Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.04.14.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Híradó délben, jó napot kívánok!

Az előzetes adatok szerint az államháztartás első negyedévi hiánya elérte az éves hiány 70 százalékát. Ez azt jelenti, hogy az első három havi deficit meghaladja a 600 milliárd forintot. A PM prognózisa szerint a hiány mértéke áprilisban csaknem 100 milliárd forinttal növekszik, így a hónap végéig az éves várható hiány csaknem 80 százaléka teljesül. A pénzügyi helyzetet tovább rontja, hogy a költségvetés általános tartaléka is vészesen fogy. Az első félévben elkölthető 23 milliárd forintból már csak öt milliárd 600 millió forint van az államkasszában. A FIDESZ vezetői többször kijelentették: a távozó kormány kiüríti az államkasszát. A Híradó információi szerint a kormány a tartalékból fedezte a Malév újra államosításához szükséges tíz milliárdos tőkeemelést és ebből emeltették meg a vértesi erőművet is, amelyik csődbe ment volna állami tőkeinjekció nélkül.

állami ellenőrzés alá kerültek az ingatlan árverések. A kormány múlt héten elfogadott és ma hatályba lépett rendelete szerint csak azok a cégek árverezhetnek, amelyek átestek a pénzügyi szervezetek állami felügyeletének ellenőrzésén. Lakást árverezni csak az APEH elektronikus felületén lehet az ingatlan értékbecslése után. Az adóhatóság az értékbecslés adatait a saját adatbázisa alapján ellenőrzi. A döntéssel az árverezési moratórium ma lejáró határideje kitolódott június elsejére.

Hivatalosan holnap ér véget a fűtési szezon, de ahol erről megállapodtak, vagy ahol ezt a közös képviselők jelzik, ott tovább biztosítják a meleget a szolgáltatók. A fővárosban a távfűtött lakások kétharmadának van olyan megállapodása, amelyek alapján hideg időben automatikusan folytatják a fűtést, a többieknek ezt kérniük kell. A törvény szerint a szolgáltatóknak május közepéig kell rendelkezésre állniuk.

Kevesebb bírságot szabtak ki a húsvéti ellenőrzésekkor a Dél-Alföldön az állategészségügyi és fogyasztóvédelmi hatóságok mint tavaly. A részleteket Kis Mónika mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A szabálytalanság ugyan több volt, de ezek kisebbek voltak mint korábban. Például ajándékot ígértek a kereskedők egy termék mellé, de azt végül megfizettették a vásárlókkal. Az állategészségügyi felügyelők több állattartó telepet is ellenőriztek, aztán a vendéglátóknál azt, hogy tudják-e honnan származik az alapanyag. Sok helyen az éttermek és kifőzdék azt még tudták bizonyítani, hol vásárolták a tojást, ám, hogy melyik telepről származik, már nem. Az állategészségügyi ellenőrök három-négy esetben szabtak ki 50 és 100 ezer forintos büntetést. Hogy ha előfordul egy élelmiszer eredetű megbetegedés mondjuk szalmonellózis s kitenyészik egy olyan szalmonella, ami egyébként nem lehetne tojó tyúk állományban, ugye nekünk azt végig kellene követni, hogy melyik tojó tyúk állományból származik, de ha már a vendéglátó egységbe nincs pontos nyomon követés, akkor elvesznek az adatok s nem tudunk visszamenni a telepre. Holott a telepet is ilyen esetben ugye szankcionálni kellene. A fogyasztóvédelmi ellenőrök elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen tisztességtelen eszközökkel károsították meg, vagy próbálták becsapni a vásárlókat. A Dél-Alföldön 41 helyen végeztek ellenőrzést és másfél millió forintos bírság kiszabására tettek javaslatot. Az akciós áruk keretében most is többször megállapítottuk, hogy olyan összecsomagolt termékeket, amiket úgy hirdetnek, hogy 2+1 ingyen, illetve 80 deka és 20 deka ingyen, ezeknél a termékeknél az ingyenesség nem valósult meg, valamilyen összeget felszámoltak azért a plusz ajándékért feltüntetett áruért is. A fogyasztó védelmi ellenőrök a következő napokban a szabatossági és jótállási jogokról tájékoztatják majd a vásárlókat és ellenőrzik az utazó kereskedőket, akik elsősorban a nyugdíjasokat akarják különböző rendezvényeken bizonyos áruk megvételére rávenni.

Sok a kátyú észak-Magyarországon. Az idei tél a szokásosnál is több kárt okozott az utakon, mert előfordult, hogy néhány napon belül 40 fokos hőmérséklet ingadozás volt a térségben. Csak az észak-magyarországi régióban 26 ezer kátyú van, ebből hetente két-három ezret javítanak ki a közútkezelő munkatársai. Miskolcon egy év alatt több mint 100 millió forintot költenek kátyúzásra.

új tornyot építettek a kalocsai Főszékesegyházra. A régit le kellett bontani, mert életveszélyes volt. Most a 16 méter magas faszerkezet helyett újat készítettek. Erre helyezték azt a gömböt, amelybe az utókornak szánt üzeneteket tettek. Hogyan készült el, kinek a pápasága alatt, kinek az érseksége alatt, mármint a Főszékesegyház. Többek között ezeket az információkat tartalmazza az a kapszula, amelyben több mint kétszáz éve hagytak üzenetet elődeink a ma élőknek. A kalocsai Székesegyházba 1795-ben villám csapott, akkor égett le a páros torony sisakja. Mivel állami támogatást nem kaptak a felújításra, az egyházmegye saját pénzen és a hívők adakozásából építtette újjá a háromrészes tornyot. A legalsó rész az egy hatszor hat méteres alapterületű három és fél méter magas szerkezet, 20 és fél tonna s ezt a 20 és fél tonnát kellett fölemelnünk úgy, hogy 48 tőcsavarra húzzuk rá. Most pedig az aranygömböt teszik a torony tetején álló császárfára. Szakemberek szerint az Alacsony-Tátrából származó vörösfenyő faszerkezet a következő kétszázötven évben biztosan stabilan védi majd a toronysisakot. A szó pedig most ismét Budapestté.

Kis Mónika, köszönjük!

Négy hónapos csúszással vasárnapra készül el várhatóan Pécsett a felújított főtér. Szilveszterre ideiglenesen átadták, de a munkákkal még nem végeztek. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok, szervusz Anna! A Széchenyi tér átadását ismét elhalasztották. Holnapra kellett volna elkészülnie, de néhány napot csúszik az átadás. Még nem emelték be a padköveket, így várhatóan vasárnapra készül el a főtér. A felújítás része az Európa Kulturális Fővárosa beruházásainak. A főtér átépítése miatt egy magán személy korábban feljelentést tett, mert kifogásolta a felhasznált anyagok és a munkavégzés minőségét. A rendőrség azonban ezt elutasította arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

összefognának a civil szervezetek Szekszárdon, hogy közösen segítsék a látássérült embereket. Ezért tartott az egyik alapítvány szakmai napot. A szervezet 140 embernek segít, de több 1000 látássérült él a Dél-Dunántúlon. Figyelj a lépésre, jó, én mögötted fogok menni és szólok, hogy ha valami pontatlanság van. Rehabilitációs szakember segíti a látássérülteket a fehérbottal való közlekedésben. Katalin azt mondja: az alapítvány szakemberei megtanítják a segédeszköz használatát a különböző akadályoknál. Ha keresünk egy járdaszegélyt az átkelésnél is használjuk, akkor a lépcsőt hogyha keressük, akkor használjuk. Az önálló életvezetés és a közlekedés elsajátítása mellett az alapítvány fontos célja, hogy a fogyatékkal élő embereket munkához juttassák. Az elmúlt félévben a hozzájuk forduló 34 látássérült személy közül 11 tudott elhelyezkedni. Januártól a rehabilitációs hozzájárulás több mint ötszörösére emelésével nagyon megnőtt a munkaerő piac igénye a megváltozott munkaképességűek felé és hát ezen belül nekünk is sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy el tudjuk helyezni a klienseinket. A Dél-Dunántúlon a becslések szerint öt-hat ezer látássérült ember él. Az alapítvány most egy szakmai napot szervezett. Civil szervezeteket hívtak meg és mutatták be nekik a munkájukat. Céljuk, hogy együttműködést alakítsanak ki, ezzel pedig hatékonyabban segítsék a sérült emberek ügyét.

Egyre több a TBC fertőzött hajléktalan Szombathelyen. A szakemberek szerint az a gond, hogy őket nem lehet kényszeríteni szűrővizsgálatokra, ezért jobban terjed köztük a betegség. Hála a jó Istennek én most egészséges vagyok. Zoltán most volt orvosi vizsgálaton. Van tüdőbeteg barátja, de ő nem szeretné elkapni a betegséget. A tüdői vizsgálatra azért járok, mert nagyon szeretném elkerülni ezt a TBC betegségeket, meg bármilyen fertőzéseket. én úgy vélem, hogy ez a tüdőszűrői vizsgálat nagyon fontos egy ember számára. Ebben a hajléktalanokat ellátó intézményben három-négy TBC-S beteget kezelnek. A csekély arány a félévente mindenkinek kötelező kontrollvizsgálatok eredménye. A lakosságnak egyáltalán nem kell félnie a TBC-S fertőzéstől, mert én azt gondolom, hogy igazából olyan mértékben kontroll alatt vannak ezek a személyek, hogy a lakosságnak a tüdőszűrői fegyelme az sokkal lazább mint tulajdonképpen a hajléktalanoknak titulált embereknél. Nagyobb a gond az utcai szociális ellátásban. Az utcán élőket nem lehet kényszeríteni a vizsgálatra, náluk jóval gyakrabban fordul elő a TBC mint a szállón. Ha ezek az emberek nem hajlandóak együttműködni velünk, hanem utcán vannak, akkor nyilván az az utcai létkörülmény az nem az a fajta állapot, ami az ő egészségüknek megfelelő lenne. Ebben az esetben lehet az kockázatos, hogy vajon ők mikor lesznek újra fertőző betegek. A TBC-T nem könnyű elkapni, csak a napi kapcsolat, a rendszeres testi kontaktus jelenthet veszélyt , mondja a szakember. Szerinte viszont az ellenőrző vizsgálatok elhanyagolása miatt a lakosság körében is egyre komolyabb probléma ez a betegség. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

Ezrek álltak sorban Lengyelországban tegnap éjjel a varsói elnöki palotánál, hogy leróják kegyeletüket Lech Kaczynski államfő és felesége ravatalánál. A rendőrség fémkordonokkal biztosította a környező utcákat, ahol még reggel is három kilométeres sor állt. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint eddig 64 holttestet azonosítottak a szerencsétlenül járt gép utasai közül. A lengyel elnök külön gépe múlt szombaton zuhant le 97 emberrel a fedélzetén.

Legalább 400 ember meghalt és több ezren megsérültek, amikor nagy erejű a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű Földrengés rázta meg a kínaiShanghaitartományt. A Földmozgás miatt nagyon sok fából, vályogból készült ház összedőlt. A mentéshez kivezényelték a hadsereget is, de a sérültek elszállítása nehezen halad, mert sok út is megrongálódott. Mivel több helyen nem tudták megközelíteni a romokat, a katonák szerint az áldozatok száma jóval magasabb is lehet.

Kétszázötvenre emelkedett az áldozatok száma az utóbbi napok áradásai és heves esőzései után Brazíliában. A sok csapadék miatt Földcsuszamlások kezdődtek. A legnagyobb pusztítás a szegénynegyedekben volt. Több városrész szinte teljesen rommá vált Rio de Janeiro környékén. Kétszáz eltűntet még most is keresnek a mentőcsapatok. Az ítéletidő miatt lezárták a város jelképének számító Krisztus szobor környékét is, az odavezető utat ugyanis ellepte a sár és a törmelék.

Megnőtt a nukleáris terrorizmus veszélye, ezért négy éven belül minden nukleáris anyagot biztonságba kell helyezni. így egyeztek meg 47 ország képviselői, akik két napon át tárgyaltak Washingtonban a nukleáris biztonsági csúcstalálkozón. Szakértők szerint több mint 120 ezer nukleáris fegyvert lehetne előállítani a világban fellelhető összetevőkből. A történelmi egyezmény pillanatai arról, hogy Oroszország és az Egyesült államok is felszámolja az összes plutóniumot, ami az atomtöltetek leszerelése során visszamaradt. A két ország külügyminisztere írta alá az erről szóló jegyzőkönyvet. Mindkét ország 34 tonna plutóniumot számol fel, ami összesen akár 17 ezer atombomba előállításához is elég lenne, mondta Hilary Clinton. Az egyezmény biztosítja, hogy a veszélyes anyagokat többé senki ne használhassa fel katonai célra. Ez kulcsfontosságú lépés a nukleáris leszerelés folyamatában, amelyről két napon át tárgyaltak Washingtonban a nukleáris biztonsági csúcsértekezleten. A 47 ország küldöttje megegyezett abban, hogy négy éven belül biztonságba helyeznek minden nukleáris anyagot. Washington szerint ugyanis az utóbbi években megnőtt annak a kockázata, hogy terroristák hajtsanak végre atomtámadást. Erre Clinton külön felhívta a pakisztáni kormányfő figyelmét is, mert szakértők szerint a tálibok pontosan tudják, hogy Pakisztánban hol tárolják az atomfegyvereket. A csúcstalálkozón szó volt az Irán elleni szankciókról is és hosszas tárgyalások után Kína beleegyezett, hogy együttműködik az intézkedések szigorításában.

Hágában több hónapos késlekedés után megkezdődött a vád tanúinak meghallgatása Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető perében. Az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűnökét vizsgáló nemzetközi törvényszéken az első tanú egy boszniai muzulmán volt, akit az 1992 és 95 közötti háborúban a szerbek fogolytáborban tartottak. Karadzsics, akit két vádpontban is népirtással vádolnak, saját döntése alapján önmaga látja el védelmét.

Csaknem négy milliárd forintnak megfelelő összeget nyert a lottón egy izraeli házaspár. Vállalták ugyan a nyilvánosságot, viszont mindketten maszkban voltak a sajtótájékoztatón, hogy ne ismerjék fel őket. Három és fél hónappal a lottóhúzás után jelentkeztek, mert csak most találták meg a nyertes szelvényt.

Most időjárás jelentés következik, aztán sporthírek, utána pedig a Kárpát-expressz. Híradó délután fél öt után öt perccel lesz legközelebb. én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid