Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.12.02.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó-Tóth Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Híradó délben, jó napot kívánok!

Lemondott Draskovits Tibor rendészeti miniszter. A közleményben szereplő indoklás szerint a tárcavezető azért döntött így, mert az általa vállalt jogalkotási, és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt elvégezték. A következő időszak pedig Draskovits szerint inkább a pártpolitikáról mint a szakmai munkáról szól majd. A miniszterelnök elfogadta a lemondást, a FIDESZ szerint itt volt az ideje Draskovits Tibor távozásának, de szerintük az egész kormánynak le kellene mondani. Draskovitsot még 2008-ban nevezte ki Gyurcsány Ferenc igazságügyi és rendészeti miniszternek, a 2009-es kormányváltásnál Bajnai Gordon megerősítette a posztján. Ott van a parlamentben kollégám D. Bányász Gergő. Szervusz Gergő! Mi áll a lemondás hátterében, és várható-e, hogy más miniszterek is követik Draskovits példáját? Jó napot kívánok, szervusz éva! A helyzet az, hogy a hivatalos indokláson kívül délután három órakor lesz majd az igazságügyi miniszternek egy sajtótájékoztatója, ott lehet majd ezeket a kérdéseket feltenni, de a Híradó információi szerint a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló, és gazdasági elemző- gazdasági tanácsadó cégéhez szerződik az igazságügyi miniszter, illetve a rendészeti miniszter, s valószínűleg ezt a szerződést már alá is írhatta ezt a megállapodást a céggel, így januártól ott áll majd munkába. Hogy lesznek-e még változások a kormányban, azt most lehetetlen megmondani. Délelőtt Mesterházy Attila frakcióvezetővel tudtunk beszélni, ő azt mondta, hogy nem tud róla, de a Medgyessy kormány idején már két alkalommal is előfordult, hogy miniszterek meghatározott- határozott idejű szerződést kötöttek csak egy-másfél, vagy két évre kötöttek a miniszterelnökkel szerződést, úgyhogy valószínűleg a frakcióvezető elmondása szerint nem lesz ilyen, de hát az majd később kiderül. D. Bányász Gergő, köszönjük!

újabb kismamát szállítottak új influenza fertőzéssel kórházba Budapesten. A 31 hetes terhes nőn azonnal császármetszést végeztek a Budapesti Semmelveis Egyetemen, a baba egészségesen meg is született, de édesanyja állapota súlyos, őt lélegeztető gépen tartják. Tegnap ugyanitt meghalt egy várandós nő, akit egy Magyarországon még nem használt különleges módszerrel, eljárással próbáltak életben tartani, de a klinika igazgatója szerint a fertőzés olyan agresszív, és gyors lefolyású volt, hogy ez sem segített. Az országban még négy várandós nő van intenzív osztályon H1N1 miatt, mindannyian súlyos állapotban. A Szülészeti Szakmai Kollégium szerint minden várandós nőnek be kellene oltatnia magát.

A Dél-Dunántúlon oltatták be magukat a legtöbben az új influenza ellen az országban, további részletek Dér ágnestől Pécsről:

Jó napot kívánok! A Dél-magyarországi regionális tiszti főorvos szerint a régióban eddig 181 ezren adatták be az új influenza elleni vakcinát. Schevffer Károly szerint ennek is köszönhető, hogy bár egyedi esetek előfordulnak, összefüggő fertőzések nincsenek a térségben. A három megyében egyébként 19 oltóponton lehet igényelni a védőoltást, jelenleg öt kórházban rendeltek el részletes, vagy teljes látogatási tilalmat. A Baranya megyei kórházban közben a boncolási eredmények is igazolták, hogy a H1N1-es vírus szövődményei okozták két ember halálát. Egyikük egy idős asszony, három nappal a halála előtt kapta meg a védőoltást, de a vakcina ennyi idő alatt nem tudta megvédeni, a teljes védettség ugyanis két hét alatt alakul ki.

Kikerült az intenzív osztályról az a 19 éves fiú, aki a legsúlyosabb sérültje volt a pécsi lövöldözésnek. ápolják még a takarítónőt is, akit eltalált az ámokfutó. A harmadik sérült a 36 éves tanár viszont tegnap már haza mehetett a kórházból. A pécsi lövöldözés áldozatát a 19 éves egyetemistát holnap temetik Kaposváron. A Pécsi Tudományegyetemen múlt hét csütörtökön lövöldözött egy 23 éves hallgató, őt a temetés napján hallgatja meg a rendőrség, ügyvédje szerint várhatóan vallomást tesz.

A nagyatádi kórház saját maga gondoskodik mostantól a fűtésről. Az intézmény ugyanis felmondta a korábbi szolgáltatóval a szerződést, mert nem tudtak megegyezni a számlavitájukban. A kórház szerint 300 milliós túlfizetésük van, ezért egy éve nem fizetnek a fűtésért. A szolgáltató viszont azt mondja: 170 millióval tartozik neki az intézmény, így korlátozták egyes melléképületekben a fűtést. A minisztérium is próbált segíteni a vita rendezésében, de nem jutottak előre, most bíróságra viszik az ügyet.

Már Budapesten a Kossuth téren áll az ország karácsonyfája, amely idén a Vas megyei Felsőcsatárról érkezett. A csaknem 18 méter magas fát huszonkét katona, és erdészek segítségével vágták ki, és rakták egy honvédségi szállító járműre, a fát mától két napig díszítik. Közben ezekkel az ékekkel irányítjuk a fa törzsét. órákig készültek az erdészek mielőtt elkezdték kivágni a három tonnás luc fenyőt a Vas megyei Felsőcsatáron., A hatalmas fenyőt a honvédség egyik darujához rögzítették, ezért nem zuhant a földre miután kivágták. Lassan engedték, így nem sérültek az ágai. A fenyőfa korát a helyiek sem tudják pontosan, de körülbelül 50 évesre becsülik. Gyerekkoromban az 50-es évek végén, amire én emlékszem, akkor már ezek szép fácskák voltak. Felsőcsatár először adja az ország karácsonyfáját, a fenyőt éjszaka szállították Budapestre a Kossuth térre. A három tonnás fenyő törzsét több mint két óráig fűrészelték a parlament előtt a tűzoltók, mire bele tudták illeszteni a tartóba. így egy kicsit magasabb, így meg egy kicsit szélesebb. A 18 méter magas luc fenyőt egy daru segítségével emelték a helyére. Mivel az alsó részét a fenyőfának méretre faragtuk, egy méter 45 centi hosszan, 27 centiméter átmérőjűre kellett lefaragnunk a fát ahhoz, hogy bele tudjuk állítani abba a talpba, amelyben most már benne áll a fa. A Kossuth téren két napig díszítik majd az ország karácsonyfáját, mint egy 1500 gömbdísz, és több mint egy kilométer hosszú égősor lesz rajta, a szó pedig ismét Budapesté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Regionális autóbusz konzorciumok létrehozását indítványozza a Volán társaság tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A Világ Gazdaság című lap értesülései szerint az átalakulás több lépcsőben történne, és az átszervezések után hét cég maradna, de a lap szerint a pontos tervek még nem készültek el. A helyközi közszolgáltatásnak minősülő járatok kétharmadát csak veszteséggel tudják üzemeltetni a jelenlegi társaságok, amelyekkel holnapig kell az államnak megkötnie a 2016-ig szóló közszolgáltatási szerződést. Az áremelésekről csak ezután döntenek, de a szakértők szerint átlagosan 15 százalékos drágulás várható.

Szennyezett a szikszói patak. A természetvédők szerint szinte az összes élőlény kipusztult. Hogy miért, azt Szegedről mondja el Fülöp László:

Jó napot kívánok! Alig, hogy bezárták a szeméttelepet, most a város határában lévő Vadász patakban találtak ismeretlen eredetű anyagot, az ügyet vizsgálják. Feltehetően a szennyvíztelep okozta a bajt, a város polgármestere a szolgáltatás felmondását tervezi. Most ilyen a patak, a növények feketék lettek, még mindig büdös van, pedig a szennyeződés egy hónapja történt. A helyi természetvédő egyesület szerint a kár felbecsülhetetlen, szinte minden élőlény elpusztult. Véleményem szerint ez fekália, ez fekália, ez tisztítatlan fekália, de, hogy mitől lett fehér a patak, nem tudjuk. A patak most is opálos, itt engedik be a szennyezést a vízbe. Október 24-én történt a bejelentés a működtető részéről, mi egy hónappal később szereztünk róla tudomást, azonnal jelentettük ezt a város polgármesterének. Az egyesület feljelentést tett, az ügyben megindult a vizsgálat, az önkormányzat attól tart, hogy visszafordíthatatlanul sérült a növény, és állatvilág, ráadásul csak öt kilométerre van a Hernád innen, amibe a patak belefolyik, ezért felülvizsgálják a szerződést. A szolgáltató sok esetben hibázott, én kezdeményezve mindenféle képen ennek a szolgáltatási szerződésnek a felbontását, illetve felhívom a szolgáltató úrnak a figyelmét, hogy immáron második hónapja, mióta ez a szennyezés történik, a polgároktól ne szedje be a szolgáltatási díjnak ezen részét. Az önkormányzat 15 évvel ezelőtt kötöstt szerződést a Szikszó Víz kft-vel, a szolgáltatásért évi 60 milliót fizet. Nem ez az első alkalom, hogy a telep szennyezi a környéket, tavaly 11 millió forintos büntetést kaptak, mert károsították a patak élővilágát.

Csaknem két milliós áramszámlát kapott egy Sajószentpéteri család, nem értik, miért. Korábban kilenc, 10 ezer forintot fizettek a havi fogyasztásért,. De az utóbbi egy évben a 124 ezer forintot is elérte az áramdíj. Ennyi, ezen a tévé van, itt egy tévé, meg ami van, meg az az egy hűtő. Sötét van Drahoséknál, két hónapja nincs áram a lakásban, az utóbbi időben akár a 124 ezer forintot is elérte a havi számlájuk, mutatja a feleség. Egy ideig fizették a számlákat, de ezt már nem tudta kigazdálkodni a három gyermekes család. Tavaly 16 ezer forint volt, amit általában fizettünk minden hónapban, de ugye szeptemberben jött a zárás, előtte kilenc ezret, 10 ezret, 12 ezret, és akkor tavaly szeptemberben jöttek leolvasni, lefényképezték, és akkor onnantól kezdve emelkedett egy millió kettőre. A villanyórát 2004-ben cserélték le, most ennyit mutat, csaknem ötszörösét egy családi ház fogyasztásának. Elismerték, hogy aki járt olvasni, nem jól olvassa. Akkor utána megint kijöttek, ellenőrizték az órát, kijöttek, lekapcsolták a villanyt, ránéztek az órára, hogy hát az óra jó, és ennyiben maradt, s aztán hol több lett, hol egy millió nyolc. Ezt már nem fizették be, mert azzal elismerték volna a tartozást, két hónapja azonban kikapcsolták az áramot, a gyerekek gyertyafénynél tanulnak. Kénytelenek vagyunk valamit összeszedni, és kifizetni, mert hát áram nélkül nem lehet élni. Az önkormányzat sem tud mit tenni, az alpolgármester azt mondja: ilyen összegnél már nem tudnak segíteni. A Család Segítő Központon keresztül az úgynevezett Segítési programba, ami azt jelenti, hogy az állam magára vállalja a 70 százalékos visszafizetését, és az adósnak kell a 30 százalékot törlesztenie, amennyiben olyan összegű tartozás áll fent a közszolgáltatók felé, az megvalósítható. Ilyen csaknem két milliós közüzemi tartozást még senki sem halmozott fel Sajószentpéteren. Egy család napi fogyasztása 10-11 kilowatt átlagosan, az 1,8 millió forintos áramszámla azonban egy 400 fős iskola havi költségének felel meg. Megkérdeztük az éMáSZ észak-magyarországi igazgatóságát is, azt mondták: még tájékozódnak, és később nyilatkoznak az ügyről, éva, ismét tied a szó.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

30 ezer katonával bővíti afganisztáni csapatait az Egyesült államok a jövő nyárig, jelentette be Barack Obama amerikai elnök, aki ezzel a döntésével a tavalyi beiktatása óta megháromszorozta az Afganisztánban lévő amerikai katonák számát több mint 100 ezerre. Obama bejelentését több hetes várakozás, és találgatás előzte meg, a fő műsoridőben élőben sugárzott beszédét az elnök a leghíresebb amerikai katonai iskolában tartotta a Westpoint katonai akadémián New Yorkban, Bombera Krisztina tudósít. Itt a Westpoint katonai akadémián New York államban nem sokkal Obama elnök beszéde előtt már százával gyűlnek a katonák, akik két alapvető kérdésre várnak választ amellett ,hogy azt már tudják, hogy nagyon komoly csapaterősítés lesz Afganisztánban. Egyrészt arra, hogy az elnök ma este meghatároz-e konkrét kivonulási menetrendet is, másrészt arra,hogy pontokba szedhető, konkrét módon szűkíti-e az új Afganisztán stratégiát. Az elnök részben adott választ, részben nem. Azt mondta: mostantól Afganisztánban a fő cél az, hogy Amerika biztonságban legyen, minden más feladat ebből adódik. Nem könnyű döntés ez számomra, de tudom, hogy Amerika lakosságának a biztonsága Afganisztánon, és Pakisztánon múlhat. Ott fészkel a szélsőséges, és kegyetlen Alkaida terrorszervezet, és onnan indítottak ellenünk támadást szeptember 11-én, és ott készülnek ebben a pillanatban is újabb támadásokra, mondta az elnök. A szövetséges csapatok végleges kivonulását azonban nem konkrét időponthoz, hanem az Afganisztánban uralkodó állapotokhoz kötötte. Egy biztos, 18 hónap múlva elkezdik átadni a feladatokat a frissen képzett afgán katonáknak, és rendőröknek. Vagyis ekkor kezdik a csapatkivonást.

A NATO, és Afganisztán szempontjából is helyes döntésnek nevezte a Barack Obama által bejelentett új stratégiát az észak-atlanti katonai tömb főtitkára. Anderso Rasmussen egyúttal kijelentette: reméli, hogy a szervezet többi tagállama is hozzájárul a csapat erősítéshez. Mint mondta: ez nemcsak Amerika harca, a főtitkár öt ezer fős létszámnövelést vár a többi tagállamtól. Az Egyesült államok NATO szövetségesei összesen 40 ezer katonával vannak jelen Afganisztánban.

A csecsen Doku Umarov vezette Kaukázusi Emirátus nevű iszlámista szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget a Néva Expressz ellen elkövetett robbantásos merényletért. A szervezet egy kaukázusi hírportálhoz juttatta el erről szóló levelét. Azt írják: mindent megtesznek azért, hogy egész Oroszországra terjesszék harcukat. Elektromos távvezetékek, gáz, és olajvezetékek ellen is készülnek terrorakciókkal, a merényletben a legfrissebb adatok szerint 26-an haltak meg.

Iránban szabadon engedték azt az öt brit vitorlázót, akiket a múlt héten fogott el iráni vizeken a Forradalmi Gárda. Bahreinből tartottak Dubajban, amikor a hajójuk elromlott, és iráni felségvízekre sodródtak. Miután az iráni hatóság meggyőződött arról, hogy csak véletlenről van szó, szabadon engedték a vitorlázókat. David Milliban brit külügyminiszter szerint az iráni hatóságok professzionálisan végezték a munkájukat, az ügynek pedig nincsen semmilyen politikai színezete.

Időjárás jelentéssel, sporthírekkel, azután a kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, Híradóval legközelebb háromnegyed öt előtt öt perccel jelentkezünk, szép napot kívánok, köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

 

Készítette: Gallai Dávid