Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.01.27.

Ez a Magyar televízió híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok!
Egyelőre vegyes a fogadtatása az ingatlanadó eltörlésének. Több szakértő szerint számítani lehetett arra, hogy a törvényt nem engedi át az Alkotmány Bíróság. Elsősorban azért, mert óriási bizonytalanságot, és eltéréseket okozna, ha az ingatlan forgalmi értékét magának az adózónak kellene megbecsülnie. A kormányfő kevéssel adásunk után nyilatkozik arról, mit tervez az alkotmány ellenesnek nyilvánított jogszabállyal. Több szakértő arra figyelmeztet, hogy csak úgy lehet mérsékelni a jövedelmekre rakodó terheket, ha a jelenleginél jobban megadóztatják a vagyont, mint ahogy az Európa számtalan országában jellemző.

A pénzügyi szervezetek állami felügyelete szerint tavaly már a 600 ezret is meghaladta azoknak a száma, akik három hónapnál hosszabb ideje tartoznak bankjuknak. Bár tavaly ősz óta az önkormányzatoknak lehetőségük lenne megvásárolni a bajbajutottak lakásait, de pénzhiányra hivatkozva ezt nem, vagy csak nagyon kevés esetben tették meg. Ez a kazán maga kétszáz ezer forint volt. Balogh Antalné még 2006-ban vett fel svájci frank alapú hitelt, hogy felújítsa pilisi házát, tavaly tavasz óta nem tudja törleszteni a részleteket. Próbált segítséget kérni bankjától, de nem kapott, nem tudja elkerülni az árverezést. Azt mondták: ki kell üríteni a lakást, hát kérem, én nem fogom kiüríteni. én most is azt mondom, amit eddig nem bánom, hogy hova visznek, inkább fölgyújtom, ez egy életem munkája. Bár márciusig tart az októberben meghirdetett kilakoltatási türelem, a korábban bajbajutottak végrehajtási eljárásai nem álltak le, hetente többtucat lakás kerül kalapács alá. A PSZáF adatai szerint már a 600 ezret is meghaladta azok száma, akik több mint három hónapja nem tudják fizetni devizahiteleiket, vagyis a tavaszi kilakoltatási stop feloldásával náluk is elindulhat az árverezéshez vezető eljárás, sokan ezért megpróbálják eladni ingatlanjaikat. Na most azok próbálják meg értékesíteni az ingatlanokat, akiknek gyakorlatilag nincsen más választási lehetőségük, hiszen ha lenne, akkor megpróbálnák megvárni amíg picit magára talál a piac, emelkednek újra az árak. Jelenleg ugyanis a 2005-ös szintre csökkentek a lakóingatlanok árai, vagyis aki el is tudja adni lakását, az sem kap érte annyi pénzt, amennyiből kifizetheti adósságát. Bár az önkormányzatok is megvásárolhatnák a bajbajutottak lakásait, de erre kevés helyen van pénz. Miskolcon ugyan elkülönítettek 100 millió forintot, de még egyetlen lakást sem vettek meg. Nagyon sok az érdeklődő, elsősorban viszont a szabad felhasznlálású hitellel rendelkezők azok, akik érdeklődnek. A jogszabály szerint azonban csak azokon segíthetnek az önkormányzatok, akik lakás célú hitelt vettek fel.

összefogott az öt nagy rendőrszakszervezet az őket ért megszorítások miatt. Az érdekképviseletek demonstrációra készülnek, ha február 1.ig nem sikerül megegyezniük a béren kívüli juttatásokról a Rendészeti Minisztériummal. Az érdekképviseletek egyebek közt azt tartják elfogadhatatlannak, hogy több mint kétszáz ezer forinttal csökkentették idén a rendőrségi állományban dolgozók kafetériáját. A szakszervezetek holnap tárgyalnak először a rendészeti miniszterrel a követeléseikről.

Csütörtökön nyílik az első korcsolyapálya a Balatonon. Siófoknál a tó jege már 15-16 centi vastag, ezért a város megkezdte egy kétezer négyzetméteres korcsolyapálya kialakítását, a részletekkel Dér ágnes jelentkezik Pécsről:

Jó napot kívánok, szervusz Anna! Az ingyenes pályán folyamatos felügyelet mellett lehet majd csúszkálni reggel nyolctól sötétedésig, a Velencei tavi Popstrandnál is elkezdték már a jégpálya kialakítását, ott várhatóan szombattól lehet majd korcsolyázni. A vízi rendészet egyúttal arra figyelmeztet, hogy kizárólag a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni, a megfelelő vastagságú jeget ugyanis hó borítja, ám pont emiatt nem látszanak a rianások.

Tavaszra várható a cserkúti uránfúrások eredménye. Egy ausztrál bányatársaság vizsgálja a mecseki uránérc vagyont. A Pécs melletti Cserkút határában fúrnak. Ha megfelelő mennyiségű, és minőségű ércet találnak, akár újra is indulhat a 90-es évek eleje óta szünetelő uránbányászat. A Mecsekben 40 évig működtek a bányák, a fénykorban 23 ezren dolgoztak a föld alatt, a 90-es években azonban gazdaságtalanná vált a kitermelés, az utolsó uránérccel teli csillét 97 szeptemberében hozták a felszínre. Most újra fúrnak a hegy oldalában, egy ausztrál bányavállalat kapott engedélyt a kutatásokra Cserkút határában. Itt három kutatófúrást végeznek, most a másodiknál tartanak. Az elsődleges célja az, hogy a régi uránbányászat idejében elkészült adatok helyességéről meggyőződjünk, másrészt pedig, hogy az ásványi anyagnak mind a mennyiségét, mind a minőségéről pontosabb képet kaphassunk. Eddig 80 millió forintot költöttek a vizsgálatokra, a teljes feltárás újabb 100 millióba kerülhet. Az ausztrálok szerint megéri, a korábbi adatok alapján akár évi több mint egy millió tonna érc is kitermelhető 20 éven keresztül. Most azt vizsgálják, hogy tényleg van-e ennyi érc. Ez a terület régen nem került leművelésre, tehát ettől nyugatra lévő területeken voltak a régi bányászati tevékenységek, uránkészlet ezen a területen is van. A laboratóriumi eredményeket tavaszra ígérik, ez alapján készül el egy hatástanulmány, a befektető csak ezután dönt. A világgazdasági válság megtépázta az ausztrál bányavállalatokat, az urán oxid ára is esett, de még ígyis a négyszerese annak, mint amikor az uránbányászat a fénykorát élte a Mecsekben. Azt, hogy itt Cserkúton mikor bányázhatnak uránt, az a laboratóriumi vizsgálatoktól, majd az ezt követő hatástanulmányoktól, és a környezetvédelmi engedélyektől függ, ez akár évekbe is telhet. A Híradót Gyukid István tudósította Cserkútról.

14 rendőr vigyázza mostantól Bóly, és környékének biztonságát. A baranyai kisvárosban rendőrőrsöt avattak. A település már 14 éve szeretett volna az utcáin állandó rendőri jelenlétet. Az egykori fogorvosi rendelőbe költöztek be a rendőrök Bólyban. Az egyenruhások azt mondják: nem lesz nekik idegen a feladat. én is, meg kollegáim java része már nyolc-10 éve itt a környéken teljesítünk szolgálatot, úgyhogy tisztában vagyunk a helyi viszonyokkal mind bűnügyi, mind közlekedés, és egyéb téren. A baranyai kisváros vezetése szerint azért így is lesz dolguk a rendőröknek. Elkészül két hónap múlva az autópálya, tehát külön feladat is hárul rájuk. úgy gondolom, hogy Bóly térsége ugyan eddig sem volt úgymond túl fertőzött, de bízzunk abba, hogy a sok apró kellemetlen dologtól meg tudnak ők védeni bennünket. A város négy millió forintból felújíttatta az egykori rendelőt, amit már az egyenruhások használhatnak. Az avatón részt vett az országos rendőrfőkapitány. Bence József elmondta: igyekeztek a szakmai kihíváson túl anyagilag is vonzóvá tenni az őrsökön a munkahelyeket. Egyelőre sorolásra került sor, ami azt jelentette, hogy körülbelül 40 ezer forint plusz jövedelemmel kapnak többet mint korábban. Az ORFK Vajsztlón, Szentlőrincen, és Harkányban is már állandó rendőri jelenlétet biztosít. Ennyit a Dunántúlról, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes tudósított Pécsről, köszönjük szépen!

Nő a pályakezdő munkanélküliek aránya. Minden ötödik állástalan fiatal észak-Magyarországon él, a részleteket erről Fülöp László mondja el:

Jó napot kívánok! Akár 30 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak azok a diákok, akik hiányszakmát választanak. A gépiforgácsoló, festő-mázoló, tapétázó, géplakatos, vagy az épületgépészeti hálózatszerelő szakmát választókat támogatják így. észak-Magyarországon háromezren juthatnak ehhez a támogatáshoz. Asztalos tanulók dolgoznak az egyik miskolci szakképző iskolában. Sokukat az vonzott, hogy az iskola után könnyen el tudnak majd helyezkedni. Sok mindent kell csinálni, sok érdekes dolog van itt, sok gépet lehet használni. Ezek a diákok 9-10-ik osztályban már gyakorlaton vesznek részt nemcsak az iskolai tanműhelyben, hanem üzemben, vállalkozóknál is. Ezekkel a tanulókkal a jövő évtől tanulószerződést köt a vállalkozó, illetve a szakma befejezése után a tanulókat, illetve azok egy részét alkalmazni is fogja tudni. Az iskola jövőre gépiforgácsolókat, és hegesztőket is képez majd. A tanműhelyeket kialakították, a diákok most jelentkeznek a képzésre. Gépiforgácsoló, festő-mázoló, tapétázó, képlakatos, épület gépészeti, csőhálózat szerelő, mezőgazdasági gépszerelő, ács, álványozó. Ezeket a hiányszakmákat támogatja a kormány. Azok a diákok, akik ezek valamelyikét választják, akár 30 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak majd. A szakmunkás ösztöndíj bevezetésének alapvető célja a szakmunkás életpálya presztízsének megteremtése, a hiányszakmák tanulására való ösztönzés, illetve nagyon fontos dolog, hogy a szociálisan rossz helyzetben lévő fiatalok bekapcsolódhassanak a tanulásba. Országszerte 17 ezren, a térségben három ezer fiatal kaphat ösztöndíjat. A havi juttatás azoknak jár, akiknek tanulmányi eredménye eléri a 2,5-es átlagot, a képzésre két milliárd forintot fordít a kormány.

Ugrásszerűen megnőtt a tyúk, és disznólopások száma több Hajdú-bihari kistelepülésen is. Bagamér lakosai arra panaszkodnak, hogy minden naposak az ilyen esetek a faluban, pedig sok idős ember kereset kiegészítésként tart állatokat. A rendőrségnél azt mondják: megnehezíti a felderítést, hogy sokszor csak napokkal később jelentik a lopásokat. Itt ütötte le, utána itt hoztam még ott is van egy kis vérnyom. Ignác Ferenc a disznó ól ajtaján a betörés nyomait mutatja. A bagaméri férfinél az elmúlt egy évben négyszer jártak a tolvajok, legutóbb néhány napja, nemcsak az anya kocáját vitték el. Onnan elvitték a tizenkét kacsát, meg ott volt 19 ilyen jó rántani való csirke, még inkább nagyok. Nagy Lajosnál Karácsony előtt jártak a tyúktolvajok. Ez a 10 maradt meg, ezt az ólat törték fel. A férfi azt mondja: a nyugdíjból nem tudna megélni, ezért tart apró jószágot. De hát muszály vagyunk, hát kicsi a nyugdíj, egy pár tojás, egy kis húst így tudunk megtermelni. A bagaméri polgármester szerint az utóbbi időben szinte minden naposak lettek a kisebb értékű lopások a településen, a tolvajokat pedig az sem tartja vissza a fosztogatástól, hogy bekamerázták az utcákat. Sorozatos panaszok érkeznek tyúklopásokról, falopásokról, disznólopásokról sajnos minden héten két-három alkalommal. Ezt mi jelezzük a rendőrségnek, a polgárőrség hiába van állandóan kint, egyszerűen nem tudjuk megcsípni ezeket a tolvajokat. A rendőrségnél azt mondják: sokat segítene a helyzeten, ha a betöréseket, lopásokat azonnal jeleznék a sértettek. Amit tapasztalunk, sajnos későn értesítik, több órával az elkövetést követően, ami már ahhoz nagyon sok idő, hogy egy gyors reagálással elkövetőket el lehessen fogni. A tyúktolvajok egyébként ha rendőrkézre kerülnek, akár 150 ezer forint pénzbírságot is kaphatnak. Anna, most ismét tiéd a szó.

Fülöp László jelentkezett Szegedről, köszönjük szépen!

Túlélőt találtak Haitin a romok alatt két héttel a hatalmas pusztítást okozó földrengés után. A 35 éves férfinak az egyik lába eltört, de nincsenek komolyabb sérülései. Közben az országban megkezdte működését a Közös Műveleti Központ, amely a humanitárius szervezetek, a békefenntartók, és az amerikai katonák tevékenységét hangolja össze. Az ENSZ szerint így jóval hatékonyabb lesz mostantól a segítség nyújtás. Megdöbbent katonák vették körül ezt a férfit, akit percekkel korábban húztak ki a romok alól. Tizenkét napig feküdt egy összedőlt ház alatt, és mindössze egy lábtörést szenvedett. Amerikai katonák találtak rá, állítólag nem is a két héttel ezelőtti óriási földmozgásban omlott rá az épület, hanem az egyik utórengéskor. Még mindig legalább 50 ezer ember lehet a romok alatt, de a mentőcsapatok szerint alig van esély, hogy még túlélőket találjanak. Közben elkezdték lebontani az összedőlt házakat, eltakarítani a romokat, nincs ugyanis több hely, hogy sátortáborokat állítsanak. Egy öt hektáras területet már megtisztítottak, most azt várják, hogy újabb sátrak érkezzenek a segélyekkel. állítólag Haiti elnöke is azt tervezi, hogy szolidaritásból egy sátorba költözik a leomlott elnöki palota kertjében. Folytatódott a segélyek szétosztása is, de volt, ahol nem mindenkinek jutott étel. Nem volt egyszerű a segélyosztás, de ez érthető, hiszen az emberek éhesek, és kétségbe esettek, de nincs több étel, a teherautónak tovább kellett mennie, mondta egy brazil békefenntartó. A szakemberek most leginkább attól tartanak, hogy járvány törhet ki a sátortáborokban, ezért is kulcsfontosságú, hogy mennyi tiszta vizet tudnak kiosztani a következő hetekben.

Csaknem kétezer turista várja még most is Peruban, hogy kimentsék, miután az elmúlt napok Földcsuszamlásai, és hegyomlásai több települést elvágtak a külvilágtól. Már legalább heten meghaltak, köztük egy argentín utazó. Katonai, és magánhelikoptereket is bevetettek a mentéshez Peru dél-keleti részén,ahol az áradások miatt csaknem kétezer turista rekedt a Machu Picchu-n. Eddig 70 embert, köztük több idős külföldit sikerült lehozni az inkák egykori fellegvárából. Sokan a hatóságokat, és a helyi szervezőket hibáztatják a történtekért. Az irodának nem lett volna szabad idehoznia minket az utolsó vonattal, hiszen akkor már tartott az áradás, mondja egy mexikói turista. A külföldiek ugyanis azért rekedtek egy faluban, mert az idevezető hegyi vasútvonalat sziklaomlások zárták el. A heves esőzések miatt négy napja pusztítanak áradások, és földcsuszamlások az országban, a természeti csapásokban eddig öt helyi földműves halt meg. Egy argentín utazó, és idegenvezetője pedig akkor vesztette életét, amikor a lezúduló Föld elsodorta a táborukat. A hatóságok szerint a faluban rekedt turisták jól vannak, és még három napra elegendő élelmük is van.

Máris jön az időjárás jelentés, utána sporthírek, majd a Kárpát-expresszt láthatják. Híradó legközelebb fél öt után öt perccel lesz Siklós Andrással. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid