Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.06.02.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!Egyre több települést zár el a víz Borsodban. Már 18 helyre nem lehet eljutni, országszerte 60 útszakaszt zártak le. Hidvégardónál 311 centis vízállással a két héttel ezelőtti után újabb rekordot döntött a Bódva. Több településen rendkívül intenzív védekezéssel próbálják megakadályozni a gátszakadásokat. A Borsod megyei Meszesről Molnár Péter tudósít. Meszes főutcáját teljesen elöntötte a megáradt patak. A településre gyalog és autóval sem lehet bemenni. Rakacaszenden az éjszaka 45 embert kellett kitelepíteni, őket iskolában, illetve rokonoknál helyezték el. Egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 17 olyan település van, ahová közúton nem lehet bejutni. Alsóvadásznál, illetve Szikszónál a Vadász patak, Sátoraljaújhelynél pedig a Ronyva lépett át a gáton több helyen is, több 100 házat veszélyeztet a víz. Délelőtt volt egy rendkívüli védelmi bizottsági ülés is. Itt elhangzott, hogy minden idők legnagyobb árhulláma vonul le a Sajón, a Hernádon és a Bódván is. Minden eddiginél magasabb lesz a vízszint, így a kormánytól vészhelyzet elrendelését, illetve rendkívüli készültséget kérnek, valamint segítséget kértek a honvédségtől is.

Folyamatosan apad a vízszint a Hasznosi víztározóban, de a kedden kihirdetett vészhelyzet továbbra is érvényes Pásztón. éjjel csaknem kétezer embernek kellett elhagynia az otthonát, mert attól lehetett tartani, hogy a tározó nem tud több vizet befogadni, így az ár elönt egy teljes városrészt. Tegnap este tíz órakor kezdték meg a kitelepítést Pásztón és környékén, rendőrök és mentősök segítettek. Aki elhagyta otthonát, azokat iskolákban szállásolták el. Ma már eldöntötte, hogy jönnek? Persze, egyértelmű, tehát én nem kockáztatnám a gyerekeim életét, mert ugye a házat elviszi a víz, hadd vigye, de a gyerekeket nem engedem. 180-an mentek éjszaka az önkormányzat által biztosított helyekre. Többen a környéken élő rokonoknál szálltak meg, de legalább 1000-en a házaikban maradtak. Itt voltak a szakemberek, polgárvédelem, mérnökök voltak itt és azt mondták, hogy megbízható a gátnak a tulajdonképpen tartása. A kitelepítésről a Megyei Védelmi Bizottság döntött. Ha további utánpótlás érkezik, akkor itt továbbra is ez a veszélyhelyzet ez fennáll. Szinte egész éjjel üléseztek. én úgy gondolom, hogy a gátszakadás nem fog bekövetkezni. A tározóhoz vezető út egyik oldala viszont beszakadt a sok esőtől, a tározóban több mint két millió köbméternyi víz van. Az oldalát már tegnap meg kellett erősíteni, mert megcsúszott. Pásztón van tudósítónk Novák András. Szervusz Andris! Megszűnt-e a közvetlen vészhelyzet a településen? Szervusz, jó napot kívánok! Igen, most nincs közvetlen életveszély. Azt lehet mondani, hogy a Hasznosi víztározó folyamatosan apad. Ez azt jelenti, hogy óránként körülbelül egy centimétert. Ennek ellenére a védelmi terv még mindig életben van, most beszéltem a polgármesterrel. Senkinek nem ajánlja, hogy visszaköltözzön a házába, mert bármikor jöhet egy újabb nagyobb eső és akkor újra elkezd emelkedni a víztározó vízszintje. Jelenleg egyébként 16 méter 16 centi, eredetileg egyébként a biztonságos szint az tíz méter, tehát hat méterrel már most is felette van. Egyébként több mint 120 rendőrt vezényeltek ide Budapestről azért, hogy segítse a kitelepítést. Hangos bemondós autókkal járják körbe az utcákat, hogy segítsenek azoknak, hogy hova kell pontosan menni. Az önkormányzat 13 különböző helyet jelölt ki akkor, hogyha el kell hagyni a házukat. Illetve a rendőrök azért is vannak itt, hogy akik elhagyták a házukat, meg tudják védeni, tehát tulajdonképpen őrzik az üres házakat, de egyelőre nincs életveszély, nincs vészhelyzet, viszont arra készülnek, hogyha esetleg egy nagyobb eső jön és emelkedik a vízszint, akkor újra felszólítják a lakosságot, hogy hagyják el a házaikat. Pásztóról Novák András tudósított, köszönjük!

Győr-Moson-Sopron megyében Bőnyben, Baranyában pedig Sásd környékén a legkritikusabb az árvízi helyzet. Három település megközelíthetetlen Baranyában. A részleteket Pécsről Dér ágnes mondja el: napot kívánok! éjszaka Sásdnál a gátat át kellett vágni, hogy a vizet a szántóföldre engedjék. Bánfán leomlott egy átázott partfal. A környéken több településen kellett homokzsákokat rakni. Baranyában eddig 39 embert kellett költöztetni. Sásdon hiába szivattyúztak már napok óta, át kellett vágni a csatorna gátját, a vizet a szántóföldre engedték. Ezt a szintet tudják tartani a gátak, de többet nem. Bár a gát tetején több helyen átcsapott a víz, megpróbáljuk még az utolsó lehetőséggel megállítani a vizet. A szélsőséges időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. Dombóvár és Bátaszék között nem járnak a vonatok. Baranyában Mágocsra pedig már a busz sem tud eljutni. Pécsett a Cella Septichora földalatti múzeum épülete ázott be. Már a bejáratnál egy méter szélességben folyik a víz, a lépcsőt pedig lezárták, mert balesetveszélyes lett. Azt mondták, hogy meg kell várni most ezeket a nagy esőzéseket és akkor újból föl kell tárni a téren, a felszínen a betonépület körülötte lévő területet és meg kell nézni a szigeteléseket. Az összes Dél-dunántúli patak árad, de nem annyira mint két hete. A gát átvágások miatt azonban nagyobb lett a vízzel elöntött mezőgazdasági terület.

Megfulladt egy szörfös a Fertő-tónál, mert a viharjelzés ellenére kiment sportolni. A Balaton vize is kritikusan magas, a Sió zsilipet nem nyithatják ki teljesen, mert a Sió-csatorna ugyan elbírná a több vizet, de a délebbre fekvő folyók nem. A magas vízállás miatt a déli parti települések vannak leginkább veszélyben. Az előrejelzések szerint a következő két-három napban további esőzés várható. A védekezést nehezíti a viharos szél is, ami a partra hordja a vizet. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé. Köszönjük Dér ágnesnek!

Vészhelyzeti központot alakítanak ki a Csongrád-megyei katasztrófavédelmi központban, mert a megyében egy nap alatt megnégyszereződött a riasztások száma a vihar és az eső miatt. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről: Jó napot kívánok, szervusz Anna! A belvízzel elöntött terület is jelentősen nőtt az Alsó-Tisza vidéken. Zákányszéken 30 házat veszélyeztet a víz. 24 óra alatt elsőről harmadfokúra emelték a készültséget és folyamatosan szivattyúznak. Házi szivattyúval próbálják a víz útját állni Zákányszéken, vasárnap óta folyamatosan esik. A szivattyúk hétfő óta megállás nélkül mennek. Ilyen katasztrofális nem volt, mióta én emlékszem itt a faluban, pedig már 85 óta bent lakunk. Hát egy négy-öt éve, mikor volt ilyen belvízveszély, akkor nem volt ennyire fönt. Hát már mostan a pincékből folyik kifelé a víz lassan. Ezt az utcát teljesen ellepte a víz, le is zárták a forgalom elől. A polgármesteri hivatalt is csak Raklapon lehet megközelíteni. Itt egy nap alatt lett elsőből harmadfokú a készültség. A belvízcsatornáink, azok már szinte csordultig vannak. Lassan már ott tartunk, hogy egyre több ingatlan kerül veszélybe. Lakóépületet víz a teljes, tehát riasztási fokozata egyes. A Csongrád-megyei katasztrófavédelmi ügyelet folyamatosan jönnek a bejelentések. Mintegy négyszer több riasztást kaptak a tűzoltók a műszaki mentésekhez. Itt a viharos időjárás, fakidőlés, favágási tevékenységek, illetve hát a vízszivattyúzási tevékenység. Ezért a megyei parancsnok úgy döntött, veszélyhelyzeti központot alakítanak ki az egyik tárgyalóban, hogy könnyebb legyen a mentés irányítása. A Dél-Alföldön májusban annyi eső esett mint tavaly egész évben összesen. A meteorológusoknak nincsen jó híre. Azt mondják, a hét közepéig még biztosan tart majd az esős idő. A Híradót Zákányszékről Szimicskó László tudósította.

Homokzsákokkal készülnek a védekezésre a szegedi belvárosi temetőkben is, mert naponta 16 centimétert emelkedik a belvíz. Koporsós temetéseket nem végeznek és az urnás szertartásokat is csak nehezen tudják megoldani, mert a ravatalozót már körbezárta a víz. A sírok között helyenként 30 centiméteres víz áll. Ha nem esik több eső, akkor is várhatóan legalább egy hónapig nem lesz koporsós temetés. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Ma estig még több felé várható eső, felhőszakadás főként a középső országrészben lehet. Jelenleg Miskolc, Szeged, Szolnok, Pécs és Siófok környékén esik az eső. Részletes időjárás jelentést a Híradó után láthatnak majd.

Lengyel és magyar árvízkárosult gyerekek nyaralhatnak együtt a balatonőszödi kormányüdülőben. Orbán Viktor Varsóban együttérzését fejezte ki a lengyel árvízkárosult családoknak és felajánlotta, hogy Magyarország több 100 gyereket fogad az őszödi kormányüdülőben, ahol ezúttal nem állami vezetők nyaralnak majd, hanem a lengyel és a magyar árvízkárosult családok gyerekei.

Matolcsi György nemzetgazdasági miniszter több pénzügyminisztériumi vezetőt is menesztene. A Magyar Nemzet információi szerint Matolcsi nem tart igényt az államháztartásért felelős Vég Szabolcs, az adóügyeket követő Karácsony Imréné, valamint a pénzügyekért felelős Kovács álmos és a vagyon politikai kérdésekkel foglalkozó Detrekői László munkájára. A Pénzügy Minisztérium József Nádor téri épülete helyett a gazdasági tárca Szemere utcai épületébe költözik be a Matolcsi György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium.

Példátlannak és elfogadhatatlannak tartja az MSZP azt a módszert, ahogyan leváltották a honvédség vezetőit. A szocialisták szerint mészárlás és tisztogatás zajlik a Honvédelmi Minisztériumban. Iváncsik Imre szocialista országgyűlési képviselő szerint életpályájukhoz méltatlan volt a honvédségi vezetők leváltása, az indoklás pedig elfogadhatatlan. A politikus úgy vélte, hogy nemzetközileg elismert szakembert is menesztettek és a leváltottak közül többen sokat tettek a honvédségnél tapasztalt visszaélések feltárásáért.

Izrael hazatelepíti Ankarából az ottani külképviseletein dolgozó diplomaták családtagjait. A török fővárosban folyamatosak a zsidó állam elleni tüntetések, mióta hétfőn izraeli kommandósok rajtaütöttek a Gázába tartó önkéntes segélyflottillán. Izrael közben elkezdte kitoloncolni a hajók fedélzetén letartóztatott több 100 külföldi aktivistát. A még börtönben lévőket is várhatóan 48 órán belül elengedik. Nem csillapodtak az indulatok Törökországban. Az Izrael elleni tüntetések éjszaka is folytatódtak Ankarában és Isztambulban a segély hajókat ért támadás miatt. Az izraeli kommandósok által megölt kilenc ember közül négyen törökök voltak. A zsidó állam hatóságai elkezdték kitoloncolni a hajók fedélzetén letartóztatott békeaktivistákat, csaknem 700-an vannak. Az arab országokból érkezetteket 100-nál is több embert még éjszaka buszokkal vitték a Jordán határhoz. Ez az idős férfi is az egyik hajón volt. Azt mondja, hogy az izraeliek durván bántalmazták az elfogottakat. Az izraeli kormányfő szóvivője azt mondta, hogy 48 órán belül mindenkit hazaküldenek. Többen már haza is érkeztek. Négy holttestet láttam a fedélzeten, valamennyiükkel éles lőszer végzett. A kommandósok nem gumilövedékeket használtak, nyilatkozta már Berlinben egyikük. A tengeri incidensben megsérült egyik izraeli katona azt mondta, hogy kizárólag azokra lőttek, akik valamilyen veszélyes fegyverrel, késsel, vasrúddal támadtak a katonákra. Hamarosan azokat az aktivistákat is elengedik, akiket eredetileg Izraelben akartak felelősségre vonni, így ők is elmondhatják majd, hogy szerintük mi történt a megtámadott hajó fedélzetén.

Rakétatámadás érte Kabulban azt a környéket, ahol a törzsi vezetők éppen az afganisztáni béke megteremtésének lépéseiről kezdtek tanácskozni. Az első rakéta az afgán elnök felszólalása alatt csapódott be. Hamit Karzaj még befejezte beszédét, majd egy páncélozott konvojjal távozott. Ezután újabb rakéta robbant és egy merénylő is felrobbantotta magát a környéken. Egyelőre nem tudni, hogy folytatódik-e a Lojal Dzsigránnak nevezett törzsi tanácskozás, amelyen mindig az afgán társadalom legbefolyásosabb tagjai vesznek részt. A tálibok vezetőit nem hívták meg a nagy gyűlésre.

Több mint egy millióan sztrájkolnak Romániában a kormány megszorító intézkedések miatt. A közalkalmazottak, oktatók és egészségügyi dolgozók hétfőn kezdődött határozatlan idejű országos munkabeszüntetéséhez már a bukaresti metrósok és villamosvezetők is csatlakoztak. A román fővárosban tegnap nyolc órán át nem járt a metró. A legtöbben autóval próbáltak eljutni a munkahelyükre, ezért kilométeres dugók voltak. A román kormány a közalkalmazottak bérét negyedével, a nyugdíjakat 15%-kal akarja csökkenteni, mert a megszorítás nélkül nem tudná tartani a valutaalapnak ígért hiánycélt.

Tornádó söpört végig az Egyesült államokbeli Colorado délkeleti részén. Az ítéletidőben senki nem sérült meg, a hatalmas tölcsér azonban több épületet lerombolt és elektromos vezetékeket is leszaggatott. Coloradoban évente átlagosan 60 tornádó pusztít, de volt olyan év is, amikor két-három naponta rendeltek el riadót a térségben.

Most időjárás jelentés következik, majd sport, utána pedig a Kárpát-expressz. Híradóval legközelebb fél öt után öt perccel jelentkezünk az M1-en. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid