Jelnyelvi Híradó 2010.05.05.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Tovább gyengült délelőtt a forint az euróval szemben a tegnapi hat forintos zuhanás után. Délelőtt kétszázhetvenhét forint fölött is járt az euró árfolyama, mostanra némileg visszaerősödött. Egy euró jelenleg több mint kétszázhetvenöt forintba kerül, egy amerikai dollárért kétszáztizenkét forintot, egy svájci frankkért százkilencvenkét forintot adnak a bankközi devizapiacon. Szakértők szerint elsősorban a görög válság okozza az árfolyam ingadozásokat, ezért a következő napokban tovább gyengülhet a forint és az euró elérheti a kétszáznyolcvan forintos szintet is.

újabb történelmi csúcsra drágultak az üzemanyagok. éjféltől a benzin négy, a gázolaj nyolc forinttal kerül többe, így egy liter benzin átlagosan 340, egy liter gázolaj 320 forintba kerül, a benzinkutakon azonban 15-20 forintos árkülönbség is lehet. Elemzők szerint a görög válság miatt a következő hetekben tovább emelkedhetnek az üzemanyagárak.

Megkezdődött a FIDESZ és a KDNP parlamenti frakciójának alakuló ülése. A két pártnak együtt rekordszámú, összesen kétszázhatvanhárom képviselője van. A Parlamentben ott van kolléganőm Benyó Rita. Szervusz Rita! Két önálló frakciót alakít a két párt úgy mint az előző ciklusban, vagy nem? Szervusz Anna, üdvözlöm a nézőket! Igen, hát ugye hivatalosan is megalakult most a FIDESZ és a KDNP frakciója, amely csakúgy mint az elmúlt négy évben, most is frakciószövetségben fog működni. A 39 fős Keresztény Demokrata frakciót Harrak Péter fogja vezetni, a kétszázhuszonnégy fős FIDESZ frakciót pedig Lázár János. Orbán Viktor jelen pillanatban is tartja még beszédét. Az első mondataiban arról beszélt, hogy a kétharmados felhatalmazásuk azt mutatja, hogy az emberek nem az utcán, hanem demokratikus keretek között a Parlamentben akarják elérni céljaikat. Azt mondta Orbán Viktor: két ügy van, amely nem tűr halasztást, amivel egyből foglalkozni fognak. Az egyik az elszámoltatás, a másik pedig a gazdaság talpra állítása. Külön kiemelte a kétezer hatos október 23-i eseményeknek a kivizsgálását, elszámoltatását. Azt mondta, hogy itt nem lehet különbséget tenni, nincsenek kivételek, rangra, korra tekintet nélkül felelnie kell mindenkinek, aki ebben részt vett. Erre kijelölte Balsai Istvánt, hogy ő legyen az, aki ennek részleteit kivizsgálja, tehát nem a kijelölt belügyminiszter Pintér Sándor fog ezzel foglalkozni. Orbán Viktor beszélt a nemzeti együttműködés rendszeréről is. Azt mondta: ez tartalmazza majd a kisebb parlamentre és a kisebb önkormányzatokra vonatkozó javaslatokat is. A frakcióülés végén személyi döntéseket is hoznak, többek közt például a házelnököt meg fogják nevezni. Ez még nem történt meg, de úgy tudom, hogy Schmitt Pált jelölik. Benyó Rita tudósított a Parlamentből, köszönjük!

Történelemmel folytatódott ma az írásbeli érettségi. Az elmúlt két napban magyarból és matematikából vizsgáztak a diákok, sehol nem volt probléma. Történelemből középszinten 87700, emeltszinten pedig 5300 végzős diák érettségizett az országban. Te is velem vagy. Mi vagyunk egymás mellett? Már hét óra után nagy volt a nyüzsgés a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, mindenki a történelem tételekre várt. A magyar az nehezebb volt mint ahogy vártam és úgy gondolom, hogy ez a történelemre is ki fog hatni. A fele egyes lesz. Volt, aki ebben bízott, de most is elengedhetetlen kellék volt a kabala, a csokoládé és az üdítő. -Akkor ezt idd meg szépen, jó, na így jó. A tételekkel teli dobozokat félórával a vizsga előtt bontották fel. A történelmi érettségi középszinten 180 perces, egy feladatot kell megoldaniuk ebben. Vannak természetesen történelmi tényekre utaló kérdések is, de nagyon sok forráselemzés van. A debreceni Tóth árpád Gimnáziumban kedvenc témájukra vártak a diákok. Rákóczi, Széchenyi és inkább a magyar részről tehát sok mindent, esetleg a világháborúk. Most a rendszerváltás, itt a kormányváltás miatt is gondolom. Az érettségi feladatsor 60%-át a magyar, 40%-át pedig a világtörténelmi eseményekből állították össze.

összesen 57 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére szeretné kötelezni Szögi Lajos családja azt a nyolc elkövetőt, akik kétezer hat őszén Olaszliszkán meggyilkolták a tiszavasvári tanárt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságon ma kezdődött el a polgári per. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A tárgyaláson a meggyilkolt tanár felesége és édesapja jelent meg. A nyolc alperes közül senki nem ment el a bíróságra. Szögi Lajos felesége és édesapja is úgy nyilatkozott: a tanár halála óta életük teljesen megváltozott, pótolhatatlan a veszteségük. Helmeczi László a család ügyvédje elmondta: szeretné, ha üzenetértékű döntés születne a perben, vagyis a hasonló büncselekmények elkövetői tisztában lennének vele, hogy tettüknek nemcsak büntetőjogi, de polgárjogi következményei lehetnek. A következő tárgyalás július 14-én lesz, akkor döntés is várható.

újra kötelező a tüdőszűrés Borsodban, mert annyira sok az új TBC-s. Egy év alatt 80%-al emelkedett a számuk a megyében, összesen kétszáztizenhét esetet regisztráltak. A regionális tiszti főorvos tette kötelezővé az éves, rendszeres szűrővizsgálatot. Minden 30 év feletti lakosnak behívót küldenek. 100 ezer lakosra tavaly 31 TBC-s jutott, ez hattal több az egészségügyi határértéknél.

Egy szűrővizsgálat szerint riasztó a nógrádi gyerekek egészségi állapota. Az orvosok öt olyan településen vizsgálták őket, ahol nincs szakszerű ellátás. A gyerekek 20%-áról derült ki, hogy nagyon gyenge a látásuk. Megvizsgáltak minket a szemünket, utána megvizsgáltak. A vizsgálatokat végző főnök speciális mentőorvos csapata megdöbbentő esetekkel találkozott a nógrádi kistérségben. Az egyik iskolában találtunk egy szívbeteg kisfiút, aki ugye jellemző a kistérségre, három hónapja panaszkodik otthon, hogy fáj a szíve. Innentől kezdve nagyon-nagyon sürgős beavatkozás kell a gyereknek. Azóta már gyermek karddiológus kezeli a súlyos beteget, de a további megállapítások is ijesztőek. Naponta egy 130-140 gyereket szűrnek meg a szemészek, abból mintegy 20%-nak nemhogy a látása rossz, hanem egyszerűen vakok a gyerekek. Azokon a településeken, ahol még étkezésre sem jut pénz, szemüvegre nem áldoznak a szülők. Ez azt jelenti, hogy ezeken a gyerekeken, főleg a tizenéves korosztályban már nem nagyon lehet segíteni. Tehát hiába korrigáljuk a látási lesőket, illetve korrigálnánk a látási lesőket, hiába raknánk lencsét a szemeik elé, az nem hoz eredményt. A helyzetet nehezíti az, hogy a szakellátás igénybevétele bonyolult. Mivel a kistérségben a körülbelül 650 gyereknek nincs lehetősége a szakorvoshoz jutáshoz, ezért szerveztük meg ezt a szűrést. A szűrés feldolgozása után pedig lehetőségük lesz célirányosan szakorvoshoz eljutni. A szűrések személyre szóló adatai titkosak. A tervek szerint évek múltán minden gyereket újra átvizsgálnak és megnézik, hogy mi történt velük idő közben. Ennek megfelelően tesznek további lépéseket.
Jogtalanul mondtak fel azoknak a kézbesítőknek, akik a postán sztrájkban részt vettek. A szegedi munkaügyi bíróság szerint a szakszervezeti vezetők elbocsátása a munka törvénykönyvébe ütközik. A bíróság az esélyegyenlőség megsértést is nehezményezte, mert volt, akit kirúgtak és volt, aki csak írásbeli figyelmeztetést kapott. Szegeden hét, országosan 29 dolgozót küldtek el. Az ítélet nem jogerős. A jogerőre emelkedés utáni első munkanapon mi már munkába állhatunk. Aki nem akar visszajönni, annak pedig 15 nap után köteles kifizetni a posta azokat a járandóságokat, végkielégítést, átalány kártérítést és hasonló dolgokat, amely megilleti ezeket a visszatérni nem kívánó embereket. A szó most ismét Budapesté. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Három év után ismét felszámolás vár a győri baromfi feldolgozót működtető Kft-re, hétfő óta nem engedik be az alkalmazottakat. A részleteket Dér ágnes mondja el:

Jó napot kívánok! A cég a csődeljárás kezdetekor még 300 embert foglalkoztatott. A dolgozók szerint márciusi bérükből nyolc ezer forintot kaptak meg, az áprilisiból semmit. A társaság 50 millió forinttal tartozik a dolgozóknak és információink szerint ennél is több a beszállítók felé fennálló adósság, valamint a közműtartozás.

újabb ágyszám csökkentés lehet a csornai kórházban, mert nincs CT-készülékük és hiányzik néhány szakember is. Az áNTSZ egy feljelentés miatt indított vizsgálatot a stroke kezelésekhez, ugyanis nélkülözhetetlen a gép. A kórháznak ezt pótolnia kell. Korábban vizsgálták a neurológiát és a kardiológiát is, ott szakorvosok hiányoznak. Ha ma estig nem alkalmaznak például kardiológust, megvonják az osztálytól a működési engedélyt.

Restaurálásuk után visszakerültek a győri Széchenyi térrre a Mária szobor elemei. A több mint 300 éves műalkotást nemcsak megtisztították, de a hiányzó elemeket is pótolták. Az eredetileg Sals-burgi vörös márványból készült oszlopot is ki kellett cserélni, mert a benne lévő kovácsolt vas korróziója miatt megrepedezett és könnyen balesetveszélyessé vált volna. Engedd még lejjebb! Daruval emelik be a több mint egy tonnás szobrokat a tér közepére, az elemeket kőragasztóval rögzítik. Elsőként a három és fél tonnás oszlopot, valamint a két és fél tonnás Szűz Máriát helyezték vissza. Arra kell figyelni, hogy pont függőlegesen álljon a szobor, tehát, hogy párhuzamosan érkezzen arra a felületre, ahová felállítjuk. Az egyes darabokat még tavaly szállították Győrből őrbottyánba, ott restaurálták őket. A szobrokon kisebb sérülések voltak. Hiányoztak lábfejek, újak. Címerpajzson, a monumentális díszítmény sérült. Drapéria redőkön sérülések voltak. A Mária volt a legkritikusabb, mert az alsó rész az teljesen szétrobbant. A műemléket utoljára 25 évvel ezelőtt restaurálták, amellyel több kárt is okoztak. Akkor tették bele azokat a fémcsapokat, amelyek aztán szétrepesztették a szobor alsó és a felső részét és meggyengítették a szerkezetét. Ezek most cserélésre kerültek és egy olyan rugalmas anyaggal töltötték ki őket, amelyik a fém és a kő eltérő hő tágulását kiegyenlítik. Speciális víztaszító anyaggal vonták be a márványfelületeket, a felújítás végén pedig a szentek visszakapják az idők folyamán ellopott dárdát, jogart, keresztet és liliomot. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé. Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

Az egész országra kiterjedő általános sztrájk kezdődött Görögországban a várható megszorítások miatt. A közszféra dolgozói már tegnap beszüntették a munkát, de ma leállt az összes komp, vonat és a repülők sem indulnak. Zárva marad a legtöbb hivatal, nem nyitnak ki az iskolák és a kórházakban is csak a sürgős eseteket látják el. A Görögországnak nyújtandó hitelcsomagról Angela Merkel német kancellár azt mondta: egész Európa jövője is kockán forog. Egyre több dolguk van a görög rohamrendőröknek. Egymást érik a tüntetések, a feszültség és az elégedetlen tömeg napról-napra nő. A mai tüntetések biztosítására több mint másfél ezer rendőrt vezényeltek az utcákra. Nem sztrájkolni kell, fegyvert kell fogni, mondja ez a tiltakozó. A parlament még ezen a héten szavaz arról a csomagról, amellyel a kormány három év alatt újabb 30 milliárd eurót akar megtakarítani. újabb adóemelések lesznek, befagyasztják a béreket, szinte minden jutalmat eltörölnek, ez nem tetszik az embereknek. A szakszervezetek szerint a kormány a kiskeresetűeket sarcolja meg. A megszorításokért cserébe Athén több mint 100 milliárd euró kedvezményes gyorshitelt kaphat a Nemzetközi Valutaalaptól és az Euró országoktól. Görögországnak égető szüksége van a pénzre, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget, miután 300 milliárd euró adósságot halmozott fel. A kormány ugyanis éveken át többet költött mint amennyit az ország gazdasága lehetővé tett és ezt még el is titkolták. A sztrájk miatt kong az ürességtől az athéni reptér várója is, csak néhányan aludtak az éjjel a terminál épületében. A turisták egyértelműen elítélik a sztrájkot és a tüntetéseket. Nem tudok egyetérteni a követeléseikkel. Az meg teljességgel elfogadhatatlan, hogy kiszúrnak a turistákkal és a külföldiekkel, mondja ez a kanadai nő. Az idegenforgalom ideiglenes megbénítása az államkassza helyzetét is tovább rontja, mert az évente Görögországba látogató több mint 16 millió turista a büdzsé bevételeinek hatodát költi el a balkáni országban.

A sztrájk miatt törölték a Ferihegyről Athénba és Tesszalonokibe induló repülőjáratok többségét. A dublini és az egyik skóciai gép pedig azért nem tud indulni, mert ma újra lezárták Skócia és észak-írország légterét. Az előrejelzések szerint ugyanis az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője éri el a térséget. Dublin és Belfast repterét délután zárják le. A zárlat várhatóan magyar idő szerint este nyolcig tart. áprilisban több napig, szinte egész Európában légtérzárat kellett elrendelni a hamufelhő miatt.

Visszatért a tél Franciaországba. Az ország déli részén 23 ezer háztartás maradt áram nélkül a májusi havazás miatt. Több helyen járhatatlanok az utak, a repülőtereken több belföldi járatot töröltek, helyenként 30 centi hó esett. Egy embert könnyebben megsebesítettek a leszakadó ágak. A napi hidegrekord is megdőlt. Franciaország délnyugati részén az elmúlt pár napban 20 fokot esett a hőmérséklet.

Most időjárás jelentés, utána sport, aztán a Kárpát-expressz következik. Hírekkel legközelebb délután fél öt után öt perccel jelentkezünk. További szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid