Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.11.18.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Ez a Híróra, jó napot kívánok!

Elérte a járványos szintet az új influenza vírus okozta megbetegedés. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten huszonkét ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ezt az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője közölte. Járvány akkor van, ha egy héten legalább 20 ezren mennek orvoshoz ugyanolyan betegséggel, eddig már 24 iskolát, és óvodát zártak be a H1 N1 vírus terjedése miatt. Eddig az óvodások, és az általános iskolások 10-15 százalékának adták be a vakcinát. Közben megnyitottak az első oltóközpontok. Az országban kétszáz ilyen helyet jelölnek ki, hogy felgyorsítsák az új influenza elleni oltást. 30 központ már péntekig megnyit, az oltópontokon lesz vakcina, nem kell külön felíratni, és a beadásért nem kell fizetni. A tervek szerint kora reggel, késő este, és hétvégén is nyitva lesznek a központok. Tehát most böknek. Az első H1N1 elleni oltás a pécsi oltóközpontban. Most még vinni kell a patikákban korábban megvásárolt vakcinát, de később valószínűleg már itt is meg lehet majd venni, az oltóanyagot mindenkinek ingyen adják be. Olvastam az újságban, hogy itt ingyenes az oltás, és én azt gondolom, hogy 1000 forint is pénz, hogyha ennyit meg lehet spórolni, akkor miért ne. Az új influenza elleni védőoltás azért fontos, mert a vírus egyre gyorsabban terjed, mondta az országos infektológus főorvos, ezért fontos az oltóanyag létrehozása. Ez arra szolgál, hogy a feltételezett zsúfoltságot, ami majd most fog beindulni a háziorvosoknál, és a különböző normálisan működő ilyen helyeknél, enyhítse. Pécsett munkanapokon délelőtt 10, és délután három óra között várják majd azokat, akik be akarják oltatni magukat. A Baranya megyei kórház több osztályán is látogatási tilalmat rendeltek el. Az Egészségügyi Intézményben hét beteget ápolnak H1N1 vírussal, közülük kettőnél szövődmények is felléptek, a Híradót Répás Orsolya tudósította Pécsről.

Reggel találták meg azokat a gyerekeket, akik tegnap délután tűntek el a Tornanádaskai speciális diákotthonból. Gombászni indultak az erdőbe, de nem mentek vissza, végül mobiltelefonon érték el őket, Tornanádaskáról Molnár Péter tudósít. Körülbelül 20 perccel ezelőtt találták meg azt az öt fiút, aki tegnap délután tűnt el egy Tornanádaskai otthonból. 17-18 éves enyhén értelmi fogyatékos fiúkról van szó, délután három órakor kéredzkedtek el gombázni még tegnap az erdőbe. Négy óráig kaptak kimenőt a lakásotthon vezetőjétől, de nem tértek vissza, ezért keresni kezdték őket. A rendőröket, katasztrófavédőket, és természetvédelmi őröket is hívtak a felkutatásukra, de nem találták meg őket. éjszaka óriási köd volt, a közeli erdőben ezért egy kis időre fel is függesztették a kutatást. Ma reggel sikerült őket elérni mobiltelefonon, és az egyik fiú mondta el, hogy az erdőben egy jelzést látnak az egyik sziklán, és ott vannak. A természetvédelmi őrök azonosították be a helyet, ez egy határkő lehetett, és ezután indult meg ismét a kutatás. A kutatók csoport tagjai most hozzák le a fiúkat az erdőből, pár percen belül érnek majd ide. Orvos várja őket, aki megvizsgálja mindannyinkat, mind az öt fiút, és utána természetesen visszatérnek az otthonba.

Az Igazsági Minisztérium, majd az utódszervezeteinek politikai államtitkáraként nem volt hatásköre a támogatások, és a pályázatok elbírálásánál Mesterházy Attilánál, ezt mondta tanúként az MSZP frakcióvezetője a Zuschlag ügy mai tárgyalásán. Zuschlag János, és társai a vád szerint 75 millió forint állami támogatást szereztek meg jogosulatlanul fiktív civilszervezeteken keresztül, Kecskemétről a perről Fábián Barna tudósít. Az MSZP frakcióvezetője a bíró kérdésére azt mondta: államtitkárként elsősorban sportügyekkel foglalkozott, az ifjúságpolitika nemigen érdekelte. A civilszervezeteknek nyújtott támogatások elbírálásából pedig politikai államtitkárként ki is volt zárva. ő, a miniszter csupán azt határozták meg, milyen prioritásokat, célokat kell figyelembe venni a pályázatok kiírásakor. Mesterházy kijelentette: volt ugyan saját kerete is a civilszervezetek támogatására Jánosi György minisztersége idején, ám azt a pénzt soha sem használták fel teljesen, és egyéni pályázatokat sem támogatnak belőle. A Zuschlag ügy tárgyalása Gyurcsány Ferenc egykori sportminiszter volt kabinetfőnökének meghallgatásával folytatódik.

éjféltől szólnak az új kereskedelmi rádiók a Neo FM, és a Klassz FM. A Danubius, és a Sláger ma sugároz utoljára országos frekvencián. A Nemzeti Hírközlési Hatóság tegnap kiadta a két új adó rádióengedélyét. A Sláger, és a Danubius este a hallgatókkal együtt búcsúzik. Közben információink szerint a Sláger Rádió tárgyal egy másik Budapest környékén fogható frekvencia megvételéről. A Danubiusnál még nem beszéltek egy esetleges folytatásról.

Akár kilenc, 10 ezer állást is megszűntethet európai üzemeiben a General Motors. Hogy ez érinti-e a szentgotthárdi Opel gyárat, még nem tudni. A vezetők egyelőre csak azt mondták a Híradónak, hogy januárig folytatják a korábban bevezetett négy napos munkahetet. A General Motors 20-25 százalékkal kénytelen csökkenteni termelését Európában, 3,3 milliárd eurós szanálási programja keretében.

A BorsodChemtől viszont mégsem kell elbocsátani 500 dolgozót, a cég ugyanis ki tudja fizetni a lejáró hiteleit, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A társaság a gazdasági válság miatt került nehéz helyzetbe. Most a kormány által piaci feltételekkel biztosított banki hitelre várnak. A vegyipari cég vezetője szerint Karácsonyig tető alá kell hozni a végleges megállapodást a pénzügyi átalakítás minden érintettjével. Ha ez létrejön, nem kell elküldeniük a dolgozókat.

A gazdasági válság visszavetette a nyomdaipari megrendeléseket is. Körülbelül ötödével lett kevesebb a nyomdák bevétele. A debreceni Alföld nyomda is nehéz helyzetbe került, de itt az átlagosnál egyelőre jobb a helyzet. Nem küldtek el dolgozókat, és nem terveznek jelentős létszám leépítést sem. Az alföldi nyomda két év múlva ünnepelné fennállásának 450. évfordulóját, a cégnél bíznak benne, hogy meg is élik a jubileumot, a nyomdaipar válsága ugyanis utolérte a debreceni vállalatot is. A rövidtávú stratégia túlélés, a hosszabbtávú stratégia pedig az, hogy szembe kell néznünk azzal a változással, ami a könyvpiacon lezajlik. Az üzemben korábban évente mintegy 20 millió könyvet, és 70-80 millió szórólapot nyomtattak, a válság miatt azonban most 20 százalékkal kevesebb a könyvrendelés. A legnagyobb visszaesés a könyvpiacon érzékelhető, a folyóiratpiacon, illetve a kereskedelmi nyomtatványok, reklámújságok területén talán kevésbé érzékelhető ez a visszaesés, és ezért jön ki, hogy átlagosan idézőjelbe téve mondva csak: „10-15 százalékkal csökken a nettó árbevételünk”. A nyomda igyekszik más megrendeléseket vállalni, és takarékoskodni anyaggal, energiával, amivel lehet, tömeges elbocsátásokat a válság ellenére sem terveznek, ezt a cég egy korábbi pályázatában is vállalta. Jelenleg 400-an dolgoznak a nyomdában, sokan nem is tudnának máshol. A fiataloknak is nehéz elhelyezkedni, azoknak is nehéz. úgyhogy 56 éves vagyok, akkor meg hát ebbe a korba meg szerintem még nehezebb, meg hát nem is kell az ember sehova no. Magyarországon egyébként az elmúlt egy évben csaknem 100 nyomda zárt be a válság miatt.

28 év után megszűnik a Szegedi Telefonos Lelki Segélyszolgálat. A Fenntartó Szegedi Tudományegyetem ugyanis költségmegtakarítási okok miatt több telefonszámot is kikapcsoltatott, köztük ezt is. évente hat, 800 ezer forintba kerül a telefonos tanácsadás. Csak tavaly kétezren kértek segítséget telefonon, a szó ismét Budapestté. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Külön nyomozó csoportot állítanak fel Amerikában a válsághoz vezető gazdasági bűncselekmények felderítésére. A döntést az igazságügyi, és a pénzügyminiszter közösen jelentette be. A pénzügyi kommandó létrehozásával el akarják kerülni, hogy a csalások megismétlődhessenek. A munka csoportot az igazságügyi miniszter Eric Holder fogja irányítani. Tim Gaichner pénzügyminiszter szerint az egész pénzügyi rendszer alapos átvizsgálásra szorul.

óriási rendőri készültség, és tüntetők ezrei várják Dél-Koreában Barack Obamát, aki ma érkezik ázsiai körútjának utolsó állomására. Az amerikai elnök az észak-koreai atomprogramról, és az afganisztáni hadműveletekről tárgyal ma Szöulban. Amerikai zászlók az oszlopokon, és Amerika ellenes poszterek az utcákon, egész Dél-Korea Barack Obama fogadására készül. A demonstrálók csalódtak az amerikai elnökben, legalábbis háborús politikájában, ezt hirdetik a transzparensek. Obama óriási reményeket ébresztett az emberekben az egész világon, de úgy dobta el az Afganisztánnal kapcsolatos ígéreteit, mint egy pár ócska cipőt, mondta az egyik tüntető. A tiltakozók ellenzik kormányuk háborús terveit is, Dél-Korea ugyanis újból egységeket küldene az afgán frontra két évvel azután, hogy kivonta csaknem kétszáz katonai orvosát, és mérnökét az országból, Elemzők szerint a lépéssel Washington kedvében akar járni. Obama szöuli útján ugyanis több fontos kérdésről esik szó, például a két ország közötti szabadkereskedelmi egyezményről, és az észak-Koreai atomprogramról. Feltehetően arról tárgyalnak, hogyan lehetne visszakényszeríteni észak-Koreát a hatoldalú megbeszélésekhez a nukleáris leszerelésről, mondta az egyik egyetem dékánja. Most különösen feszült a hangulat a térségben, miután a múlt héten összecsapott egymással az északi, és a Dél-koreai haditengerészet, szakértők szerint rég volt ennyire mélyponton a két szomszéd viszonya.

Iskolai ámokfutásra készült egy 13 éves diák Franciaországban. Apja puskájával akart végezni társaival, és azután magával is. A tragédiát a szülők előzték meg, ugyanis még időben észrevették, hogy a fiú reggel magával vitte a fegyvert. A szomszédos Németországban idén már két iskolai lövöldözés volt, az Egyesült államokban pedig szinte havonta történnek hasonló ámokfutások. Perceken múlt, hogy nem történt tragédia ebben az iskolában. Egy 13 éves diák ámokfutásra készült, aztán magával is végezni akart, a szülők akadályozták meg a tervét. Reggel ugyanis észrevették, hogy a házból eltűnt a férfi puskája. Feltűnt nekik, hogy a fiú a szokásosnál korábban indult el, és amikor látták, hogy eltűnt a fegyver, azonnal szóltak a rendőrségnek, mondta az igazgató. Az iskolát a rendőrök értesítették, és azonnal lezárták a környéket. Azt mondták, hogy ez csak biztonsági gyakorlat, de láttuk, hogy ez nem igaz, mondták a diákok. Amikor a fiú az iskolához érve meglátta a rendőröket, eldobta a puskát, és elmenekült. Végül felhívta a szüleit, és feladta magát, most pszichológusok vizsgálják. Jól nevelt, udvarias volt, és a szülei mindig figyeltek rá. Követték azt is, hogy milyen jegyeket kapott, mondta egyik tanára. A rendőrség szerint a fiú épp a romló jegyei miatt esett annyira kétségbe, hogy ámokfutásra készült, legalábbis ez derül ki abból a naplórészletből, amit az internetre is feltett, részletezve terveit a lövöldözésről, a rendőrség azonban csak utólag fedezte fel az írást.

Itthon Kaposváron cigarettáért vertek meg két embert fiatal lányok, elfogták őket. Egyikük nem büntethető, mert még gyerekkorú, a részleteket Pécsről Dér ágnes mondja el:

Jó napot kívánok! A három lány egy bevásárlóközpont bejáratánál ment oda egy nőhöz. Cigarettát kértek tőle, és amikor nem kaptak, bántalmazni kezdték. 20 perccel később pedig az utcán kötöttek bele egy férfiba, tőle is cigarettát, majd pénzt követeltek. Egy üdítős fémdobozzal orrba, és fejbe verték, majd elvették tőle a pénztárcáját, és a mobiltelefonját. A rendőrségnek sikerült elfogni az elkövetőket, a két fiatal korú lányt őrizetbe is vették, harmadik társukat, aki gyermekkorú, és nem büntethető, őt nem. A két fiatal korú lány ellen két rendbeli csoportos rablás miatt indult eljárás.

Helyreállítják az árvízi töltéseket, és zsilipeket a Rábán. A nyári rekord árvíz jelentős károkat okozott a Véd művekben. Megerősítésükre 117 millió forintot kapott az államtól a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Körmenden dolgozik ez a markológép, júniusban a Rába elmosta itt a partot, most ezt állítják helyre. Körülbelül két, és fél ebre álltunk neki a Rába partjának kövezésének. Nemcsak itt, de a folyó több szakaszán, például Szentgotthárdon, és Csörötneken is dolgoznak a Vízügyi Igazgatóság szakemberei, idén rekord árvíz vonult le a Rábán. öt hónapja még így dübörgött a víz Körmendnél, magasabb volt a vízállás mint az 1965-ös árvíznél. A gazdáknak több 100 millió a kára, de helyre kell állítani sok épületet, és a Véd műveket is. Ki kell cserélni a régi, és megbízhatatlan szivattyút, valamint a szivattyú házat át kell építeni. Nemcsak ezt a szivattyút cserélik ki, de dolgoznak a töltéseken, és a zsilipeken is, mondja a Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese, a munka Vas megyében körülbelül januárig tart. Tapasztalatokon statisztikák szerint tavasszal a hó olvadással, és az áprilisi nagy csapadékokkal szokott megjönni az első árvízi hullám, addigra ezekkel a helyreállítási munkákkal gyakorlatilag végezni fogunk. A felújításra kormányzati keretből kaptak támogatást, 117 millió forintból teszik rendbe a Rábán a Véd műveket. A töltések helyreállítási munkáival várhatóan januárra végeznek, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Időjárás jelentéssel, sporthírekkel, azután a kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, Híradóval legközelebb háromnegyed öt előtt öt perccel jelentkezünk, én köszönöm figyelmüket, szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid