Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.11.04.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó-Tóth Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Hivatalosan is megerősítették, hogy eltűnt négy magyar hegymászó a Himalája keleti térségében. A reggeli kínai sajtóban már tényként közölték, hogy megindult a keresés szecsuáni, és tibeti hegyi mentők kutatnak a magyarok után. Szecsuan tartomány központi közigazgatása közölte, hogy a magyar hegymászóknak október végén kellett volna visszatérniük az expedícióból, de nincs hír róluk. Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul azt mondta a Híradónak, hogy a 7000 méteres csúcs meghódítására indult négy magyar hegymászó utoljára 5000 méteres magasságból jelentkezett. Rosszak az időjárási körülmények abban a térségben, esik az eső, és a hó, és a kutatók ma érkeznek abba az úgynevezett alaptáborba, ahonnan utána az időjárás függvényében gondolom már csak hegymászó technikával tudnak tovább menni, és keresni.

Országszerte megemlékezéseket tartanak az 56-os forradalom leverésének 53. évfordulóján. A nemzeti gyásznapon a köztársasági elnök a rákoskeresztúri új-köztemetőben koszorúzott. A Hősök terén a közjogi méltóságok helyeztek el koszorút. Az áldozatok emlékére szent misét tartanak a Mátyás templomban, este pedig kialszik a forradalom lángja a Kossuth téren.

A pénzügyminiszter szerint tartható a jövő évi 3,8 százalékos hiánycél. Oszkó Péter az Estében azt mondta, hogy tartalékokra is többet különítettek el. A FIDESZ szerint nem tartható a hiánycél. Varga Mihály szintén az Estében azt mondta: ha kormányra kerülnek, akkor azonnal módosítják a költségvetést. Az országgyűlés tegnap este fogadta el a 2010-es büdzsé sarokszámait 12663 milliárd forint bevétel mellett 873 milliárd forintos hiánnyal számolnak. A javaslat szerint 40 milliárd forintot elvonnak a közösségi közlekedéstől, és csaknem 70 milliárd forinttal csökkentik az önkormányzatok támogatását. Nem csökken a gyermek étkeztetés támogatása. 5 százalékos lesz a távhő, és a megújuló energia áFá-ja is. Több pénz jut a művészeti képzésre, és a két tannyelvű oktatásra.

Közleményben tiltakoznak a megyei fenntartású intézmények Somogyban a 2010-es költségvetési tervezet ellen, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A tervek szerint ugyanis csaknem egy milliárd forinttal csökkenne az intézmények működtetésére szánt keret, ami szerintük ellehetetleníti a működésüket. Arra kérik az országgyűlési képviselőiket, ne szavazzák meg a költségvetést. Köszönjük szépen az ebédet! Na, így már mindjárt más! 24 gyerek lakik jelenleg a Somogy megyei Gyermekvédelmi Központ kaposvári befogadó otthonában. általában egy hónapot töltenek itt míg eldől, hova mennek tovább. Nevelőszülőkhöz, gyermekotthonba, vagy haza. Az intézmény egy gyerek után körülbelül 800 ezer forintot kap évente, az intézmény vezetője szerint ebből alig jönnek ki. 2009 évi gyermekvédelmi normatíva az az ellátotti költségnek a 60, esetleg 70 százalékát fedezte. Több intézmény vezető szerint máshol is hasonló a helyzet. A tervezett elvonás összesen 30 intézményt érint, és 11 ezer ellátottat. Gyakorlatilag működésképtelenné válik az intézményünk. A pszichiátriai betegek, és idős emberek érdekében készek vagyunk sztrájkolni. 918 millió forint elvonást terveznek a megyei önkormányzattól. A megyei közgyűlés FIDESZ-es elnöke úgy véli: az elvonásokat csak elbocsátással tudnák kezelni. Az ellátottakat is súlyosan érinti, érintheti a dolgozóinkat is, munkahelyek kerülhetnek veszélybe. Ezért tiltakoznak a tervezett elvonások ellen. Közleményben kérik az országgyűlési képviselőket, a jelenlegi formájában ne szavazzák meg a jövő évi költségvetést.

Féltik a falusi turizmust a vendéglátósok, mert megszűnhet jövőre az adókedvezményük. Szakemberek szerint több 100 család megélhetése kerülhet veszélybe. Szerintük ugyanis a vendéglátók kénytelenek lesznek emelni az árakat, ami pedig visszavetheti a turizmust. Ez a mi vendégházunk, ez egy 95 négyzetméteres árterületű helység. Sólyom Sándor négy éve foglalkozik falusi vendéglátással Orfűn, havonta mintegy 50 ezer forintnyi plusz bevételhez jutott így a család eddig. A kormány jövő évtől ugyanis megszüntetné a falusi turizmussal foglalkozók adókedvezményét. Sólyom Sándor azt mondja: ha nem akarnak bevételkiesést, akkor az árakat kell emelni. Meg kéne emelni az árakat legalább egy 500 ezer forinttal vendégéjszakánként, ami szerintem valószínűleg azt eredményezné, hogy drasztikusan csökkenne a vendégforgalom. Félek tőle, hogy lesznek, akik ennek hatására a tevékenységet megszüntetik. Orfű polgármestere szerint előfordulhat, hogy lesz olyan, akinek már nem éri meg szobát kiadni ha minden fillér után adót kell fizetnie, ráadásul adminisztrációs feladatokkal is foglalkoznia kell. A polgármester szerint mindez a falusi turizmus eltűnéséhez is vezethet. Elképzelhető, hogy kevesebb vendégéjszakát tudunk realizálni, de az én nagyobb félelmem az, hogy ez a fajta szolgáltatás hiányozni fog a település kínálatából. Nem lesz ebből jelentős bevétel, főleg ha sokan vissza is mondják. Tehát nem volt egy ésszerű lépés úgy gondolom. A turisztikai szakember szerint jelentősen visszavetheti a falusi turizmust az adókedvezmény eltörlése. A falusi vendégfogadásból évente 5-8-10 százalékkal nőtt a forgalom, ez meg fog torpanni a jövő évben. Részben ebből, hogy az árak növekednek, többen kilépni a kőrből, részben pedig azért, mert hogy a belső piac is szűkül. Baranya megyében mintegy 200 családot érint az intézkedés, közülük sokan csak a falusi vendéglátásból élnek. A Pénzügy Minisztérium szerint többek között az ilyen kedvezmények megszüntetése tette lehetővé a járulékcsökkentést.

Lehet, hogy mégsem egyesül a Pécsi Tudomány Egyetem, és a Baranya megyei kórház, megszakadtak a tárgyalások. A kórház olvadna bele a klinikába, de a dolgozók átvételén nem tudtak megegyezni. A megyei kórház két milliárdos adósságot halmozott fel, a párhuzamos szolgáltatások, és a költségcsökkentés miatt döntöttek úgy, hogy beleolvadnak a klinikába. Már akkor kiderült, hogy lesznek elbocsátások. Hogy pontosan hány embert küldenek el, azt nem lehet tudni, a szakszervezetek, és az intézmény vezetése folyamatosan egyeztet a kérdésről, a szó ismét Budapestté. Dér ágnes tudósított Pécsről, köszönjük!

Aláírták a Danubius, és a Sláger Rádiót váltó két új adó hét évre szóló szerződését. Az Országos Rádió, és Televízió Testület nevében a dokumentumot Szalay Annamária, a FIDESZ által delegált testületi tag írta alá, miután Majtényi László az ORTT elnöke a pályázatot jogszerűtlennek nevezte, és lemondott. A két új zenei adó: a Plász, és a Neo FM november 19-től kapja meg az országos kereskedelmi frekvenciákat.

Mától ismét 300 forintba kerülhet egy liter benzin. A MOL ugyanis négy forinttal emelte az árát, a gázolaj két forinttal kerül többe literenként, így átlagára 285 forint. Az elmúlt két hétben a benzin kilenc, a gázolaj tizenegy forinttal lett drágább.

A General Motors úgy döntött: mégis megtartja az Opelt, pedig a hatalmas veszteséggel üzemelő cég 55 százalékát már odaígérte a kanadai Magnának, és az orosz Sberbanknak. A német kormány támogatta az eladást, és már egyeztetett is az új tulajdonossal a következő időszak állami támogatásairól, most azonban nagyon csalódott. Egyáltalán nem biztos, hogy az a több mint tízezer munkás, akiktől a Magna megszabadult volna, megtarthatja állását, mert a céget teljesen át kell alakítani ahhoz, hogy megszabaduljon hatalmas veszteségétől. Már csak az Európai Unió versenyjogi vizsgálata hiányzott, és a Magna vezette Konzorciumé lehetett volna az Opel 55 százaléka. A General Motors igazgatósága azonban keddi maratoni ülésén úgy döntött: még sem eladó az európai autógyártó. Fél éve tartott az értékesítési eljárás, amelyet most visszavontak. A General Motors azzal indokolja a döntést, hogy szüksége van az Opel gyártási technológiáira a túléléshez. A szakszervezetek szerint jól döntött a General Motors. Nincs kétségem, hogy a Magna jó cég, de nincs tapasztalatuk arról, hogyan kell egy globális autógyárat működtetni, mondta az egyik szakszervezeti vezető. A munkások korábban azért tiltakoztak az eladás ellen, mert a Magna a majd 54 ezer Opeles munkavállalóból 10 ezret elbocsátott volna, de az esti bejelentésből az is tudható, hogy a General Motors is rákényszerül a karcsúsításra. Az Opel ugyanis havonta 70 millió euró veszteséget termel. Ezt a cég jelenleg a német kormánytól év elején kapott másfél milliárd eurós áthidaló segélyből finanszírozza. A német kormány viszont nem örül annak, hogy az amerikai óriás visszavonta a döntést az eladásról, és jelezte: Berlin elvárja, hogy a General Motors gyorsan megerősítse az Opelt, és mihamarabb fizesse vissza a pénzt.

Az iráni rendőrség rálőtt az ellenzéki tüntetőkre, miután a tömeg nem reagált a hatósági felszólításokra. áldozatokról, és sérültekről egyelőre nem lehet tudni. A rendőrség már két napja megfenyegette Mir Hossein Muszavi híveit, hogy ne vonuljanak az utcára, ma van ugyanis a hagyományos Amerika ellenes állami ünnep. 30 éve iszlám fegyveresek ezen a napon foglalták el a teheráni- amerikai nagykövetséget, és 444 napig túszként tartottak fogva ötvenkét amerikait.

A Strasburgi Emberi Jogi Bíróság szerint sérti a vallás szabadságot, hogy az olasz állami iskolákban keresztény feszületek vannak az osztálytermek falán. Egy olasz nő keresete alapján mondta ki a bíróság, hogy a keresztek sérthetik a nem keresztény tanulók jogait. Az ítélet ennek ellenére sem kötelezi az olasz államot a feszületek eltávolítására. Az olasz közvélemény felháborodott a döntés után, és a Vatikán is elítélte. Feszület egy olasz osztályterem falán. A Strasburgi Emberi Jogi Bíróság szerint nem maradhat a helyén, mert sérti a gyermekek, és szülők vallási, és oktatási szabadságjogait. Egy olasz állampolgár fordult a nemzetközi bírósághoz, aki szerint nem helyes, hogy az állami iskolákban vallási szimbólumokat használnak. Ez alapján döntött úgy a bíróság, hogy az iskolában nem lehet kirakni a feszületet, mert lehetnek olyan nem keresztény tanulók, akiket ez zavar. A döntés a mélyen katolikus Olaszországban felháborodást keltett. Európai, és keresztény kultúrában élünk, ezek a gyökereink. Mondja ez a nő, aki nem érti a döntést. Olaszországban a kereszt iskolai megjelenését egy 1920-as jogszabály írja elő. A Strasbourgi bíróság szerint viszont az állami iskolákban látható keresztek sérthetik az állam, és egyház szétválasztásának elvét is. Az ítélet ugyanakkor nem kötelezi az olasz államot, hogy eltávolíttassa az iskolákból a vallási jelképeket.

Pályaalkalmassági vizsgálatra kötelezné a tanárokat a Magyar Szülők Országos Egyesülete. Hogy miért, azt Szegedről Fülöp László mondja el:

Jó napot kívánok! Legutóbb Hódmezővásárhelyen pofoztak meg egy tanárt, mert meghúzta egy gyerek haját. Akkor egy szülőt elítéltek. Az Egyesület például az ilyen esetek miatt gondolja úgy, hogy egészségügyi, és mentális felmérést is kellene végezni a tanároknak, a pedagógusok nem értenek egyet a javaslattal. A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül hat hónap börtönre ítéli. Azért kapta a büntetést ez a nő, mert megverte lánya tanárát egy hódmezővásárhelyi iskolában, mert a tanár meghúzta a gyerek haját. A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint a tanárokat alkalmassági vizsgálatra, egészségügyi, és mentális felmérésre kellene kötelezni már pályakezdéskor. Ez mellett nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg pályán lévőket is hát egyszer megvizsgáltassák őket, és hát pszichikailag, egészségügyileg is vizsgálják, mert sajnos nagyon sok probléma van a pedagógusok mentál igény, és állapotával, és szakmai felkészültségével, a pedagógusok ezt visszautasítják. A család szerepét nem tudja átvenni a nevelésben. A tanárok szerint az ő feladatuk az oktatás, és a nevelés. Ahhoz, hogy ne legyenek konfliktusok, az otthoni nevelés elengedhetetlen. A tanárt megverik, leköpik, vagy a gyerekek egymás között is ahogyan viselkednek, az nem a pedagógus egyedüli problémája. Itt a szülők, és a pedagógusoknak kellene sokkal jobban összefogni. Az egyik iskola igazgató szerint évről évre egyre több a problémás gyerek az iskolákban, akiket fegyelmezni is nehezebb. Bizonyosan problémák merültek föl az utóbbi időben, itt kifejezetten az agresszióra gondolok például, vagy a pedagógus kiégés veszélyére, amelyeket megelőzendő azoknál a kollégáknál, akiknél úgy éreztük, hogy ez nekik segítség lesz a napi munkájukban. Bár nem volt konkrétan olyan eset, ami ezt indokolta volna, de ezeknek javasoltuk ezeknek a kollégáknak, hogy vegyenek részt ilyen típusú képzéseken. Azokat a szülőket, akik megverik a tanárt, akár három év börtönre is ítélhetik. A közoktatási törvény jövő évi módosítása után pedig ha elfogadják, akkor azt a szülőt, aki botrányt okoz az iskolában, akár 150 ezer forintra is bírságolnák,.

Biomassza erőmű épül Salgótarjánban. 2012-től kezdi meg a termelést. A salgótarjáni távfűtés jelenlegi hőigényének 60 százalékát, a város áramellátásának pedig egészét fedezi majd. Az erőművet erdészeti, és faipari hulladékkal fűtik. A tervek szerint tíz százalékkal csökkenhet majd a távfűtés díja Salgótarjánban, és az erőmű 100 új munkahelyet teremt, a beruházás 9 milliárd forintba kerül.

Kétezer családnak osztottak ki élelmiszereket Debrecenben az Unió élelmiszer segély programjában. Tésztát, lisztet, tejet kaptak azok, akik a létminimum közelében élnek, elsősorban nagycsaládosok, és nyugdíjasok. 3200 kilogramm lisztet, több mint 1700 liter tartós tejet, 910 kiló cukrot, és majdnem kétezer kilogramm tésztát, és kekszet osztottak ki. észak- Kelet-Magyarországon adományoznak Borsodban, és Szabolcsban is, a szó ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Hamarosan időjárás jelentést láthatnak, majd sporthírekkel, aztán pedig a kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, fél hatkor lesz legközelebb Híradó, Siklós Andrással, köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid