Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.10.07.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács.Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

újra tárgyal a kormány a kórház vezetőkkel a kórházak pénzéről. Délután egyeztetnek, délelőttre azonban a FIDESZ összehívta az országgyűlés Egészségügyi Bizottságának ülését is az ügyben. Mikola István a Bizottság FIDESZ-es vezetője azt mondta, pozitív, hogy a kormány elismerte, hogy pénz kell az ágazatba, de szerinte valamilyen trükközés folyik, hogy ezt a pénzt jövőre honnan csoportosítják át. Azt mondta, az már biztos, hogy idén a kórházak már nem kapják meg azt a pénzt, amit kértek. Oszkó Péter pénzügyminiszter is megerősítette, hogy az idén már nem lehet plusz forrást találni, csak azt a négy és fél milliárdot, amit az eddigi tárgyalásokon már beígértek a kórház vezetőknek, de azt mondta, januárban a következő évi költségvetés terhére átcsoportosítanak majd plusz pénzeket az egészségügynek, arról azonban nem beszélt, hogy mennyit, és honnan.

Egyelőre nem nőtt jelentősen az új influenzás betegek száma Magyarországon. Az influenzaszerű megbetegedések száma mérsékelten emelkedett a múlt heti adatok alapján, ezt Kováts Attila az Országos Tiszti Főorvos helyettese mondta el az országgyűlés Egészségügyi Bizottságának ülésén. Közben az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy biztonságosnak tartja az új típusú influenza ellen kifejlesztett oltóanyagokat. A WHO genfi sajtóértekezletén azt mondták, a világméretű járvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszközének tekintik az oltóanyagot. A WHO szerint mindenkit be kell oltani, aki hozzájut a vakcinához.

A Magyar Nemzet információi szerint volt tanácsadó cégével szerződött a MáV elnöke. Andrássy Miklós július 1-je óta irányítja a vasúttársaságot, előtte a Brit Tanácsadó ZRT üzletfejlesztési igazgatója volt. A lap szerint ezzel a céggel kötött a MáV szerződést öt és fél millió forint értékben, a cég internetes honlapján még ma is fent van Andrássy Miklós neve, de fényképét már levették a weboldalról.

Tovább késik a Pécsi Vízmű dolgozóinak fizetése. Továbbra sincs megállapodás a város, és a francia résztulajdonos között, az ügy legfrissebb részleteit Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Ma délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívtak össze a helyi szocialisták az ügy miatt. Elsősorban azt akarták tisztázni, miért kellett kitiltani a Pécsi Vízmű volt vezetőit. Miután rengeteg kérdés fogalmazódott meg a képviselőkben. Tóth Bertalan a pécsi szocialisták frakcióvezetője hívta össze a bizottsági ülést. A polgármestertől a Tettye Forrásház ZRT igazgatójától, és a cég ügyvédjétől vártak választ arra, hogy miért tiltották ki az épületből a Vízmű vezetőit. Enyhén szólva aggályosnak tűnik, kérdezem polgármester Urat, hogy miért ez a módszer mellett döntöttünk. Páva Zsolt Pécs FIDESZ-es polgármestere azt mondja, az volt jogellenes, hogy nem adták át önként az üzemeltetést, az átvétel pedig a vízellátás szempontjából problémamentesen zajlott. örömmel jelentem, hogy semmiféle fennakadás, semmiféle korlátozás, minőségi változás a szolgáltatásban a bürokratikus követően nem történt meg. A közgyűlés korábban egyhangúlag döntött arról, hogy teljes egészében városi tulajdonú cég legyen a vízi Közművek üzemeltetője. Hát ebben nem változott a szándékunk, nagyon sok kérdést fogalmaztunk meg, aggályosnak tartjuk azt az eljárást, amely hétfőn történt. Erre kérdeztünk rá, és kaptunk válaszokat. Legyen szíves! Kérek szépen írásos igazolást! A dolgozók azonban azóta sem kaptak fizetést, tegnap kellett volna átutalni a béreket, de a vezetés nem jutott be az épületbe, csak a korábbi vezérigazgatót Nyirati Istvánt engedték volna be. ő viszont csak akkor ment volna, ha a kollégáit is beengedik. Mi lehetőséget biztosítottunk, változatlanul lehetőséget biztosítunk, hogy e célra bejusson az épületbe, ez viszont ellenőrizett módon kell, hogy lefolyjon. A Vízmű részvények francia tulajdonosa a város vezetés tájékoztatása szerint azóta sem ült tárgyaló asztalhoz, pedig már többet is ajánlanak nekik mint korábban. Amennyiben megállapodunk egymással, akkor úgy gondolom, ez a kettő, és négy milliárd forint közötti értékben definiálható. Ezt az összeget a város a cég saját nyereségéből termelné ki.

Igazoltatták, és feljelentették a rendőrök az új Magyar Gárda tagjait Pécsett. Az október 6-i városi megemlékezésre vonultak ki, és árpád-sávos zászlóval sorakoztak fel. A rendőrség az ünnepség után igazoltatott 14 embert, később feljelentették őket. Feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel gyanúja miatt indult ellenük eljárás, a bírság 100 ezer forint is lehet, a szó ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük szépen!

Hazaérkezett a tájfun, és a Földrengés sújtotta Indonéziából a magyar mentőcsapatok első csoportja. A Baptista Szeretet Szolgálat tagjai, és a mentőkutyák hajnalban érkeztek meg egy külön géppel Ferihegyre, egy magyar csapat azonban pár napig még a Földrengés helyszínén marad, és segít a segélyek elosztásában. Gratulálok, csak még egyszer, jó érzés volt! Hajnali fél négykor ért haza a magyar Baptista mentőcsapat Indonéziából, az egész Katasztrófavédelmi vezérkar felsorakozott, hogy fogadja őket. Családtagok, és munkatársak is vártak rájuk, 17-en voltak kint öt mentőkutyával, szombat reggel óta szinte megállás nélkül dolgoztak a Földrengés sújtotta Padang városában. Kutatás, mentés volt a csapat feladata, sajnos élőt nem sikerült találni ugyanúgy mint a többi mentőalakulatnak nem, emellett a romépületek átvizsgálása, a halottak kiemelésében segített a csapat. Kutyákkal keresték az embereket az összedőlt épületek romjai alatt, de túlélőt sajnos nem találtak. A folyamatos esőzések, és az utórengések is nehezítették a munkájukat, de a kutyák így is több mint 10 holttestet találtak. Büszke hét éves golden retriever, és gyakorlatilag kölyökkora óta, mióta hozzám került, azóta tanulja ezt a szakmát. Ez az első éles bevetése. A Katasztrófa védelem, és a Magyar Vörös Kereszt csapatai még kint maradtak, hogy folytassák a mentést annak ellenére is, hogy az indonéz kormány úgy döntött, befejezi a kutatást, és nem kéri tovább a külföldi csapatok segítségét sem. Az ENSZ adatai szerint eddig 1100 halálos áldozata van a múlt szerdai Földrengésnek.

Indonéziában most már a túlélők megsegítésére összpontosítanak, miután a legtöbb helyen befejezték a romok alatt rekedtek utáni kutatást. A hatóságok felgyorsították a munkálatokat, és sok helyen már buldózerekkel takarítják el az összedőlt épületek maradványait. Az indonéz kormány azt fontolgatja, hogy tömegsírrá nyilvánít négy falut, amelyet teljesen maga alá temetett a múlt heti Földrengés utáni Földcsuszamlások. Becslések szerint az újjáépítéshez 600 millió dollárra lesz szükség.

Heves esőzésekkel, és hatalmas széllökésekkel csapott le Japán déli partvidékére a Melor tájfun, amelyet az elmúlt 10 év legnagyobb viharaként jeleztek előre. A hatalmas forgószél háztetőket, és vezetékeket tépett le, sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés. A lakosságot jó előre figyelmeztették, hogy készüljenek fel az ítéletidőre.

összecsaptak a rohamrendőrökkel a Nemzetközi Valutaalap, és a Világbank elleni tüntetők Isztambulban. A városban tartja éves közgyűlését a két nemzetközi pénzintézet, a török rendőrök két napon belül már másodszor oszlatták fel vízágyúval, és könnygázzal a tiltakozó tömeget, amely a török szakszervezetek, és baloldali pártok felhívására gyűlt össze a török fővárosban.

Megalakult az új kormány Görögországban. A vasárnapi választásokon győztes Pán Hellén szocialista mozgalom összeolvasztott több minisztériumot. Papendreu kormányfő ugyanakkor megtartotta a külügyi tárcát ezzel jelezve, hogy egyik fő feladatának a szomszédos Törökországhoz fűződő viszony rendezését tartja.

Pontosan nyolc évvel ezelőtt 2001 október 7-én indított támadást az amerikai haderő Afganisztánban. Néhány hét alatt elűzték a hatalomból a tálibokat, akik addig menedéket nyújtottak a szeptember 11-i terrortámadásokat is elkövető Al Kaida terrorhálózatnak. Az utóbbi két évben azonban a tálibok ismét megerősödtek, az amerikai kormánynak sürgősen el kell döntenie, hogy küldjön-e újabb csapaterősítést Afganisztánba. Hősi halált halt amerikai katona koporsója érkezett a marylendi légi bázisra, Afganisztánban vesztette életét. ő a 869-ik amerikai áldozata a nyolc éve tartó háborúnak, amelyben a legtöbb veszteséget idén szenvedték el az amerikai csapatok. Az Egyesült államok ebben az évben már csaknem kétszeresére növelte az ázsiai országban állomásozó katonái létszámát, már 68 ezer amerikai katona van Afganisztánban, most azonban felül kell vizsgálniuk az eddigi stratégiát. Az afganisztáni NATO-erők amerikai főparancsnoka ugyanis a napokban komor képet festett a nyolc éve tartó háború állásáról. Stendly Macrastel tábornok újabb 30-40 ezer fős erősítést kért, különben szerinte a NATO egész afganisztáni hadjárata kudarcot vallhat. A Fehér Háznak tehát nagyon gyorsan el kell döntenie, hogy küldjön-e további katonákat, vagy éppen csökkentse a mostani létszámot, és csak az Al Kaida terrorhálózat sejtjei elleni csapásokra koncentráljon. Gyors döntésre azonban nem lehet számítani, a Fehér Házban ugyanis világossá tették, hogy addig semmiféle döntés nem születik, amíg Barack Obama elnök, és tanácsadói nem elemezték a háborúval kapcsolatos összes szempontot. Afganisztánban jelenleg 100 ezer külföldi katona állomásozik, a létszám kétharmadát az Egyesült államok adja, és a legnagyobb veszteséget is az amerikaiak szenvedték el. A háborúban már több mint 1400 szövetséges katona halt meg, ebből az amerikai áldozatok száma a 900-at közelíti.

A Dalai Láma kapta az első Tom Lantos emberi jogi díjat Washingtonban. Az elismerést John Mackayn szenátor, és Nanty Palossy házelnök adta át a tibeti vezetőnek az emberi jogért folytatott több évtizedes munkájáért. A Dalai Láma több szenátorral, és képviselővel találkozott amerikai útján. Az amerikai elnök azonban egyelőre nem fogadja, Barack Obama feltehetően a kínaiaknak akar gesztust tenni azzal, hogy csak azután találkozik a Lámával, miután decemberben tárgyalt Lu Ching Tao kínai államfővel.

Elutasította a svájci Igazságügyi Minisztérium Roman Polanski lengyel származású filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra amíg a kiadatásáról döntenek. A svájci kormány szerint ugyanis túl nagy a kockázata annak, hogy Polanski megszökne. Az Oscar-díjas rendezőt szeptember végén vették őrizetbe Zürichben, mert a vádak szerint 32 éve kábítószert adott egy 13 éves lánynak, majd megerőszakolta. Az Egyesült államok azóta próbálja felelősségre vonni a rendezőt.

Vádemelést javasolt az ügyészségnek a Csongrád megyei rendőr főkapitányság annak a nőgyógyásznak az ügyében, aki miatt vélhetően meghalt egy nő a szentesi kórházban, a részleteket Fülöp László mondja el. Jó napot kívánok! A 31 éves nő tavaly júliusban ment be a szentesi kórházba egy rutinműtétre, a beavatkozás közben azonban kilyukadt a méh fala, de az orvos nem vette észre, a nő később vérmérgezésben meghalt, a rendőrség most fejezte be a nyomozást, a vád foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés lehet.

Földrengés gyakorlatot tartottak a katasztrófavédők Szegeden. Csaknem 100 tűzoltó, katasztrófavédő, rendőr, és egészségügyi szakember azt próbálta ki, hogyan lehet egy ilyen helyzetben együtt dolgozni. Gyakorolták a műszaki mentést, és azt is, hogyan kell ismeretlen veszélyes anyagot kezelni. Romok alatt rekedt sérültekhez indulnak a tűzoltók. Földrengés rázta meg Szegedet, több épület összedőlt, csaknem 40-en sérültek. éles helyzetben is így szabadítanák ki a törmelék alól a sebesülteket. Nyomjad, pumpáljad! Anyagi kárral, és sérültekkel járó Földrengés még nem volt Szegeden, de a mentési egységeknek gyakorolni kell a közös bevetést. Ezen a bevetésen is minden Csongrád megyei tűzoltóság részt vett, 70 lánglovag gyakorol. Még a rádiócsatornájuk is különbözik ezeknek a tűzoltóknak, a helyszínen gyorsan ezeket is össze kell hangolni, a feladatok végrehajtását is koordinálni kell, az épületben való mozgást, és egyáltalán a tevékenységet, mindent, és erre óriási szükség van, hogy egy relatíve nagy létszámmal is a tűzoltás, a mentés vezetője ezt meg tudja csinálni. Az életmentéshez szükséges eszközök megtalálhatók ebben a tömeges baleseti egységben. Ebben a sátorban, és a hozzátartozó eset kocsiban egyszerre akár 150 sérültet is el tudnak látni tömeges baleset, vagy katasztrófa esetén. Az országban összesen öt ilyen tömeges baleseti egység van régiónként biztosítva, kettő régiónak az autói jelenleg folyamatban vannak, és előkészület alatt van, a szegedi egység most az előző időszakban nem volt még bevetés alatt. A gyakorlatból a végén majdnem valóság lett, ez a háromemeletes épület kigyulladt, persze nem véletlenül, így az oltás már tényleg élesben zajlott.

Nem kell plusz pénzt fizetniük a Csongrád megyei településeknek az árvíz utáni fertőtlenítésért a Legfelsőbb Bíróság határozata szerint. Egy cég kilenc településen fertőtlenített a 2006-os árvíz után, a társaság szerint ez 290 millió forintba került, ebből 129 milliót nem fizettek ki nekik a települések. Legtöbben ugyanis úgy kötötték meg a szerződést, hogy a kormány Vis-Major keretéből kapott pénzt utalják át a cégnek. Volt azonban olyan település, ahol 31 millió forintot követeltek, de csak 12500 forintot kaptak. A Bíróság szerint a települések teljesítették a szerződést, így nem kell több pénzt fizetniük a fertőtlenítő cégnek, a szó ismét Budapesté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Hamarosan időjárás jelentést láthatnak, majd sporthírekkel, azután pedig a Kárpát-Expresszel folytatódik a Híróra, Híradó legközelebb a szokott időben fél hatkor lesz, én munkatársaimmal együtt köszönöm figyelmüket, szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid