Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.03.31.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben!

Nyolc és félév börtönre és vagyonelkobzásra ítélte a bíróság Zuschlag Jánost első fokon. A volt szocialista politikust és társait egyebek mellett több rendbeli csalásért marasztalták el. Zuschlagon kívül heten kaptak letöltendő börtönt, hárman felfüggesztettet, négyen pénzbüntetést, egy vádlottat felmentettek. A bíróság szerint nem alkottak bűnszervezetet. Fiktív civil szervezetek révén, pályázatokon 75 millió forint állami támogatáshoz jutottak. A pénzt nem arra költötték, amire kapták, az elszámoláshoz pedig hamis beszámolókat és hamis számlákat használtak. összesen 33 év börtönt szabtak ki a vádlottakra. Zuschlag és társai fiktív, vagyis nem létező alapítványokon keresztül használtak fel pályázati pénzeket törvénytelenül, ebből baloldali ifjúsági szervezeteket támogattak. A gyanú szerint 75 millió forintról van szó. Magyarországon a rendszerváltás után először vádoltak meg politikusokat bűnszervezetben elkövetett bűncselekménnyel, ez esetben csalással. Az ítélet indoklása jelenleg is tart, így nem tudni, hogy fellebbez-e valaki az ítélet ellen, vagyis hogy az ítélet jogerős-e.

Egyelőre nem árulja el a Nemzeti Közlekedési Hatóság, hogy van-e használatba vételi engedély az M6-os autópálya új szakaszára, amelyet hivatalosan egy óra múlva adnak át. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! így azt sem lehet tudni, hogy csak átadási ünnepség lesz-e, vagy délutántól már az autósok is használhatják a pályát Dunaújváros és Pécs között. Ezt a sztráda szakaszt több éves vita után kétezer nyolcban kezdték építeni és az építkezést is viták kísérték. 1998-ban politikusok, polgármesterek és vállalkozók kezdtek együtt lobbizni az M6-os autópályáért. Nem sokára arról volt szó kétezer egyben, elindulhat az építkezés, de nem indult. Pécs polgármestere kétezer háromban jelentette be, hogy kétezer hétig megépül a Dunaújvárostól Pécsig tartó szakasz, a munka azonban csak kétezer öt elején kezdődött el és akkor is csak érd és Dunaújváros között. Völgy-hidak és alagutak is szerepeltek a tervben. Többen megkérdőjelezték, miért épül a majdnem sík terepre ennyi viadukt és alagút. Az új tervek azonban újabb csúszást jelentettek volna. Hét év késéssel kétezer nyolc elején megjelentek az első munkagépek a területen, kétszázhatvan milliárdból négy alagút, három völgyhíd, valamint öt pihenő is épült. A magánbefektetők pénzükért cserébe pedig 30 évig üzemeltetik majd a sztrádát összesen kétszázhatvanhét milliárdért. Gőzerővel folyt az építkezés, de kétezer nyolc júliusában beomlott az alagút Bátaszéknél, a munka ezen a szakaszon csak hónapok múlva indult újra. Az utolsó falat kétezer kilenc augusztusában törte át a markoló, mától pedig több mint egy évtizednyi vita után kétszázhuszonhét kilométeres sztráda köti össze Magyarország fővárosát Európa kulturális fővárosával. Igaz, reggel ehhez még nem volt meg minden engedély.

Megépülhet a csornai elkerülő út. A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a beruházás első ütemének építési engedélyét. A gyorsforgalmi szakaszra több mint egy évtizede várnak a helyiek, mert az önkormányzatban nem tudtak megegyezni a rendezési tervben. Naponta 20 ezer jármű halad át a városon. A 16 és félezer kilométeres út harminckét milliárd forintba kerül, amit előre kell kifizetnie az államnak, majd a költségek 90 százalékát az Unió kifizeti. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a kormány és a főváros megállapodását a BKV finanszírozásáról. A rendkívüli ülésen ott van tudósítónk Balogh Judit. Szervusz, Judit! Az ellenzék le akarta venni a napirendről a szerződést. Miért, mivel indokolták? Szervusz, jó napot kívánok! Az ellenzék szerint rendkívül fontos ugyan a BKV támogatása, de ők azt mondják, hogy ennek nagyon nagy ára van ennek a támogatásnak. Ebben a szerződésben ugyanis, amit alá kívánnak írni, két fontos vállalás van. Az egyik az, hogy a főváros vállalja azt, hogy a jövőben minden évben inflációval emeli a BKV jegyárakat. Emellett szerintük ugyan a szerződésben szó szerint nincsen benne, de ez indirekt módon következik a szerződésből a járatritkítás is. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület számításai szerint akár 40-50 járat csökkentése, illetve megszűntetése is lehet az ára ennek a támogatásnak. A BKV egyébként, hogyha a kormány is aláírja a szerződést, akkor 23 milliárd forintot kap. Az MSZP és az SZDSZ frakció szerint ez azért nagyon fontos, mert ez biztosítja a BKV idei évi túlélését. A Közgyűlés a BKV ügyeit vizsgáló bizottság mandátumáról is döntött. Folytathatja-e a testület a munkát? így van. A végleges döntés az, hogy a BKV ügyeit vizsgáló bizottság folytathatja a munkáját, bár egyébként reggel, amikor napirendre vették ezt a kérdést, akkor először nem volt meg az MSZP-SZDSZ frakciók többsége és először úgy döntöttek, hogy nem folytathatja a munkáját. Később azonban újra napirendre vették a kérdést és végül is az a döntés született az MSZP-SZDSZ szavazataival, hogy folytatja a bizottság a munkáját. Az ellenzék egyébként ezzel sem ért egyet. ők azt mondják, hogy egy jelentést ők már készítettek, ennél tovább nem tud menni a bizottság, ezért a bizottság ellenzéki tagjai le is mondtak bizottsági tagságukról. Balogh Judit jelentkezett a Városházáról, köszönjük!

áll a vizsgálatok elé és ügyvédet fogadott a volt csepeli rendőrkapitány, aki ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt nyomoznak a csepeli kettős gyilkosság ügyében. Császár Mihály a Népszabadságnak azt mondta, hogy valóban járt nála a csepeli iskola igazgatója, de csak megemlítette neki, hogy később majd feljelentést akar tenni egy ügyben, Takács Józsefet később megölték. Császár tagadta, hogy amikor értesült a kettős gyilkosságról, egyenesen a kórházba sietett volna Kun Tamáshoz, akit a gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak.

Készenléti Rendőrség működik mától Miskolcon, a bevetési osztály 100 emberből áll. Fülöp László mondja el a részleteket Szegedről:

Szervusz Piroska, jó napot kívánok! A készenléti rendőrök biztosítják majd a demonstrációkat és rendezvényeket, de részt vesznek a fokozott ellenőrzésekben is. A miskolci készenléti század létrehozásáról azután döntött a kormány, hogy tavaly novemberben tömegverekedés tört ki romák és a feloszlatott Magyar Gárda tagjai között Sajóbábonyban. Erőt, egészséget! Mostantól 105 készenléti rendőr teljesít szolgálatot Miskolcon. A tisztek és a tiszthelyettesek Budapestről érkeztek. 50 főt pedig a tegnapi napon neveztem ki pályakezdő tiszthelyettesek közül. Mindannyian a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában végeztek. Helyben vagyok, nem kell annyit utaznom. A munkát holnap kezdik a rendőrök. Borsodban és Heves megyében dolgoznak majd. Csoportok fognak körbe járni a különböző településeken. Ez a közterületi szolgálat közbiztonsági akció. A készenléti századok felállítása része a kormány közbiztonsági programjának. önökön múlik majd, hogy a miskolciak a következő időszakban hogyan érzik magukat, mennyire érzik biztonságban az ingatlanjaikat milyen áron tudják majd eladni. A budapesti mellett a miskolci lesz a negyedik készenléti század a vidéki városokban. A FIDESZ szerint a kormánynak így sem sikerült rendet teremtenie az országban. A készenléti rendőrök rendezvények és demonstrációk biztosításában, valamint fokozott közúti ellenőrzésekben és utcai szolgálatban is részt vesznek majd. A Híradót Molnár Péter tudósította Miskolcról.

Közösen ellenőrizték a vasutasok és a rendőrök a vasúti átjárókat. A 60 legveszélyesebb helyen razziáztak, évente több mint 100 baleset van ilyen kereszteződésekben. általában az autósok figyelmetlenek, vagy nem tartják be a szabályokat. Ország szerte 60 vasúti átkelőnél a legveszélyesebbeknél tartottak fokozott ellenőrzést. Hajdú-Biharban hét, Szabolcs megyében két helyen. átvizsgálták a sorompókat, fényjelzőket, elektronikus berendezéseket. évente több mint 100 baleset történik a közút és a sínek találkozásánál, a legtöbb súlyos halálos. Hogyha egy több 100 tonnás szerelvény közeledik az út átjáró felé és a mozdonyvezető észre veszi, hogy veszély helyzet van, hiába próbál meg akár gyorsfékkel megállni, a szerelvénynek a súlyától, hosszától, pályaviszonyoktól függően akár 800 méterre egy kilométer is lehet a fékút. Itt Debrecen határában a Hajdú-szováti átkelőnél is volt tavaly halálos baleset. Akkor egy nő hajtott a vonat elé, a mozdony és a kocsi is kigyulladt. A legtöbb balesetet az autósok figyelmetlensége, vagy szabálytalankodása okozza. Ezt próbálták kiszűrni az ellenőrző akcióban részt vevő rendőrök. Videó kamerák segítségével próbáljuk ezeket a kereszteződéseket ellenőrizni. Bizonyos szabálysértések elkövetőjével szemben akár 300 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Például ha egy autós a tilos jelzés ellenére ráhajt a sínekre, de figyelik azt is, nem előznek-e, vagy nem állnak-e meg a kocsik az átjáróban, ez is tilos.

óra közben pofozott fel egy tanárnőt az egyik szülő Nyírkátán. Az anya azt mondta: úgy tudja, a tanárnő megütötte elsős fiát. A rendőrség szerint senki nem bántotta a gyereket. A 10 órai szünetben egy másik tanár hátra küldte a sorban, mert tolakodott. Debrecenben egy 14 éves diák verte meg a tanárát. A földrajz tanár többször figyelmeztette a hatodikos lányt a viselkedése miatt, ezért a gyerek először hozzávágta a tolltartóját, majd pofon ütötte az ötvenkét éves tanárt, azután haza ment. A tanuló egy gyermekotthonban él, ott találták meg a rendőrök. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indult ellene eljárás. A szó most ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Eddig 10 bejelentés érkezett a szlovák nyelvtörvény megsértése miatt a szlovák kulturális minisztériumhoz. Az újszó című szlovákiai magyar lap úgy tudja: feljelentették például egy kulturális rendezvény szervezőit, mert a kétnyelvű meghívón nem volt minden lefordítva szlovákra. Feljelentették az egyik település polgármesterét is, mert a szlovák nemzetiségű lakosokkal nem szlovákul beszélt. Két feljelentést azonban egy polgárjogi aktivista tett saját maga ellen, hogy a nyelvtörvény szándékos megsértésével tiltakozzon a jogszabály ellen. A minisztérium még vizsgálja, hogy a 10 feljelentés közül hány jogos, büntetést még senki sem kapott a nyelvtörvény megsértése miatt.

A szerb parlament egynapos feszült vita után hajnalban nyilatkozatban ítélte el a szrebrenyicai mészárlást. A kétszázötven fős parlamentben 127 képviselő támogatta a dokumentumot, amelyben a honatyák együttérzésüket fejezték ki az áldozatok családjainak és bocsánatot kértek tőlük. A nyilatkozat tervezetét a kormányzó nyugatbarát koalíció nyújtotta be, mert szerinte ez segíti Szerbia Uniós csatlakozási törekvését. A nacionalista törvényhozók viszont szégyenletesnek és igazságtalannak nevezték és elutasították a nyilatkozatot.

A moszkvai merényletek két tettese az észak-Kaukázusból érkezett az orosz fővárosba magánautóbuszon, tudta meg az orosz hírügynökség. A busz vezetője a közreadott fotók alapján felismerte a két nőt. Az orosz belügyi szervek máris törvénymódosítást javasolnak, mert a vonatokkal és repülőkkel szemben a magánbuszok utasait nem tartják nyilván. Közben két robbantás történt reggel egy dagesztáni rendőrőrsnél. Az elsőben egy rendőrautó repült a levegőbe, majd amikor kiértek a mentők és a többi rendőr, egy egyenruhába öltözött öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. 12-en meghaltak, köztük kilenc rendőr, egyikük a város főkapitánya.

Egy autós ámokfutó lövöldözött este Washingtonban. Három embert megölt, hatot megsebesített, majd elszáguldott. A rendőrség szerint bandaháborúk állhatnak a háttérben. A rendőrök szerint valóságos golyózáport zúdított az ismeretlen ámokfutó a járókelőkre Washington dél-keleti részén. A lövöldözésben hárman meghaltak, hatan megsebesültek, egyikük állapota válságos. Pontosan nem tudni, ki lőtt, az autó azonnal elhajtott. Egyelőre annyit tudni, hogy három embert vettek őrizetbe és egy fegyvert lefoglaltak a rendőrök, de nem biztos, hogy sikerült összekapcsolni őket a lövöldözéssel. A támadás pontos oka egyelőre nem ismert, de valószínű, hogy bandaháború van az ügy hátterében. Az őrizetbe vettek egyike egy korábban lelőtt 19 éves banda tag rokona. A washingtoni rendőrség az utóbbi években igen komoly eredményeket tudott felmutatni kiváltképp a bandaháborúk elleni harcban. Az amerikai fővárosban tavaly 143 gyilkosság történt, ez fél évszázada a legkevesebb.

Kórházi szemetes zsákokba csomagolva 21 csecsemő holttestére bukkantak egy folyóban Kína keleti részén. A közeli egyetemi kórház dolgozói dobták ki a testeket, egyelőre nem tudni, miért. A kínai média úgy értesült: több abortált magzat, illetve újszülöttek voltak közöttük. Kínában az abortuszok az egy család egy gyermek politika miatt nagyon gyakoriak.

Visszatért a tél Skóciába és észak-írországba. Csaknem 50 ezer háztartás maradt áram nélkül az ítéletidő miatt hó és szélviharok voltak. Több 100 autó vesztegel az utakon, a hóban, a vonatközlekedés is akadozik. A brit meteorológiai hivatal narancsriasztást adott ki. Talán csak ő viselte birkatürelemmel az újfent beköszöntő telet Nagy-Britannia északi részén. A 25 centi hó és a helyenként 100 kilométer/órás széllökések megbénították a forgalmat Skóciában és észak-írországban. Több 100 autó vesztegelt, vagy akadt el az utakon a hóban, sokan a tavaszi időjárás miatt már lecserélték a téli gumit, őket most alaposan megtréfálta az időjárás. Kevéssé érzik tréfásnak a helyzetet azok, akiknél az ítéletidő miatt nincs áram. Skóciában 20, észak-írországban 30 ezer háztartás maradt villany nélkül. A hó és a szél többtucat helyen elszaggatta a felsővezetékeket. A brit meteorológiai szolgálat kiemelt riasztást adott ki a térségre, mert várhatóan a mostaninál keményebb hóviharok is lehetnek a következő napokban.

Időjárás, sport, majd a Kárpát-expressz jön a következő félórában, Híradó pedig legközelebb délután lesz. További szép napot, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid