Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.03.24.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Felfüggesztették a nemzeti közlekedési hatóság légügyi osztályának igazgatóját. Négy munkatársa ellen pedig fegyelmi eljárást indítottak az izraeli felderítő gépek márciusi berepülésével kapcsolatban. Hónik Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ezt az MR1 Kossuth Rádióban jelentette be. A politikus megismételte azt, amit a honvédelmi bizottság tegnapi ülésén mondott. A hatóságok nem tartották be a szabályokat az engedélyezéskor, de szerinte az ország biztonságát nem veszélyeztette a légi gyakorlat. A FIDESZ az ügy miatt a közlekedési és a honvédelmi miniszter azonnali távozását követelte.

Az MSZP és az SZDSZ kifizető helyeként működött a BKV, állítja a cég volt korábbi kommunikációs igazgatója. A házi őrizetből néhány napja szabadlábra helyezett Regőczy Miklós a Népszabadságnak és a Magyar Nemzetnek egyebek mellett arról beszélt, hogy elsősorban Hagyó Miklós körétől és az SZDSZ-es Tótfalusi Györgytől érkeztek kérések. Regőczy szerint azonban a szocialisták legfelső vezetésének is voltak kérései. Lendvai Ildikó pártelnök egyik ismerőse például havi 300 ezer forintot kapott munkavégzés nélkül, de Lampert Mónika is kért állást ismerősének. Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta: kizártnak tartja, hogy bármely MSZP-s politikus bűncselekményt követett volna el. Répási Róbert a FIDESZ frakcióigazgatója délelőtt azt mondta: az MSZP és az SZDSZ iparszerűen lopta ki a pénzt a BKV-ból, de a következő kormány mindenkit felelősségre von azok közül, akik ebben részt vettek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint több mint 300 ezer eurót, vagyis mint egy 80 millió forintot is kifizethettek kenőpénzként magyar kormány tisztviselőknek a Volánbusz egyik busz vásárlási ügylete kapcsán. A Daimler német autógyár ellen benyújtott kereset szerint azért kaptak magyar kormányzati tisztviselők csúszópénzt, hogy az állami tulajdonú Volánbusz még 2005-ben a Mercedes-től vegyen 17 használt buszt. A Volánbusz egyelőre nem kommentálta az állítást. A Daimler szóvivője telefonon azt mondta Híradónknak: csak áprilisban reagálnak az ügyre, amikor Washingtonban elkezdődik a per. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Daimler 10 éven keresztül több 10 millió dollárt fizetett törvénytelenül külföldi tisztségviselőknek legalább huszonkét országban.

A kormány továbbra is biztosítja a rendőrség Közbiztonsági háló nevű programjához a plusz forrásokat, mondta a miniszterelnök azután, hogy a programban részt vevő 10 megye rendőrfőkapitányaival egyeztetett. Bajnai Gordon szerint az akciósorozat tavalyi sikere után idén is azt várják, hogy kevesebb legyen a közterületeken elkövetett bűncselekmény. Az országos rendőrfőkapitány azt mondta: minden rendőrnek kifizetik a program miatt elrendelt túlórát. 55 kiemelten veszélyeztetett település van, ahol minden nap van rendőri ellenőrzés. Kettőszázhetven veszélyeztetett települést láttunk pillanatnyilag, ahol heti három alkalommal természetesen a rendőrfőkapitányok és a kapitányok határozzák meg, hogy ez mikor legyen és egyébként a hálót egy héten egyszer egy nap az ország valamennyi településére kivetjük, kifeszítjük.

Molotovkoktélt dobtak egy házra tegnap este a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A Híradó úgy tudja: két család vitája áll a támadás mögött. A házban egy négytagú család él, senki sem sérült meg. A tüzet a lakók oltották el. A rendőrök a helyszínen gyúlékony anyaggal teli üveget találtak. Ezek közül csak az egyik okozott kisebb kárt, miután tartalmától meggyulladt a ház kerítése és kapuja. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz közveszély okozás miatt.

Megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv április 1-jétől. Helyette úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatásra lesz lehetőség. A munkavállalót elektronikus úton kell bejelenteni a munkavégzést megelőző napon. Ez alól csak a mezőgazdasági idénymunka a kivétel. Elsősorban azért változnak a szabályok, mert a munkáltatók részéről gyakoriak voltak a visszaélések. Az a probléma, hogy ők nem ragasztják be a bélyeget. Nem vagyunk bejelentve, tehát semmi. Egyszerűsített foglalkoztatásra lesz lehetőség, amit idény, alkalmi munka esetén lehet alkalmazni, valamint kiemelkedően közhasznú szervezeteknél és ha a munkát természetes személy háztartásában végzik. A munkáltatónak elektronikus bejelentési kötelezettsége lesz, a munka megkezdéséig kell ezt. Néhány kivételes esettől eltekintve, amit a törvény részletesen tartalmaz, ezt az adóhatóság felé kell teljesítenie. Ez alól kivétel a mezőgazdasági idénymunka, ott elég a munkavégzést követő hónap tizenkettedikéig. Az idénymunkákra vonatkozóan emelném ki, hogy a közteher a kifizetett munkabérnek a 30 százaléka lesz. Alkalmi munkát egymást követő öt napig, egy hónapban legfeljebb 15 napig, egy évben pedig maximum 90 napig lehet vállalni. A mezőgazdasági vállalkozók ezzel nem értenek egyet. Csak 90 napig tudjuk alkalmazni az embereket, holott 150-180 napot is tudnánk őket alkalmazni s ezeknek az embereknek ez a munka ez sokat jelent, tehát nem szociális segélyből élnének, hanem kapnának munkát itt. Ezen a zöldségfarmon például 25 embernek nyolc hónapig tudnának munkát biztosítani. Vállalnák akár a tizenkét hónapot is, ha a 30 százalékos közterhet csökkentenék. Ez ugyanis szerintük olyan magas, hogy jelenleg is rontja a vállalkozások versenyképességét.
650 millió forintos turisztikai fejlesztés kezdődött a rakamazi Tisza parton. A beruházás első ütemében a kemping területén épülnek fel az új létesítmények. Eddig egy vízi-tanösvényes projektet építünk, amely egy egyedülálló létesítmény a Tisza partról indulva. Hajó kikötő, vízi tanösvény, ifjúsági szálló, Wellness központ, íjászpálya, ezek a látványtervek. A parton pedig három napja újra dolgoznak a munkagépek. A folyók áradása miatt ugyanis hónapokig állt a munka. A meder szélesítése után itt egy anfiteátrum szerű csónakkikötő lesz. Ennek a medencés csónakkiemelő öblözetnek egy durván 10 ezer köbméteres térfogata van. Ez lehetővé teszi, hogy Tisza túrázók kajak-kenuval, egyebekkel be tudjanak állni a kemping területére és igénybe vegyék az itt lévő szolgáltatásokat. A kemping területén lévő régi bungallókat elbontják, helyére egy ifjúsági szálló épül. Lesz egy három és fél kilométeres vízi tanösvény is és egy 1000 négyzetméteres interaktív akadálymentes bemutató terem a Teknősbékaház. Ezen a részen található ugye a kikötő rész. Mögöttem lehet majd látni felépülve a szállodát, amelynek a központi részében lesz a Wellness s mögöttem lesz a 20 szobás része. Kicsit arrébb lesz a nagy Teknősbéka ház. Ez egy rendezett területté válik egy turisztikai központtá. A 650 millió forintos turisztikai fejlesztéshez több mint 500 milliós Uniós forrást nyert a település. A beruházás első ütemét ősszel adják át. A szó most ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Országos só-kampány, egészen pontosan só ellenes kampány indult, amellyel a szakemberek a helyes só bevitelre és az egészséges táplálkozásra akarják felhívni a figyelmet. A táplálkozási szakértők segítségével összeállított anyagot az iskolákban biológia és környezet ismeret, vagy az osztályfőnöki órákon lehet használni. Magyarországon az ajánlottnál háromszor több só fogy, ami szív és érrendszeri megbetegedéseket és vese elégtelenséget okoz. A lakosság só bevitelének a csökkentésével már rövidtávon a vérnyomás csökkenthető és hosszútávon pedig azok a betegségek, amelyek a só bevitel növekedése miatt jönnek létre szív, érrendszeri, agyér betegségek, egyes daganatos betegségek, ezek hosszútávon csökkenthetők.

Bemutatták A Föld szeretője című filmet a pécsi Uránia moziban. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok, szervusz éva! Pozsgai Zsolt rendező, a világhírű keramikus mester Zsolnay Vilmos életéről készített filmet. A kétórás alkotásban megelevenedik a 19. századi Pécs hangulata is. A film bemutató az Európa Kulturális Fővárosa év egyik kiemelkedő eseménye, ezért áprilistól csak Pécsett játszák, országosan majd ősszel kerül a mozikba. De ez rossz. Ismert pécsi tájak és helyszínek, ismert szereplők, ez A Föld szeretője című film. Az alkotás Zsolnay Vilmos életét mutatja be. A film alapját Dénes Gizella A csodálatos fazekas című műve adta, mondja a rendező. Zsolnay Vilmos azon alkotói korszakáról szól, amikor boltos segédből megtalálja azt a megoldást, amitől világhírű keramikus mesterré válik, illetve arról még, hogy hogyan adja át ezt a fia felé s milyen nehézségek árán ezt a fajta örökséget. A film egyik főhősét Koncz Gábor alakítja. A színész szerint ez egy igazi közös munka volt. Mindenki hozzátette a maga ötletét. Volt, hogy például ő javasolta az operatőrnek, hogyan is vegye fel a jelenetet. Odamegy az ember az operatőrhöz és akkor megkéri, hogy ha lenne más, föláldozott más mondatot. Ha lennél olyan kedves, akkor így, idáig vegyél engem. Jó és akkor én erre rákoncentrálok és azt hiszem, volt egy, vagy két ilyen mondat az előző filmünkben is, de ez semmi konfliktust nem jelentett közöttünk. A film díszbemutatója kedd este volt, április 1-jétől vetítik az Urániában. Egyelőre csak Pécsett nézhetik meg az érdeklődők. Országosan ősszel kerül a mozikba a film. A Föld szerelmesét később a Magyar Televízió is műsorára tűzi.

Gyermek pszichiátriai ambulancia nyílt Pécsett. A gyermek pszichiáterek mellett kórházpedagógus, szakpszichológus és szociális munkás is foglalkozik a gyerekekkel. Az ellátó központban a problémák feldolgozását csoportos és egyéni foglalkozások segítik. Magyarországon minden ötödik gyermek valamilyen pszichés problémával küzd. A zavarok korai felismerésével és kezelésével megelőzhetők a súlyosabb felnőttkori betegségek.

Hiányszakmákban dolgozó orvosok foglalkoztatására nyert Európai Uniós támogatást a győri Petz Aladár megyei oktató kórház. A közel 50 millió forintból egy aneszteziológust, egy gyermekpszichiátert, egy pszichiátert és egy bőrgyógyászt alkalmaznak az intézményben. A győri kórházban évek óta szakorvos hiány van. Az Uniós forrásból finanszírozott orvosok januártól már munkába álltak, a bértámogatás 20 hónapra szól. 20 hónapig kapnak ők támogatást ebből az EU-s pályázatból, utána a kórház kötelező még 20 hónapon keresztül őket alkalmazni, hat hónapig az eredeti EU-s pályázati feltételeknek megfelelően a hátralevő 14 hónapban pedig a kórház saját keretein belül tartja őket. A hiányszakmákban dolgozók külföldön is keresettek. A győri kórházból 16-an távoztak, volt köztük pszichiáter és aneszteziológus éppen a hiányszakmákból, de voltak elbocsájtások is. Egyik oldalon az egészségügyi kormányzat olyan finanszírozás csökkentést hajtott végre a kórház napi működtetésébe, amibe szakápolókat, orvosokat kellett elküldeni a kórháznak. A másik oldalon meg az Európai Uniós pénzek felhasználásával arra van lehetősége a kórháznak és hagy mondjam, hogy hála Istennek az Európai Uniónak, hogy olyan orvosokat vegyenek föl, akik hiányszakmába tudnak gyógyítani. A győri kórház üres álláshelyire az egész ország területéről pályáztak szakorvosok. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

A brit külügyminisztérium kiutasított egy izraeli diplomatát az országból, mert bizonyítottnak találták a zsidó állam felelősségét is abban, hogy bérgyilkosok januárban hamis brit útlevelekkel jutottak be Dubaiba, ahol megölték a HAMASZ egyik magasrangú parancsnokát. Mahmud Al Mabu gyilkosai közül tizenketten használtak jó minőségű hamis brit útleveleket. A vizsgálat szerint szinte teljesen biztos, hogy ezeket egy állami titkos szolgálat készítette.

életfogytiglani börtönre ítélték az áheni tartományi bíróság egy náci háborús bűnöst. A vád szerint a 88 éves Heilich Pőre a náci párt fegyveres alakulata a Waffen SS egyik halál osztagának tagjaként három hollandot gyilkolt meg 1944-ben. Az Ezüstfenyő nevű osztag feladata az volt, hogy a nácik ellen elkövetett támadásokért bosszúból hollandokat öljenek meg. A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Wisental központ szerint a bőr elleni eljárás bizonyítja, hogy a bűnösöket még ma is bíróság elé lehet állítani ha megvan hozzá a politikai akarat.

Súlyos aszály sújtja Kína dél-nyugati részét. A szárazság a helyi halászok és földművesek megélhetését is fenyegeti. Az állami sajtó szerint 20 millió ember ivóvíz ellátása került közvetlen veszélybe. Itt kellene lennie a Csinghaj tónak. Egy évvel ezelőtt még itt is volt. Hamsaj Csingnél ennél az egykor tóparti falunál egy évvel ezelőtt még kétméteres vízmélységet mértek, de nyolc hónapja egyetlen csepp eső sem esett, a tó pedig szinte teljesen kiszáradt. A faluban élők harmada eddig a halászatból élt, de abban a kevés vízben ami maradt már nincs elég hal és ami van, az sem jó szinte semmire sem. A hatóságok 10 ezer kutat fúrtak, a megmaradt vizet pedig csatornákkal juttatják el a földekre, hogy legalább a termés egy része ne pusztuljon el. Hónapok óta nem esett, ezzel még úgy egy hónapig kihúzhatjuk. Ha nem lesz eső, sem embernek, sem állatnak nem lesz mit innia, mondja a település első embere. Az aszály az állami média szerint 20 millió ember ivóvíz ellátását fenyegeti, a szárazság miatt pedig a gazdák majdnem 20 milliárd jüan, átszámítva 543 milliárd forint kárt szenvedtek. Az első aratáson túl vagyunk, de másodszor már nem is érdemes vetni, annyira száraz a föld, sehol nincs víz. Az ég legyen irgalmas hozzánk, könyörög ez a földműves. A vízhiány legalább öt tartományt érint. Szakértők szerint Kínában egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, mint például a hónapokig tartó aszály, vagy máshol az áradások. Ezekért a szakemberek szerint a klímaváltozás a felelős.

Most időjárás jelentés következik, azután sporthírek, majd jön a Kárpát-expressz. Híreket délután láthatnak legközelebb. Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid