Jelnyelvi Híradó 2009.12.30.

Hírek délben, jó napot kívánok!

Sztrájk lesz a BKV-nál. A szakszervezetek nem tudtak megállapodni a cég vezetésével a kollektív szerződésről, és a jövő évi juttatásokról, ezért január 12-étől határozatlan időre beszüntetik a munkát. Várhatóan a busz, valamint a villamos, és troli vezetők egy része sztrájkol majd, kollektív szerződés hiányában viszont a szakszervezetek szerint már január 1-jétől felborulhat a menetrend, ugyanis a munka törvénykönyve nem tartalmazza a járművezetők munkabeosztására vonatkozó speciális szabályokat.

Soha nem ölt embert. Ezt állítja a romák elleni sorozat támadások egyik gyanúsítottja, aki ügyvédjén keresztül adott interjút a Magyar Nemzetnek. K István, akinek a testvére is gyanúsított az ügyben, beismerte, hogy egyes helyszíneken ott járt, és megkísérelt néhány házat is felgyújtani. Azt mondta: az akciókkal a lakosság figyelmét akarta felhívni a súlyos társadalmi problémákra, a lefoglalt fegyverekkel pedig csak dobozokra lövöldözött. A rendőrség egy férfit kilenc, egyet nyolc, a harmadikat három bűncselekménnyel gyanúsítja. A tavaly nyár óta elkövetett kilenc támadásban összesen hat roma halt meg.

Több magyarországi folyószakaszon is megkezdődött az apadás. A vízgyűjtőkön már nem olvad a hó, és nem volt jelentősebb csapadék sem az utóbbi napokban. A Tisza hajnalban Tisza-Bercelnél tetőzött, csökkent a vízszint Szamoson, a Krasznán, és a Túron is. újra lehet közlekedni a 26-os főútról Sajóvelezdre vezető bekötő úton, amelyet korábban a Sajó áradása miatt zártak le, vízátfolyás miatt ugyanakkor a Kesznyéten, és Tiszaújváros, illetve a muhi, és Köröm közötti út egy-egy szakaszán továbbra sem lehet autózni, a Bodrog holnap tetőzhet Sárospataknál.

Kiegyensúlyozott életet biztosítanak az időskorúaknak a jövő évi nyugdíjváltozások, mondta a szociális tárca államtitkára. Korózs Lajos szerint a januári 4,1 százalékos inflációt követő nyugdíjemeléssel szinten tarthatóak az idősek életkörülményei. A jövő év lesz az első, amikor már egyáltalán nem fizetnek 13-ik havi nyugdíjat, de bevezetik a nyugdíjkorrekciót, amely szerint év közben is emelhetik a járandóságot, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi.

A FIDESZ frakcióvezetője szerint 2010 az újrakezdés éve lehet Magyarország számára. Navracsics Tibor 2009-et értékelve azt mondta: ez az összeomlás éve volt, hiszen tavasszal megbukott a Gyurcsány kormány, majd belpolitikai válság alakult ki. A politikus szerint nálunk már korábban elkezdődött a válság mint a világban, a kormány pedig csak megszorításokkal próbálta kezelni a helyzetet.

Az amerikai elnök szerint a CIA hibázott a Delta Nort-West detroiti járata ellen tervezett merénylet felderítésében. Barack Obama bejelentése előtt az amerikai sajtó arról számolt be, hogy a gép felrobbantására készülő nigériai férfi apja már novemberben figyelmeztette az amerikai hírszerzést. A nigériai férfi apja novemberben kereste meg az amerikai hírszerzés ügynökét. Elmondta, hogy fia kapcsolatot tart fent az Alkaidával. A CIA munkatársa végig hallgatta, majd megírta jelentését, de semmilyen vizsgálat nem indult. A Hawaii-n vakációzó amerikai elnök szerint a hírszerzésnél sorozatos emberi mulasztások vezettek a detroiti járaton történt incidenshez. Elfogadhatatlan, hogy kis híján 300 ember meghalt azért, mert a hírszerzés nem végezte el a feladatát, noha a szélsőséges nigériai férfiról meg volt minden információja, mondta az amerikai elnök. Az apa korábban Nigéria amerikai nagykövetségén is jelezte, hogy fia, aki Jemenben tanult, gyanús, erre sem reagáltak akkor az amerikai hatóságok, most az amerikai, és a jemeni titkosszolgálat együtt kutat az arab országban működő terrorista csoportok után. Abdul Mutalak Karácsonykor próbálta meg felrobbantani a Nort-West Airlines Amsterdanból Detroitba tartó járatát, de az utasok, és a biztonságiak megakadályozták a katasztrófát.

Egy nap alatt három súlyos buszbaleset történt Peruban. összesen több mint 40-en haltak meg, az áldozatok között három gyerek is van, és több súlyos sérültet ápolnak kórházban. Peruban a laza szabályok, és a rossz utak miatt évente mintegy három és fél ezren halnak meg közúti balesetekben. Legutóbb Karácsonykor egy farmereket szállító busz zuhant szakadékba.

Végül az itthoni időjárásról: eső, havas eső, néhol ónos eső is várható, a délnyugati szél olykor megerősödik, a hőmérséklet délután 8-13 fok között alakul, észak-keleten viszont hidegebb lesz, este 2 és 7 fok valószínű, Híradóval legközelebb délután négy óra 40-kor jelentkezünk, legyen szép a napjuk, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid