Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.04.21.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Valószínűleg ma sem rendelnek el légtérzárat Magyarország felett, Ferihegyről a járatok 80 százaléka elindul. A skandináv országokba tartó járatokat azonban ma is törölték. Pekingből hazaindult a 15 ott rekedt magyar turista. A meteorológusok szerint Magyarország fölött továbbra sincs annyi vulkáni hamu a levegőben, amennyi veszélyeztetné a repülés biztonságát, de a helyzet még változhat. Nem kizárt, hogy holnapra ismét érkezik valamennyi szennyezőanyag, de olyan hosszú az út és közben helyenként csapadék is lesz, hogy nyilván megint hígállapotban fog érkezni feltételezve, hogy nem erősödik a kitörés.

Már az összes nagyobb repülőtér üzemel Európában. A légi káosz enyhül, de az induló járatoknál hosszú várólisták alakultak ki. Jelenleg hat országban van még különböző mértékű légtérzár. Adásunk előtt egy órával Németországban is teljesen feloldották a zárlatot, Nagy Britannia pedig hat nap után tegnap este döntött így. A hétvége óta csaknem ötödére csökkent az izlandi vulkán aktivitása. A hamu a kezdeti 11 kilométeres magasság helyett már csak kevesebb mint három kilométerre lövell ki és ez is folyamatosan csökken. Délutántól várhatóan már a szél sem a kontinens, hanem az Atlanti-óceán felé sodorja a hamufelhőt. Sorban érkeznek az utasok az európai repülőterekre most, hogy ismét nyitva van a kontinens légterének mintegy háromnegyede. Ennek ellenére még napokba, akár egy hétbe is tellhet, hogy teljesen helyre álljon a rend Európa légi közlekedésében. Ezrek rekedtek külföldön napokig a vulkáni hamufelhő és a légtérzárlat miatt. Sokan végre hazajutottak, bár örömük nem felhőtlen. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a légtér zárlatok miatt hiénákként viselkedtek a légitársaságok, illetve a vonat és busztársaságok is. Máltán voltunk. Onnan Barcelonába, majd Párizsba mentünk, majd onnan jöttünk haza, panaszkodik ez a brit nő, aki elmondta: mintegy kétezer euróval kerül többe a családi vakációjuk a tervezettnél. Mindenhol az egekbe szöktek a jegyárak, a konzulátusok tehetetlenek voltak. Senki nem segített nekik érdemben. A Britis Airways elnök-vezérigazgatója szerint szükségtelen volt ekkora káoszt okozni Európában. Willie Wolls állítja: már sokkal korábban biztonságosan lehetett volna közlekedni az európai légtérben. Szerinte pánikba estek a felelősök és ezért a szükségesnél szigorúbb korlátozást vezettek be és óriási veszteségeket okoztak az európai légitársaságoknak. Wolls szerint egy következő hasonló esetet már felkészültebben és kisebb károkkal oldanak majd meg.

A légitársaságok és a sajtó egy része is az Európai Uniót okolja az elhúzódó közlekedési káoszért. A bírálók szerint a vulkáni por pontosabb vizsgálatával el lehetett volna kerülni a több napos repülési tilalmat. Brüsszelben van tudósítónk Víg Zoltán. Szervusz Zoli! Tervez-e az Unió új módszereket a vulkánkitörések vizsgálatára? Szervusz éva, jó napot kívánok! A rövid válasz az, hogy egyelőre nem. Bár sok érintett légitársaság élesen bírálta az európai hatóságokat, amiért túlzott félelemből elrendelték a hosszú légtérzárat. Brüsszelben azzal vágnak vissza erre, hogy az európai légi irányítási rendszer szigorúan tudományos adatok alapján dolgozik és eme adatok alapján a nemzeti hatóságok hozzák meg a megfelelő döntéseket mondjuk a zárlatról. így csúsztatásnak tartják itt Brüsszelben némelyik kormánynak is azt a bírálatát, hogy merő félelemből az Európai Bizottság bénította meg a kontinens légi közlekedését majdnem egy hétre. A másik érv az, hogy egyetlen légitársaság pénzügyi, gazdasági, érdekei sem írhatják felül az utasok biztonságát, de ennek ellenére már elkezdődött egy tárgyalás arról, hogy hogyan lehetne a jövőben mégis a tudományos alapossággal, de ennél pontosabban a szokásosnál, a korábbinál pontosabban meghatározni a valóban veszélyes zónákat. Néhány napja szó volt arról, hogy az Unió áttérhet az amerikai rendszerre, ahol a cégek maguk döntik el, hogy repülnek-e vulkánkitörés idején. Különösen a brit konzervatív sajtó követelte ezt az áttérést, de azóta az Európai Unió visszatáncolt ettől az ötlettől. Még pedig azért, mert az Egyesült államokban igazán csak Alaszka környéke számít valóban veszélyes helynek a vulkánkitörések szempontjából. Ráadásul ott a vulkán központon kívül még a számos más ügynökség a Pentagon, a NASA is szolgáltat adatokat. Tehát talán valamivel jobban fel tudják mérni az aktuális állapotokat, de dőreség lenne azt hinni, hogy bármelyik amerikai utasszállító gépet egy ilyen méretű hamufelhő közelébe engedték volna akár az Egyesült államokban is. Víg Zoltán, köszönjük!

éjjel kijavították a kettes metró falán keletkezett rést és megszűntették a talajvíz szivárgást. így hajnal óta már sebesség korlátozás nélkül járnak a szerelvények a piros metró vonalán. A kettes metró alagútja tegnap délután a négyes metró fúrása közben sérült meg. A Baross térnél egy felüljáró pillért erősítettek meg, amikor az alagútépítő bankó egyik alvállalkozója egy cölöpfúróval megsértette a 2-es metró alagútjának oldalfalát, amin egy tízszer tíz centiméteres lyuk keletkezett. A DBR metróprojekt igazgatóság még vizsgálja, hogy miért hibáztak az építők.

A szennyvízvezetékeket is veszélyezteti a gáton át szivárgó víz Edelényben. A Bódva közelében lévő utcákban a fakadó víz már bejut a rendszerbe, emiatt a szennyvizet is el kell távolítani, mert egyébként a környék házaiban tör elő, közölte a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezető helyettese. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! Szalonnán öt épület van a víz fogságában. A kitelepített lakók még nem térhettek vissza otthonaikba. Edelényben és Szendrőn több épületet kell védeni homokzsákokkal. A két településen összesen hat helyen szivattyúzzák a vizet. A gátak több felé nehezen bírják a terhelést. A sok csapadék miatt megsérült karsztvíz bázis miatt Sződligeten és Perkupa egyes részein továbbra is zacskós vizet osztanak a lakóknak. öt út még járhatatlan Borsodban. A Bódva nagyon lassan apad, ugyanakkor belvizessé válik a terület. összesen 112 kilométeren van árvíz védelmi készültség az észak-magyarországi folyókon.

Felelősségre vonta a Pick-Szeged ZRT azokat a dolgozókat, akik miatt a múlt héten Listéria baktériummal fertőződtek a Reál számára gyártott termékek. úgy tudjuk: egyes munkavállalók fizetését csökkentették. A társaság az eset után kiemelten szigorú ellenőrzést vezetett be, amelyet azóta is fenntart. Többször fertőtlenítik a gépeket és jobban ellenőrzik a munkásokat. Egy hete kétszázötven kiló Listériával fertőzött parizer és sonka került a boltokba. Az egyik szeletelőgépnél történhetett a fertőzés.

újabb tanúkat hallgatott meg a bíróság a Balla Irma gyilkosság ügyében. Az áldozat volt képviselő társát, a nyomozáskor a szemlebizottságot vezető rendőrt és annak a férfinak a családját is, aki korábban bevallotta a gyilkosságot, majd visszavonta a vallomását. Délután elmeorvosi, kriminál-pszichológiai szakértőket is meghallgatnak. A debreceni önkormányzati képviselőt 2007 Húsvétján különös kegyetlenséggel ölték meg saját lakásán. A gyilkossággal a fiát vádolják. A szó most ismét Budapesté. Fülöp László, köszönjük!

Egyre több pszichiátriai beteg kerül a hajléktalan szállókra. A menhelyeken azonban nem tudják őket megfelelően ellátni. A betegek vitái olykor a tettlegességig fajulnak. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok, szervusz évi! A soproni menhelyen például minden tizedik hajléktalan küzd valamilyen pszichés problémával. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa korábban azt állapította meg, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet három évvel ezelőtti bezárása miatt jelentősen csökkent a pszichiátriai ellátás színvonala. Az Egészségügyi Minisztérium szerint nincs szükség átfogó intézkedési tervre. Nagyon gyakran más eszközünk nincsen, mint hogy a Mentőszolgálatot értesítjük ilyen rohamok esetén. Minden tizedik hajléktalannak van valamilyen pszichiátriai betegsége a soproni menhelyen. A felírt gyógyszereket általában nem szedik, ezért folyamatosan romlik az állapotuk.

A szociális intézmények nincsenek felkészülve egészségproblémák kezelésére és amíg ezen nem tudunk változtatni itt az alapellátáson belül, addig alapvetően nem tudunk tovább lépni az ügyben. A menhely vezetői az Ombudsman állásfoglalását kérték. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az egész országban megoldatlan az agresszív, önmagukra, vagy másokra veszélyes pszichiátriai betegek elhelyezése. őnekik mindenképp valami tartós elhelyezés kellene, de ugye hát a tartós elhelyezés rendszer is bedugult. Tehát igazából ők itt lebegnek ebbe a hajléktalan létben. Három éve zárták be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. A több mint 500 fekvőbeteg és több 1000 járóbeteg ellátását az Egészségbiztosítási Pénztár szerint más kórházak vették át. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint azonban betegek százai kerültek veszélybe. Az Egészségügyi Minisztérium részéről a Híradó megkeresésére most nem akartak nyilatkozni. A tárca vezetője korábban azt mondta: megtették a szükséges lépéseket. Székely Tamás részletes intézkedési terv kidolgozását nem tartotta indokoltnak. A Híradót Holcmann éva tudósította.

Leomolhat a tettyei romok egy része Pécsett. Az 1500-as évekből származó palota bástya része süllyedt meg. Este tűzoltók erősítették meg a falakat hevederekkel. A várfal mellett épül az EKF program egyik beruházásaként a tettyei park, amihez földet termeltek ki, a falak belső oldalán pedig betonoztak. Ez a két művelet okozhatta a repedést.

Szemmel láthatóan ott tágult a repedés, úgyhogy lehet, hogy már ma reggelre már nem lett volna … A pécsi tűzoltók kapták a hívást, hogy megrepedt a fal a tettyei romoknál. A helyszínen statikusok segítségével kezdték meg a mentést. öt óra alatt sikerült a falat megerősíteni. Négy járművel, tűzoltóautóval és tizenkét fő tűzoltóval történt, hajtottuk végre a beavatkozást és kötözőelemekkel, hevederekkel lényegében összekötöztük a egymáshoz kötöztük a falakat, hogy ne dőljenek tovább. Az egyik legnagyobb ….. reneszánsz építő a Szatmári György pécsi püspök volt, aki egy toszkán villát épített föl. Kárpáti Gábor régész azt mondja: a tettyei romok állaga a török idők után kezdett romlani. Ez addig fejlődött, hogy a 19. század végén nem tudom így fejből, hogy mikor, de lerobbantották a déli falát, mert életveszélyes volt. Most a hevederekkel csak időlegesen tudták megerősíteni a falat. Az EKF építési szakemberei azt vizsgálják, hogy a közeli felújítások miatt repedt-e meg a fal.

Akár életfogytiglant is kaphat éva Roths gyilkosa. A férfi pere tegnap kezdődött Győrben. A vádlott beismerte tettét. Azt mondta, hogy kétezer nyolc szeptemberében kezdett dolgozni az állat menhelyet működtető éva Roths-nál, de hamar megromlott a kapcsolatuk. Felmondott, ám a nő nem akarta kifizetni a bérét, ezért kezdtek vitázni. A férfi előbb ököllel, majd egy balta nyelével ütötte meg az asszonyt. A 31 éves fiatalember a holttestet egy közeli telken ásta el. A megyei bíróság várhatóan április 30-án hirdet ítéletet.

Egy nap alatt elfogytak a belépők, elfogyott a belépők kétharmada a tizedik pécsi országos színházi találkozóra. Az első vásárlók hajnali négy órától vártak a délelőtti pénztárnyitásra. Pillanatok alatt elfogytak a jegyek, például a Kockavető, a Beach, a Kazimir és Karolin című darabokra. Tíz előadásra még lehet jó helyre jegyet váltani. Idén a szokásosnál egy hónappal korábban kezdték el árulni a jegyeket. A szó pedig most ismét Budapesté.

Dér ágnes, köszönjük szépen!

Lengyelországban június 20-án tartják az államfő választás első fordulóját. Lech Kaczynski államfő április 10-én vesztette életét a Szmolenszknél történt repülőgép szerencsétlenségben, ezért írták ki a választást. A lengyel parlament alsóházának elnökeként Broniszlav Komorovski vette át ideiglenesen az államfői jogkört. Az első forduló időpontjáról is ő döntött. Ha elsőre nem sikerül megválasztani az új államfőt, július 4-én tartják a voksolás második fordulóját.

Nemzeti gyásznap van Kínában a csinghaji földrengés áldozatainak emlékére. A múlt heti földrengésnek már kétezer hatvan halálos áldozata van. Több mint tizenkét ezren sérültek meg, közülük körülbelül 1500-an vannak súlyos állapotban. Egy percig csendben gyászoljuk a csinghai-i Földrengésben elhunyt honfitársainkat. Hu Csin-tao kínai elnök és a kilenc tagú pártvezetés néma főhajtással emlékezett a természeti csapás több mint kétezer áldozatára. Kínában országszerte felvonták, majd félárbócra eresztették a zászlókat a nemzeti gyásznapon. A pekingi Tienamen téren sokan nézték a ceremóniát napfelkeltekor. A kínai televízió élőben közvetítette a megemlékezést. A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés egy héttel ezelőtt rombolta le házak ezreit Csinghaj tartományban, hajléktalanná téve csaknem 100 ezer embert. Minden kínai törődik a honfitársával és rettenetesen fáj a szívünk az áldozatokért, mondja ez az egyetemista. Mivel távol vagyok és ténylegesen nem tudok segíteni a bajbajutottakon, a legkevesebb, hogy fájdalmukban osztozom. A gyásznapon Kínában megtiltottak mindenféle nyilvános szórakozást. így ma zárva vannak a mozik, a színházak, a karaoke bárok, a táncos mulatók, de még az internetkávézókban is tilos a zene, vagy a játék. A kulturális minisztérium körlevelében ellenőrzést és szigorúbb büntetést ígért a szabályszegőkkel szemben.

A Hírórában most jönnek a sporthírek, azután az időjárás jelentés következik, majd a Kárpát-expresszt láthatják. Hírekkel fél öt után öt perccel jelentkezünk legközelebb. Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid