Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.11.11.

Ez a magyar televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Ez a Híradó délben, jó napot kívánok!

újabb magyarországi iskolában rendeltek el tanítási szünetet az új influenza miatt. Fejér megyében a Móri Perczel Mór Szakképző Intézetben lett beteg több gyerek, és tanár. Tegnap többüknél kimutatták a H1 N1 vírust. Sopronban kórházba került egy 14 éves lány, aki pár napja kapta meg a védőoltást. A lány szédült, lábai zsibbadtak, rosszul érezte magát, de már jobban van. Csak részletes kivizsgálás után tudják majd megállapítani, hogy biztosan a H1 N1 vakcina miatt jelentkeztek-e nála a tünetek. A Baranya megyei Szederkényben közben tovább nőtt a fertőzöttek száma, a település iskolájában tegnap óta szünet van. Sima náthának jelentkezett először, illetve. Két kislányáról beszél a szederkényi apuka. Azt mondja: később róluk is kiderült, hogy H1 N1-el fertőzöttek meg, most már jobban vannak. Ilyen száraz köhögésük volt, és most jelenleg jól vannak, jól érzik magukat, játszanak, vidámak, úgyhogy lázuk nincs, úgyhogy gyógyulnak. Csaknem 60 iskolás lett beteg egyszerre a hétvégén a Baranya megyei Szederkényben, ezért rendeltek el 10 napos tanítási szünetet. Korábban azt feltételezték, hogy a falu beregszászi delegációja hozta haza a vírust Ukrajnából, a polgármester szerint azonban ez kizárt. 23-án, 24-én voltunk kinn, ennek a lappangási ideje max 10 nap, tehát annak már rég robbanni kellett volna hogyha belegondolunk. A gyerekek nem voltak beoltva, mert múlt héten még nem érkezett meg a faluba a vakcina, azóta a mohácsi áNTSZ a környék teljes oltóanyag készletét Szederkénybe szállította, tegnap óta 40-en vettek vakcinát a patikában. Közben az Egészségügyi Világszervezet felvette az ajánlott vakcinák listájára a magyar oltóanyagot. A VHO szerint 2009 októberében az Unióban elérhető négyféle H1 N1 vakcina közül a magyarnak van a legkedvezőbb tulajdonsága, a többi csak kétszeri oltással ad megfelelő hatást, a magyar pedig már egyszeri után két hét alatt teljes védettséget nyújt.

A Baranya megyei Szederkényben tehát mostanra már 70-en fertőződtek meg, a legfrissebb részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A polgármester szerint nehéz megmondani, honnan indult a helyi járvány, rengeteg szülő dolgozik ugyanis külföldön. Egy tanár, és egy iskolai takarítónő is megbetegedett már. Az áNTSZ szerint a környékbeli falvakban is terjed majd a járvány, hiszen a szederkényi iskolába több faluból járnak gyerekek. Azt gyanítják, hogy ők is elkaphatták az influenzát. A környékbeli települések háziorvosai folyamatosan jelentenek a betegek számáról.

A készenléti rendőrség tagjai járőröznek a Gyesev vonalain. A rendőrök a soproni, a győri, és a szombathelyi vasútállomásokon is vigyáznak a rendre. A cél, hogy elrettentsék a zsebtolvajokat a vonatokon, és a pályaudvarokon. Biztonságot ad az utasoknak. Ezért járőröznek a rendőrök mostantól a győri állomáson is. A készenléti rendőrség, és a Gyesev együttműködését az utasok is támogatják. Mindenképpen biztonságosabb, hiszen soha nem lehet tudni, hogy mikor, mi történhet, vagy ki támadhat meg például kisgyerekeket, akik egyedül utaznak a vonaton. Elsősorban a lopásokat szeretnék így megelőzni, tapasztalatuk szerint ugyanis az őrizetlenül hagyott táskák, és pénztárcák sokszor kerülnek tolvajok kezébe. Nem gyakori a cselekmény maga, de előfordulhat, és onnantól fogva hogyha előfordulhat bármilyen, akár ilyen jellegű jogsértő cselekmény is, arra a rendőrségnek reagálnia kell. Több MáV vonalon már járőröznek rendőrök. A Gyesev szerelvényeken mostantól rendszeresen, hetente több alkalommal mindig más járaton tűnnek fel az egyenruhások. A készenléti rendőrség is kockázat elemzés alapján választja ki azokat a vonatokat, amelyeken a kollegáik utaznak, illetve hát az is még egy plusz segítséget jelent, hogy a szolgálatba utazó rendőrök, illetve a szolgálatból hazafelé utazó rendőrök civil ruhában segítik a rend védelmet a vonatainkon. A vonatokon szolgáló rendőrök nemcsak a tolvajok ellen lépnek fel, hanem szükség esetén a jegyvizsgálóknak is segítenek a bliccelőkkel szemben, a szó most ismét Budapestté. Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

Megvertek egy kalauzt tegnap este a ráckevei héven. A 17 éves támadót elfogták, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal gyanúsítják. A fiatal férfi felszállt a hévre, majd sértegette az utasokat. A jegykezelő rendre intette, ekkor azonban őt is szidalmazni kezdte, és amikor a kalauz felszólította, hogy szálljon le, a férfi többször ököllel arcon ütötte. A verekedőt Szigetcsépen fogták el a rendőrök, és előállították, beismerő vallomást tett.

A Dél-Magyarország című lap információi szerint Tompán a helyi sörözőnél látták az egy hete meggyilkolt család Mercedes-ét, és a söröző kamerája fel is vett három ismeretlen embert is. Kapcsoljuk Szegedről Fülöp Lászlót. Szervusz Laci! Mit mond a rendőrség? Vizsgálják-e a felvételt? Jó napot kívánok, szia Piroska! A rendőrség azt nem cáfolja, hogy létezik egy felvétel. Azt azonban igen, hogy bármi köze lenne a felvételnek a gyilkossághoz. A nyomozás érdekeire hivatkozva azonban több információt nem adnak, és azt mondják: továbbra is ismeretlen tettesek ellen nyomoznak. A Mercedes-t továbbra is körözik. A tompai hármas gyilkosság felderítésére a Bács-Kiskun-megyei rendőr főkapitányság, a kiskunhalasi rendőrkapitányság, és a kelebiai határrendészeti kirendeltség dolgozóiból külön nyomozó csoport alakult. A több tucat tagból álló csoport váltásban folyamatosan dolgozik, például most is helyszínelnek. A bűncselekmény áldozatait egyébként ma temetik a kelebiai temetőben.

Egy éven keresztül lemondanak fizetésük egy részéről a sátoraljaújhelyi kórház orvosai. így akarják segíteni az anyagi nehézségekkel küszködő egészségügyi intézményt. Az Erzsébet kórházban 45 főállású orvos, és 28 részmunkaidős is dolgozik. A főállásúak 25 ezer forintot ajánlottak fel jövedelmükből havonta, ezzel több millió forintot takaríthat meg egy év alatt a sátoraljaújhelyi kórház. Az intézménynek 100 millió forintnyi lejárt tartozása van, élére ezért önkormányzati biztost neveztek ki. Az alpolgármester szerint ugyanakkor a hiányt nem a rossz gazdálkodás, hanem a rossz állami finanszírozás okozta.

Egy ember előzetes letartóztatásban van, két gyanúsított esetében pedig lakhely elhagyási tilalmat rendelt el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség a miskolci úgynevezett fészekrakó ügyben. Bejelentették azt is: egy ügyvéd is van a gyanúsítottak között. 2005-től kezdve sokan úgy vásároltak lakást a borsodi megyeszékhelyen, hogy jogosulatlanul vettek fel szociál politikai támogatást. A legtöbben itt az avasi lakótelepen vásároltak lakást azok, akik jogosulatlanul jutottak szocpol támogatáshoz Miskolcon. Ebben a bérházban a falak koszosak, a lépcsőházban áldatlan állapotok vannak. Azóta rosszabbodott a helyzet, amióta fészekrakó programban résztvevő családok költöztek ide. Ez olyan szinten le van lakva, hogy még annak örülünk, hogy egyáltalán nem borul ránk az erkély, hogy még élünk. Emiatt eladhatatlanok a lakások, már áron alul sem kellenek senkinek. Ez saját az enyém, de nem tudnám eladni, biztos, hogy nem. Ha tudtam volna hat évvel ezelőtt biztos, hogy nem vettem, volna meg. A megyei Főügyészség 2008 elején indított vizsgálatot a miskolci önkormányzatnál. Azt ellenőrizték, kik részesülnek rendszeres szociális segélyben, és közülük kik igényeltek lakásvásárlási támogatást. Ez alapján mintegy 70 olyan személyt sikerült megtalálni, akik mind a két támogatást egyszerre vették föl, ami nem lehetséges, hiszen ha valaki szociális segélyt kap, azt azért kaphatja, mert hogy nincsen jövedelme, nincsen állása. Magán okirat hamisítás, és csalás miatt fokozott ügyészi felügyelet mellett a megyei rendőr főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya nyomoz, jelenleg 34 gyanúsítottja van az ügynek. Egy személy, egy férfi előzetes letartóztatásban van, az ő letartóztatását egyébként 2009 december 24-ig hosszabbította meg a Bíróság, két személy lakhely elhagyási tilalom kényszer intézkedés mellett vesz részt az eljárásban. A többiek szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség vizsgálja az érintett pénzintézet, és a hitelszerződéseknél közreműködők szerepét is. A nyomozási határidő 2010 január 12-ig tart, a szó most ismét Budapestté. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

A FIDESZ Európai Parlamenti képviselő csoportja nem támogatja Andor László Uniós biztosi jelölését. Közleményük szerint ugyanis Andor László nem rendelkezik sem közigazgatási, sem politikai, sem Európai Uniós tapasztalattal, így idézem: „Személye mind belföldön, mind az Európai Unióban ismeretlen”. Bajnai Gordon elmúlt csütörtökön jelentette be, hogy Andor Lászlót az Európai újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagját jelölte Uniós biztosnak. Az MSZP, az SZDSZ, és az MDF támogatta a jelölését.

10 milliók maradtak áram nélkül Brazília nagy városaiban. Sao Paulo, és Rio De Janeiro órákra elsötétült. Dél-Amerika legnagyobb városában a metrók is leálltak. Az áramkimaradást valószínűleg az a vihar okozhatta, amely Brazília, és Paragvay határán a kontinens legnagyobb vízi erőművének közelében tombolt. Bár az erőmű működik, az áramot továbbító vezetékek elszakadtak. Ebben az erőműben termelik Brazília energiaszükségletének ötödét, a Paragvainak pedig 90 százalékát, ott egyébként csak 20 percig volt áramszünet.

Kivégezték az éjjel a washingtoni rémként ismert John Alen Muhamadot, aki 2002-ben 10 találomra kiválasztott emberrel végzett távcsöves puskával. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn elutasította a férfi utolsó fellebbezését is, és tegnap este méreg-injekcióval végrehajtották a halálos ítéletet. Három héten át tartotta rettegésben az amerikai fővárost és környékét a washingtoni rémként elhíresült orvlövész. Társával az akkor 17 éves Leeboyd Malvoval 14 emberre lőttek rá, közülük csak négyen élték túl a támadásokat. Célpontjaikat találomra választották ki. Benzinkutaknál, bevásárlóközpontok parkolóiban, iskolák közelében végeztek a gyanútlan áldozatokkal. John Alan Mohamed végig ártatlannak vallotta magát, Mohamed korábban az öbölháborúban harcolt. Rokonai azt mondják: más emberként tért vissza a háborúból. ügyvédei szerint mentálisan sérült, volt paranoiás, pszichotikus, skizofrémiára utaló tünetekkel. Ennek ellenére sem a Legfelsőbb Bíróság, sem Virginia állam kormányzója nem kegyelmezett az elítélt orvlövésznek, méreg-injekcióval végezték ki. Este kilenc óra 11 perckor állt be a halál. Megkérdezték: akar-e élni az utolsó szó jogával, de nem reagált rá, és nem szólt egyetlen szót sem, számolt be a kivégzésről a börtön sajtótisztje. Mohamed egyik áldozatának testvére mutatja lelőtt öccsének fényképét. ő elment a kivégzésre, az Egyesült államokban ugyanis általában engedélyezik ezt. Már az ítélet hozatalkor eldöntöttük, hogy megnézzük a kivégzést. Eldöntöttük, hogy végig kísérjük az eljárást az elejétől a végéig, mondja a lelőtt férfi bátyja. John Alan Mohamed társát a most 24 éves Leeboyd Malvót életfogytiglani börtönre ítélték, soha nem szabadulhat.

Az I. világháborút lezáró fegyverszünetre emlékeznek ma Nyugat-Európában, és a világ több pontján. Az egykori nyugati szövetség országaiban ez a nap nemzeti ünnep. Nicolas Sárközy francia elnök, és Angéla Merkel német kancellár délelőtt a párizsi diadalívnél emlékezett. Merkel az első német vezető, aki részt vesz a franciaországi megemlékezésen. 1918-ban ezen a napon lépett életbe a fegyverszünet a nyugati szövetségesek, és Németország között.

Váratlanul meghalt a német válogatott kapusa Robert Enke, egy vonat gázolta el. A rendőrség szerint egyértelmű, hogy öngyilkos lett. Jelenlegi csapatának vezetője azt mondta, hogy Enkének három éve meghalt a kislánya, és az utóbbi időben labilis lett, de ebből a közönség semmit sem vehetett észre. A szurkolók reggel óta a hannoveri stadionnál gyülekeznek, és gyászolnak. Robert Enkére emlékeznek a hannoveri Sechshundneunzig szurkolói. A csapat kapusa tegnap kora este ugrott a vonat elé. A 160-nal érkező vonat vezetője a rendőröknek azt mondta: megpróbált fékezni, de már nem tudott időben megállni. A közvetlen bizonyíték arra utal, hogy öngyilkosság történt, mondta a rendőrség sajtó ügyeletese. Teljesen lebénultam. Egy barátom hívott, hogy Enke nincs többé, szóhoz sem jutok, mondta az egyik drukker. A Hannover Sechsundneunzig elnöke szerint Enke labilis lett a legutóbbi időkben, két éves kislánya három éve halt meg, egy ideje pedig ő maga is betegeskedett. Megdöbbentett minket a hír. Szeretnénk együttérzésünket kifejezni a családnak, segítünk nekik, amiben csak tudunk. Egy nagy embert, és egy remek sportolót veszítettünk el, mondta klubjának szakmai vezetője. Jövőre a világbajnokságon Robert Enke lett volna a német válogatott kapusa.

A német válogatott kapus haláláról, és pályafutásáról további részleteket láthatnak még itt a Hírórában a Telesportban.

84 éves korában meghalt Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész. Kokas Ignác Bernát Aurél, és Kmety János tanítványa volt. 1952-ben feltűnést keltett, és nagy sikert aratott diplomamunkája, Az asztalos című festmény, amelyet meg is vásárolt a Magyar Nemzeti Galéria. Munkásságát két alkalommal is Munkácsi-díjjal ismerték el, 1964-ben Egri József-díjat kapott, 71-ben lett érdemes, 78-ban kiváló művész, 1983-ban Kossuth-díjjal tűntették ki.

Hamarosan időjárás jelentést láthatnak majd, sporthírekkel, és kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, délután pedig 16 óra 40 perckor lesz legközelebb Híradó D. Tóth Krisztával, én köszönöm a figyelmüket, és további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid