Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.10.14.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Több forinttal is eltérhet egyes szolgáltatóknál az áram lakossági ára novembertől, amikortól várhatóan emelkednek a tarifák. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az ELMŰ-nél, és az éMáSZ-nál kilowattonként egy forint alatt marad a drágulás, az EON-nál viszont két forint körüli emelkedésre lehet számítani. A hivatalos számokat a héten teszi közzé a Magyar Energia Hivatal, a mostani emelés mértéke elmarad a nyáritól. Eltérések már akkor is voltak a szolgáltatók között, így Budapesten például kilowatt óránként körülbelül két forinttal olcsóbb az áram, mint a Tiszántúlon.

A főpolgármester szerint a fővárosi koalíciós szerződés felbontása után is biztosított Budapest működése. Demszky Gábor azt mondta, hivatalos dokumentumot még nem kapott az MSZP-től a szerződés felbontásáról. A főpolgármester nem sokkal ezelőtt a Thököly út felújított szakaszának átadásakor beszélt erről. Az eseményre Hagyó Miklós szocialista főpolgármester helyettest is várták, de ő reggel lemondta a részvételt. A fővárosi MSZP délután tárgyal arról, hogy a koalíción kívülről támogatja-e a szabad demokrata városvezetést.

A Szlovák Külügyminisztérium szerint nem volt ellentétes az Európai Uniós joggal, hogy megtagadták Sólyom László belépését Szlovákiába augusztusban. A pozsonyi külügyi szóvivő ezt azután mondta, hogy Magyarország az Európai Bizottsághoz fordult Sólyom László szlovákiai kitiltása miatt. A magyar álláspont szerint Szlovákia megsértette az országok közötti szabad mozgásról szóló Uniós alapelvet, amikor diplomáciai jegyzékben tiltotta meg a magyar államfőnek, hogy részt vegyen a révkomáromi szoboravatáson. A kormány azt szeretné, ha az Európai Bizottság úgynevezett diplomáciai jegyzékben kötelezettség szegési eljárást indítana az ügyben, az Uniónak három hónapja van, hogy döntsön.

Orbán Viktor kínosnak tartja Molnár Oszkár kijelentéseit. A FIDESZ elnöke a TV2 Mokka című műsorában közölte, azt várja a politikustól, hogy ha tudja, védje meg állításait, ha pedig erre nem képes, akkor vonja le a megfelelő konzekvenciákat. A pártelnök szerint a képviselőt a kijelentései miatt nem lehet kizárni a FIDESZ-ből. Molnár Oszkár korábban azt mondta, hogy roma nők szándékosan kárt tesznek születendő gyermekükben, hogy magasabb családi pótlékot kapjanak, egy másik alkalommal pedig arról beszélt, hogy a zsidó nagytőke be akarja kebelezni Magyarországot.

Leesett az első hó Bánkúton. Két milliméter hullott, és néhány helyen meg is maradt. Máshol még mindig a tegnapi viharkárokat próbálják helyreállítani. Nyíradonyban például nem tudják, hogy kijavítsák-e a templom tetejét, vagy újat építsenek helyette, az időjárás a következő napokban nem változik. Ennyi maradt az éjszaka lehullott hóból reggelre. Az asztalokon, a háztetőkön, a leveleken, és nyomokban a sípályán is megmaradt, mivel a hőmérséklet 0 fok alatt volt. A Bükkben máshol is esett hó, de az alacsonyabban fekvő településeken már elolvadt. Az ország északi részén egész nap várható havazás, máshol pedig viharos szél is lehet. Nyíradonyban még tegnap késő délután tépte le ennek a 100 éves templomnak a tetejét a vihar, estig fóliázták a tűzoltók, hogy ne ázzon tovább. Nem használható, ez látszik. Bármelyik pillanatban leszakadhat ez az áll-mennyezet. Az iskolába szeretnénk bekéredzkedni addig, amíg valamilyen megoldást találnánk. A település vezetői a biztosítót várják, hogy egyáltalán érdemes-e helyreállítani a tetőt. át kell gondolni, hogy ráköltünk-e több mint 20 millió forintot valamilyen forrásból amíg mi nem tudunk, hogy honnan, vagy megpróbálkozunk egy új templom építésével. Szegeden a napokban leesett csapadék megtöltött egy kikotort tavat, a munkagépet, amely a mederben dolgozott, teljesen ellepte a víz, a csapadékos hideg idő még napokig folytatódik.

Felfüggesztették Szentesen azt a nőgyógyászt, aki tavaly egy rutin beavatkozás közben kilyukasztott egy fiatal asszony méh falát, és megsértette a vékonybelét. A nő szövődményként hashártya gyulladást, és vérmérgezést is kapott, majd belehalt, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A városi kórház vezetősége fegyelmi eljárást is indított az orvos ellen, aki az eljárás végéig nem dolgozhat. A nyomozást a múlt héten zárta le a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság, foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt javasolnak vádemelést.

A bűnözőktől próbálják megvédeni az időseket Borsodban. A megyében évente 2300 bűncselekményt követnek el ellenük, a rendőrség most bűnmegelőzési kampányt indított. A bűnözők trükkjeiről tájékoztatják az időseket, és könnyen kezelhető, olcsó riasztó berendezéseket is ajánlanak nekik. Ez az ék azonnal riaszt ha erőszakkal benyomják az ajtót, egyike annak a három eszköznek, amit a Borsod megyei rendőr-főkapitányságon mutattak be, ezt a kis kézi berendezést pedig magával viheti bárki. Mivel a kis szög kihúzódik belőle, abban a pillanatban megindul. A legdrágább berendezés is csak 1600 forintba kerül, a szomszédot riasztja ha baj van. A rendőrök szerint a biztonság megér ennyit, a veszélyekre fali naptárral is felhívják a figyelmet, de a trükkök az idősek előtt sem ismeretlenek. Itt a házakban jártak már egyszerűen mondták, hogy állítólag csótány irtás van, és akkor beszedték a pénzeket, aztán volt minden, csak éppen irtás nem, meg ilyen segély, hogy gyerekek javára szednek, és akkor szépen zsebre rakták, ilyenek voltak itt már találkoztam ilyenekkel. A régi trükkök helyébe mindig jönnek újak, és az elkövetők helyébe is. Bár a tolvajok 95 százalékát elfogják, mindig van utánpótlás, tavaly több mint 2300 bűncselekményt követtek el idősekkel szemben. Elvágják a telefonkábelt, lekapcsolják az áramot, betörik az ajtót, lefogják a személyeket, vagy pedig ha nem találnak értéket vallatják, és utána megkötözik őket, szájukat betömik, hogy ne tudjanak szólni. Olyan is előfordult már, hogy csak harmadnap jött a segítség, a rendőrök azt mondják, a legfontosabb, hogy az idősek ne engedjenek be idegent otthonukba, sőt még az udvarra sem.

A Híradó információi szerint hazaengedték a nyíregyházi kórházból azt a 10 gyereket, akiket hétfőn vittek be gyógyszermérgezés miatt Tiszabercelről, négyüket már ki is hallgatta a rendőrség. A gyerekek antidepresszánsokra ittak energiaitalt, állítólag így akarták feldobni magukat, egyikük otthonról vitte az iskolába a gyógyszert. A tanárok vették észre, hogy a diákok zavartan viselkednek, az iskola, és a rendőrség is vizsgálatot indított, a szó ismét Budapestté.

Fülöp László köszönjük!

átalakítja a kormány a balatoni halászatot, és halgazdálkodást. A Balatoni Halászati ZRT nonprofit szervezetté alakul, és a jövőben nem nyereségre törekszik, hanem a tó biológiai egyensúlyát igyekszik fenntartani, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Az új vállalat az idegen halak kitelepítésére is megoldást ígér. Ha a tervek megvalósulnak, akkor a szakemberek szerint néhány éven belül akár horgász paradicsommá is válhat a Balaton. A Pénzügy Minisztérium, és a környezetvédelmi tárca állami támogatást is ígért az átalakuláshoz, azt azonban még nem tudni, hogy mennyi pénzt költenek erre. Egy szezonban akár 100-150 ezer pecás is érkezik a Balatonhoz.

Napok óta hosszú sorok kígyóznak a győri autóbusz állomáson, mert a Kisalföld Volán 30 ezer utas bérletigazolványát cseréli le. Novembertől ugyanis nyilvántartásba veszik a bérletesek adatait, így a jövőben gyorsabb lesz a vásárlás, mert elég lesz az igazolvány számát megadni, és a rendszer automatikusan nyomtatja is a bérletet. Egy lakcímkártyát, személyigazolványt had kérnék. Ezekre az okmányokra van szükség ha valaki ki szeretné cseréltetni régi bérletigazolványát. Zsolnay Róbert naponta ingázik a megyeszékhelyre, mint mondja, a hónap végén rendszeres volt a zsúfoltság a pénztáraknál, szerinte így egyszerűbb lesz a bérletvásárlás. Megkönnyíti szerintem a bérleteknek a vásárlását, és biztonságosabb szerintem így a közlekedés, talán kevesebb lesz a bliccelés. Az új rendszerben minden bérletes egy számot kap, a legközelebbi vásárlásnál már csak azt a számot kell megadni, és a gép automatikusan kinyomtatja a bérletet, és a számlát is. Az adatokat csak egyszer a bevezetés előtt kell megadni. 30 ezer darab, ennyi igazolványt kell lecserélni, mivel a bérleteseket nyilvántartásba kell venni, több napja sorok állnak a pénztárak előtt. A Volán vezetői abban bíznak, ezután már nem lesz zsúfoltság sem a pénztáraknál, sem a buszokon. Egy adatbázist képezünk, amely adatbázisba bekerülnek az igazolvány számok, mely alapján a bérletjegyet mindenki a megfelelő viszonylatra meg fogja kapni az autóbuszon, illetve az elővételi pénztárakban. A berendezés darabja egy millió forintba kerül, több mint 100-at szerelnek most be a Kisalföld Volán járataira, az új rendszert november 1-jétől vezetik be.

és még egy hír a Dunántúlról: mohácsi uzsorások álltak bíróság elé Pécsett. A vádirat szerint a két férfi az elmúlt két évben negyvenkét mohácsi, és környékbeli lakónak adott kölcsön legtöbbször 100 ezer forintnál kevesebbet. Heti 40-50 százalékos kamatot számoltak fel, és miután ezt az adósok nem tudták fizetni, megfenyegették őket, az ügyészség zsarolás, és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emelt vádat ellenük, akár tizenkét év börtönt is kaphatnak, a szó ismét Budapestté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük szépen!

Két csempészalagútra mért légicsapást az izraeli légierő a gázai övezet, és Egyiptom határán, miután palesztin fegyveresek rakétát lőttek ki Izrael déli részére. A légicsapásban legalább egy ember meghalt, és négy ember megsérült, a hétfői palesztin rakétatámadásban senki sem halt meg. A gázai övezetbe szinte senki, és semmi nem juthat be izraeli engedély nélkül, amióta az övezetben a HAMASZ 2007 nyarán átvette a hatalmat, ezért az alagutakon fegyvereket, üzemanyagot, és alapvető élelmiszereket is csempésznek a gázai övezetbe.

Négy holland turista szörnyethalt, amikor felrobbant, és lezuhant egy hőlégballon a dél-kínai Kuilinban, öt holland, és két helyi idegenvezető volt a ballon kosarában, amikor egyelőre nem tudni miért irányíthatatlanná vált, és 150 méteres magasságból lezuhant, az ötödik hollandot, és a két kínait kórházba vitték. A történet Majlingnál történt, ahol minden évben rengeteg turista száll hőlégballonba, hogy láthassák a jellegzetes tájat.

Nem ártott a kínai szupergazdagoknak a pénzügyi válság, sőt az utóbbi egy évben harmadával nőtt a számuk. A távol-keleti országban tavaly még 101 dollár milliárdosról tudtak, most viszont már 130-ról, csak az Egyesült államokban van több dollármilliárdos mint Kínában. Gyorsan elkelnek ezek a drága aranytárgyak Kínában. A világ neves ékszergyárai nemhiába rendeznek gyakran kiállítást Pekingben, itt él a kínai milliárdosok, és multimilliomosok többsége, a luxusautókra is mindig akad vevő. Miközben a világ nyugati részén a nagy vagyonok fokozatosan veszítenek értékükből, a kínaiak egyre gazdagabbak, mondta annak a shanghai magazinnak a szerkesztője, amely évről évre összegyűjti a kínai szuper gazdagok adatait. Idén is megjelent a lista, az első helyen egy hibridautókat, és újratölthető akkumulátorokat gyártó cég elnöke Vank Chuam Fu áll. Az ő vagyonát több mint öt milliárd dollárra becsülik, mögötte van szorosan másodikként a papírkirálynőnek is nevezett Csang In, ő és családja papír újrafeldolgozásából gazdagodott meg. Nagyon meglepődtem, hogy a listavezetők az úgynevezett zöld ágazatban, tehát a környezetvédelemben tevékenykednek, jelentette ki az adatokat begyűjtő szerkesztő, aki szerint a kínai dollár milliárdosok száma valószínű még jóval több lehet a becsültnél, jelenleg 130 ilyen emberről tudnak, ennél több szuper gazdag csak az Egyesült államokban van. A Kínai Kommunista Párt korábban elítélte a vállalkozókat, és üzletembereket mint kapitalista kizsákmányolókat, újabban azonban szívesen látja őket, az 1000 leggazdagabb kínai listáján szereplők egyharmada valószínűleg párttag.

Pert vesztett Sztálin unokája egy orosz lap ellen. Jevgenyilj Dzsukasvili szerint a Novaja Gazeta a korábbi szovjet diktátor becsületébe gázolt, amikor egy cikkben azt állította, Sztálin személyesen felelős több 1000 ember haláláért. Unokája bocsánatkérést, és kártérítést is követelt, a bíróság szerint alaptalanul. A lap a Szovjetunió megszűnése után nyilvánosságra hozott halálos ítéleteket mutatott be a bíróságon, amelyeket Sztálin maga írt alá. Sztálinisták gyülekeztek a bíróság előtt az ítélet hirdetéskor. ők úgy gondolják, a diktátor megnyerte a II. világháborút, és egy vergődő országból szuperhatalmat csinált. A Novaja Gazeta tavasszal megjelent cikkében viszont vérszomjas emberevőnek nevezte Sztálint, aki személyesen több 1000 ember haláláért volt felelős. Unokája szerint ezzel nagyapja becsületébe gázoltak, a lap jogászai viszont sikeresen bizonyították, hogy csak a 30-as évek nagy tisztogatása idején 724 ezer emberrel végeztek Sztálin közvetlen parancsára. Igazságot szolgáltattak, szerintem példaértékű ítélet született, mondta a lap ügyvédje. Jogvédők szerint már az is botrány, hogy egy bíróságon meg lehet kérdőjelezni azt a tényt, hogy Sztálin tömeggyilkos volt, az egykori szovjet diktátor unokája viszont valószínűleg fellebbezni is fog. Ez nem igazság szolgáltatás, előre meg volt az ítélet, csak színjáték volt az egész tárgyalás, mondta Sztálin unokájának jogi képviselője, aki bocsánatkérésért, és kártérítésért perelt. Sztálin 1922, és 1953 között diktátorként irányította a Szovjetuniót, történészek szerint uralma alatt legalább három millióan haltak meg, de egyes becslések szerint az elnyomás az éhínségek miatt, és az internáló táborokban a sztálinizmusnak akár 60 millió áldozata is lehetett, 10-szer annyi mint amennyien a náci Holokausztban meghaltak.

Hamarosan időjárás jelentés következik, majd sporthírekkel számolunk be a legfrissebb eseményekről, én munkatársaimmal együtt köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid