Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.01.20.

Ez a Magyar Televízió híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Megállapodtak a BKV kollektív szerződéséről a szakszervezetek a cég vezetésével. A dokumentumot tegnap éjszakába nyúló tárgyalás után írták alá, ezzel egy időben a sztrájkbizottság visszavonta a sztrájk felhívását. A kollektív szerződés határozatlan idejű, egyes elemeit évente bérmegállapodásban rögzítik majd. Arról viszont továbbra sincs döntés, hogyan kárpótolja a BKV az utasokat a múlt heti hatnapos sztrájkért. Fél év vita, és egy hatnapos sztrájk után éjszaka aláírták a BKV új kollektív szerződését, ebbe végül minden belekerült, amelyet a sztrájk megállapodásban leírtak. Vagyis szabályozzák az egészségi, és magán nyugdíj pénztári három-három százalékos munkáltatói hozzájárulást. A dolgozók havonta hat ezer forint értékű meleg étkeztetési utalványt kapnak, az év végén pedig 45 ezer forintos ajándékutalványt. Az aláírók elfogadták a 0 százalékos béremelést, amely azonban az adóváltozások miatt egy kisebb növekedést jelent. A kollektív szerződés most először határozatlan időre szól, de a benne lévő számokról minden évben egyeztetnek. Ha a 14 szakszervezet, mely a sztrájkot meghirdette, ezen kollektív szerződés megállapodásával egy időben a sztrájk bejelentését visszavonja. A BKV vezérigazgatója szerint csak olyat vállaltak, amelyet teljesíteni is tudnak. így bízunk abban, hogy a BKV jó úton jár, nem a régi úton, és nem abba az irányba halad, ami bajhoz, vagy csőd közeli állapothoz vezet. A nem sztrájkoló szakszervezetek több étkezési utalványt akartak, a kollektív szerződésben ezt nem sikerült elérni. Ezeket a problémákat egy külön megállapodásban rögzítettük most a munkáltatóval, és a bértárgyalás során rendezve lesznek ezek a problémák, a bértárgyalásokat a napokban folytatják. Ahogyan még arról is egyeztet a BKV vezetősége, hogy hogyan kárpótolják az utasokat a sztrájk miatt. Korábban a vezérigazgató azt mondta: elképzelhető, hogy meghosszabbítják a bérletek érvényességét, de döntés egyelőre nem született.

Az eredetvizsgálat szabályozásának megváltoztatását kezdeményezte a Magyar Autó Klub. A szervezet szerint ugyanis a január 1-je óta érvényben lévő szabályozás aránytalanul nagy terheket ró azokra a gépjármű, és pótkocsi tulajdonosokra, akik 2006 január 1-je előtt vették meg járművüket. Az Autó Klub szerint ezek a gépjárművek rendelkeznek a megfelelő papírokkal, ezért a nyilvántartás hiányosságaiból adódó költséget nem lehet a tulajdonosokra hárítani.

30 millió forintos adóhiányt állapítottak meg Zuschlag János vagyonvizsgálatánál. Az Apeh ezért további 15 millió forintos büntetést szabott ki. Zuschlag János a bírósági tárgyaláson azt mondta, hogy minden bevétele után adózott. A vagyonosodási vizsgálatot a Bács-Kiskun megyei Főügyészség kezdeményezte még tavaly.

A nyugdíjasoknak szóló hatpontos csomagot mutatott be Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök jelöltje. Ebben többek között szerepel, hogy további három évvel meghosszabbítják a nyugdíj korrekciós programot, 2011-től pedig nyugdíj prémiumot adnak a gazdasági növekedés függvényében. Mesterházy Attila azt mondta, hogy nem tesznek olyan vállalást, amely veszélyeztetné a költségvetést, szerinte ezek az ígéretek mind finanszírozhatók.

Meghalt Kuzma László a KDNP országgyűlési képviselője. Kuzma László 2002 óta volt tagja az országgyűlésnek, korábban a Somogy megyei önkormányzat tagja volt. Részt vett több bizottság, és alapítvány munkájában, Kuzma László 50 éves volt.

újabb túlélőket találtak a romok alatt Haitin. Eddig 121 embert sikerült élve kiemelni, közben folyamatosan érkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok, de nincs elég jármű, amivel szállítani lehetne, és az üzemanyag is kevés. A segélyek szétosztásában amerikai tengerészgyalogosok segítenek. újabb túlélőt, ezúttal egy 69 éves asszonyt sikerült élve kiemelni a romok alól Haitin egy héttel a pusztító Földrengés után. Az utóbbi napokban több túlélőt is találtak, a romok alatt rekedtek esélye azonban napról-napra fogy. Miközben a mentők szakadatlanul dolgoznak, egyre több nincstelenné vált helyi gyűlik össze bandákba. Fosztogatnak, rabolnak, útonállásból próbálnak élelmet szerezni, sokszor a segélyszállítmányok sincsenek biztonságban. Ezekre vigyáznak a folyamatosan növekvő létszámban érkező amerikai tengerészgyalogosok, már több mint 10 ezren vannak a Haiti part mentén horgonyzó amerikai hadi hajókon, és folyamatosan érkeznek a szárazföldre. Elsődleges feladatuk a segélyek osztásának koordinálása, és a rend fenntartása. A legtöbben otthonukkal együtt mindent elvesztettek, ilyen sátortáborokban élnek. általában 20-30 ezren vannak itt napközben, mondja a segélyszervezet munkatársa. éjszakára azonban 40-50 ezren is lesznek, amikor visszatérnek a lerombolt Portoprensből. A világ szinte példátlan módon fogott össze a haitiak megsegítésére, folyamatosan érkeznek a segélyek. élelem, víz, gyógyszer, ruha, egy Uniós projekt pedig három perces mobilhívást adott a helyieknek a világ bármely pontjára, hogy értesíthessék külföldön élő rokonaikat. A segélyszervezetek szerint ha lassan is, de csökken a feszültség, és egyértelmű jelei vannak annak, hogy hamarosan viszonylagos rendet lehet teremteni, hogy azután megkezdődhessen a helyreállítás.

Nyolc embert mészárolt le, és többet megsebesített egy ámokfutó az amerikai Virginia államban. Hét holttestet egy házban, a nyolcadikat egy út mentén találták meg. A gyanúsított 39 éves férfi egy erdős területre menekült be, ahol csaknem 100 rendőr zárta körül, menekülés közben a rendőrökre, sőt a helikopterekre is rálőtt, a gépnek kilyukadt az üzemanyag tartálya, a környék lakóit arra kérték, hogy maradjanak házaikban.

Vihar, és árvíz riadó van Kalifornia állam déli partvidékein. A tenger felől érkező vihar előtt orkánerejű szél korbácsol hatalmas hullámokat a tengeren, amelyek átcsaptak a parti véd műveken, és több utcát elárasztottak. Lombids térségében közben özönvíz szerű eső okoz áradásokat, a szél, és az eső egyre erősödik a vihar közeledtével, így a helyiek, és a hatóságok a tornádó riadóknál megszokott módon próbálnak védekezni.

Fel kell újítani a Debreceni Református Kollégium egy részét, mert az épület nagyon rossz állapotban van, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Szia Gabi, jó napot kívánok! A helyzetet tovább rontotta, hogy a nagy könyvtár a múlt héten beázott annyira, hogy páratlan könyvritkaságok is megsérültek. Kétszáz kötet, köztük 17-18. századi kiadványok kerültek veszélybe. A könyveket most szárítják, de a legtöbbjüket szét kell szedni, fertőtleníteni, és újra kötni, ami darabonként kétszáz ezer forint. A főépületet, a tetőszerkezetet, a homlokzatot, és a nyílás zárókat mindenképpen fel kell újítani. Bölcskei Gusztáv református püspök azt mondta: a munkát pályázati pénzből tervezik elvégeztetni. Ha nyernek, áprilisban kezdődhet a felújítás.

ösztöndíjat kapnak azok a szakiskolások, akik hiányszakmát tanulnak. így próbálják a fiatalokat ösztönözni, hogy mondjuk hegesztőnek, kőművesnek, vagy gépi forgácsolónak tanuljanak. Azoknak viszont nem jár a támogatás, akik olyan szakmát tanulnak, amelyből túlkínálat van a munkaerő piacon. Király Zoltán Bordányról jár át a szegedi szakképzőbe. érettségi után először technikusnak, majd villanyszerelőnek tanul. Eddig a család adott 15-20 ezer forintot havonta, hogy sikerüljön a szakma, de most ugye mentesülünk ez alól, és hogyha az ember még jól tanul, akkor 30 ezer forint körül is kereshet havonta. Molnár István nem az ösztöndíj miatt lett villanyszerelő, azt mondta: azért választotta, mert keresett ez a szakma. Szerintem el fogok helyezkedni, mert ez mindig kell a villany a háztartásba. Valóban a hiányszakmák felé orientálja ez az új rendszer a gyerekeket. Ebben a szegedi szakképzőben 64 szakmát oktatnak. Itt a támogatott 10 szakmát 300-an tanulják, tanulmányi eredménytől függ, ki mennyi pénzt kap. 2,5 fölött jár, 10 ezer forinttól indul, és 4,5 tanulmányi átlag fölött pedig 30 ezer forint egy hónapban ez az összeg. Egyre kevesebben jelentkeznek hegesztőnek, ácsnak, burkolónak, szabónak, kőművesnek, az ösztöndíj segíthet ezen. 2015-2020 környékén a magyar gazdaságnak már a fejlődésének a gátja lesz, hogy ezekben a szakképesítésekben nem lesz elegendő szakmunkás. A program februárban indul, akkor már a számlájukon lesz a tanulóknak az első havi összeg.

Meg kell erősíteni a Sugovica partját Bajánál, mert a partszakasz folyamatosan csúszik a folyó felé. A másfél kilométeres partszakasz mentén több 100 ember lakik, és dolgozik, valamint három és fél milliárd forint értékű építmény található. A munkákat ősszel kezdik, és várhatóan egy év múlva fejezik be. A 20. század elején ezt egy érdekes technológiával a helyi mesteremberek úgy erősítették meg, hogy egészen mélyen a partfal alján a talajba rőzsefalat raktak. Baja polgármestere szerint ez a technológia sokáig megvédte a partfalat a lecsúszástól, de a 70-es években a rőzsefalakat kiszedték, amikor a Sugovica medrét kikotorták. Ekkor kezdett a partfal ismét a folyóba csúszni, most azonban megint megerősítik a partfalat. A végső megoldás az azt jelenti, hogy egy 1,4 milliárdos, egy majdnem másfél milliárdos program kezdődhet el, aminek 10 százalékát saját erőből kell biztosítani a városnak, és 90 százalékát adja az Európai Unió, illetőleg a Magyar állam ennek egy részét. A fal lassan, de biztosan ereszkedik a folyó felé, mert öt 10 méter mélyen úgynevezett csúszó lapot képező talajrétegek vannak a Föld alatt. Itt pedig már csúszik lefelé, és itt megy be újra Sugovica irányába. Ez ott nagyon jól látszik ez a csúszás. és a járda? A járda is, tehát a járda vonalvezetésében is látszik ugye az egyenetlenség, az, hogy össze van töredezve. Hol magasabb, hol alacsonyabb, kijjebb, beljebb jön, tehát ez is ezekből a mozgásokból adódik végig. A falat most megtámasztják, így megállítják a talaj mozgását. Változó mélységű, általában 15-20 méteres fúrt betoncölöpökkel kerül majd megtámasztásra, tulajdonképpen leszögelésre a lecsúszó partfal. A terep rendezés idén ősszel kezdődik, a résfal telepítését pedig jövőre kezdik. A Sugovica partfalát egy éves munkával támasztják majd meg, innentől a Kamarás-Duna ágat már biztonságosan lehet kotorni is.

Országos dropervenciós programot dolgozott ki a Heves megyei Büntetés Végrehajtási Intézet. Az előadásokkal a kábítószer használatot próbálják visszaszorítani. A Börtön a városért projekt során az elítéltek közterületeket takarítanak, és szakmát is szerezhetnek. Az intézetben már két éve működik a Börtön a városért program, a kezdeményezést országszerte egyre több intézmény veszi át. Ilyenkor mindenki azt a lehetőséget látja benne, hogy civil emberekkel beszélgethet, civil emberekkel találkozik, és egy picit részese lehet annak a civil életnek, amitől ő most el van zárva. Az elítéltek szakmát is szerezhetnek a program részeként. El lehetett érni egy 20 fő részére egy OKJ-s parkrendezői képzésnek a lebonyolítását, azóta is kaptunk már visszajelzést fogva tartottaktól, hogy ebben a szakmában parkrendezőként sikerült elhelyezkedni. Ez a droprevenciós körlet, itt foglalkozásokkal igyekeznek visszaszorítani a kábítószer használatot. A fogva tartottak csaknem fele ugyanis korábban drogfogyasztó volt. Az intézet szerves része a város életének, ezért számos olyan kezdeményezéssel álltunk már elő, ami ezt a fajta célunkat erősíti, illetve elősegíti a fogva tartottaknak a későbbi visszailleszkedését. A pályázati forrásból támogatott programok célja, hogy az elítéltek a szabadulást követően könnyebben beilleszkedjenek a társadalomba, Gabi, ismét tiéd a szó.

Fülöp László jelentkezett Szegedről, köszönjük szépen!

Csúszhat az átadása a Pécsi Konferencia, és Koncert Központnak, hogy miért, azt Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Azért késhet az átadás, mert az alapozási munkákat máshogy kell elvégezni mint tervezték, így valószínűleg 380 millió forinttal kerül majd többe az építkezés. A nedves talaj miatt ugyanis cölöpöket kellett leverni, ez viszont nem szerepelt a kiírásban. Azt még nem lehet tudni, hogy a város miből fizeti ki a plusz költséget, a kulturális tárcától várnak segítséget. A Központ eredetileg 7,2 milliárd forintból épült volna fel szeptember végére.

Több város is csatlakozott az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény sorozathoz, Pécsett pedig egy új infópontot adtak át. Az irodában tájékoztatják a turistákat az Európa Kulturális Fővárosa évad eseményeiről. Itt nemcsak a pécsi, hanem a régió programjairól is adnak tájékoztatást. összefogott a két szomszédvár Pécs, és Kaposvár. Az a cél, hogy a kulturális főváros évad az egész régióra hatással legyen. Mindent, ami rajtunk múlik, megteszünk annak érdekében, hogy Pécs sikeres legyen, mert legalábbis sikerünk is lesz. Mondja a kaposvári polgármester. Számos somogyi rendezvény kapcsolódik ugyanis az Európa Kulturális Főváros évéhez: a farsangi Dorottya napok, a Festők városa, a Gyermek Színházi biennále idén mind a pécsiek ELF része lesz. Emellett pedig a legjelentősebb kaposvári tárlat is helyet kap majd a 2010-es programban. Felajánlottunk Pécs városának az ELKELF évében egy Ripl Rónai kiállítást, melyet örömmel fogadtak. A közel jövőben Ripl Ronai képei itt lesznek Pécsen. A tájékoztatásban az új infópont is szerepet kap, a pécsi Jókai téren folyamatosan tájékoztatják a turistákat a kaposvári programokról. Az irodát Pécs ingyenesen biztosította a kaposváriaknak. Hát ha alkalmas lesz erre a közvetítő szerepre, hogy segítse oda-vissza a kulturális programokban való eligazodást mind a két város számára. Kaposvár mellett egyébként több város is csatlakozott a programhoz. Baja a halászlé fesztiváljával, Mohács pedig a Busójárással vesz részt az EKF-ben, de Szekszárd, Bonyhád, és Szeged is részt vesz a 2010-es programsorozatban, a szó pedig most ismét Budapestté.

Dér ágnesnek is köszönjük Pécsről!

és ezek voltak a hírek délben, máris jön az időjárás jelentés, utána sport, majd a Kárpát-expresszt láthatják, Hírekkel délután is jelentkezünk, legyen szép a napjuk, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid