Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.05.26.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben! Elfogadta az Országgyűlés a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvénymódosítást. Eszerint nemcsak azok lehetnek magyar állampolgárok, akik Magyarországon születtek, hanem azok is, akiknek a felmenője magyar állampolgár volt, vagy ezt valószínűsítik. Emellett igazolni kell a magyar nyelvtudást és a törvény szerint előfeltétel a büntetlen előélet. Az Országgyűlés 344 igen, három nem szavazat és öt tartózkodás mellett fogadta el a módosítást. A döntést nagy taps fogadta. Ott van a Parlamentben tudósítónk D. Bányász Gergő. Szervusz! Kik nem támogatták a javaslatot? Jó napot kívánok, szervusz Piroska! Három szocialista képviselő: Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba szavazott nemmel és volt két szocialista politikus: Kovács László és Lendvai Ildikó, akik nem szavazták, tehát nem nemmel szavaztak, hanem nem szavaztak és Vona Gábor a Jobbik elnöke sem szavazott. értem. Milyen lehetőségeket és jogokat ad egyébként a magyar állampolgárság a határon túliaknak? Hát a parlamenti folyosón, ahogy beszélgettem képviselőkkel, nagyjából mindenki azt mondta, hogy ez egy nagyon-nagyon nagy gesztus a határon túli magyarság felé. Szavazati joggal például nem jár, illetve csak akkor jár, hogyha állandó lakcímmel magyarországi lakcímmel rendelkező felvidéki, vagy vajdasági magyarokról van szó. Tehát ez egy gesztusértékű. Abban az esetben, hogyha például segítséget jelenthet akkor, hogyha útlevelet kap egy határon túli magyar és mondjuk szeretne Magyarországon egy éttermet nyitni, vagy egy boltot nyitni. Tehát ebből a szempontból segítséget jelenthet, vagy segítséget jelent a kettős állampolgárság, de nyugdíjat nem kapnak például azok, akik továbbra is a Felvidéken, a Vajdaságban, vagy Kárpátalján élnek. Azok, akik mondjuk vajdasági magyarok, azok és kettős állampolgárságot választják és útlevelet is kapnak, azok a továbbiakban szabadabban mozoghatnak például az Uniós tagországok között ugyanúgy, mint hogyha magyar állampolgárok lennének, de hát ez a vajdaságiakra, a Kárpátaljaiakra vonatkozik csak egyelőre. D. Bányász Gergő a Parlamentből, köszönjük!

A Magyar Országgyűlés döntése után azonnal összehívták a szlovák kormányt. Arról egyeztetnek, hogy válaszul módosítsák-e a szlovák állampolgársági törvényt úgy, hogy ezentúl ha egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, akkor elveszíti a szlovákot. Pozsonyban van tudósítónk Bartha Tímea. Szervusz Timi! Döntöttek már erről? Szervusz Piroska, üdvözlöm a nézőket! Erről még nem döntöttek, de hogy te is mondtad, azonnal összehívták a szlovák parlamentet, majd rögtön el is halasztották a rendkívüli ülést, mivel a szlovák kormánynak nem sikerült a törvénytervezetet úgy elkészítenie, hogy ez a parlament elé kerülhessen. Az ülés azért egy órás csúszással kezdődött. A pozsonyi törvényhozás gyorsított eljárásban tárgyalja a szlovák állampolgársági törvény módosítását. Ezt már megszavazták a képviselők, tehát valószínűleg még ma döntenek róla. A törvény lényege, hogy a jövőben elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, az ilyen polgárok pedig ezután nem dolgozhatnak például a rendőrségen, vagy az ügyészségen. A vitához eddig hozzászólt a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Jan Szlota már nagy Magyarországról és a trianoni szerződés semmibevételéről beszélt. Azt mondta, hogy a magyar Parlament döntéséből nyilvánvaló, hogy Magyarország militarizálódik. A Hídpárt képviselői igen, az MKP azonban nem vesz részt a rendkívüli ülésen. Bartha Tímea Pozsonyból, köszönjük szépen!

Nagy gyűlést tart szombaton a miniszterelnöki eskütétel napján a Fidesz KDNP a Parlament előtt. Szíjártó Péter a Fidesz szóvivője azt mondta, hogy a kormányfői eskütétellel kezdetét veszi a nemzeti együttműködés korszaka és ezt az új kezdetet szeretné a Fidesz és a KDNP együtt ünnepelni azokkal, akikkel együtt építik majd fel a nemzeti együttműködés rendszerét. A 15 órakor kezdődő rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor a Fidesz, Semjén Zsolt a KDNP elnöke és Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke is.

Csökkenhet az áram ára júliustól a lakossági fogyasztók számára. A Magyar Nemzet információi szerint erre azért van lehetőség, mert az energia-tarifák felülvizsgálatakor, amit az új kormány kért a szolgáltatóktól, kiderült, hogy számos ponton van tartalék az árképzési rendszerben. Az árcsökkenést indokolhatja az is, hogy a válság miatt visszaesett a kereslet, így a kereskedők egymás alá kínálnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyivel is kell majd kevesebbet fizetni az áramért.

Patakok áradtak meg és diónyi nagyságú jég esett tegnap este Veszprém-megye több településén. A tűzoltókat csaknem kétszázszor riasztották. Máshol fákat csavart ki, háztetőket szaggatott le a vihar. A fővárosban és környékén is nagy eső volt, három-négy centis jég hullott. Nagy eső, ekkora jegek. Dió nagyságú jég esett Herenden, az esti vihar után pedig megáradt a Séd patak. A helyiek szerint csak a még múlt hétről megmaradt homokzsákok védték meg a házakat. Itt olyan felhőszakadás volt, hogy én 69 éves vagyok, de ilyet még nem láttam. Még órákkal a vihar után is hömpölygött a víz az utcákon, ezért egész éjszaka figyelték a patak vízszintjét. Veszprémben szinte fehér lett az út a sok jégtől, az úttesten pedig patakszerűen folyt a víz. Fél óra alatt 20 milliméter eső esett. A vihar Budapestre már csak borsónyi jéggel érkezett, a hirtelen lezúdult esőt viszont nem tudták elnyelni a csatornák, az autók tengelyig gázoltak a jégben. A csatornarendszerből visszafolyt a víz a Gellért fürdőbe, az előteret öntötte el. A Bács-Kiskun-megyei Pálmonostorán ezt a kéményt derékszögbe hajlította meg a szél. A vihar erejére jellemző, hogy ezt a fát gyökerestől csavarta ki, ezt a villanyoszlopot pedig a tövénél törte el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig narancssárga riasztást adott ki az északi megyékre.

Közben észak-Magyarországon tovább csökkent az árvízvédelmi készültség, most azonban a belvíz okoz gondot. A részleteket Fülöp László mondja el: Jó napot kívánok! Szabolcsban még mindig kilenc településen van másodfokú készültség, valamint 18 ezer hektár termőföld, legelő van víz alatt. Ez a Hajdú-Biharban elöntött területekkel együtt összesen 25 ezer hektár. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van Tiszafüred és Rakamaz között, a víz a környéken lakóházakat még nem fenyeget. Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is, de 130 kilométeres szakaszon még mindig rendkívüli az árvízvédelmi készültség.

Több mint 300 millió forintos kárt okozott az özönvíz szerű eső és az áradás észak-Magyarország útjain. Vannak olyan szakaszok, amelyeket teljesen újra kell építeni. Ilyen életveszélyes a Bükkszentlászló felé vezető út, öt helyen csúszott meg a rézsű. Itt mindig az a baj, hogy a kanyarokba dobja ide ki a vizet és elmossa. Itt támfalakat is kell építeni, annyira megrongálódott a patakmeder, de több olyan útszakasz is van a régióban, amelyet teljesen újra kell építeni. Ez az extrém mennyiségű csapadék sajnos úgy átáztatta a földműveket, rézsűket, hogy itt olyan problémákat okozott, ami nem szokványos. Ezeknek a helyreállításával még várni kell, a kisebb hibák kijavítását azonban már elkezdték. Vannak olyan munkálatok, amiket már a múlt héten elkezdtünk, ez az útburkolatok letakarítása, árkoknak a, padkáknak a helyreállítása. A nagy mennyiségű csapadék több mint 300 millió forintos kárt okozott a közutakban. Azt azonban még nem lehet tudni, honnan teremtik elő a helyreállításhoz szükséges összeget. A Közlekedési Koordinációs Központ a napokban egyeztet a szaktárcával, ezt követően döntenek a támogatásról. Piroska, most ismét tiéd a szó. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Az áradások és a nagy belvíz miatt újabb szúnyog invázió várható a Szigetközben. Az önkormányzatoknak azonban nincs elég pénze az irtásra. Dér ágnes mondja el a részleteket:

Jó napot kívánok! Szakemberek szerint már májusban szükség lenne a szúnyogok irtására, de a településeknek csak a Magyar Turizmus ZRT-től kapott hat millió forint áll rendelkezésére, ami összesen két légi irtásra elég. A falvak vezetői szerint a Szigetköz évenkénti mesterséges elárasztásának a költségeibe kellene beterveznie a szúnyog gyérítés árát is. Alacsonyan fekvő mocsaras réteken már kint van a víz, ami 10-20 centiméter mély és ahogyan most jön a felmelegedés, intenzívebb a napsütés, a szúnyoglárvák ki fognak kelni és milliárd számra meg fognak, bejönnek a településekre. Tavaly óránként 17 ezer csípést mértek Dunaszigeten röviddel azután, hogy a mesterséges vízpótlás megkezdődött. Mikor van a mesterséges elárasztás, amikor szimulálják a tavaszi zöld árat, akkor a mesterséges árvíz költségébe bele kell kalkulálni a károk felszámolása rovatba egy 10-20 millió forinttal a szigetközi szúnyoggyérítés, vagy szúnyogirtást. Ez a megoldás. Máriakálnokon kétszázötven ezer forint van a gyérítéshez szükséges támogatás önrészére, ez az összeg semmire nem elég. Szeretnénk három-négy irtást elvégezni május-június hónapban, hogy az egész évben kiegyensúlyozott, békés élet lehessen a Szigetközben. Ez nemcsak a turistákat, hanem az itt élő főleg kisgyermekeket, időseket érinti, akik nagyon nehezen viselik el, hogy nap közben, késő délután, este már nem tartózkodhatnak a szabadban. A szigetközi települések vezetői szerint 40-50 millió forintra volna szükség ahhoz, hogy a gyérítésnek érezhető hatásai legyenek.

Virágokat ültettek a kátyúkba a nádasdiak. A Vas-megyei településen élők azt szeretnék elérni, hogy felújítsák a rossz állapotban lévő útburkolatot. Az önkormányzat ugyan betömette apró kavicsokkal a mélyedéseket, a járművek azonban ezt néhány óra alatt kijárták, komolyabb fölújításra viszont nincs pénz. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé. Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Az amerikai külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek lépnie kell az egyre feszültebb koreai válság ügyében. Hilary Clinton Szöulban felszólította Phenjant, hogy vessen véget háborús politikájának. Clinton szerint kétségtelen, hogy észak-Korea süllyesztette el a Cshonan Corvette-t március végén. Ezt Phenjan tagadja és háborúval fenyegetőzik. észak-Korea minden kapcsolatot megszakított Szöullal, miután Dél-Korea szankciókkal sújtotta a kommunista országot.

Kórházi források szerint már legkevesebb 60 áldozata van az összecsapásoknak a jamaikai Kingstonban, az áldozatok többsége állítólag civil. Rendőrök és katonák harmadik napja próbálják elfogni a világ egyik legveszélyesebb drogbáróját, hogy kiadják az Egyesült államoknak. Harmadik napja nyomulnak előre a jamaikai katonák Kingston belvárosában. Céljuk, hogy elfogják Cristopher Cook-ot, akit az Egyesült államokban akarnak bíróság elé állítani. A drogbáró emberei nem adják meg magukat, Kingston belvárosa háborús övezetté változott. Kétszáz embert vettek őrizetbe, rengeteg fegyvert és lőszert foglaltak le. Híradások többtucat civil áldozatról számolnak be, a harcokban több rendőr és katona is meghalt. A miniszterelnök bocsánatot kért az ártatlan áldozatok miatt. Független vizsgálatot ígért és azt, hogy helyreállítják a rendet. Azt mondta, az akció rendkívüli válasz egy rendkívüli helyzetre. A művelet elengedhetetlen, hogy megoldjuk a kialakult helyzetet. Mindent megteszünk, hogy elkerüljük a szükségtelen áldozatokat, mondta a kormányfő. Cristopher Dudus Cook lett az első számú közellenség Jamaicában. Washington szerint ő a világ egyik legveszélyesebb drogbárója. Kábítószer és fegyvercsempészetért kellene felelnie New York-ban. A területén élők közül viszont sokan úgy gondolják, többet tesz értük mint a politikusok többsége. ügyvédje azt sem árulta el, hogy a városban van-e egyáltalán. Az Egyesült államok kilenc hónapja követeli, hogy Kingston adja ki Cook-ot. A miniszterelnök most azért enged a követelésnek, mert az a vád érte, hogy Cook és bandája támogatja őt, amiért cserébe védelmet kapnak. Ha sikerül élve elfogni és kiadják az Egyesült államoknak, akár életfogytiglani büntetést is kaphat.

Néhány karcoláson kívül semmi baja nem lett annak a kisbabának, akinek a babakocsija egy vonat elé gurult az ausztráliai Melbourn egyik vasútállomásán. A kicsire a nagymama vigyázott, valószínűleg egy pillanatra nem figyelt, ekkor gurulhatott a sínekre a babakocsi. A biztonsági kamera felvételén látszik, hogy a kocsi az érkező vonat elé esik és a vonat egy rövid ideig maga előtt tolja. A mentősök szerint kész csoda, hogy a gyereknek nem lett komoly baja.

A BP olajtársaság ismét megpróbálja betömni a mexikói öböl fenekén azt a nyílást, amelyből folyamatosan ömlik az olaj a tengerbe. A furatba magasnyomással iszapot és betont szivattyúznak. A cég szerint 60-70% esély van arra, hogy ezzel sikerül végre megszüntetni az olajszivárgást.

Utoljára száll le ma az Atlantis űrsikló a floridai Kennedy űrközpontban. Magyar idő szerint délután háromnegyed háromra tervezik a landolást, de az irányító központban folyamatosan figyelik a floridai időjárást és másfél órával a tervezett leszállás előtt döntik csak el, hogy megfelelő-e az idő a landoláshoz. Az Atlantis 32-szer járt az űrben és soha többet nem lövik fel, mert a NAZA az idén leállítja az űrsikló programot. A Discovery és az Endewer még egyszer-egyszer indul útnak a nemzetközi űrállomásra.

30 éve, ezen a napon indult a világűrbe az első magyar űrhajós. Farkas Bertalan a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal repült. Egy hetet töltöttek a Szarjut 6 űrállomáson, ahol több magyar kísérletet is végeztek. Magyarország a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Farkas Bertalan később a Tudományos Akadémia munkatársa lett, volt katonai attasi az Egyesült államokban, 1997 óta nyugdíjas.

Most időjárás jelentés, majd sport következik, azt pedig a Kárpát-expressz követi, Híradó pedig legközelebb délután lesz, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid