Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.02.17.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben!

Két embert, a rektort, és egy civilt vettek őrizetbe tegnap a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A rendőrség mindkettejük előzetes letartóztatását kezdeményezi. Szabó Jánost tegnap este vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda, miután házkutatást tartottak az irodájában, és lakásán. A nyomozás eddigi adatai szerint a rektor egy kitalált történettel megzsarolt egy külföldi tulajdonban lévő futárszolgálatot azért, hogy a cég az általa megnevezett biztonsági szolgálattal kössön szerződést. A Nemzeti Nyomozó Iroda a rektor mellett két civilt is gyanúsít az ügyben. A házkutatások után három személyt hallgattunk ki gyanúsítottként befolyással, üzérkedés megalapozott gyanúja miatt. Ebből két főt vettünk őrizetbe, egy pedig szabadlábon védekezik.

ügyvédje szerint Zuschlag János bűncselekményt követett el, de nem volt semmilyen bűnszervezet vezetője, vagy tagja. Szerinte az ifjúsági szervezetek finanszírozását mindenki hasonló módszerrel oldotta meg. Az ügyvéd szerintZuschlagrapéldátlanul magas fegyházbüntetést kért az ügyészség múlt héten, ő viszont enyhítést kért. A Kecskeméti Bíróságon van kollégánk Hevér Lóránt. Szervusz! Mivel indokolta az ügyvéd az enyhítési kérelmet? Szervusz, jó napot kívánok!Zuschlag János,és társai nem alkottak bűnszervezetet, ezt mondta Kovács M GáborZuschlag Jánosügyvédje. Szerinte ugyanis a vádlottak nem gondolták ki előre, hogy maffia módszerekkel szereznek majd állami pénzeket, mondta az ügyvéd. Szerinte nem lehet kijelenteni, hogyZuschlagékazért hoztak létre bűnszervezetet, hogy ifjúsági programokat finanszírozzanak. Kováts M Gábor ugyanazokból a bizonyítékokból tehát teljesen más következtetést vont le mint egy hete az ügyészség. Az ügyészség a múlt héten legalább tizenkét és fél év fegyházbüntetést kértZuschlag Jánosra. Az ügyvéd szerint ez túlságosan súlyos büntetés, és nem indokolja semmi. Ahogy mondta: más sokkal nagyobb gazdasági bűnügyekben eddig nem születtek ilyen szigorú ítéletek, ezért kérte, hogyZuschlag Jánosbüntetését enyhítsék. Ma az ügy 16 vádlottjának ügyvédje olvassa fel védőbeszédét, ez most is tart itt a bíróságon. Elsőfokú ítélet a tervek szerint március végén lesz. Hevér Lóránd, köszönjük!

újabb tanácsadói, és vállalkozói szerződések miatt tesz feljelentést a BKV. A Híradó úgy tudja, hogy olyan cég is van a BKV listáján, amely naponta több 100 ezer forintot kapott tanácsaiért. A társaság várhatóan hat-hét céggel kötött szerződés ügyében teszi az újabb feljelentést. A BKV legutóbb 14 szerződés miatt fordult rendőrséghez, egyikőjük jó hírnév megsértése miatt beperli a közlekedési társaságot.

Holnaptól ismét csak az autó eladásakor lesz szükség eredetiség vizsgálatra, vagy ha ezt a tulajdonos kifejezetten kéri. A Közlekedési Minisztérium több szakmai szervezet tiltakozására megváltoztatta a január 1-jétől hatályos szabályozást, vagyis a 2006 előtt forgalomba helyezett autók esetében sem kell a műszaki vizsgával egy időben elvégeztetni az eredetiség vizsgálatot.

Minden út járható Győr-Moson-Sopron-megyében. A közútkezelő ma reggelre tudta megtisztítani az utakat a múlt heti hóátfúvások után. Több úton csak az éjszaka indulhatott meg a forgalom. Az érintett települések nem voltak elzárva a külvilágtól, de csak kerülő úton lehetett megközelíteni őket. Az elmúlt egy héten tucatnál több úton nem, vagy csak nehezen lehetett közlekedni a térségben.

A Berettyónál már elrendelték a másodfokú belvíz védelmi készültséget, és erre kell számítani a Nyugat-Dunántúlon is. Dér ágnes mondja el a részleteket Pécsről:

Jó napot kívánok! Néhol 20-25 centis hótakaró van még a földeken, de a következő napok felmelegedése miatt ez gyorsan olvadhat. Ráadásul a hétvégére eső is várható, ezért a szakemberek szerint akkor majd el kell rendelni a készültséget. Az önkormányzatok, és vízügyi dolgozók megkezdték a vízelvezető árkok tisztítását. A hó eltűnt, ezt próbáljuk kitisztítani, hogy a víznek az útját a tóba tudjuk biztosítani. Közmunkások takarítják az árkokat Kónyban. A sok hó, és jég eltorlaszolja a kivezető nyílásokat. A településnek ezen a részén sokszor szenvedtünk tavasszal belvizes időszakokban. Pontosan az elmúlt években azért alakítottuk ki ezt a belvíz gyűjtő rendszert, aminek az előtisztítását végezzük most, és ezzel tudjuk segíteni a környező házakat, hogy ne veszélyeztesse a belvíz. A vízügyi igazgató az összes önkormányzatot, vízügyi társulást arra kérte, hogy még most az olvadás előtt kezdjék meg a vízelvezető árkok tisztítását. Erre azért van szükség, mert az előrejelzések szerint gyorsan olvad majd el a 15-30 centiméteres hótakaró. A házak környékén az emberek is sok esetben az árkokba lapátolják a havat, és a házak megközelítése volt az elsődleges cél. Mi pont azért jelezzük most az embereknek, hogy egy felmelegedés miatt szükség lesz az árkok kapacitására. árvíz veszély egyelőre nincs, de szakemberek számolnak árvízi kockázattal, mivel a vízgyűjtő területekre az átlagosnál jóval több hó hullott. Most még kevés vizet engednek át a Hanság főcsatorna zsilipjei, később azonban amikor az ausztriai hegyekben megkezdődik az olvadás, már nagymennyiségű víz érkezik erre, ami viszont már az itteni gazdáknak okozhat problémát. Az időjárás előrejelzések szerint a hétvégén egyszerre fog esni, és olvadni. Ezért ha a most még fagyott földek kiolvadnak, akkor a belvíz elöntheti a szántóföldeket.

Tilos, és veszélyes a jégre menni a tavakon. A Balatonon a jégpályák üzemeltetői szerint a jég már egyenetlen, és alkalmatlan a korcsolyázásra. A következő napok enyhe időjárása pedig tovább rontja a helyzetet. A jég alatt akarta átúszni a Balatont ez a búvár, de az enyhe idő miatt változott a terv. Megvizsgáltuk a jeget, és gyengének találtuk ahhoz, hogy a felszín segítőinket megbírja a jég, végül lékmerülés lett úszás helyett. Egy ilyen? Ezen korcsolyázni már nem lehet. A siófoki jégpálya üzemeltetői azt mondják: a megolvadt, és visszafagyott felület okozza a gondot. Egy ilyen kásás képződmény vizes képződmény lett belőle, ami a -10 fokon teljesen átfagyott, de viszont sportolásra, korcsolyázásra, fakutyázásra viszont alkalmatlan. Itt lehet, hogy csak két-három centis jég van. Tehát ha valaki ilyen helyre ér havon, az szinte biztos, hogy beszakad. A vízi mentők szóvivője azt mondja: nagy szél volt, amikor befagyott a tó, ezért a jégtáblákat egymásra tolta a szél. Lehet, hogy valahol 30 centis a jég vastagság, mellette pedig öt. 10-15 perce van egy edzett embernek arra, hogy kimentsék, hogy kimentse saját magát ugye a jégből. Ha ez nem sikerül, akkor feltehetően annyira lehűl a szervezete, hogy ez fogja a komolyabb tragédiát maga után vonni. A helyzetet rontja, hogy egyre többet süt a nap. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan melegszik az idő, pénteken akár már +6 fok is lehet, így valószínűleg ezen a télen már nem nyitnak ki a balatoni jégpályák. A Híradót Gál Orsolya tudósította Balatonföldvárról. Ennyi volt mára a Dunántúlról, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

özönvíz szerű eső okozott áradást az éjszaka az Argentin fővárosban. Több Buenos-Aires-i kerületben hömpölyög víz az utcákon, emiatt képtelenség közlekedni. Az ár kimosta a szemetet a kukákból, így van, ahol szemét lebeg a vízen, de ugyanígy elvitte az ár több üzlet teljes árukészletét. A meteorológusok szerint az ítéletidő még napokig tarthat Buenos-Airesben.

Ma ünneplik Koszovó függetlensége kikiáltásának második évfordulóját. Az elmúlt két évben az ENSZ százkilencvenkét tagállamából 65 ismerte el az önálló Koszovót. Európa legfiatalabb állama továbbra is súlyos gazdasági nehézségekkel küzd. A nyugati adományozók egyre szorgalmazzák, hogy a túlnyomó részt albánok lakta ország ne függjön a külföldi segélyektől. Most ezek teszik ki a GDP 15 százalékát, az elmúlt 10 évben négy  milliárd euró segélyt kapott Koszovó. Közben nagy a munkanélküliség, a huszonévesek 70 százaléka állástalan.

A pakisztáni hadsereg megerősítette, hogy sikerült elfogniuk az afgán tálibok katonai parancsnokát Abdul Gani Baradar Mollát. Baradart Karacsiban kapták el pakisztáni, és amerikai ügynökök. A tálib felkelők tagadják a hírt, miközben egyre keményebben állnak ellen a NATO hadműveletnek. Az afgán kormány azonban más módon is harcol ellenük. Megpróbálja kiirtani a tálibok fő bevételi forrását, a mákot. Egyszerre két fronton harcolnak a NATO, és afgán erők a tálibokkal Hilmen tartományban, miközben a 15 ezer katonára figyelnek a tálib fegyveresek, addig az afgán rendőrök felügyelete mellett traktorokkal irtják a környékbeli mákültetvényeket. A mák ugyanis az alapanyaga azoknak az ópium származékoknak, amelyek kereskedelme a tálibok egyik legfontosabb bevételi forrása. Ebből vesznek fegyvereket, ebből szervezik merényleteiket belföldön, és külföldön. A drogtermelés, és kereskedelem szinte szerves részévé vált az életnek Afganisztánban, valamilyen szinten mindenkit érint. éppen ezért, amint vége a hadműveleteknek, elkezdjük az újjáépítési programot, amelynek alapvető eleme a mákültetvények kiirtása, így a helyieknek valós alternatíva lehet legális munkahely teremtése, mondja a tartomány kormányzója. A hadműveletek azonban egyelőre nem értek véget, pedig már hétfőn terveztek győzelmet hirdetni. Sőt, ma újabb két NATO katona vesztette életét a Mardzsa város környéki harcokban. Egyikük egy lövöldözésben, a másik bombatámadásban halt meg. A tálibok ugyanis kisebb csoportokba verődve beásták magukat olyan házakba, ahol civileket használnak élőpajzsként, mondja a hadvezetés. Innen pedig rendszeres orvtámadásokat intéznek a katonák ellen.

Hazavitték Grúziába a Vancouveri téli olimpián halálos balesetet szenvedett szánkós földi maradványait. A 21 éves Nodal Kumaritasvili nemzeti lobogóval letakart koporsóját rokonok, és barátok tömege várta a brészi reptéren, hogy onnan kísérjék szülővárosába. A fiatal szánkós pénteken edzés közben szenvedett súlyos balesetet. Szánkója kicsúszott, ő egy acéloszlopnak csapódott mintegy 145 kilométeres sebességgel.

Mostantól akadálymentes a Miskolci államigazgatási Hivatal, Fülöp László mondja el a részleteket:

Jó napot kívánunk! Az épület pályázati forrásból alakították át, a beruházás 30 millió forint volt. Nemcsak a mozgáskorlátozottaknak könnyebb az ügyintézés, a vakokat például Braille-írással készült információs táblák segítik. 2013 végére minden közintézményt akadály mentesíteni kell. Eddig sok akadállyal kellett megküzdeniük a fogyatékkal élőknek ha hivatalos ügyeiket intézték. Hát a lépcső az nekünk nagy probléma, a parkolás. Hát más nem tulajdonképpen, csak ezek a dolgok, meg a kommunális helységek mozgáskorlátozott VC, egyebek. A lépcsők ezen túl nem jelentenek akadályt, egyszerűbben bejuthatnak a hivatalba a mozgáskorlátozottak. A vakok, és gyengén látók számára a Braille-írással készült információs táblák teszik könnyebbé az eligazodást, a padlón pedig vezetősávok segítik a közlekedésüket. Lehetővé teszi azt, hogy az önállóságukat egy kicsit az abba vetett hitet, hogy önálló életvitellel is rendelkezhetnek még, visszaadja, megerősíti őket. Korábban az ügyintézők segítségére szorultak a fogyatékkal élők. Lementünk a portához, segítettünk nekik az ügyeket ugye megbeszélni, elintézni, de ez ugye nem volt kellően olyan kulturált helyzet, körülmény, ami szerintem azonos esélyt adott volna számukra. észak-Magyarországon most már minden állam igazgatási hivatal akadálymentes. Az épületek átalakításakor a fogyatékkal élő szervezetek képviselőivel is egyeztettek. Vannak más állami hivatalok, önkormányzati hivatalok, ahol ez a beruházás megvalósult. Nyilván az ott szerzett tapasztalatokat ők tudták leginkább közvetíteni hozzánk. Törvény írja elő, hogy az egyenlő esélyű hozzáférést minden közintézményben biztosítani kell. Határidőt is szabtak a törvényalkotók. Legkésőbb 2013 december 31-ig kell elkészülni az akadálymentesítéssel.

Együttműködik az egri, a gyöngyösi főiskola, és a Miskolci Egyetem. Az intézmények területi hálózat fejlesztési modellt kísérleteznek ki, ezért közösen pályáznak kutatásfejlesztési programokra. Ez az Egri Főiskola központi könyvtára. Heves-megye iskolai, és szakkönyvtáraival közös hálózatot alakítanak ki. Iskolák közötti vetélkedők megrendezése, de. Erre olvasás népszerűsítő programokra, és egy elektronikus adatbázis kialakítására 88 és fél millió forintot nyert a főiskola. Közös portálfelület lenne, amin adatbázisok olvashatók, oktatást támogató szolgáltatások lesznek reményeink szerint elérhetők. Kutatás fejlesztésre is nyert pénzt a főiskola, 500 millió forintot biológiai programokra. Eger élelmiszerbiztonság, környezetvédelem, éghajlat kutatás, és biológiai vonatkozások tekintetében kíván részt venni. Ebben is együttműködik a régió három intézménye. A Miskolci Egyetem, a Gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, és az Egri Esterházy Károly Főiskola szövetséget hoznak létre. Hallgatói mobilitás, egy vertikálisan építkező oktatási szerkezet. A tudásközpontok összehangolására összesen három és fél milliárd forintot nyertek a térség felsőoktatási intézményei, a szó most ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Két évnyi kutatás után végre sikerült megfejteni Tutanhamon fáraó titkait, és életét a DNS-e alapján. Az elkészült DNS vizsgálat szerint a köztudatban felséges uralkodóként élő Tutanhamon a valóságban törékeny fiatalember volt, aki számtalan fejlődési rendellenességben szenvedett. Farkas torka volt, donga lába miatt bottal járt, és több lábujja hiányzott. Halálát végül is maláriával súlyosbított csontkór okozta. A vizsgálatok szerint szülei például feltehetőleg vérrokonok, valószínűleg testvérek voltak.

Máris jön az időjárás jelentés, aztán sport, majd a Kárpát-expressz következik, Híradó pedig legközelebb délután lesz. én szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid