Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.12.23.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híróra!

újabb újinfluenzás kismama halt meg, a győri Petz Aladár kórházban kezelték az elmúlt három hétben. A várandós asszony kétoldalú tüdőgyulladással került kórházba, állapota az utóbbi napokban válságosra fordult, a veséje, és a szíve is károsodott, hat, és fél hónapra a császármetszéssel született kislánya viszont már túl van az életveszélyen. Közben ma bezárt az oltópontok 80 százaléka, a két ünnep között csak az áNTSZ kirendeltségein lehet oltást kérni reggel nyolc órától délután kettőig, január 4-én viszont újra kinyitnak azok az oltópontok, ahol a legtöbben kértek oltást. Magyarországon eddig két és fél millióan kapták meg a H1N1 elleni vakcinát.

A Jegybank elnöke szerint a jövő évi költségvetés nem tartalmazza az ország számára szükséges reformokat. Simor András a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem szólíthatja fel a parlamenti képviselőket arra, hogyan is szavazzanak,. Csak egyet tehet, hogy előrejelzés helyében elmondja a véleményét a költségvetés várható alakulásáról. A Jegybank elnöke szerint a jövő évi büdzsé hiánya magasabb lehet a tervezettnél. A Pénzügy Minisztérium azt közölte, hogy olyan adatokkal számoltak, amelyeknél a legtöbb elemző jobbat vár.

A megszokottnál valamivel nagyobb roham várható az üzletekben ma az ünnepek előtti utolsó napon. A Kereskedelmi Szövetség szerint azért, mert Aranyvasárnap a rossz idő miatt sokan inkább otthon maradtak, illetve a legtöbb ember a gazdasági válság miatt arra számított, hogy az utolsó percekben lesznek leárazások. A boltok holnap délután kettőig lesznek nyitva, utána Karácsonykor csak a benzinkutaknál, és a kisebb non-stop üzletekben lehet majd vásárolni.

Egyre többen Karácsonyoznak szállodában. Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a karácsonyi szobafoglalások száma, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A Nyugat-Dunántúlon van olyan szálloda, ahol a szobák több mint 80 százalékát lefoglalták Karácsonyra, de még az ünnepekkor kevésbé felkapott Dél-Dunántúlon is átlagosan 40 százalékos a kihasználtság. Zongora műsort kis zenével, énekkel tervezünk. Ebben a szállodában így készülnek Szent estére, az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják: a vendégek ilyenkor gyertyafényre, forralt borra, vagy wellness szolgáltatásokra vágynak. ők nem szeretnének otthon sütni, főzni, házimunkával, ügyekkel foglalkozni, hanem inkább eljönnek egy szállodába, ahol jó ételek várják őket, pihenni tudnak, minden kívánságuk teljesül, és itt is a családjukkal gyakorlatilag az időt ugyanúgy eltöltik, ahogy otthon. Ebben a hotelben a szobák 85 százaléka már foglalt, a nyugati régióban évről évre több az ünnepek alatt a vendég. 50-60 százalékos kihasználtsággal nyilván különböző házaknál ez lehet jóval magasabb, van, ahol egy picit alacsonyabb értelemszerűen, de egy 50-60 százalékos átlagos kihasználtsággal működnek a szállodák a Karácsony időszakban. A szállodában lakó vendégeinknek szobai karácsonyi meglepetéssel, meglepetés, ajándékkal kedveskedünk. Ez azért érdekes, mert a szálloda dolgozói készítették ezt a kis ajándékot. Ebben a pécsi szállodában az ajándék mellett klasszikus karácsonyi ételekkel is készülnek: halászlével, rántott hallal, és gesztenyés pulykával. Körülbelül 30 százalékos kihasználtságunk lesz az ünnepek alatt, a karácsonyi ünnepek alatt. Ez nem túl sok, de nálunk a Karácsony ilyen szokott lenni máskor is. A Dél-Dunántúlon a legtöbb szállodában hasonló a helyzet. Az adatok szerint Karácsonykor 40 százalékos kihasználtsággal működnek.

Az idén is rekordot döntött a mikulásgyár. Az akcióban minden eddiginél több játék, tartós élelmiszer, és ruhanemű gyűlt össze. Kaposváron a zárás előtt különleges adomány érkezett a mikulásgyárba. A kaposvári börtön fogvatartottai 600 darab konzervet ajánlottak fel. Az adományokat a Vöröskereszt regionális szervezetei folyamatosan viszik ki a rászorulóknak. Most az ő szükséglete a ti hőségetek enyhíti. Pál apostol szavai nyomán döntöttek úgy a bibliaismereti verseny résztvevői, hogy ők is segítenek a rászorulókon. A kaposvári fogvatartottak azt mondják: Karácsonykor úgysem a kincstári konzervek fogynak. Kaphatunk csomagot, élelmiszert, és mindent kapunk, és a legtöbben sok konzervet kapunk, és így megmarad. Az adományozási kedv átragadt a többiekre is, így a börtönben lévő 150 fogvatartott közül 100-an a mikulásgyárnak ajándékozták a konzervjeiket, összesen csaknem 600 darabot, mondja a parancsnok. Közel 60 kilós mennyiség, hát ezzel a csekély adománnyal tudnak ők hozzájárulni mások karácsonyi ünnepével, s hát ez egy óriási fegyvertény a mai világban. A mikulásgyár Kaposvár legnagyobb bevásárlóközpontjában várta keddig az adományokat. A Vöröskereszt akciójában több mint 100 ilyen kartont tölthettek meg a szervezők a somogyi megyeszékhelyen. Az összegyűlt adományokat a Vöröskereszt is osztja szét. Vannak szociális, és gyermekjóléti intézményeink, ezeken keresztül osztjuk ki az adományokat, ezen kívül az alap szervezeteink a falvakban kapnak belőle, valamint a tervek között szerepel, hogy a bázis iskoláink is a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Somogy megyei bázis iskolái is kaphatnak. A segítők, ahogy lehet, útnak indítják a küldeményeket, hogy Karácsonyig minden rászoruló hozzájuthasson az adományokhoz.

A baptisták cipős doboz akciója ma zárul. A tavalyinál négy ezerrel több, összesen több mint 20 ezer dobozt töltöttek meg ajándékokkal az adományozók. Ugyanakkor több a kérés is, a tavalyinál 10-szer több rászoruló jelentkezett, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Konténereket állítottak fel a hajléktalanoknak Debrecenben. Az ideiglenes melegedőket azért alakította ki az önkormányzat, hogy a nagy hidegekben azok sem maradjanak az utcán, akik esetleg nem jutnának be a hajléktalan szállókra, a részletekért Fülöp Lászlót kapcsoljuk Szegedről:

Szia Piroska, jó napot kívánok! Két 10 ágyas konténert állíttatott fel az önkormányzat. Az ideiglenes melegedőt szigetelték, és olajtüzelésű radiátorokkal fűtik be. Az elmúlt napokban az idei tél leghidegebb éjszakáin sokan jelentkeztek a hajléktalan szállókon, ezért volt szükség a konténerekre is. A szociális munkások krízisautókkal járják a várost, és meleg teát is osztanak a hajléktalanoknak.

Néhány nap múlva újabb kutyás járőrök lépnek szolgálatba Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein, 13 rendőr, és kutya tett ugyanis sikeres vizsgát a több hónapos tanfolyam elvégzése után. Rendőr lett Rodiból is, abból a kutyából, amelyet az ózdi menhelyen találtak még ez év elején. Először nehezebben vette az akadályokat, de Rodi elég okos kutya. Mint később kiderült, és rendelkezik azzal a kutya intelligenciával, ami adott számára egy olyan rálátást, hogy ráállt a gyakorlatok végrehajtására. Lénárd Gyula az ózdi rendőrkapitányság munkatársa mostantól vele járőrözik majd ózd utcáin, rajta kívül tizenkét rendőr tett sikeres vizsgát a járőr kutya vezetői tanfolyam elvégzése után, bizonyítványaikat most vehették át Miskolcon. Ha elérjük mind azt, amit szeretnénk, akkor megduplázzuk a kutyás rendőrök számát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és ennek egy jelentős állomásához érkeztünk el a mai nappal, amikor is az első tanfolyamon végzett munkatársaink, illetve az ő szolgálati kutyáik vehették át azokat az okmányokat, amelyek feljogosítják őket arra, hogy most már ténylegesen szolgálatba álljanak. Egy évvel ezelőtt döntött a rendőri vezetés úgy, hogy megduplázza a kutyás járőrök számát, ezért szerveztek többszörös kutyavásárt, ahol kiválasztották a célra a legmegfelelőbb négylábúakat. Hát ahogy kiválogattuk a kutyákat, volt könnyebben kezelhető kutya, volt nehezebben kezelhető kutya, tehát ugye 13 kutyánál azért ez elég szélsőségesen jelentkezett. A járőrök kutyáikkal együtt már a napokban szolgálatba állnak az egész megyében. Természetesen a megyében nagyon sok olyan terület van, ahol a munkatársaink egyedül kell, hogy szolgálatot lássanak el, és azt gondolom, hogy egy kutyás járőr egy picikét felértékelődik, egészen más erőt tud képviselni. A bizonyítvány átadása után a járőrök, és kutyáik rögtönzött bemutatót is tartottak, például azt is megmutatták, hogyan tudják pillanatok alatt ártalmatlanná tenni a bűnözőket, a szó most ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük szépen!

Minden kutyába chipet kell ültetni december végéig Sopronban, így a közterület felügyelők is azonosítani tudják majd a kóbor ebeket. Aki nem ülteti be a chipet a kutyájába, azt először figyelmeztetik, később viszont már megbírságolják. Lefertőtlenítjük a helyét. Füles éppen saját chipjét kapja meg, a beültetés teljesen fájdalommentes. A gazdája azt mondja: Füles sokszor elcsatangol, volt úgy, hogy a megtaláló nehezen akadt az aggódó gazda nyomára. A H betűt, ami Magyarországot jelentette, A betűnek olvasták, amikor először megszökött, és ezért nem találtak ránk, mert mindenki azt hitte, hogy egy osztrák kutya. A chip így néz ki. Egy egyedi kódszámot tartalmaz, ami azonosítja a kutyát. A számot egy internetes adatbázisban regisztrálják, ez alapján a kutya, és a gazda minden adatát visszakereshetik. Születési idejét, ivarját, nevét, nemét, színét, mikrochip számát, útlevél számát, oltottsági státuszát, a tulajdonosának a címét, telefonszámát, email címét, illetve mind azon adatokat, amiket a regisztráló állatorvos fölvitt. Sopronban egy tavalyi önkormányzati rendelet tette kötelezővé a kutyák chipezését. S az lenne az értelme, hogy ezek az állatok felismerhetők legyenek, a nyilvántartásuk biztosan. A szabály öt ezer kutyatartót érint, december végéig van idejük a chipek beültetésére. Aki nem ülteti be 2009 december 31-ig, azt a nyilvántartásunk alapján felszólítjuk, és majd csak ezt követően fogjuk megbüntetni. A város területén dolgozó közterület felügyelőket chip-leolvasókkal látják el, a jövőben ők is azonosítani tudják majd az elkóborolt kutyákat.

Három mentőautót is megrongáltak tegnap a fővárosban, illetve környékén. Az egyik járművet egy beteg feldühödött családja verte szét délután Abonyban. Fóton egy ittas beteg tett kárt egy autóban, letörte mindkét ablaktörlőjét, Budapesten pedig betörték egy mentőkocsi ablakát, majd elvitték a benne lévő GPS-t, a mentősök jelenleg egyik kocsit sem tudják használni.

Felborult egy autóbusz a Dél- Nyugat-angliai Tonshend város közelében. Két ember meghalt, 47-en pedig megsérültek. Dél-Anglia több útján jégpáncél alakult ki az esőzések, és a havazások után. Az első vizsgálatok szerint a busz a lejtőn lefelé a jeges úton megcsúszott, majd az oldalára borult a Dél- Nyugat-angliai Kornmol grófságban. Két utas, két nő meghalt, egyikük azonnal, a másik a kórházban vesztette életét, rajtuk kívül öt súlyos, és 42 könnyebb sérültje van a balesetnek. A borzalmas útviszonyokra jellemző, hogy az egyik kiérkező rendőrautó is a busz melletti árokban kötőt ki. Az ember alig tud megállni a lábán az úton, az egész egy egybefüggő jégpálya, mondja ez a férfi, aki szemtanúja volt a balesetnek. Látta, hogy a rendőrautó jött az úton, de képtelen volt megállni, és becsúszott a busz mellé, a rendőrök közül senki nem sérült meg, a helyszínelés, és a mentés idejére lezárták az utat.

Túl futott a leszálló pályán landolás közben az American-Airlans légitársaság egyik gépe a jamaikai főváros repülőterén. A Miamiból érkező Boing737-es gép zuhogó esőben szállt le Kingstonban. A gép törzse megrongálódott, 40 utas sérült meg, a gépen összesen 148 utas, és hatfős személyzet utazott.

Hirtelen támadt porvihar okozott sorozatos tömegbaleseteket az Egyesült államokbeli Arizonában. összesen több mint 20 autó, köztük kamionok karamboloztak, a baleseteknek eddig négy halálos áldozata van. Több autó kigyulladt az ütközésekkor, tucatnyi embert vittek kórházba égési sérülésekkel.

Teljesen elvágott a külvilágtól egy települést a Földcsuszamlás Blankanária déli részén. Lall De Aldesan Nicolasban egész éjjel esett, amelyet hatalmas Földcsuszamlás követett elvágva a városba vezető utakat. Egy embert maga alá temetett a sár, de őt rövid időn belül kimentették, a településen jelenleg se víz, se áram, se telefon nincs.

Erdőtüzek miatt rendkívüli készültség van Ausztrália több körzetében. Több településen már a kitelepítésekre készülnek, mert a tűzoltók nem tudják megfékezni a lángokat. Rendkívüli készültséget rendeltek el Ausztrália több körzetében is. Két nagy erdős területen ugyanis egyelőre sem megfékezni, sem irányítani nem tudják a tüzet. A Dél-ausztrál város Port Lincoln lakosait már felkérték, hogy készüljenek föl a kitelepítésre. A lángok alig három kilométerre a város határától tombolnak. Hat ház már leégett, és még több tucatnyi van veszélyben, de nem csupán a tüzek miatt van rendkívüli készültség az országban, hanem a 40 fokos hőség, és a viharos erejű szél miatt is. Ezek ugyanis pillanatok alatt katasztrofális méretű bozóttüzeket okozhatnak, és terjeszthetnek elképesztő sebességgel. Jelenleg nyolc államban legmagasabb, hét másikban másodfokú készenlét van érvényben. Több tucatnyi rendőrt vezényeltek a környékre, hogy megelőzzék az esetleges gyújtogatásokat. A szakemberek szerint ezek a körülmények kísértetiesen hasonlítanak a februári fekete szombatra, amikor Viktória államban 173-an haltak meg egy tűzvészben.

300 oldal, eddig bizalmasan kezelt dokumentumot hozott nyilvánosságra az FBI Michael Jacksonról. A papírok Jackson két gyermek molesztálási ügyéről is tartalmaznak adatokat, 1993-ban a Los-Angeles-i rendőrség kérte a szövetségieket, hogy vizsgálják ki a Jackson elleni zaklatási vádakat, de végül nem emeltek vádat a popsztár ellen, és polgári per sem indult, mert Jackson megegyezett a családdal. 2004-ben New Yorkban kihallgattak egy kisfiút, de ő nem akart tanúskodni, így az ügyet lezárták.

Jön az időjárás jelentés, sporthírek, majd a Kárpát-expressz itt a Hírórában, Híradó pedig legközelebb négy óra 40 perckor lesz, szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid