Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.03.10.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Házkutatást tartanak annál a cégnél, amely az eredetiség vizsgálat új informatikai rendszerét készítette. Az EclipseZrt-t adócsalással és pénzmosással gyanúsítják a vám és pénzügyőrség nyomozói, a cég vezérigazgatóját őrizetbe vették. Az Eclipse Zrt. decemberben kötött csaknem öt milliárd forintos szerződést az eredetiség vizsgálat új informatikai rendszerének megalkotására, majd négy nap múlva üzembe is helyezte azt. Januárban az öt eredetiség vizsgálattal foglalkozó cég feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt.

Kiraboltak egy bankot Budapesten a III. kerületben reggel. A maszkos támadó lövést is leadott, de senki sem sérült meg. Miután az alkalmazottak átadták neki a pénztárban lévő összes készpénzt, a rabló elmenekült a helyszínről. Reggel fél nyolc előtt rontott be a rabló a bécsi úti fiókba. Csuklya volt rajta és a pénztárostól azt kérte, hogy a nála lévő összes pénzt adja át, ezután egyet a plafonba lőtt. Sem a bankban lévő ügyfelek, sem az alkalmazottak nem sérültek meg. A bank biztonsági őre nem használta a fegyverét, a támadás előtt kint állt az utcán a bejárat előtt. Kívül járőröztem a piac külső területén és akkor tapasztaltam, hogy a kollégám kint áll az ajtóban. Szoktunk egymásnak integetni, szevasz, szevasz, aztán mindenki ment a dolgára, ő ott állt a bank ajtaja előtt. A támadó elvitte az összes pénzt. A bank biztonsági kamerái felvették a támadást, a felvételt délután nyilvánosságra hozza a rendőrség. A fiókban lévő kilenc alkalmazottat már kihallgatták a rendőrök, a nyomozásban fegyverszakértő is részt vesz.

Aláírta az államfő a Holokauszt tagadást büntető Btk. módosítást. Szerinte ugyanis ez nem alkotmányellenes. Az országgyűlés február 22-én utolsó ülésnapján fogadta el a jogszabályt, amely szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki nyilvánosság előtt tagadja a Holokauszt tényét. Sólyom László szerint ugyanakkor nem volt helyes, hogy ezt a törvényt a választási kampányban hozta meg a parlament. A jogszabály a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

6,3 százalékkal volt alacsonyabb a bruttó hazai termék a GDP kétezer kilencben az előző évinél. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdaság teljesítménye összehasonlító árakon számolt adatokból ítélve a kétezer négyes szintre esett vissza tavaly.

Ismét történelmi csúcson van az üzemanyag ára. éjféltől hat forinttal emelkedett a benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. A hotankoljak.hu számításai szerint a benzin átlagára ezzel eléri a 330 forintot, a gázolajé pedig a 303-at. A kutak árai között akár 30 forintos különbség is lehet, idén eddig 17 forinttal emelkedett a benzin és kilenc forinttal a gázolaj nagykereskedelmi ára. Elemzők szerint nyárig még tovább drágulnak az üzemanyagok. Egy évvel ezelőtt a benzinért átlagosan 255, a gázolajért pedig 250 forintot kellett fizetni literenként.

Az üzemanyagok drágulása miatt ismét egyre többen járnak át a határ menti településekre tankolni Magyarországról. Vannak olyan osztrák, vagy román benzinkutak, ahol harmadával nőtt a forgalom a magyar benzinturizmus miatt. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Szervusz éva, jó napot kívánok! Elsősorban tankolni és tartós élelmiszereket vásárolni járnak át magyarok Romániába ha spórolni akarnak. Más termékek ugyanis csaknem azonos árban vannak az itthonival. Az egykori jelentős bevásárló turizmus Románia Uniós csatlakozásával jelentősen csökkent a két ország között. Most ismét egyre többen utaznak a vásárlás miatt. Romániából főleg azok jönnek Magyarországra, akik a nagyobb áruválasztékból szeretnének válogatni. Ennél a székelyhídi benzinkútnál minden harmadik tankoló autó magyar. Romániában ugyanis a benzin most átszámolva körülbelül kétszáznyolcvan, a gázolaj pedig kétszázhetven forintba kerül. Na, jó. Ez a férfi a határ melletti Létavértesről évek óta idejár tankolni, ő így spórol. Hetente egyszer mindig teli tankolom az autómat. Ebben az élelmiszerboltban azt mondják: sokan azok közül, akik tankolni jönnek Székelyhídra, vásárolnak is náluk. Főként tartós árukat vesznek. Egy ilyen öt-10 százalék jár át Magyarországról vásárolni. Inkább söröket vásárolnak, makaróni, konzervek inkább, amik jobban mennek. Más termékek ugyanis nagyjából közel azonos árban vannak a hazaival. A tojás 30, a kenyér kilója pedig kétszázötven forintba kerül átszámítva a boltban. A helyiek közül csak a tehetősebbek járnak át Magyarországra vásárolni. Hát általában havonta egyszer-kétszer átmegyünk bevásárolni. Hát szerintem más miatt nem, csak a nagyobb választék miatt járunk át Magyarországra. Amúgy árak szinte majdnem megfelelőek, tehát ugyanazok mint itt nálunk. A határ melletti településeken arra számítanak, hogyha Magyarországon tovább drágulnak az üzemanyagok, akkor az olcsóbb tankolás miatt egyre többen vásárolnak majd Romániában.

Nincs koporsós temetés a magas talajvíz miatt a Dél-Alföld több településén, az áNTSZ rendelte el a tiltást. A belvíz a sírokat is megrongálja, Szolnokon például minden harmadik megsüllyedt. Ha kevés csapadék lesz a következő napokban, akkor is leghamarabb csak májusban lehet ismét koporsóban temetni. Pont egy métert ha visszaszámoljuk a dobogót, akkor 30 centi, tehát 70 centin van a víz a talajszinthez, ami túl közel van, ezért rendelték el a tiltást. Ilyen magas talajvizet 10 éve nem mértek itt a szolnoki temetőben. Tavaly itt és a tavaly előtti években, mikor akkor is volt talajvíz, de nem ilyen szintű. Olyan 50-60 százalékban lehetett temetni koporsósan, most sajnos majdnem 100, tehát 85-90-ig nem lehet temetni koporsósan. Ha marad a csapadékszegény időjárás, akkor is másfél-két hónapig nem lehet még temetni. A magas talajvízszint nemcsak a temetéseket hiúsítja meg, a sírokat is megrongálja. A mögöttem látható például teljesen besüllyedt, de minden harmadik így néz ki most a temetőben. A helyreállítás a családnak több 100 ezer forintjába kerülhet. A jogszabály szerint kettő méternél kell a koporsós temetést leállítani, vagyis ennyire kellene mélyen lennie a víznek. Ennek közegészségügyi, járványügyi oka van és egyébként pedig kegyeleti érdek is. A szolnoki kistérséghez tartozó 25 temető közül 15-ben rendelték el a tiltást. A szó most ismét Budapesté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Riasztást adott ki a Dunántúlra a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzések szerint napközben az ország nyugati részén több felé is havazhat és akár öt-10 centiméter hó is eshet éjfélig. Több felé megerősödhet a szél, így helyenként hófúvások is lehetnek. Somogyban és Baranyában már reggel óta havazik, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Szakad a hó Barcs vonalában, de már Kaposvár térségében is esik. A hó ráfagy az utakra, ezért a közút kezelő megkezdte az utak sózását. Minden út járható, de előfordulhatnak latyakos, havas szakaszok. A Mecsekben egy autó délelőtt a szakadékba zuhant. A vezető karcolásokkal megúszta a balesetet, egy francia kisbusz pedig az M7-es autópályán karambolodzótt. A Dél-Dunántúlon egész nap havazásra, hószállingózásra lehet számítani. Ma éjfélig 10, holnap reggelig pedig akár 15-20 centiméter friss hó is hullhat. A megerősödő szél miatt pedig hátfúvások is lehetnek. Valószínűleg nálunk nem lesznek komoly problémák, de így a következő egy-másfél napban, tehát gyakorlatilag csütörtök estig egy olyan 10-15, akár helyenként 20 centi hó is lehullhat. A szó most ismét Budapesté. Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

Nem javul a hó helyzet Spanyolország észak-keleti részén. Az utakon hátfúvások bénítják meg a közlekedést, a vonatok sem járnak. Sok autós is elakadt, mert a szél az utakra fújta a havat. Több településen tanítási szünetet rendeltek el, a meteorológusok egyelőre nem ígérnek javulást. Végeláthatatlan kocsisorok, teljes a káosz a katalán utakon. Az egyik Franciaországba vezető sztrádát több 1000 kamion torlaszolja el. Hétfő óta nem engedik rá a kamionokat a tuluzi útra, de vissza nem fordulhatok, mert akkor rengeteget késnék a szállítmánnyal. Amint járható lesz a pálya, megyek tovább, mondta egy sofőr a La Hunkera határátkelőnél. Nemcsak a kamionok rekedtek a hóban, a személyautók is, több 1000-ren. Az egész éjszakát a kocsiban töltöttem, de végül is mindegy. Dolgozni egyelőre nem kell mennem, hiszen tanítási szünet van az idő miatt, mondta egy tanár. Katalónia egyes részein félméteres hó esett, eddig több mint kétszáz ezer háztartás maradt áram nélkül. Az ibériai országban legalább 25 éve nem volt ilyen hideg és ilyen hosszú a tél.

A görögországi megszorításokhoz hasonlót tervez a portugál kormány is. A Dél-nyugat-európai ország ugyancsak magas államháztartási hiánnyal küzd, ezért kétezer tizenháromig harmadára csökkentenék a deficitet. Athénhoz hasonlóan a közalkalmazottak bérének mérséklésével, az állami beruházások visszafogásával és adóemeléssel. A görög kormányfő tegnap Washingtonban tárgyalt országa pénzügyi helyzetéről, de mint mondta: nem segítséget ment kérni. Görögország függetlenségét ünnepelte a görög kormányfő, az amerikai elnök és az amerikai görög ortodox egyház vezetőjének oldalán, de nem ez volt a fő ok, amiért Jeorjiosz Papandreu az Egyesült államokba látogatott. A politikus országa pénzügyi hitelességét akarja erősíteni és támogatást akar szerezni ahhoz, hogy Athén kedvezőbb kamatú hitelt vehessen fel. Hangsúlyoznám, hogy nem anyagi segítségért jöttem ide. Megpróbáljuk összetákolni szétesett gazdaságunkat, de nem kéregetünk, mondta a görög miniszterelnök. Barack Obama nem nyilatkozott a találkozó után, de a fehér házi szóvivő szerint inkább európai problémának tartja a görög helyzetet, amelyet elsősorban az Európai Uniónak kell megoldania. Athén a tőkepiaci spekulációt teszi felelőssé azért a súlyos államháztartási hiányért és államadósságért, amivel az ország küszködik. Görögországban az utóbbi időben minden naposak a tüntetések. Főleg azóta, hogy a kormány újabb, csaknem öt milliárd eurós megszorításról döntött, melynek értelmében áFA- emeléssel, luxusadókkal és a közalkalmazotti juttatások lefaragásával próbálják csökkenteni a deficitet. Hasonló intézkedéseket tervez Portugália is. A Dél-nyugat-európai ország ugyancsak magas államháztartási hiánnyal küzd, melyet kétezer tizenháromig harmadára csökkentenének. Azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a portugál válságra már megoldást jelenthet-e az európai valutaalap, melyet Brüsszel a nemzetközi valutaalap mintájára pont az ilyen helyzetek megelőzésére akar létrehozni.

Majdnem tragédiát okozott egy Toyota hibás gázpedálja az Egyesült államokban. Egy Prius csaknem 150 kilométeres óránkénti sebességre gyorsult fel magától. A sofőr csak a rendőrség segítségével tudta megállítani a járművet. A japán autógyártól a közelmúltban több millió járművet hívott vissza a különböző alkatrészek meghibásodása miatt. A Toyotának ezt a típusát egyelőre nem akarták visszahívni.

Itthon várhatóan nem lesz influenzajárvány tavasszal. A szakemberek szerint azért, mert az elmúlt hónapokban a lakosság a szokottnál jobban odafigyelt a megelőzésre. Például védőoltást kértek, vagy jobban ügyeltek a higiéniára. A H1N1 világjárvány első hulláma lezajlott, az Európai Influenza Figyelő Szolgálat szerint azonban kisebb helyi járványok még lehetnek. A WHO ezért továbbra sem csökkenti a legmagasabb, hatos készültségi szintet. Itthon jelenleg négyen vannak intenzív osztályon az új influenza szövődményei miatt.

Iskolai szegregáció miatt bezártatna egy győri iskolát az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Mohácsi Erzsébet szerint az idejáró roma gyerekek száma meghaladja a törvényben előírt arányt, ezért beperelte a fenntartó önkormányzatot. Az iskolában azt mondják: nem direkt, hanem spontán szegregációról van szó, mivel a környéken lakó családok szabadon választják ezt az iskolát. Március 15-re készülnek a hetedikesek a győri Kossuth Lajos iskolában. Az idejáró gyerekek 70 százaléka roma, szeptembertől ezért már nem indulhat első osztály. Egy érdekvédő szervezet végleg bezártatná az intézményt. A város fenntart egy cigányiskolát, ami törvényellenesen működik. Tehát az egyenlő bánásmód törvény, a közoktatási törvény, az tiltja a roma gyerekek elkülönítését. A szülők viszont tiltakoznak. Azt mondják: ők azért íratták ide a gyerekeiket, mert ez van legközelebb az otthonukhoz. Ha becsukják ezeket az iskolákat, fogalmunk sem lesz, hogy miből járassuk a gyerekeinket iskolába, mert különböző helyre bérleteket, vagy jegyeket vásároljunk. Ha a Bíróság az Alapítványnak ad igazat, akkor a diákokat a város más iskoláiba helyezik át. Semmi garancia nincs arra, hogy ebbe az iskolába eljárnának rendszeresen napi rendszerességgel. Az önkormányzat a perben a szabad iskola választás jogával védekezik. Szerintük senki nem kényszeríti a családokat ebbe az iskolába. Fontosabb a szülőknek a véleménye, mint egy valahol az ország másik végében működő bármilyen alapítványnak az ötlete. Szegregáció miatt az Alapítvány például Kaposváron és Miskolcon is indított már pert. Törvény írja elő, hogy egy osztályban mekkora lehet a hátrányos helyzetű gyerekek aránya. Ez nem haladhatja meg a 25 százalékot, ugyanakkor tilos nyilvántartani, hogy például hány roma gyerek jár az iskolába. A Híradót Győrből Holcman éva tudósította.

Máris jön az időjárás jelentés, utána sporthírek, majd a Kárpát-expressz. Hírekkel legközelebb délután fél öt után öt perccel jelentkezünk. Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid