Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.10.28.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Kissné Berta Rozália jelnyelvi tolmács.Nézzük:

Ez a Híradó délben, jó napot kívánok!

A tanúkat hallgatják ki adásunk ideje alatt a pénzügyőrök a váci kórházban. Az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik számviteli rend megsértésének gyanúja miatt. A vámosok tegnap tartottak házkutatást az intézményben, ahol 3000 oldalnyi iratanyagot, és számítógépeket foglaltak le. Augusztusban Vác szocialista polgármestere tett feljelentést számviteli fegyelem megsértése, és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Később a helyi FIDESZ frakció a polgármestert jelentette fel, szerintük Boot János saját felelősségét próbálja másokra hárítani.

Elhallgat a Sláger, és a Danubius Rádió. Az Országos Rádió, és Televízió testület adásunk előtt nem sokkal úgy döntött, hogy a Sláger frekvenciáját az FM1 konzorcium, a Danubiusét pedig az Advenio ZRT üzemeltetheti a következő hét évben.

Ma újratárgyalja az országgyűlés az új polgári törvénykönyvet. A korábban elfogadott jogszabályt Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra, mert szerinte szerkesztési, és tartalmi hibák is vannak benne. Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár a mai vitában azt mondta: az államfő által jelzett kifogások nagy részét megoldják a benyújtott módosító javaslatok. Szerinte megnyugtató, hogy a köztársasági elnök nem találta alkotmányellenesnek a több mint 1200 paragrafusból álló törvénykönyv egyetlen rendelkezését sem.

A KDMP szerint a kormánynak vissza kell vonnia a javaslatot, és megfelelő szakmai előkészítés után kell benyújtania ismét az országgyűlésnek. A képviselők legkorábban november 9-én szavaznak újra a jogszabályról.

Jelenlegi formájában nem támogatja az MSZP a FIDESZ KDMP törvényjavaslatát, amely megkönnyítené a magyar állampolgárság megszerzését a határon túli magyaroknak. Erről tegnap este hosszas vita után döntött a szocialisták elnöksége. Az MSZP garanciákhoz kötné a gyorsított honosítást a határon túliaknak. A Távirati Iroda úgy tudja, az egyik az lenne, hogy csak azok választhatnának, akik Magyarországon is élnek, a másik garancia szerint csak azok kaphatnának szociális ellátást, akik adót is fizetnek. A FIDESZ-es indítvány egyébként éppen azt a feltételt törölné el, amely szerint az igénylőnek életvitel szerűen Magyarországon kell élnie.

Ma mutatja be Budapest programját a FIDESZ fővárosi frakcióvezetője. Tarlós István A nemzet fővárosa címet adta a dokumentumnak. A 130 oldalas kiadvány nagyrészt Tarlós István két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire épít, és a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának is tekinthető. Eszerint például hatékony városi rendőrséget hoznának létre, tehermentesítenék a belvárost, és növelnék a zöld felületeket.

Hajnal óta már menetrend szerint járnak a vonatok a tegnapi sztrájk után. 10 órától délig egy vonat sem indult el az országban. A szakszervezetek a kétórás figyelmeztető sztrájkkal a kormány vasút átalakítási tervei, köztük 33 szárnyvonal megszüntetése ellen tiltakoztak. A kormány a héten dönt arról, hogy hány veszteséges vonalon szünteti meg a vonatközlekedést. A közlekedési miniszter azt mondta, hogy elengedhetetlenek a változások a vasúti közlekedésben.

A gondatlan emberöléssel vádolt édesanya meghallgatásával kezdődött a Dominik ügy tárgyalása a Pest megyei Bíróságon. A vád szerint 2007 júliusában egy monori erdei kertben a szülők kutyái halálra marták a kétéves kisfiút. Az anya eleinte azt állította, hogy a gyermek a Margit-szigeten tűnt el. A kisfiút először búvárok is keresték, majd a környékbeli erdőt, és mezőt is átkutatták utána, elásott maradványait csak hónapokkal később találták meg Monorierdőn.

újabb két holttestet találtak horgászok a Tisza szerbiai szakaszán, egy 10 éves kislányét, és egy fiatalemberét, a részletekért most Szegedet kapcsoljuk, Fülöp Lászlóé a szó:

Jó napot kívánok! Igazolvány egyiküknél sem volt, most próbálják azonosítani őket. Valószínű, hogy ugyanannak a koszovói csoportnak a tagjai voltak, akik október közepén próbáltak átjutni a folyón Magyarországra, akkor két kisgyereket vittek kórházba kihűléssel. Később az apjuk vallotta be, hogy egy 15-16 fős csoporttal menekültek, de a hajó felborult, és a többiek belevesztek a vízbe, több gyermek is. A magyarok, és a szerbek is kutattak a folyóban, eddig öt holttest került elő.

Nem tett vallomást az az olaszliszkai gyerek, aki miatt kitört a verekedés 2006 októberében a településen. A most 15 éves lány arra hivatkozott, hogy nem köteles vallomást tenni rokonai ellen. Az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalásán újra meghallgatták a gépjárműszakértőt. ő megerősítette korábbi véleményét, miszerint nem valószínűsíthető, hogy a kocsival elsodorták a lányt, a kocsi sérülései álló helyzetben keletkeztek. A 2006 októberében agyonvert Szögi Lajos ügyében különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ügyében indult a per. Ma még egy tanút hallgatnak meg, ítélet várhatóan csak novemberben lesz.

10 százalékkal csökkentik az Egri Markod Ferenc kórház dolgozóinak bérét. Az intézmény ugyanis több mint fél milliárdos hiányt halmozna fel az év végére ha minden változatlanul maradna. A hiány így is 300 millió forint körül alakulhat, a kórházat a Hospinvest csődje után jelenleg a megyei önkormányzat cége üzemelteti. Elemezni, hogy munkabéke van. Ezt mondják az Egri kórház dolgozói több mint két hónap után. Az új önkormányzati kézben lévő Kft augusztusban vette át az intézményt. A korábbi üzemeltető Hospinvest kevesebb mint két év alatt ment csődbe. Megnyugodtunk, van munkahelyünk, és ez szerintem a mai világban az egyik legbiztonságosabb érzéstanú dolog. Ha minden a régi feltételek szerint megy tovább, a kórház 550 millió forint hiányt halmozna fel év végére, ezt az új vezetés 330 millióra akarja csökkenteni, ezért volt szükség az összbér tömegcsökkentésre is, amiben hosszú tárgyalások után állapodtak meg. A kafeteriát töröltük el a kafeteria juttatást, viszont a 13. havi bért meghagytuk. Ez az alkalmazottak körében 10 százalékos, az úgynevezett közreműködő munkatársaknál pedig 15 százalékos bércsökkentést jelent, ráadásul a korábban távozó orvosok közül hatan, a szakdolgozók közül pedig 35-en tértek vissza, a döntés okairól viszont egyikük sem akart nyilatkozni.

Felavatták Magyarország legújabb natur parkját Hollókőn. A Cserhát-naturpark huszonkét község területét fogja össze mintegy 38 ezer hektárt. A címet viselő települések kiemelten kezelik a turizmust, fontosnak tartják a térség természeti értékeinek a megőrzését. A fejlesztéseknek azonban ezzel még nincs vége, hiszen Hollókő egy milliárd forintos beruházás előtt áll. Az új természet régió nemcsak biológiai értékekkel, hanem néprajzi különlegességekkel is rendelkezik. A legszebb magyar népviseletek közé tartozik a pujáki, a rimóci, és a Hollókői ruházat. Jellegzetes a vidék tájkonyhája is. Hát, ha ilyen rendezvények vannak, akkor süssük a lángost, süssük. A Naturpark településein megélhetésre, gazdasági előnyökre számíthatnak a helybeliek. A környéken várak, árpád-kori templomok, kastélyok, a kúriák csalogatják az érdeklődőket. Mindezek megbecsülését, megőrzését fenntartó hasznosítását segíti a park megalakulása. Nekünk a legnagyobb természeti erőforrásunk ez a szép, érintetlen környezet. A Cserhát-naturpark huszonkét községet egyesít 38 ezer hektáron. A legfontosabb eredmény az, hogy volt összefogás, volt akarat. Ha ezt tovább folytatódik, akkor ennek a Naturparknak a következő időszaka sikerre van ítélve. A munkanélküliséggel küzdő térség most újabb lehetőséghez juthat a falusi turizmus fejlesztésével, illetve a kis kézműves vállalkozások beindulásával. A megyei közgyűlés elnöke úgy véli: az ország negyedik naturparkja újabb esély a hátrányos helyzetű Nógrádnak. Ez a cím is egyfajta lehetőség, amivel majd élni lehet, és élni is kell a térségben élőknek, azért a gazdálkodóknak, az önkormányzatoknak. Hollókő már most egymilliárdos fejlesztés előtt áll. Színpadot, rendezvényházat, új parkolót építenek, és tervezik palóc olimpia rendezését is.

Magyar Teátrum címmel új országos havilapot ad ki mostantól nyolc vidéki színház. Az újság 20 ezer példányban jelenik meg a Békéscsabai Színház gondozásában. Nemes Bulvár, így nevezi az újságot a főszerkesztő Fekete Péter. A lap 16 oldalas, és a századelő kávéházi hangulatát idézi. A nyolc színház a tervek szerint minden hónapban megvásárol majd saját közönségének 1000-1000 darabot, a szó ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük szépen!

Elutasította az ügyészség az egészségügyi miniszter feljelentését. Székely Tamás azért fordult a hatósághoz, mert korábban szerinte rémhírnek minősíthető, ellenőrizetlen információk jelentek meg a H1, N1 védőoltással kapcsolatban.

A legtöbb pécsi patikában még nem lehet kapni az új típusú influenza elleni anyagot. Hogy miért, azt már Dér ágnes mondja el Pécsről.:

Jó napot kívánok! A gyógyszerészek szerint az emberek nem is keresik itt Pécsett az oltóanyagot. A legkisebb csomagolás is 20 darabos, ráadásul a vakcina szavatossága egy év. A kisebb patikák attól tartanak, hogy az oltóanyag a nyakukon marad. Ebben a szentlőrinci patikában még nem lehet megvenni a H1, N1 elleni oltóanyagot. A gyógyszertár tulajdonosa, aki a Gyógyszerész Kamara megyei elnöke is, elmondta: eddig mindössze négy rendelést vettek fel. Nincs is valós igény magára az oltóanyagra, tehát ők azért nem fogják megrendelni, megvásárolni, illetve többen bosszúságukat, szomorúságukat fejezték ki,. Hogy 20-szoros kiszerelésben beszerezhető csak az oltóanyag. Ezt pedig a kisebb egységek nem engedhetik meg, így ugyanis 40 ezer forintot kell előre kifizetniük olyan gyógyszerért, amit vagy eladnak, vagy nem, teszi hozzá a szakember. Ha az időfaktor játszott itt szerepet. A regionális tiszti főorvos úgy véli: a gyártó elsősorban a kormányzati megrendelésnek próbált minél hamarabb eleget tenni. Itt nagyon hirtelen kellett nagy mennyiségben legyártani oltóanyagot, így tudták a kiszerelést elvégezni,és így válhatott biztonságossá a szállítása. Shaffer Károly hozzátette: senkinek nem lenne gondja a kiszereléssel, ha az emberek megbíznának a vakcinában, ezért minden kollégájának, és gyógyszerésznek javasolja, hogy ajánlják az oltóanyagot, hiszen a járvány hamarosan elérheti az országot, így most még nem késő beoltani magát az embereknek.

Szabálysértési eljárást indítottak a rendőrök a feloszlatott Magyar Gárda tagjai ellen Pécsett. Tegnap a Jobbik Magyarországért mozgalom pécsi szervezete az 1956-os forradalomra emlékezett, a rendezvényt előre bejelentették. Az ünnepségen Magyar Gárda egyenruhások is felvonultak. A rendezvény után a rendőrök huszonkét embert igazoltattak, ellenük feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel gyanúja miatt indult eljárás. Legutóbb október 6-án vonultak fel gárdatagok Pécsett az aradi vértanúk tiszteletére tartott megemlékezést követően is, eljárás indult ellenük, a szó ismét Budapestté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Ismét Angela Merkel Németország kancellárja. A német parlament nem sokkal ezelőtt nagy többséggel választotta kormányfővé. A törvényhozás alsó házában a Gundestag-ban a konzervatívokból, és liberálisokból álló új kormány koalíció képviselői szavaztak rá. Merkelt először 2005 őszén választották kormányfővé, az 55 éves politikus Németország háború utáni nyolcadik, egyben első női kancellárja, a hivatali esküt délután teszi le a Gundestag-ban.

Pakisztánban legkevesebb 80-an meghaltak, és legalább 200-an megsérültek, amikor nagy erejű pokolgép robbant Pesavárban egy nyüzsgő piacon. Egy épület teljesen összeomlott, a piac több üzlete pedig kigyulladt. A bomba néhány órával azután robbant fel, hogy Pakisztánba érkezett Hilary Clinton amerikai külügyminiszter.

Tűzharc robbant ki hajnalban az afgán fővárosban, miután fegyveres tálibok megrohamoztak, és elfoglaltak egy ENSZ vendégházat. Hat külföldi ENSZ alkalmazott, és öt megsebesült a harcokban. Rajtuk kívül több mint 20-an lehettek a vendégházban, őket túszul ejtették. Egyértelműen az ENSZ alkalmazottai, és az őket segítő afgánok ellen irányult a támadás. Hajnalban három automatafegyverekkel felszerelt, robbanóanyagokkal bélelt mellényt viselő merénylő rohanta meg a világszervezet vendégházát. Túszul ejtették az ott lévő több mint 20 ENSZ alkalmazottat, három órán át tartott a tűzharc a rendőrökkel, és a biztonságiakkal, eközben robbanást is lehetett hallani a vendégházból, a biztonságiak végül lelőtték a támadókat. Az ENSZ hat külföldi munkatársa vesztette életét a támadásban, köztük egy amerikai, erősítette meg a világszervezet szóvivője. A többiek nemzetiségét egyelőre nem tudni, kilencen megsebesültek, ilyen súlyos incidens még nem érte alkalmazottainkat, mondja a szóvivő. Azt is megerősítette, hogy tálibok vállalták magukra az akciót. Zabi Hulla Mudzsahid a tálibok szóvivője telefonon azt mondta, hogy ez a támadás a mozgalom első akciója abban a hadjáratban, amelyet azért kezdtek, hogy aláássák az elnökválasztás november 7-ére kitűzött második fordulóját. A támadással szinte egy időben rakétát lőttek ki az elnöki palota közelében lévő külföldi tulajdonú ötcsillagos Szeréna szállóra. Több mint 100 embert azonnal egy Föld alatti óvóhelyre tereltek a szállodából, ennek a merényletnek nincsenek sérültjei.

Most időjárás jelentés következik, majd sporthírekkel, azután pedig a kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, Híradó pedig legközelebb fél hatkor lesz D. Tóth Krisztával, én további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid