Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.03.17.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács: Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben!

Az autójában a piros lámpánál lőttek le egy szír pénzváltót a reggeli csúcsforgalomban a fővárosban. A férfi kocsijához egy gyalogos lépett oda, többször lőtt, majd elmenekült. Egy táskát is magával vitt az autóból, úgy tudjuk: pénz volt benne, de arról még nincs információ, hogy mennyi. A rendőrség szerint elszámolási vita állhat a gyilkosság hátterében. A szír pénzváltót egyébként már 1997-ben is megpróbálták megölni. A férfi a luxusautójával egy piros lámpánál várakozott ebben a Rákosszentmihályi utcában reggel hét órakor. Egy férfi gyalog az autó mellé lépett és lelőtte. Feltehetően több lövést adott le, az autóban ülő ötvenkét éves férfi azonnal életét vesztette, a támadó elmenekült. A rendőrség lezárta a XVI. kerületi utca egy részét, több órán át helyszíneltek. Valószínűleg a nyomok rögzítése miatt a férfi holtteste még két órával a gyilkosság után is az autóban volt. Egy ötvenkét éves szír állampolgárságú férfi várakozott itt a Rózsa utcában található piros lámpánál. A várakozása során egy ismeretlen férfi odalépett a személygépkocsihoz és több lövést adott le a sértettre. Sajnos, a szír állampolgár a helyszínen életét vesztette. úgy tudjuk: a közelben lévő utcaseprők látták, ahogy a támadó a helyszíntől kicsit távolabb beül egy autóba, amelyben társa várta és elhajtottak. Az áldozat egy ötvenkét éves szír állampolgár a Keleti-pályaudvarnál volt pénzváltója. 20 évvel ezelőtt itt élt Magyarországon s már többször is próbálták őt rabolni, most sok információt nem tudunk. állítólag úgy tudjuk, hogy kiment a lakásából s az üzlet felé tartott, állítólag a Garai utca felé. A támadó a kocsiból egy táskát is magával vitt. úgy tudjuk: pénz volt benne, de nem tudni, pontosan mennyi. A pénzváltó ismerős szerint reggel munkába menet több tízmillió forint is szokott náluk lenni.

A nyílt utcán akarta lelőni volt élettársát egy férfi Hódmezővásárhely belvárosában. Mivel a pisztoly nem sült el, fojtogatni kezdte a nőt, akit végül eszméletlen, sokkos állapotban vittek kórházba. A férfi elmenekült, de néhány utcával távolabb elfogták a rendőrök, emberölés kíséretének gyanúja miatt indítottak ellene eljárást.

Elfogultnak tartja az ügyészséget Zuschlag János, aki az utolsó szó jogán beszélt a bíróságon. A volt szocialista politikus aránytalanul súlyos büntetésnek tartaná az ügyészség által kért tizenkét és fél éves fegyházbüntetést. Az ügyben március 31-én hirdetnek ítéletet. Kecskeméten van tudósítónk Hevér Lóránt. Szervusz! Mit mondott még Zuschlag János az utolsó szó jogán? Jó napot kívánok, szervusz! Zuschlag azt mondta, hogy politikai üzenet értéke van annak, hogy a választások előtt pár nappal, vagyis március 31-én hirdetnek ítéletet. Szerinte ha nem ő és nem az MSZP lenne a főszereplője az ügynek, akkor ebből nem lett volna bírósági eljárás. Az ügy elsőrendű vádlottja szerint az ügyészség ha jogilag nem is, érzelmileg mindenképen elfogult vele szemben. Zuschlag szerint tudatos törvényt sértőnek állítják be, pedig nem tartja magát annak. Azt mondta: a legtöbbször valóban létező programokra kértek pályázati pénzt, de lekésték a határidőket, ezért kellett utólag hamis számlákat kiállítani. Zuschlag János a bíróság előtt a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy két és fél éve van előzetesben hat négyzetméteren két másik emberrel. A börtönt egy olyan világnak írta le, ahol az számít, hogy ki milyen erős és ki hányszor volt büntetve. Zuschlag olyan büntetést kért, ami után újra tudja kezdeni az életét. Szerinte ez több mint tíz év fegyház után lehetetlen. A Zuschlag ügy tárgyalása csaknem száz napja tart Kecskeméten, ma az összes vádlott felszólalhatott az utolsó szó jogán. A következő tárgyalási napon március 31-én ítéletet hirdetnek. Hevér Lóránt köszönjük!

Várhatóan ma hallgatja meg Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester helyettest a BKV-nál történt szabálytalanságokat vizsgáló fővárosi bizottság. A testület elnöke szerint elsősorban a cég politikai irányításáról faggatják majd a volt főpolgármester helyettest. Hagyó a Távirati Irodának azt mondta, hogy elmegy a meghallgatásra. A testület meghallgatja Garadnai Andrást a BKV volt igazgatósági elnökét is.

Tovább erősödött a forint. Egy euró kétszázhatvanhárom forintnál is olcsóbb volt délelőtt a bankközi devizapiacon. Az euró ára tavaly augusztus óta 265-275 forintos sávban mozgott. A dollárért ma körülbelül 191, a svájci frankkért pedig 181 forintot kértek.

átszervezésekkel és létszámleépítésekkel három milliárd 300 millió forintot takaríthat meg Pécs városa, ezt állapították meg szakértők, akik a polgármester kérésére világították át az önkormányzat gazdálkodását, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A 3500 oldalas jelentés szerint a legtöbbet a városházán, az Európa Kulturális Fővárosa Menedzsment Központban és a városi vagyonkezelőnél lehetne spórolni. Pécsnek csaknem 40 milliárd forintos adóssága van. A vagyongazdálkodás jelen pillanatban olyan állapotban van, hogy visz és nem lop. Az igazságügyi szakértő Pécs költségvetéséről beszélt. Szebelédi István elmondta: 11 ezer oldalt tesz ki az önkormányzat átvilágításáról készült anyag. A legnagyobb hiba, hogy nincs megfelelő irányítás és számonkérés, ráadásul mindez pazarló gazdálkodással is párosul. A szakember szerint a párhuzamos feladat ellátást mihamarabb fel kell számolni. Van ebbe a különböző kötelező, nem kötelező feladatok szétválogatásánál az, hogy lesz bizony fölösleges ember. Megfelelő gazdálkodás mellett több mint három milliárd forintot is megspórolhat éves szinten a város, áll a jelentésben. A polgármester azonnali cselekvést ígért. Páva Zsolt elmondta: saját portáljukon, a polgármesteri hivatalban kezdik a rendcsinálást. Először is létszámstopot rendelnek el. Az úgynevezett betöltetlen álláshelyeket nem szabad betölteni immáron. Tehát ezek a státuszok maradnak üresen a későbbiek során is. Az anyagból készült kivonatot kapják meg a képviselők. Ez alapján áprilisban dönt a közgyűlés a további lépésekről.

Az MSZP pécsi képviselő csoportja szerint az átvilágítás csak a város vezetés újabb piárfogása. Azt ugyanis nem részletezte a jelentés, hogy pontosan hogyan érhető el a több mint három milliárd forintos megtakarítás. A helyi szocialisták szerint a közalkalmazottak állása került veszélybe. Ezért ahogy mondják: félve várják a Páva csomag bevezetését.

Megcsúszott a rézsű az M6-os autópálya építése közben Paks közelében. A sok eső kimosta a homokos talajt. A kivitelezők azt mondják: ez az építkezésben nagyobb gondot nem okoz és idővel két hét múlva átadják az autópálya Dunaújváros és Pécs közötti szakaszát. A rézsűkön beton vízelvezetőket néhány helyen védőárkokat építettek. Ha megerősödik a rézsűkre telepített növényzet, az megfogja majd a talajt is.

Kikapcsolták a fűtést egy 35 lakásos panelházban Bakonyszentlászlón, mert hét lakó nem fizetett, három hete nincs meleg víz sem. A ház 1,2 millió forinttal tartozik a szolgáltatónak. Mivel a panelnek egy kazánja van, a szolgáltató máshogy nem tudja kikapcsolni a tartozóknál a fűtést. Most jöttem ki a kórházból, össze-vissza vagyok fagyva. Hat fok van ebben a Bakonyszentlászlói panelházban, fűtés és meleg víz sincs. Ebben a lábosban melegítettem a vizet, többen villannyal fűtenek. Ez itt villannyal megy, de most a villany az rengeteg lesz. Az EON három hete kapcsolta ki a gázt és a meleg vizet a sok tartozás miatt, még a mérőórát is leszerelték. Tehát akkor így néz ki üresen. Több mint egy éve nem fizetett hét lakó a 35-ből. Körülbelül egymillió-kettőszázezer forint. Ezt hét lakó nem fizetése hozta létre, ami már hosszabb ideje fennáll és ezáltal nem tudjuk befizetni az EON felé a gázszámláinkat. A panelházat egy kazánról fűtik, egy számlát küld ki a szolgáltató, ezt osztják el 35 felé. Arra nincs lehetőség, hogy a lakók egyenként fizessenek. A szolgáltatás továbbra is felfüggesztetett, amíg ez az összeg nem került kiegyenlítésre, addig nem áll módunkban visszakapcsolni a szolgáltatást. A bíróságra adjuk behajtásra ezt az összeget, tehát bírósági úton próbáljuk érvényesíteni a követelésünket. A Bakonyszentlászlói eset nem egyedülálló, korábban Tapolcán az egyik társasházban kapcsolták ki a gázt és a meleg vizet, ott azonban az önkormányzat megelőlegezte a lakók tartozását. Bakonyszentlászlón a polgármester azt mondja: a településnek erre nincs pénze, így nem tudnak segíteni. A Híradót Huszár Judit tudósította. A szó pedig most ismét Budapesté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Több mint 120 millió forint értékű hamis márkajelzésű ruhát és sportcipőt foglaltak le a vámosok két kamionból a 86-os főúton Nádasd és Rajka közelében. A hamis cipőket egy lengyel rendszámú hűtőkamionban találták meg, a több mint kétezer darab hamis márkajelzésű női nadrág pedig egy magyar kamionból került elő. Mindkét szállítmányt lefoglalták.

1000 tonna építési szemetet rakott le egy cég néhány hete a 47-es út mellett engedély nélkül. A részletekért Fülöp Lászlót kapcsoljuk Szegedről:

Szervusz Piroska, jó napot kívánok! A hatalmas szemétkupac az útról is jól látszik. A környezetvédelmi hatóság szakemberei szerint nem számít veszélyes hulladéknak. A törmeléket lerakó cég körülbelül 300 ezer forintért kérhetett volna engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól, most azonban már akár 20 millió forint bírságot is fizethet. A szemetet a társaságnak kell elszállítani a 47-es út mellől.

Ismét razziáznak az Ifjúság védelmisek a miskolci plázákban. A nagyobb bevásárlóközpontokban ellenőrzik az iskoláskorú fiatalokat. Sok az iskolakerülő, de az őrjárat munkatársai szerint a gyerekek könnyen kerülhetnek veszélyes helyzetekbe, vagy bűncselekmények áldozataivá válhatnak. S melyik osztályba jársz? Kilenc C. Osztályfőnök neve? Délelőtt a bevásárlóközpontokban csellengő fiatalokat ellenőrzik az őrjárat munkatársai. Természetesen azt is megkérdezik tőlük, hogy miért nincsenek az iskolában. A legtöbben betegségre hivatkoznak és azt mondják: éppen orvoshoz indultak. Te azért jól eltévedtél itt az orvos és az iskola között. Nem. úgy tudom, hogy egytől van rendelés. A legtöbb fiatal céltalanul lézeng az üzletek között, óra helyett inkább itt töltik az időt. Vagy nem szeretik az iskolai közösséget, vagy sok kudarc érte őket az iskolában. Ilyen okok miatt is csellengnek a gyerekek a plázákban. Ez viszont sokszor nem veszélytelen időtöltés. Mikor céltalan a társaság és nem tudják, hogy mihez kezdjenek, akkor szoktak előfordulni az olyan cselekmények, hogy belemennek olyan csínyekbe, amit ők csínyeknek gondolnak, ami esetleg már törvénysértésbe ütközik. Bűncselekményt követhetnek el, mivel nem igazán vannak tisztában a következményekkel. Ilyenkor a szülőket és a gyámhatóságot is értesítik. Itt beindul egy gépezet a gyermekek ügyében. Együttműködés megállapodást kötöttünk a város középiskoláival, e-mailben tájékozódunk a gyermek iskolalátogatási szokásairól. Az iskola válasz e-mailben tájékoztat minket arról, hogy a találkozásunk időpontjában volt-e tankötelezettségből adódó elfoglaltsága a gyermeknek. Februárban indult az első őrjárat, akkor 113 fiatalt ellenőriztek, közülük 78-an lógtak az iskolából. 39 gyereket dohányzáson kaptak, közülük négyen szeszesitalt is fogyasztottak. A szó ismét Budapesté.

Szegedről Fülöp László köszönjük!

Ma érkezik Budapestre Károly herceg brit trónörökös és felesége Camilla hercegnő. A walesi herceg és felesége Sólyom László meghívására érkezik Magyarországra. A környezetvédelemről, a klímaváltozásról és az örökségvédelemről tanácskoznak. Károly herceg egy klímavédelmi tanácskozáson is részt vesz a Tudományos Akadémián. A brit trónörökös pár három napot tölt Magyarországon.

Lelőttek egy francia rendőrt Párizs egyik elővárosában. A hatóságok szerint az ETA baszk szakadár szervezet tagjai voltak az elkövetők. Egy három-négy fős csoport ellopott egy autót. A járőr igazoltatta őket, ekkor nyitottak rá tüzet. Egyiküket sikerült elkapni, a többiek ellen valóságos hajtóvadászat indult a francia fővárosban. Ebből a használtautó kereskedésből lopta el a négy baszk szeparatista a BMW-t, amelyet a hatóságok szerint valamilyen akcióhoz akartak felhasználni. Az egyelőre kérdés, hogy Franciaországban, vagy egy másik Uniós országban. Az autó tolvajok minél előbb biztonságos helyre akartak jutni, ezért nem figyeltek a sebességhatárra. Ezen az úton mérte be őket a rendőr, majd megállította a kocsit és igazoltatta a bent ülőket. Ekkor egy autó fékezett mögötte, valószínűleg az, amelyikkel a kereskedéshez mentek és a sofőr tüzet nyitott a rendőrre. Egyelőre annyit mondhatok, hogy négy-öt lövés találta el a rendőrt. Több lövedék áthatolt a golyóálló mellényen, így szerzett halálos sebesülést, mondta a párizsi külváros polgármestere. Azonnal hajtóvadászat indult a rendőrgyilkosok után. A csoport egyik tagját sikerült elfogni, spanyol papírjai voltak és többször is baszk nyelven beszélt. A hatóságok szerint ez is alátámasztja, hogy az ETA baszk szeparatistacsoport tagjai lőtték le a rendőrt. Az év eleje óta az ETA harminckét tagját fogták el Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Köztük volt a szervezet legfőbb parancsnoka is. Az Európai Unió és az Egyesült államok terrorista szervezetként tartja nyilván az ETá-t, amely 40 éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért és több mint 800 ember megöléséért tartják felelősnek.

Elefántok masíroztak az amerikai képviselőház előtt Washingtonban, de ez nem egy háború ellenes, vagy a globális felmelegedésre figyelmeztető rendezvény volt, csupán reklámfogás. Az amerikai fővárosban vendégszerepel másfél hónapig az egyik leghíresebb amerikai cirkusz. Az elefántokat nézőcsalogatónak szánták csakúgy mint a washingtoni baseball csapat tagjait, akik volt elnököknek öltözve meneteltek az elefántokkal.

Időjárás jelentés, sporthírek, majd pedig a Kárpát-expressz következik, Hírek pedig legközelebb délután fél öt után öt perccel lesznek. én további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid