Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.09.30.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Kissné Berta Rozália jelnyelvi tolmács.Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Már 60-nál is több halálos áldozatról tudnak a Szamoa szigeteken, amelyen szökőár pusztított. A hatóságok szerint ennél jóval többen, akár 100-an is meghalhattak a természeti csapás miatt, és több tucatnyian eltűntek. A Cunami az után indult el, hogy a Csendes-óceán mélyén nagy erejű Földrengés volt Szamoától 200 kilométerre, több 1000-ren maradtak fedél nélkül, az amerikai elnök katasztrófasújtottá területnek nyilvánította a térséget. A belvárosban hömpölygött az óceán vize Pago Pagoban amerikai Szamoa székhelyén. A képet egy amatőr videós vette fel közvetlenül az után, hogy szökőár érte el a Csendes-óceáni szigetcsoportot, a Cunami több falut is elsöpört, és helyenként a partól 800 méterre is elért. A hatalmas hullámok elsodorták a járműveket, és egészen az autópályáig dobták ki a hajókat. A szemtanúk egymás után több szökőárhullámról számoltak be, az első volt a legerősebb, mondta Amerikai Szamoa kormányzója. A Cunami sorozatot nagyon erős, a Richter-skálán mérve nyolcas fokozatú Földrengés idézte elő, amelynek epicentruma a Csendes-óceán mélyén volt 200 kilométerre Szamoától. A tengeralatti Földmozgások miatt Szamoától új-Zélandig szökőár-riadót rendeltek el. Ha valakit a parton ér egy Földrengés, azonnal menjen magasan fekvő területre, ne várjon riasztásra vagy szirénára, meneküljön. Lehet, hogy nem lesz Cunami, de ha mégis, akkor már semmire nincs idő, figyelmeztet egy amerikai szeizmológus. A Csendes-óceáni szigetvilág térségében élők többsége ezzel tisztában van, új -Zélandon a kíváncsiskodók ugyan ellepték a partot, de csak a magaslatokról figyelték az óceánt, a hatóságok a hajókat azonnal visszarendelték a kikötőkbe. A térségben főleg azóta veszik nagyon komolyan a szökőár-riadót, hogy öt évvel ezelőtt 2004 decemberében 230 ezer emberéletet követelt egy Földrengést követő szökőár az Indiai-óceán partvidékén. A helyenként öt méteres árhullám akkor több 1000 kilométeres körben letarolta a part menti területeket, többek között Indonéziában, Srí-Lankán és Thaiföldön.

Kambodzsa középső részén is átsöpört a Ketszana tájfun, ott is legalább 10 halálos áldozata van a forgószélnek, amely előzőleg Vietnamban, és a Fülöp szigeteken pusztított. A hivatalos adatok szerint a három ázsiai országban összesen csaknem 300-an haltak meg az ítéletidőben, Vietnamban tegnap 200 ezer embert menekítettek ki a veszélyes térségekből. A Fülöp-szigeteki hatóságok közben újabb tájfunra készülnek fel, amely várhatóan a hét második felében éri el a Csendes-óceáni szigetországot.

Körvonalazódik, hogy a három lehetséges jelöltből melyik Guantánamói fogolyt fogadja be Magyarország, ezt Juhász Gábor a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter mondta az Estében. Az már biztos, hogy olyan embert fogad be Magyarország, aki nem vett részt harcokban. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy egy palesztin fogoly érkezik majd Magyarországra. Olyan embert keresünk, aki ellen sehol a világon nem folyik büntetőeljárás, aki nem sérült pszichésen, tehát képes lehet egy beilleszkedésre, és azt tudom mondani, hogy az előzetes adatok, illetve egy kis helyszíni tanulmányozás alapján körvonalazódni látszik az a személy, aki mellett a magyar kormány elkötelezi magát.

110, főként kistelepülés jelentkezett a településőr programra. összesen 300 településőrt alkalmaznak. A pályázatok eredményét ma közli az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az őrök pedig akár már holnap munkába állhatnak. A településőröknek legalább nyolc általános iskolai osztállyal, és büntetlen előélettel lehet jelentkezni, az őrök minimálbért kapnak, ezt a költségvetés biztosítja, és a felszerelésükhöz is ad az állam egyszeri fejenként 80 ezer forintos támogatást.

A közösségi közlekedés átalakításáról tárgyal ma az MSZP frakció. A közlekedési minisztert hallgatják meg a tervekről. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy a frakcióülésen kompromisszum születhet, a korábban bejelentett 40 milliárd forintot elvonják a vasúttól, de a részletek kivitelezését elhalasztanák, és a regionális tanácsokra bíznák. Az MTI korábbi információi szerint a jövő évi 40 milliárdos elvonáson kívül a MáV évi több mint 70 milliárd forintos adósságának finanszírozásából is kivonul az állam, három év alatt szeretnék elérni, hogy ez a 70 milliárdos veszteség ne terhelje a központi költségvetést. A FIDESZ szerint azzal, hogy a kormány a jövő évi költségvetés terhére ad több pénzt a kórházaknak, távozása előtt felégeti maga mögött a hidat, emiatt jövőre háborús helyzet lesz az ágazatban. Pesti Imre az ellenzéki párt szakpolitikusa a kórházvezetők, és a kormány között létrejött egyességről azt mondta, hogy ezzel a kormány becsapja a lakosságot, a kórházak vezetőit, és a betegeket is. A kórházvezetők tegnap arról állapodtak meg Székely Tamás Egészségügyi, és Oszkó Péter pénzügyminiszterrel, hogy az intézmények októberben négy és fél milliárd forint plusz pénzt kapnak, decemberben és januárban pedig újabb forrásokhoz jutnak a jövő évi költségvetés terhére, ennek összegéről később döntenek.

Megkezdődött az új influenzavírus elleni oltóanyagok kiszállítása a kistérségi áNTSZ intézetekbe, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A vakcinát nem a háziorvosokhoz viszik, hanem az áNTSZ kistérségi központjaiba, és az orvosoknak oda kell elmenni érte. Az oltások jövő héten kezdődhetnek, országszerte 650 ezer influenza elleni vakcinát adnak be a háziorvosok. Hát, hogy telt a nyár? Ebben a miskolci háziorvosi rendelőben már sokan keresik az új influenza elleni védőoltást. Cukorbeteg is vagyok, és úgy tudtam, vagy úgy tudom, hogy ezeknek a krónikus betegségeknek feltétlenül kellene, hát azt hiszem, hogy elkövetkezik, hogy beoltatom magam. Olyan is van viszont, aki fél a védőoltás mellékhatásaitól, ezért nem oltatja be magát. Sűrű kézmosás, elkerülöm a tömeget, a szokásos védekezési módszer. A háziorvosok azt mondják, leginkább azok keresik az új vakcinát, akik egyébként is be szokták oltatni magukat influenza ellen. A H1N1 influenzafertőzés talán nem lesz nagyobb, mint a szokásos, ez nem egy nagy betegség. Gyógyszer nélkül is lezajlik három-négy-öt nap alatt lázcsillapítással, tulajdonképpen a szövődményeket kell elkerülni, és védeni azokat a betegeket, akik esendőek. Országosan három és fél millió embernek jár ingyenesen a védőoltás. A vakcinát kedden kezdték kiszállítani a térségi áNTSZ-ekhez, Borsodba is rövidesen megérkezik az oltóanyag, három ütemben adják be. Első körben a súlyos betegség kockázatának kitett személyeket, mint például a krónikus légzőszervi megbetegedés, légzőszervi betegségben szenvedőket, szív érrendszeri betegségben szenvedőket, krónikus máj, illetve vesebetegeket, anyagcsere betegségben szenvedőket, továbbá a várandós nőket, valamint az egészségügyi intézmények dolgozóit. 170 orvos csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, akik nem vállalnak felelősséget az oltóanyag mellékhatásaiért, ők erről szerződést íratnának alá azokkal a betegekkel, akik ennek ellenére kérik a védőoltást. Most orvos jogászok vizsgálják azt, hogy ez ütközik-e az egészségügyi törvénnyel.

A Liverpool után a Lyonnal sem bírt a DVSC-TEVA. A BL csoportkör tegnapi fordulóján négy gólt kapott, és egyet sem rúgott a magyar bajnok. A Lokit több mint 21 ezer drukker kísérte a fővárosi fordulóra, Debrecenben több helyen óriás kivetítők előtt szurkoltak a csapatnak, amely továbbra sem szerzett pontot a bajnokok ligája csoportkörében. A Loki legközelebb a Fiorentin ellen lép pályára a BL-ben, további részletek a Híradó után a sporthírekben.

Több mint 60 sírt rongált meg két 11 éves fiú a Hajdú-Bihar megyei Toldon. A rendőrök a cipőnyomok alapján jutottak el hozzájuk, a gyerekek beismerték tettüket, több millió forintos kárt okoztak, a szó ismét Budapesté. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Rosszabb állapotban van a Margit-híd, mint ahogy gondolták, így újabb, alaposabb statikai vizsgálatot kell végezni a felújításához, ezért a statikusok egy speciális eszközzel figyelik majd a híd terhelését. A Nemzeti Közlekedési Hatóság csak akkor adhatja ki az engedélyt a felújítási munka elkezdéséhez, ha a statikai vizsgálatokat befejezték, ez egyébként október végére várható, a hídon most olyan munkákat végeznek, amelyekhez nem kell az említett engedély.

Holnap helyezik örök nyugalomra Bujtor Istvánt Balatonszemesen, a temetés részleteit Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A színész-rendezőt testvére Latinovits Zoltán sírhelyével szemben temetik el, a család kérésére csak a közeli hozzátartozók vehetnek részt a búcsúztatáson, amely holnap 13 órakor kezdődik. A színházigazgató halálát a hivatalos közlemény szerint tüdő embólia mellett fellépő keringési, és légzési elégtelenség okozta múlt pénteken, Bujtor István 67 éves volt.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek, és tüntetést fontolgatnak a lakók Zákányban a roma telep felszámolása, és a családok beköltözése miatt. A roma integrációért felelős kormányszakértő szerint a lakosságot előre fel kellett volna készíteni a romák faluba költözésére, ezt a korábbi roma telep felszámolások tapasztalata is. 80-ba kaptam, 1980-ban kaptam ezt a kiváló oklevelet. Orsós Imre büszkén mutatja a kiváló dolgozó oklevelét, 27 évig dolgozott a vasútnál, 35 éve él itt a zákányi roma telepen – gazdálkodik. Hát körül kell nézni, mert itt van szilva, alma, körte, minden, … van öt darab cseresznyefám. A faluból jönnek magyar gyerekek, innen szedik a cseresznyét. A roma férfi szerint a helybelieknek nincs okuk félni tőlük, Zákányban mégis sokan tiltakoznak a cigány telep tervezett felszámolása ellen, az önkormányzat még augusztusban nyert erre 50 millió forintot. Hat családot, köztük Orsósékat is beköltöztetnék a faluba. Az alpolgármester szerint képesek lesznek beilleszkedni. ők gazdálkodnak, próbálnak megélni, próbálnak egyről a kettőre jutni. A tiltakozó zákányiak attól tartanak, hogy a beköltöző romák lelakják majd a házakat, rendetlenség, és hangzavar lesz körülöttük. Ismerve az életmódjukat az embereknek- a roma embereknek, nem feltétlen van szükség erre, hogy a szomszédok életét tönkre tegyék. A tiltakozók a rossz tapasztalatokra hivatkoznak, Somogy megyében elsőként itt Táskán számolták fel a roma telepet még 2005-ben. Egy évvel később már így néztek ki azok a házak, amelyekbe a romákat költöztették. A Szociális Minisztérium roma integrációs felelőse szerint egy cigánytelep felszámolása akkor lehet sikeres, ha a falubelieket felkészítik a lehetséges problémákra, és azok kezelésére. Ha ezek az emberek ott maradnak a cigány telepen, nem adunk nekik igazán kitörési lehetőségeket, akkor az egész település helyzete romlik tovább, és ezekből, az emberekből továbbra is eltartott segélyezett ember marad, és nem válhatnak igazi adófizető állampolgárokká. 2005 óta országszerte 35 településen három milliárd forintot költöttek a cigány telepek felszámolására.

Nyolc százalékkal nő a Paksi Atomerőmű teljesítménye az év végétől. Addigra ugyanis elkészül az utolsó blokk teljesítménynövelő beruházása is. A négy reaktor így évente kétezer megawatt energiát termel majd, ez 120-al több az eddiginél. A vezérigazgató helyettes szerint ez felér egy kisebb erőmű építésével, de annál olcsóbb, így is csaknem öt milliárd forintba kerül. A beruházás hatására jövőre várhatóan kilowattóránként 50 fillérrel olcsóbban termeli majd az áramot a Paksi Atomerőmű.

Felújítják az Esterházy kastély zenetermét, és a dísztermet Fertődön. Mintegy másfél milliárd forintot költenek rá, a kályhákat, a kandallókat, és a négy évszakot, jelképező szobrot már elvitték a restaurátor műhelyekbe. Kicserélik a parkettát, és megerősítik a födémet is. Napokon belül lezárják a díszudvart, mert a park is megújul, a szó ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

12 ezer karton cigarettát találtak egy kamionban a vámosok a most kezdődött országos akciójukban, kifejezetten a külföldi rendszámú autókat, és kamionokat állítják meg. Azokat is keresik, akik magyar állampolgárként külföldi rendszámú kocsit vezetnek, az ő adataikat az adóhatóságnak adják majd át. Az M1-es autópályát ellenőrzik a VPOP járőrei, ötpercenként megállítanak egy autót, vagy egy kamiont. A kolléga megnézi, ugye hát lát valami gyanús csomagot, azt kibontatjuk a sofőrrel, de nemcsak az árút ellenőrzik, hanem azt is, hogy nem bújtatnak-e valakit a raktérben. Ezt a lengyel kamiont az ártándi határnál kapták el a pénzügyőrök, gyanús volt, ezért röntgennel vizsgálták meg. A röntgen mutatta, hogy az egyébként a raktérben levő mosdókagylók között más árút is elrejtettek, kiderült, hogy 12 ezer karton cigarettát próbáltak meg illegálisan behozni Magyarország területére. Az országos akcióban több mint 300 járőr ellenőrzi az autópályákat, és a kiemelt útvonalakat, elsősorban a külföldi rendszámú autókat veszik ki a forgalomból, ezt a román férfit már többször megállították a vámosok. Nem zavar, hogy megállítottak, és tudom, ha nyugatra megyek, mindig ellenőriznek, mondta. Különösen figyelnek majd azokra a magyarokra, akik külföldi rendszámú, például szlovák, vagy német kocsit vezetnek. A Pénzügyőrség szóvivője azt mondta, hogy ezeket az adatokat az APEH-nek adják majd át.

Elindult Bajkonurból a nemzetközi űrállomásra a Szojuz TMA16 űrhajó, egy orosz, és egy amerikai űrhajós mellett egy milliárdos űrturista is van a fedélzeten. A kanadai Géla Liberté a világhírű Serve the Solej tulajdonosa meg nem erősített hírek szerint 35 millió dollárt fizetett az űrutazásért.

Hamarosan időjárás jelentést láthatnak majd sporthírekkel, azután pedig a Kárpát-expresszel folytatjuk a Hírórát, Híradó legközelebb fél hatkor lesz, én munkatársaimmal köszönöm egész eddigi figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid