Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.05.12.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Eljárást indított a gazdasági versenyhivatal a MOL ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt, mert azt gyanítja, hogy az olajcég nagykereskedelmi árai túl magasak. A MOLL együttműködik a versenyhivatallal, de nem kommentálja az ügyet. Mától egyébként ismét drágább az üzemanyag. A benzin literenkénti ára két forinttal, a gázolajé hárommal emelkedett. A benzin átlagára így 343, a gázolajé 324 forint. A kutaknál azonban ezúttal is akár 30 forintos eltérés is lehet. A benzin az idén eddig 30 forintot drágult, a gázolaj pedig 29-et.

Ha csak hajszálnyival is, de kétezer óta először nőtt a GDP. A KSH adatai szerint a bruttó hazai termék idén az első negyedévben 0,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Főként az export orientált ipari ágazatoknál bekövetkezett növekedés húzta ki a recesszióból a gazdaságot. A lakossági fogyasztás továbbra sem növekszik és a beruházások nagysága is csökkent az első negyedévben. Az államháztartási hiány április végére megközelítette a 640 milliárd forintot, ami a tervezett éves hiány hetvenkét és fél %-a. A Pénzügy Minisztérium előrejelzése szerint május végére ez az érték nyolcvankét %-ra nő.

A Híradó információi szerint valószínűleg emléknappá nyilvánítja a kormány a június 4-ét a trianoni békeszerződés napját. A végleges döntés a FIDESZ holnapi elnökségi ülésén születhet arról, hogy mit tartalmaz az úgynevezett emléktörvény. úgy tudjuk, ez a javaslat is az Országgyűlés jövő hétfői napirendjén lesz, tehát a képviselők egy hét múlva már szavazhatnak is róla. Június 4-én lesz 90 éve, hogy megkötötték a trianoni békediktátumot.

A pécsiektől várja az ötleteket a városi vagyonkezelő, hogy mire használják az üresen álló expó-centert. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! A városi vagyonkezelőnél május 31-ig lehet a marketing és üzemeltetési ötletekkel jelentkezni. A két és fél milliárd forintból elkészült épületet kétezer hatban adták át. Ez a hely lett volna a pécsi ipari vásár helyszíne, de kiderült, hogy nem lehet gazdaságosan működtetni, a vásárközpont azóta is üresen áll. Az önkormányzat március elején feljelentést tett az ügyben. A rendőrség hűtlenkezelés miatt indított nyomozást.

Megjelentek a patkányok a harkányi meleg vizes elvezető árokban. Ezen kívül még a bűz és az iszap is gondot okoz több családnak. A megoldást az árok befedése jelentené, erre azonban nincs pénze a városnak. Ez az uszadék, ami itt látszik, ez végül oda a bokrokig. Ha meleg van, ez az egész a melegbe följön, posványba élünk. évek óta szenvednek a lakók a melegvizes árokban folyó szennyes víztől. Az itt élők több mint tíz éve küzdenek azért, hogy ez megváltozzon, de hiába. Mint ha itt nem is emberek laknának. Hát a 21. században vagyunk könyörgöm és embereknek ebbe a posványba, bűzbe kell lakni, ez embertelen. Szal egészségügyileg is, meg egyáltalán hát nem tudjuk, nem győzzük írtani a patkányt, a siklót, a rovarokat, ami itt minket ellep. Ebbe a vízelvezetőbe folyik a gyógyfürdő vize is, a lakók szerint innen ered a szennyeződés. Sajnos a belvízi terhelések miatt, a csapadék miatt, a környező lakossági szemetelések miatt olyan ismeretlen eredetű anyag kerül be, ami ezt a problémát okozza. Vagyis nem a gyógyvíz a hibás, mondja a harkányi gyógyfürdő műszaki vezetője. A strand vizét ugyanis szigorúan ellenőrzik. Nagyon szigorú bírságot fizetne a fürdő, hogyha ezeket az előírásokat meghaladná. Ilyen típusú szennyezést, amit itt látok, ezt a fürdő magabiztosan állítom, hogy ilyen nem is jön létre a fürdőben. Megoldást az árok befedése jelentené, erre azonban nincs pénze az önkormányzatnak. Kétezer hatban megvásároltuk a fürdőt, ez jelentősen leterhelte a várost és ennek alá kell rendelnünk nagyon sok mindent. A polgármester elmondta: a fürdő fejlesztése jelentős bevételeket hozhat a városnak, ebből pedig az árok befedését is finanszírozhatják.

Visszavonta a csornai kórház kardiológiai osztályának működési engedélyét az áNTSZ Nyugat-dunántúli regionális intézete. A Tiszti Orvosi Szolgálat korábban azért függesztette fel az osztály működését, mert nem foglalkoztattak kardiológus szakorvost és a megadott határidőig sem sikerült pótolni a hiányt. Ezt most átalakítottuk neurológiai osztállyá, ez volt a kardiológia. Már nem szívbetegeket kezelnek ezen az osztályon. Az áNTSZ májusig adott határidőt a kórháznak arra, hogy kardiológust találjon. Mivel ez nem történt meg, most felfüggesztették az osztály működését. Kardiológus főorvosunk külföldi munkavállalásra távozott, a közreműködők pedig a minimumfeltételnek nem feleltek meg, ugyanis heti 40 órában írják elő, illetve a nap 24 órájában kell kardiológus ellenőrzésnek lenni. A sürgős eseteket továbbra is el kell látni az intézményben. Ezt a 88 éves férfit néhány napja hozták be súlyos szívelégtelenséggel. A mentők a győri kórházba indultak vele, de út közben olyan súlyossá vált az állapota, hogy Csornára hozták, ahol megmentették az életét. Ha Győrbe viszik, nem biztos, hogy megéri Győrt, mert a szívelégtelenség az egy olyan típusú betegség, amely rendkívül gyorsan jön, rendkívül gyorsan játszódik le, de nagyon látványosan és gyorsan is gyógyul. Amennyiben továbbra sem lesz kardiológusa a kórháznak, az áNTSZ ágyszám csökkentésről is dönthet. A szó pedig most ismét Budapesté. Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

57 év a háziorvosok átlagéletkora és minden harmadik nyugdíjas a Dél-Alföldön. A részleteket Fülöp László mondja el:

Szervusz Anna, jó napot kívánok! Hiába adják ingyen a praxisokat bizonyos települések, évek óta nem találnak háziorvost a körzetekben. Valahol még szolgálati lakással is csalogatnák a fiatal orvosokat, az országban csaknem 150 betöltetlen háziorvosi praxis van. Nézzük meg a vérnyomását és. Vargha Ferenc 40 éve praktizál háziorvosként 73 éves. Nemcsak azért nem megy nyugdíjba, mert nem lenne, aki átvegye a praxisát, hanem azért, mert megélni sem tudna a nyugdíjából. Azt hittem, hogy mögmaradok hosszabb ideig háziorvos és akkor majd kisegítem azért a nyugdíjamat, hát most fordítva van. A nyugdíjammal segítem ki a háziorvosi körzet működését. A háziorvosok egyharmada már most nyugdíjas, egyharmaduk pedig öt éven belül az lesz. és ha nem lesz orvos, nem lesz háziorvos se, meg semmilyen orvos sem. Nincs megbecsülve az orvos szakma, állítja Szilárd András. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének vezetője szerint olyan alacsony a finanszírozás, hogy az éhhalál szélére sodorja a háziorvosokat. Emellett egy állandó, jogi, szakmai fenyegetés, mind szinte naponta változó szabályozások. Ezt egy fiatal józanésszel nem vállalja. Mi egy szolgálati lakást is tudunk nyújtani ehhez a praxishoz. A praxist és a hozzátartozó rendelőt is ingyen adná az önkormányzat, mégsem találnak az egyik körzetben már másfél éve háziorvost Bakson. 830 beteget kellene ellátni, ezért havonta bruttó 570 ezer forintot fizet az OEP. Egy asszisztenset kell ebből finanszírozni, finanszírozni kell az orvosnak a fizetését. Finanszírozni kell tulajdonképpen a helyiségnek a fönntartási költségeit, akkor még fecskendőt kell vásárolni, különböző kötszereket. így a háziorvosnak fizetésként alig 100 ezer forint marad.

Több mint hat millió forintos kárt okozott a miskolci autista otthonra lezúduló eső. A fogyatékkal élők a gondozóikkal és az önkéntes segítőkkel együtt végzik a helyreállítási munkákat. Tíz perc alatt ilyen pusztítást végzett a felhőszakadás a miskolci autista otthonban. Az út járhatatlan, a gazdasági területeket elmosta a sár. életemben ilyet nem láttam. Itt hegyek vannak és onnan teljesen zúdult lefele, de milyen hangerővel, hát azt borzasztó volt még hallani is, nem még látni. A műhelyi munkák helyett most romeltakarítás van. A támfalakat kell majd erősíteni, mert nem fogjuk máskülönben megoldani ezt a vízelvezetést. Hát az út is, hogy tönkre van az üvegház az teljesen ázott. új virágokat, amiket most vásároltunk, annak is majdnem a fele tönkrement sajnos. Hát az idei termés már az üvegházban nem lesz semmi. Hát teljesen ellepte a sár, meg a víz. A foglalkoztató műhelyben áll a víz. A veteményes tönkrement, az épület alatti hegyoldalt is elmosta az ár, a kár hat millió forint. Sokkal nagyobb baj történhetett itt, egyébként az épületeink megcsúsznának. Már van olyan épület, ahol a lépcső elvált az épülettől a domboldalon és ezeket a problémákat azonnal meg kell oldani, mert esőzések továbbra is várhatóak. A helyreállításban a fogyatékkal élők és a gondozók is részt vesznek, de a több önkéntes és civilszervezet is küld segítőket. Abban kérnénk segítséget, hogy tudjuk, hogy nagyon nagy a pénzhiány az országban. Tehát ha valakinek van elfekvő készlete, vasanyag, cement, sóder, faanyag, támfalat építeni, vagy munkaeszköz, lapát, talicska, sok szeretettel fogadjuk. Az autista otthon helyreállításában külföldiek is segítenek. A Green-Peach egy 20 fős csoportot küld Miskolcra. A szó most ismét Budapesté. Szegedről Fülöp László tudósított, köszönjük!

Lezuhant egy utasszállító gép a líbiai főváros repülőterén. A tragédiában 103 ember, kilencvenkét utas és 11 főnyi személyzet életét vesztette. Csodával határos módon egy nyolc éves holland kisgyereknek sikerült túlélnie a tragédiát, egyedül ő maradt életben. Az Afriqiyah Airways libiai légitársaság gépe Dél-Afrikából érkezett és éppen a leszálláshoz készült, amikor szemtanúk szerint a levegőben felrobbant és darabjaira esett. A robbanás, illetve a baleset pontos okait még nem tudni.

David Cameron lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke, miután az eddigi kormányfő Gordon Brown kora este lemondott tisztségéről és egyben a munkáspárt vezetői posztjáról is. Brown kétezer hét óta állt a párt és a kormány élén. A múlt csütörtöki voksoláson a Torik legyőzték a 13 éve kormányzó munkáspártot. David Cameron bejelentette, hogy pártja a liberális demokratákkal köt koalíció t.- értesítettem az uralkodót lemondási szándékomról, amelyet ha elfogad, akkor arra kérem, hogy utódomnak a konzervatív párt első emberét, David Cameron-t kérje fel. Az új kormányfőnek minden jót, átgondolt és helyes döntéseket kívánok. Csak azon kevesek érezhetik át a súlyát, felelősségét és lehetőségeit a kormányfői hivatalnak, akik valaha már birtokolták azt. Gordon Brown brit miniszterelnök ezekkel a mondatokkal vetett véget a brit munkáspárt 13 éves kormányzásának, majd a Buckingham-palotába hajtatott, hogy találkozzon II. Erzsébettel. Az uralkodó elfogadta lemondását és a választásokon győztes Torik jelöltjét kérte fel a kormányalakításra. David Cameron személyében az utóbbi két évszázad legfiatalabb miniszterelnöke költözött be a Daaming Street tíz szám alá, nemcsak ebben sajátos a mostani brit kormány. A II. világháború óta elsőként alakul ugyanis koalíciós kabinet. A választók egyik parlamenti pártra sem bíztak abszolút többséget, mondta a tegnap este óta kormányfő David Cameron. Az ország súlyos gondjai, a magas deficit, az égető társadalmi gondok a régóta reformokra szoruló politikai rendszer azonban biztos, erős kormányt kíván. Ezért én teljes körű koalíciót szeretnék kialakítani a liberális demokrata párttal. így miniszterelnök helyettese a liberálisok első embere az a Nüch Clag Lels, aki politikusi karrierje előtt a Financiel Times budapesti tudósítója volt. Clag kiemelte: Nagy-Britanniának nem csupán új, de új típusú kormánya is van. Reményei szerint ez a koalíciós kabinet a sokszínű, plurális politika kezdetét is jelenti. Olyanét, amelyben különböző meggyőződésű politikusok az ország érdekében túl lépnek nézeteltéréseiken. A koalíció megalkotásához máris sok nézetkülönbséget kellett áthidalnia a két pártnak. Több fontos választási ígérettel, például az euró bevezetésének szorgalmazásával, vagy az adó, illetve a választási rendszer reformjával kapcsolatban tettek egymásnak engedményeket.

Muzulmán fiatalok megtámadtak tegnap egy svéd karikatúristát, aki Mohamed prófétáról készült sértő rajzokkal haragította magára az iszlám világot.Lars Vilksegy egyetemen tartott előadást, amikor többen rátámadtak. Magát a támadást nem, csak az azt követő káoszt rögzítette a kamera az upsalai egyetem előadójában. A svéd karikatúristaLars Vilkstartott előadást, ahová több muzulmán fiatal berontott, majd egyikük a színpadhoz ugrott és lefejelte a grafikust. A rendőrök azonnal közbeléptek. Leteperték a támadót, majd több tüntetőt is, akik Allah agbar kiáltásokkal már az incidens előtt is többször megzavarták az előadást. Vilks régóta rendőrségi védelem alatt van. Idén amerikai nyomozók meghiúsítottak egy ellene irányuló merényletet. Az összeesküvésben részt vett egy amerikai nő is, akit csak Dzsihard Jaenként ismer a sajtó. Az Alkaida 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a svéd grafikus fejére kétezer hétben, amiért egy karikatúrát készített Mohamed prófétáról, ráadásul egy kutyakastélyban ábrázolta.

Most időjárás jelentés, azután sport, aztán pedig Kárpát-expressz következik. Híradóval legközelebb fél öt után öt perccel D. Tóth Kriszta várja önöket. Köszönöm a figyelmüket, további szép napot, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid