el a szegedi stúdióból. Jó napot kívánok! Valóban két-három héttel kezdődött korábban a szüret Tokaj hegyalján. A gazdák azt mondják, az aszály miatt kevesebb, de jobb minőségű szőlő termett idén, körülbelül 350 ezer mázsára számítanak. A Sárga Muskotály szedésével kezdték a szüretet ebben a tokaji borászatban, most a száraz furmint bor alakját, képező szőlőt szedik. Ilyen kiváló időben mist a- mint ami ma is van, ez a fantasztikus reggeli vastag pára, illetve ezt követően ez a nagyon fényes- napfényes, kicsit szeles idő, fantasztikusan fog folytatódni a töppedés. 80 hektáron gazdálkodnak, a tradicionális művelésnek köszönhetően boraik sorra nyerik a díjakat. Beállítjuk minden évjáratban- minden évben a fürtök számát a tőkéken, így tulajdonképpen a szüreti mennyiség hozzávetőleg szinte minden évjáratban hasonló, természetesen ezt befolyásolja a töppedés, az aszúsodás mértéke. úgy hogy azt mondhatom mennyiségi oldalról viszonylag stabil a- a termelésünk. Gyönyörű érett sárga, olyan szép, mosolyog az emberre. A gazdák mégis a tavalyihoz képest 20 százalékkal, kevesebb terméssel számolnak, ha nem kapnak lepárlási támogatást, 50, vagy akár 100 ezer mázsa szőlő is a tőkén maradhat. A tavalyihoz képest kevesebb szőlő-termés várható, várhatóan körülbelül olyan 300 ezer mázsát fognak betakarítani a gazdák a szőlőterületen. én úgy gondolom, hogy ez az aszály is még ezt a számot még csökkentheti. Idén akár három és fél millió hektoliternél kevesebb bor kerülhet a pincékbe. A borászok szerint a minőség jobb lesz mint tavaly, de aki nem kötött hosszú távú felvásárlási szerződést, az valószínű, hogy nem tudja majd eladni a termést.

árpád-kori vár maradványaira bukkantak Sátoraljaújhelyen. A régészek két éve kutatnak a területen. Több lelet is előkerült, de a további munkát csak pályázati támogatásból tudják folytatni. A keretek- ajtó-keretek töredékei ezek, itt látható egy nagyon szép reneszánsz tagozat, és abból pedig egy gótikus ablakkeretnek a töredéke. Ezek a faragott kövek innen kerültek elő, a törmelékek azt mutatják, egykor másfél méter magas falak állhattak itt. Ennek a várnak a teljes alaprajzi elrendezését, az egyes építési periódusait fogjuk tisztázni, és annak a lehetősége is meg van, hogy ezeket egy állagmegóvó munka után teljes összefüggésében bemutassuk majd. A régészek mellett most közmunkások tisztítják a leletanyagot. Idén hiába pályáztak a feltárásra, támogatást nem kaptak, csak a sátoraljaújhelyi önkormányzat járult hozzá 200 ezer forinttal a munkálatokhoz. makett formájába mutassuk meg a látogatóknak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy körülbelül egy-másfél méter m- magasságban igyekeznénk az előkerült fal részleteket megóvni az utókor számára, és természetesen kiépítenénk egy fölfelé vezető utat. A romot nemcsak a hideg idő, és a csapadék ellen kell védeni, sokszor nem vigyáznak rá a területre látogatók sem, a vandalizmus sokszor több kárt okoz, mint az időjárás. A maradványokat fedik le, a tervek szerint lézerrel rajzolják majd meg a vár körvonalát, ami újabb idegenforgalmi vonzerőt jelenthet Sátoraljaújhelyen.

A Ferrarihoz is gyártanak majd kipufogó alkatrészeket a Hajdú-Bihar megyei Tégláson. A városba helyezi át ugyanis a termelését egy spanyol, és egy angol üzem is. A téglási gyárban, áprilisban a gazdasági váltság miatt egy műszakra álltak át, most azonban a dolgozók létszáma meghaladja majd a 100 főt, és ismét bevezetik a két, illetve a három műszakos munkarendet.

800 millió forintból épül Nyírbátorban a térség egyik legnagyobb egészségközpontja. Az intézményt a korábbi szakrendelő felújításával, és bővítésével alakítják ki, 2010 második felétől mintegy 100 ezer lakos kap majd korszerű ellátást, a szó ismét Budapestté. Fülöp László Szeged, köszönjük!

Hamarosan időjárás jelentést láthatnak majd sporthírekkel, azután pedig a Kárpát-expresszel folytatjuk a Hírórát, fél hatkor Siklós András várja önöket a következő hírösszefoglalóban, köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid