Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.03.03.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

A jelenleginél gyakoribb orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatot, valamint a sportlövők fegyvereinek szigorúbb tárolását javasolja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A híradó birtokába került javaslat a sportlövők saját fegyverhez jutását is szigorítaná. A civil szervezetek kedden kapták kézhez a Minisztérium elképzeléseit, egyelőre tanulmányozzák a javaslatukat. Bajnai Gordon miniszterelnök február közepén utasította a rendészeti minisztert arra, hogy készítsen javaslatokat a fegyvertartás szigorítására, miután egy pécsi egyetemista egy embert megölt és többet megsebesített az iskolájában.

Jelen volt a Hiller István háza elleni támadásnál Rihó Krisztián. A Jobbik bicskei elnöke a lőszerek beszerzésében is segített, írja a Magyar Nemzet. A lap arra a hangfelvételre hivatkozik, amelyet Benkő György százhalombattai vállalkozó készített titokban az ügy egyik gyanúsítottjával. Információik szerint az oktatási miniszter háza elleni támadáskor a Jobbik bicskei elnöke biztosítóként felügyelt, míg társa kétszer rálőtt az üres házra.

Szerződést bonthat a BKV az új metró kocsikat gyártó francia céggel ha az június végéig nem szerzi meg a szerelvények végleges típusengedélyét. Ez a cég kötelessége lenne, de eddig többször is haladékot kért. A fehér metró kocsiknak a régi orosz kocsik helyett a kettes vonalon már tavaly nyár óta utasokat kellett volna szállítaniuk a szerződés szerint. A BKV megelégelte a több mint egy éves csúszást. Az ügyben Demszky Gábor a francia nagykövetet is bekérette, az Alston állítása szerint tegnap bemutatott egy olyan tesztprogramot, amellyel forgalomba állíthatók a kocsik.

Csődbe ment Szigetvár a baranyai kisváros önkormányzatánál. Adósság rendezési eljárás indult, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A város három milliárd forintos tartozást halmozott fel, ebből 56 millió forint 90 napon túli lejárt tartozás. Ezen túl pénzügyi biztos felügyeli az önkormányzat bevételeit és kiadásait. A város Pajzs József szocialista polgármester halála után a szabad demokrata ügyvezető alpolgármester vezeti. A képviselő testület hetek óta vitatkozik a költségvetésről, Szigetvár három milliárd forintos adósságállományt halmozott fel. Az MSZP-SZDSZ koalíció egy külső cégnek tulajdonrészt adott volna a város vagyonából, ezt azonban nem fogadta el az ellenzék. Ezáltal egy profitorientált cégcsoport jött volna be a városunkba és inkább ők irányították volna a városunkat, hiszen az ügyvezetési jogok adták volna mind a hő távvagyont, majd későbbiekben a város vagyonkezelését is ők vették volna át. Ezért az alpolgármester végül adósság rendezési eljárást kért a Baranya megyei Bíróságtól, Szigetvár irányítását így egy pénzügyi biztos veszi át. 60 napon belül a hitelezőknek az igényeiket be kell jelenteni az Adósság Rendezési Bizottság felé és 150 napon belül a hitelezőkkel egyességre kell jutni. A városnak egy vészköltségvetést kell készítenie, amely csak az alapfeladatok ellátásáról rendelkezhet. Minden önkormányzati kifizetést a biztosnak kell ellenjegyeznie, a város alpolgármestere szerint az intézmények működése nem kerül veszélybe. Az intézményrendszerünk, tehát az iskolák, bölcsődék, óvodák, középiskola, zeneiskola, könyvtár, tehát mindaz, ami ebben a városban van és városként üzemel és a városképet ronthatja. Ez igazából a tavalyi megszorításoknál nagyobbat nem fog érezni. Az alpolgármester szerint elsősorban a civil és sportszervezetek működésében jelenthet problémát a mostani helyzet.

Büntető feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen Pécs polgármestere. Páva Zsolt szerint az Expo center beruházással több milliárdos kára lett a városnak és építési vállalkozók sem kapták meg a pénzüket. Az építész és a tervező etikai vizsgálatot kezdeményezett maga ellen. így akarják bizonyítani, hogy nem miattuk áll üresen három éve az épület. Vesztegetés, Btk.289. szakaszában számvitel rendjének megsértése. Páva Zsolt azt sorolja, miért tett feljelentést a rendőrségen. A polgármester szerint a 60 oldalas Expo jelentés bebizonyította, hogy szabálytalanságok történtek a beruházások körül. Ami engem leginkább zavart, hogy ezt a folyamatot végig kivonták a képviselő testületnek a kontrollja alól, tehát nem volt módja a képviselőknek, a testületnek arra, hogy akár testületi ülés keretében, vagy attól eltekintve, azon kívül ezzel az üggyel komolyan tudjanak foglalkozni. A továbbiakban a rendőrség bevonásával keresik a felelősöket. A polgármester egyelőre nem tudta megmondani, mi lesz az Expo center sorsa. Ha nem találnak befektetőket, a legrosszabb esetben akár el is bonthatják az építményt. A beruházásban mintegy 40 vállalkozó érintett. úgy tudjuk, nekik a város majdnem egy milliárd forinttal tartozik. Azt, hogy ezt mikor fizetik vissza, egyelőre nem tudni. A Híradót Német Krisztina tudósította Pécsről.

Megnyitják holnap reggel a Sió zsilipet, hogy leeresszék a Balaton vizét. A zsilipet akkor kell kinyitni, ha a tó vízszintje meghaladja a 110 centimétert. Az elmúlt hetekben annyit havazott és esett az eső, hogy tegnap már 111 centimétert mértek. Korábban a szakemberek attól tartottak, hogy a jégtáblák megrongálhatják a zsilipet, most azonban gyors az olvadás, így reggel elkezdhetik a leeresztést. A szó pedig ismét Budapestté.

Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük szépen!

Több alföldi településen tiltakoznak, mert a járatritkítások után se busz, se vonat nem jár a közelben, például a Békés megyei Kisszénáson. Kapcsoljuk Szegedet, ahonnan Fülöp László jelentkezik, szervusz!

Szervusz Gabi, jó napot kívánok! Tavaly december 12-én indult el utoljára vonat a településről, amelyik az egyik megszüntetett szárnyvonal mellett fekszik. Néhány szomszédos településen jár ugyan busz, de a Volán szerint azokat is csak ráfizetéssel tudják üzemeltetni. A költségek jelentősen meghaladják a bevételeket, tehát ez egészen biztos, hogy az év során nem lesz rentábilis. Mondja a busztársaság első embere. Nem rentábilis annak ellenére sem, hogy a Kőrös Volánnak nem kellett felvennie embert. Autóbuszuk is van elég és a szaktárca azt ígérte: megtérítik a plusz költségeket. Erre azért is szükség van, mert szinte üresen mennek a buszok azokra a településekre ahonnan már nem indul vonat. Néhány fő utasról lehet csak beszámolni járatonként. A pénteki és a vasárnapi alapvetően kollégisták forgalma jelenti azt, hogy egy olyan 10-15 fő utazik. Ez már a Békés megyei Vésztő, innen Kőrös-Nagyharsányba december óta már nem megy vonat. Egyszer indul autóbusz naponta délután. Ez pedig a Békés megyei Kondoros főtere, alig 10 kilométerre van innen Kisszénás, ahová ettől az évtől sem vonat, sem autóbusz nem jár. A szaktárca szerint nincs jó minőségű közút, így a buszok sem tudják megközelíteni a települést. Azt mondják, hogy nagyon kevesen utaztak rajta, de hát lehet, hogy ki lehetne használni. Sokan azt mondják: igaz, hogy Kisszénáson csak hét tanya van, de hát ott is élnek emberek. Hogyan jutnak majd el a városba? Volt egy olyan kis vonat, ami közlekedett és akkor megszüntették és hát más módon nem tudom, autóval. A veszteséges és kisforgalmú vasútvonalak bezárásával a tárca kétezer tizenkettőig 70 milliárd forintot takarítana meg.

58 helyen van belvízvédelmi készültség az országban, még mindig a Körösök és a Tisza közelében a legtöbb. észak-Magyarországon is folyamatosan szivattyúznak. Borsod és Heves megyében 46 ezer hektár áll víz alatt, sok a szántó. Ide őszi káposztarepce van vetve. Már egy hete víz alatt áll a vetés a 26-os út mellett. Ezen a területen nemcsak a belvíz, hanem az áradás is veszélyt jelent. Ha újabb csapadék jön, oda a termés. A gazdálkodók összefogást szorgalmaznak. Mit kell tudnunk itt. Egy víztársulatot, ki kell takarítanunk a csatornákat. újra kell, közműveket kell építenünk és lehetőség szerint e vonatkozásban amit tudunk el tudnánk kerülni ennek a víznek, problémának a nagy részét. A térségben főként az őszi vetésű növények: a búza, az árpa és a repce károsodott az ár és belvíz miatt. Helyenként a teljes táblákat belvíz borítja és a repce, ami nagyon érzékeny növény, a többnapos vízből a teljes vízborítottságot nem tudja elviselni az kipusztul. A búza talán több napot elvisel. A károkat csak akkor tudják majd felmérni, ha levonult az ár, erre viszont egyelőre várni kell. Az előrejelzések szerint némi csapadék várható a hétvégén, illetve a jövő héten. Ennek hatására nőhet a belvízzel borított területek nagysága. Egy elhúzódó belvíz védekezésre számítunk. A szakemberek szerint legutóbb 1999-ben volt ilyen súlyos a belvízhelyzet.

Sok a tönkrement istálló a Hortobágyon. A Nemzeti Parkhoz egyre több panasz érkezik, hogy ezek rombolják a tájképet. A rezervátum területén 90 elhagyatott telep van, amelyeket nem tartanak rendben a tulajdonosok. Tető nélkül és beomlott falakkal évek óta üresen áll ez az állattartó telep a Hortobágy közepén közvetlenül a 33-as főút mellett, ahol a turisták is jól látják. A Nemzeti Parkot látogató vendégek is általában úgy vannak vele, hogy nem hagyják szó nélkül a dolgot és különböző felháborodott leveleket kapunk. A Nemzeti Park régóta levelezget a telep tulajdonosával, hogy tegyen rendet a területen, mert az rontja a pusztai tájképet, eddig hiába. Sajnos a magántulajdonosoknak az egyéni érzékenysége az, ami meghatározza, hogy tulajdonképpen ezekkel mi történik. Hát bizonyos magántulajdonosok mondjuk úgy, hogy az igénytelenebbje az nem foglalkozik a tulajdonával. Nem ez az egyetlen leromlott állapotban lévő telep a rezervátumban. A hortobágyi Nemzeti Park területén kétszáznyolcvanhét állattartó telepet tartanak nyilván, egyharmadukban évek óta semmilyen gazdálkodást nem folytatnak, ezért csak idő kérdése és hasonló látványt nyújthatnak mint a mögöttem látható istálló. A problémával már a Zöldhatóság is foglalkozik. Itt egy bizonyos határidővel adunk kötelezést az érintettnek, hogy az ott tárolt hulladékokat, illetve a nem megfelelő tájképet adó létesítményeket szüntesse meg, távolítsa el onnan a területről. Ha ezt nem teljesíti határidőre, akkor tud a felügyelőség szankcionálni. Amennyiben a tulajdonosok nem teszik rendbe a telepeket, akár egy millió forintos bírságot is kaphatnak. Gabi, ismét tiéd a szó.

Fülöp László jelentkezett Szegedről, köszönjük szépen!

A legfrissebb adatok szerint 795-en haltak meg a Chilei Földrengésben és több mint 500 embert eltűntként tartanak számon. Megérkeztek az első segélyek a dél-amerikai országba, a segélyek elosztását gyorsítja, hogy valamelyest sikerült megfékezni a fosztogatásokat. 14 ezer katona ügyel a rendre és egyre több helyen van kijárási tilalom. Ezek a felvételek a rengések pillanatában készültek aSantiagoibörtönben. A rabok az udvarra menekültek amint megmozdult alattuk a Föld. Az már nincs a képeken, amint a haiti rengésekhez hasonlóan a leomlott falakon át sok rab kiszökött. Ez az amatőr felvétel egy night-klubban készült, a bent lévő emberek között másodpercek alatt pánik tört ki amint megrengett a lábuk alatt a talaj. Az elképesztő erejű Földrengésben már csaknem 800 ember vesztette életét. Az áldozatok fele Konszepszion városban élt, ahol rajtuk kívül még 500 ember sorsáról nem tudni. A mentőalakulatok folyamatosan kutatnak túlélők után. Eközben az élőkre is gondolniuk kell. Rengeteg ugyanis az utórengés, több közülük igen erős. Minden, még álló épületet megvizsgálunk, mondja a helyi tűzoltóság szakértője. Tudnunk kell, hogy bírják-e még a falak, vagy lakhatatlan az épület. Jobbára a fosztogatásokat is sikerült megfékezni köszönhetően a 14 ezer kivezényelt katonának, akik a nincstelenné váltakkal szemben megértően, de szigorúan betartatják a kijárási tilalmat, ezt már napi 18 órás időtartamra hosszabbították meg. A viszonylagos rendnek köszönhetően gyorsabb a kutatás és még gyorsabb a segélyezés is. A kikötőkben hamarosan brazil és orosz segélyhajók kötnek ki, de amerikai tábori kórház és víztisztító is érkezik. élelmiszer, gyógyszer és ivóvízkészletek pedig folyamatosan érkeznek aSantiagoi reptérre, ahonnan a katonák viszik tovább helikopteren a Földrengés sújtotta településekre.

Már 80 halálos áldozata van a tegnapi ugandai Földcsuszamlásnak. Rajtuk kívül még legalább 400 eltűnt emberről tudnak. A Földcsuszamlás tegnap hajnalban történt, a közelben lévő 4300 méter magas Elvon hegyre özönvíz szerű eső zúdult, amely lemosta a hegyoldalt. A sárlavina három falut temetett maga alá.

Lakott területre zuhant az indiai haditengerészet egyik vadászgépe egy légi bemutató közben India déli részén. A MIG vadászgépek alakzatban repültek, az egyik manőver után az egyik pilóta nem tudta kiemelni gépét a zuhanásból. A repülő egy reptérhez közeli ötszintes házba csapódott. A csodával határos módon a házban mindössze négyen sérültek meg. A pilóta nem tudott katapultálni és életét vesztette a balesetben.

Bizalmi szavazást tartanak ma az ukrán parlamentben a Julia Timosenko vezette kormánnyal szemben. Tegnap ugyanis összeomlott a kormány koalíció, miután a miniszterelnök nem tudta bizonyítani, hogy többsége van a törvényhozásban. Ha megvonják a bizalmat a kormánytól, akkor új koalíció és új kormány alakulhat, amely az új elnököt Viktor Janukovicsot támogatná.

Máris jön az időjárás jelentés, utána sporthírek, majd a Kárpát-expressz, Hírekkel legközelebb délután jelentkezünk. Szép napot, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid