Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.11.25.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

A nagykanizsai kórház intenzív osztályán lélegeztető gépre kapcsolva ápolnak egy pedagógust, akinél beigazolódott a H1N1 fertőzés. Szintén intenzív osztályon ápolnak egy szegedi orvost is a H1 N1 szövődményei miatt, őt is súlyos légúti problémákkal kezelik, feltehetően egy betegtől kaphatta el a fertőzést, ugyanis nem volt beoltva. Közben egyre többen kérik a védőoltást, az oltóközpontokat eddig több mint 5000-ren keresték fel pénteken, és hétfőn. Az országban egyelőre 29 centrumban lehet beadatni az új influenza elleni védőoltást, de hétvégére már kétszáz oltóközpont lesz.

Fél évvel tovább, jövő év végéig igényelhetnek áthidaló hitelt állami kezesség vállalással azok a lakástulajdonosok, akik a válság miatt kerültek nehéz helyzetbe, és nem tudják törleszteni a lakáshitelt. Az Európai Bizottság ugyanis jóváhagyta a program meghosszabbítását, eszerint a tulajdonosok két évig csak az eredeti törlesztő részlet töredékét fizetik. Munkanélküliek esetében az ingatlan 80 százalékáig vállal kezességet az állam, a hitelt pedig 10 év alatt kell visszafizetni.

A Szabad Demokrata Horn Gábor szerint a Magyar Televízió költségvetési támogatásának jelentős csökkentése az alkalmi MSZP MDF koalíció büntetése, amiért az MTV nem az igényük, és szándékuk szerinti pártpolitikai elvárások mentén működik. Orbán Viktor szintén a Ma reggelben azt mondta: nem aggódik az intézményért, mert úgy emlékszik, hogy az MTV jó az ellenállásban. én a Magyar Televízió miatt bár okom éppen lehetne rá a parlamenti döntés után, azért igazából nem aggódom, régi szamizdatos civil kurázsit előbbre, hogy kihúzzák valahogy a választásokig. Szamizdatba, hát az se volt könnyű, de hát a tv-adást csinálni kicsit komplikáltabb. Menni fog az, de csak húzzák ki a választásokig!

Több mint kilencezer európai munkahelyet szüntet meg az Opel, és ötödével csökkenti az autógyártást, jelentette be Németországban a cég egyik vezetője. Azt továbbra sem tudni, hogy a szentgotthárdi üzemben lesznek-e elbocsátások. A lényeg itt már eldőlt. észak-Rajna Vesztfália tartomány miniszterelnöke, és a GM európai igazgatója dolga már csak az, hogy a döntésekről a sajtót is tájékoztassa. Lesznek leépítések, de ezeket szociálisan a lehető legelfogadhatóbb módon hajtják végre, mondta Jürgen Rüdger. összesen kilenc-kilenc, és félezer európai munkahelyet szüntet meg az Opelnél a General Motors, és a termelési kapacitást ötödével csökkenti, ehhez pedig lehet, hogy üzemeket kell majd bezárni. A bohümi üzem továbbra is fontos erőforrása a General Motorsnak Európában, mondta Nick Rayli a GM európai igazgatója éppen Bohümban. A legnagyobb európai gyár a 15 ezer fős Rüsszlsz Hajmi is biztosan megmarad. Egy-kétezer fős leépítés lehet, de erre a korábban az Opelt megvenni kívánó Magna is készült volna. Az ajzenahi, és az antverpeni üzemek sorsa azonban egyelőre bizonytalan, a GM addig nem mond róluk semmit, amíg a szakszervezetekkel nem egyeztetett. A szentgotthárdi üzemről sincsenek hírek, a motorokat, és a sebességváltókat gyártó magyarországi üzem vezetői abban bíznak, hogy a náluk gyártott részegységekre a sikeres modellekben is szükség van, így elkerülhetik a drasztikus leépítést.

Debrecenben több mint négy milliárd forintos beruházással új gyógyszergyárat avattak, a részleteket Szegedről Fülöp László mondja el:

Jó napot kívánok! Az új üzemben évi két milliárd tablettát tudnak gyártani. A gyár vezetői szerint a jelenlegi 1400 dolgozó mellé a következő években még legalább 300 embert vesznek fel. A debreceni gyógyszergyár legújabb, úgynevezett erős hatású szereket termelő részlegében különleges biztonsági körülmények között készítik majd többek között az erős fájdalom csillapítókat, hormonkészítményeket, vérnyomáscsökkentőket. A termékeknek fokozott zárt körülmények között kell gyártásra kerülniük, ami azt jelenti, hogy megfelelő minőségben a legkisebb kockázat nélkül kerüljenek le gyártásra, és mind a terméknek, mind a környezetnek, mind pedig az előállítását végző személyzetnek egyaránt biztosítja a védelmet. Ezzel a háromszintes új csarnokkal együtt a gyár éves termelése jövőre 10 milliárd darab gyógyszer lesz. A tervek szerint 2013-ra ezt a kapacitást megdupláznák, ehhez viszont szakképzett alkalmazottakra is szükség lenne, a gyár ezért már a tizenéveseknél megkezdi a toborzást. Gimnáziumban kezdjük a meggyőzést, sőt az általános iskolában a szülőket beszéljük rá arra, hogy a gyerekeket kémia tagozatra küldjék. Még Debrecenben azt kell, hogy mondjam, hogy viszonylag könnyebb megszerezni a munkaerőt, így sokkal kisebb a verseny. Jelenleg még nincs másik gyógyszer,de nem sokára már lesz. A következő években az új beruházásokkal együtt még 300 fő alkalmazását vállalta a cég a jelenlegi 1400 munkavállaló mellé.

Határ menti információs pontokat építenek, és háromnyelvű munkaerő piaci fogalomtárat állítanak össze a szlovák, és a magyar munkaügyi központosok közösen. Együtt nyert uniós támogatást az észak-magyarországi központ, és a kassai. így próbálnak segíteni a térségben a munkakeresőknek. ózdon 14 éve működik egy szlovák-magyar vegyesvállalat, a cég új, és használt laborműszerek behozatalával, valamint fotó, és videó-technika beszerzésével foglalkozik interneten keresztül, rendszeresen pályáznak a berendezések fejlesztésére. Hát elsősorban a vállalkozás fejlesztésére, illetve a munkahely megtartása, ez a kevés is, ami még létezik, a vállalkozás fejlesztésen belül elsősorban ugye a technikai adottságok. A válság Szlovákia gazdaságára is rányomta a bélyegét. Sok álláshely megszűnt, ezért kevesebb magyar munkavállalót foglalkoztatnak. A kassai munkaügyi hivatal főigazgatója azt mondja: az utóbbi évben 40 százalékkal többen vesztették el munkájukat, összesen 7000 munkanélkülit tartanak nyilván, míg korábban szlovákok helyezkedtek el tömegesen a magyar mezőgazdaságban, és feldolgozóiparban, az utóbbi másfél évben magyar munkavállalók kerestek inkább Szlovákiában. Mostanra rosszabbodott a helyzet mindkét országban, egy uniós programmal szeretnének ezen javítani. Információkat tudnánk adni arról, hogy milyen vállalkozások indulnak, milyen foglalkoztatás várható az elkövetkezendő időkben. Milyen képzési lehetőségek vannak felnőttek, illetve munkanélküliek részére. Erre nyertek 418 ezer eurót, az egy éves projekt keretében információs adatbázist hoznak létre, a határ mindkét oldalán pedig információs pontokat telepítenek, így segítenek majd az állástalanok elhelyezkedésében.

Szinte az egész falut átfestik Bódvalenkén. Freskók kerülnek a házak falaira, a cél nemcsak az, hogy a kétszáz lelkes Borsod megyei kisfaluban legyen az európai roma festőművészek első szabadtéri kiállítása, hanem az is, hogy ez minél több turistát csalogasson a faluba, ezzel pedig munkahelyet teremtsenek. Már a faluba vezető úton is festmények vannak a házak falain. Egy hónapig tartott míg befestették, más megint egy hónapig. Aki eleinte nem akart freskót a házára, már az is meggondolta magát. Nagyon szépen megköszönöm hogyha levakolják, és festenek rá. Megkérdezték, hogy mégis mit festhetnek, rájuk bíztam. A befestendő fal vakolását, és a speciális festéket egy alapítvány fizeti, egy nagyobb kép elkészítése akár egy millió forintba is kerül. Az elképzelés az volt, hogy itt valósítsuk meg az európai roma festőknek a szabadtéri tárlatát. Július óta kilenc kép készült el. Jönnek, fényképezik, nézik. A cél az, hogy a falu mind a 70 házát festmény díszítse, eddig öt magyarországi roma festő alkotásait csodálhatják meg, jövőre viszont már külföldről is várnak pályázó festőket. A cél az, hogy a turisták meglátogassanak, idejöjjenek megnézni. A turistáknak enni kell, inni kell, tehát itt munkahelyeket szeretnénk teremteni. Ennél a Jézus ábrázolásnál az idős asszonyok imádkozni is szoktak. Ez is azt mutatja, hogy a bódvalenkeiek befogadták a képeket. Az eredeti ötlet egyébként Egyiptomból egy sivatagi kisfaluból származik, ahová rengeteg turista zarándokol el, hogy megnézze a falfreskókat. A Híradót Bódvalenkéről Csabai Kinga tudósította, a szó ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Néhány nap múlva befejezik az aszfaltozást az M6-oson, így márciusban már autópályán lehet eljutni Pécsre is., Hogy milyen munkák vannak még, azt Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Most még növényeket telepítenek, vadvédő kerítéseket építenek, és hiányoznak a korlátok, és a jelzőtáblák is. A kivitelezők szerint tartható a Szekszárd-Bóly-Pécs közötti 81 kilométer hosszú szakasz jövő tavaszra ígért átadása. Autópálya alagúton Magyarországon még soha nem lehetett keresztül autózni, az M6-os alagútjai lesznek az első ilyenek, a leghosszabb 1300 méter hosszú. Az aszfaltozás az már gyakorlatilag hogyha ilyen foltokat leszámítva beszélünk róla, akkor az már készen van. Az alagút építés nem ment zökkenőmentesen. Tavaly júliusban 100 méter hosszan a leghosszabb vájat beomlott, ennek ellenére az akkor érvényes határidőt tartani tudják a kivitelezők. én nem fogom azt mondani, hogy milyen mértékben befolyásolták a projekt előrehaladását, az biztos, hogy a vég határidejét nem befolyásolják, kellett átcsoportosítanunk, vagy átütemeznünk. Ez már az autópálya pécsi szakasza az M60-as. Néhány hete úgy tűnt, ez lesz a sztráda végpontja, ám a kormány tervezetét az egy milliárdos elvonást tegnap elutasította a parlament, többek között 27 szocialista képviselő ment szembe a kormánnyal, így megépülhet a tervezett szakasz egészen Szentlőrincig. Mindenkinek megköszönöm, a szocialista kiemelkedő módon köszönöm ezt a derék helytállást tegnap. 2010 március 31-én délután öt órától az építők ígérete szerint sztráda köti majd össze Magyarország fővárosát Európa kulturális fővárosával.

Petárda robbant fel egy 14 éves gyerek kezében Sopronban. A baleset akkor történt, amikor fiatalabb társa meg akarta gyújtani a petárdát. A 14 éves gyerek a robbanás miatt elveszítette az egyik ujjának két percét. A rendőrök több petárdát is találtak a közelben, a baleset körülményeit vizsgálják.
Készítik a világ legnagyobb templomban épített Betlehemét a Somogy megyei Vörsön. 30 láda mohát, és 30 fenyőt használnak fel. A Betlehemet ezen a hétvégén Advent első vasárnapján mutatják be. Nagyon jól működik az egész falunak a közössége, és ez is egy ilyen összetartó erő ez a Betlehem építés. Futó Péter szerint ezért dolgozik mindenki szívesen a templomban, ő is több mint 20 éve irányítja már a munkát. A terv csak a fejében van meg, évről évre változik a végeredmény, egy hét megfeszített munka kell az elkészítéshez. Körülbelül 30 láda mohát szedtünk ilyen nagy húsos ládákkal, akkor 30 fenyőfát vágtunk ki, és körülbelül 30 ember segít az építésben, ugye az előkészítő munka a moha szedés, a fenyőfa kivágás, meg a végén a takarítás. Tehát ez ilyen bűvös 30-as szám, hogy 30-30-30. Mindenki szívügyének tekinti, hogy legyen Vörsön Betlehem. A polgármester szerint senkit sem kell noszogatni. Sokan azért veszik ki a szabadságukat, hogy segítsenek, a Betlehem az összetartó erő, mondja, de ennél mégis sokkal több. Ha ilyen kuriózum van egy kis településnek, még nagynak is, akkor egy óriási vonzerőt jelent, és ismeretségre tesz szert a település, hogy tudják a világ minden részében most már, hogy Vörsön épül meg Európa legnagyobb zárt épületben lévő Betleheme. A Betlehemet Advent első vasárnapján avatják fel, kettő órakor kezdődik az ünnepi szent mise, ezt követően jövő januárig biztosan látható lesz a vörsi Betlehem, a szó most ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Az Európai Bizottság figyelni fogja, miként érvényesül a gyakorlatban a szlovák nyelvtörvény. Leonard Orbán az Unió többnyelvűségi kérdésekért felelős biztosa ezt az Európai Parlament éjszakába nyúló vitáján mondta, amelyet magyar néppárti képviselők kezdeményeztek. A felszólalók között volt Bokros Lajos az MDF képviselője, aki szlovák nyelven bírálta a pozsonyi kormány kisebbségi politikáját, a szlovák képviselők visszautasították a magyar bírálatot. Brüsszelben közben összeállt a biztos jelöltek listája, az Unió központjából tudósítónk Víg Zoltán jelentkezik. Az Unió közös politikáját irányító, és végrehajtó Európai Bizottság jókora késéssel alakul meg. A tagállamok csak múlt heti brüsszeli csúcstalálkozójukon hárították el az utolsó jogi akadályokat ahhoz, hogy Hosé Manuel Barosso megalakíthassa második kabinetjét. A testület összetétele tükrözi az Unión belüli politikai helyzetet is, mert az Európai Parlamentben a kormányok által jelölt 27 leendő tagból 12 jobbközép néppárt, kilenc pedig a liberális csoport támogatását élvezi, míg a baloldalhoz mindössze hat biztos kötődik. Több viszont a nő a jelöltek között, összesen 11-en kezdik meg ezen a héten a felkészülést Brüsszelben. Szintén 11-en vannak, akik újrázhatnak a második Baroso csapatban, a Bizottság elnöke néhány napon belül bejelenti, kinek milyen tárcát szeretne adni, például, hogy melyik területet bízná a Kováts László adóügyi biztos helyére lépő Andor Lászlónak. Az Európai Parlament a tervek szerint januárban szavaz a biztosokról, akik közül többen kemény politikai támadásokra is számíthatnak a meghallgatásokon.

Pusztít az Egyesült államokban Los Angelestől délre. A lángok most egy főút keleti oldalán tombolnak. A tűzoltók mindent megtesznek, hogy ne is terjedhessen át a tűz a nyugati oldalra, ahol lakottházak vannak. Több mint 100 tűzoltó dolgozik 30 kocsin, több helikopter is folyamatosan olt.

Időjárás jelentés, majd sporthírek, azután a kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, Híradóval pedig legközelebb háromnegyed öt előtt öt perccel jelentkezünk, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid