Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.06.16.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok! Házakat öntött el, hidat és utakat mosott alá a hajnalban lezúdult eső Somogyban. Több út járhatatlan.Van, ahol tengelyig ér a sár. A tűzoltóknál és a katasztrófavédelemnél reggel óta folyamatosan csörög a telefon. Elöntötte a víz ezt az épülő idősek otthonát Nágocson. Az alaksori nyomdában térdig ért a víz. és a sokmillió forint káron. Egész délelőtt lapátolták a sarat Andocson, a Somogy-megyei települést hajnalban öntötte el a domboldalról lezúduló sár. A víz erejére jellemző, hogy ezt a kerítést is elsodorta. Betört a házakba és elmosott egy kis gyalogos hidat. A tűzoltókat hajnal óta több mint 100 helyre hívták. A vihar 63 településen okozott gondot, a sár utakat öntött el. A 65-ös úton például tengelyig ér az iszap, az utat Tabnál teljes szélességében lezárták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig narancssárga riasztást adott ki a déli országrészre.

60 településen csaknem 4000 épületben okoztak károkat a hét eleji viharok Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye déli részén. A részleteket Miskolcról Koczák Szilvia mondja el. Jó napot kívánok! Több mint kétszáz embernek kellett elhagynia az otthonát és több mint 100 önkormányzati épület is megrongálódott az orkánerejű szélben. 15 településen még mindig nincs, vagy akadozik az áramszolgáltatás és van, ahol az ivóvíz ellátás is. A tűzoltók is segítenek a vezetékekre dőlt fák eltávolításában, illetve a megsérült háztetők fóliázásában.

Több milliárdos kár keletkezett az észak-magyarországi régió útjaiban az elmúlt hetek esőzései és árvizei miatt. Több helyen kellett korlátozást bevezetni, illetve utat lezárni. Hát Budapestre jöttünk Ferihegyről a Malév és a Hungaro Controllnak egy segélyszállítmányát visszük Edelénybe a Hungaro Controll légiirányítók csapata és nagyon bízunk benne, hogy le is fogunk jutni, hogy az. Okstej András a Malév diszpécsere bár tájékozódott az útviszonyokról, de így is bizonytalan, hogy akadálytalanul célba ér. Az autósok többsége tudomásul veszi a lezárásokat és a tereléseket. Most nem azt nézzük, hogy , hogy nem lehet, hanem, hogy hogy lehet. Tehát ennyi az egész, szerintem ilyen egyszerű. Vannak helyeken, ahol le kell, meg kell várni a szembe jövő forgalmat mint itt is, több helyen van Zsolcáig, amíg Zsolcán voltam Alsózsolcán. A közútkezelő szakemberei most mérik fel a károkat. Egyelőre útjelző táblákat helyeznek el a veszélyes útszakaszokon. Gyors felmérésünk alapján az út hálózatunkat észak-magyarországi régióba 260 helyen érte kár. Ennek a becsült, előzetesen becsült költség helyreállítási költsége körülbelül két és fél milliárd forint. Látszik, hogy ez egy óriási nagy szám. Ennek egy része forrás átcsoportosítással biztosítható. Az utak rendbetételére nincs elegendő pénz. Mivel az árvíz miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a térségben, a közútkezelő állami segítséget kér a helyreállításhoz.

Már napok óta fertőtlenítenek Felsőzsolcán. Az önkormányzati intézményekben 1,2 milliárd forintnyi a kár. A településen több utcában még mindig nincs áram, mert a pincékben áll a víz. Kárfelmérők járják Felsőzsolcát. Legalább 160 ház összedőlt. A településen sok a vályogház, erre nem fizet a biztosító. Nekünk minden, annyi, hogy személyigazolványom van, csak több minden bent van. A bútortól, a ruhától kezdve minden bent van a lakásban, Minden. Annyi, hogy az , az igazság, ez bosszant nagyon, hogy a házak… én meg itt homokzsákoltam kint. Van olyan ház, ahol még mindig szivattyúznak. Félelmetes. Tessék nézni! Sár. A legtöbb utcában viszont már elkezdték a fertőtlenítést, de sok helyen még nincs áram. Nálam nem kapcsolták még vissza. Azért nem merjük, mert a pincébe áramrendszer van és az most tele van vízzel. Van, ahol már van áram, a vezetékes csapvizet azonban forralás nélkül még nem lehet fogyasztani. Minden egyes leágazó vezetéket, minden egyes ingatlanra szét kell szedni, le kell fertőtleníteni és le kell fertőtleníteni az egész lakásnak a vízrendszerét. Ez remélhetőleg ez a fertőtlenítés holnap elindul a lakosság, a lakosok által, a háztulajdonosok bevonásával. Ez az óvoda, 120-130 centiméteres víz állt itt. Amit ide sikerült felmenteni, ennyi. Ennyi maradt még hála a jó Istennek, hogy legalább ennyi maradt. Tönkrementek a bútorok, a padló, a burkolatok. A kár legalább 100 millió forint. Felrakattattuk több mint egy méter magasra a bejáratoknál a homokzsákokat, de sajnos ez kevés volt, mert az épület mélyen van. Az intézmény helyreállítását átvállalta a térség áramszolgáltatója. Ezen kívül két millió forintnyi élelmiszer és fertőtlenítő csomagot, valamint öt millió forint készpénz segélyt adományozott a városnak. Az áramszolgáltató igazgatósági elnöke azt mondja, most mérik fel, milyen károkat okozott az ár. Csak ott kapcsolják vissza az áramot, ahol megszáradtak az aljzatok és a vezetékek érintésvédelmi szempontból már nem jelentenek veszélyt. Az áramszolgáltató még két önkormányzatnak ad öt-öt millió forint azonnali segélyt. A szó most ismét Budapesté. Miskolcról Koczák Szilvia tudósított, köszönjük!

Franciaországban legalább tízen meghaltak a heves esőket követő áradásokban a francia rivéra fölötti hegyekben. Rettenetes erővel tört be a településekre a víz Franciaország délkeleti részén. Az özönvíz szerű eső pillanatok alatt elárasztotta az utcákat. Ezen a mobiltelefonnal készült felvételen látszik, ahogy a hirtelen betörő ár sorra elsodorta az útjába kerülő autókat a benne ülőkkel együtt. Az ítéletidő keddre virradó éjszaka óta tart Var megyében. A francia rivéra feletti hegyekben már legalább tíz halálos áldozata és sok eltűntje van az áradásoknak, több település is víz alá került. Dragina egyes részeit például többméteres víz borítja, a környező falvakban is súlyos a helyzet. A mentőalakulatok csak csónakokkal és helikopterekkel tudják elérni és kimenteni a helyi lakosokat. Emberek százait kell kiszabadítaniuk házaikból, vagy autóikból. Eddig már több mint 1000 embert mozgósítottak a mentéshez. Attól tartunk, hogy a helyzet még ennél is rosszabbra fordul, mondja a megye prefektusa. Az előrejelzések szerint a hatalmas esőzéseknek még nincs vége, pedig ilyenkor ez rendkívül szokatlannak számít.

Itthon a Veszprém-megyei bíróságon elkezdődött a tavaly meggyilkolt kézilabdázó Marian Cosma ügyében indult egyik büntető eljárás bírósági tárgyalása. A helyszínről Vogyerák Anikó tudósít. Kisebb felfordulással kezdődött a tárgyalás, amely eredetileg fél kilencre volt kiírva. Még negyed tízkor is azzal Tellt az idő, hogy próbálták megoldani, hogy a teremben, amely egyébként a legnagyobb az épületben, beférjenek a vádlottak, a sajtó és a hozzátartozók is. Csak az további negyedórát vett igénybe, hogy a bírónő felsorolja a 25 vádlott és ügyvédeik nevét. Aki nem fért be, az egy közeli kis teremben követheti a tárgyalást, ahol egy kivetítő van. Ebben a teremben figyeli az eseményeket a meggyilkolt Marian Cosma édesapja és a húga is. A Cosma ügyben kettébontották a tárgyalást. Külön kezelik a csoportosan elkövetett garázdaságot, ezek a vádlottak vannak most jelen és külön a kézilabdázó meggyilkolásának perét, ezt csak szeptemberben kezdik tárgyalni. Marian Cosmát tavaly februárban gyilkolták meg. Egy szórakozó helyen mulatott csoporttársaival, amikor egy nagyobb társaság beléjük kötött. A kézilabdázót szíven szúrták, a segítségére siető két sporttársa életveszélyesen megsérült. Azóta a rendőrök több mint 700 tanút hallgattak meg. Kiderült például az is, hogy a verekedés a diszkóban 45 másodpercig, utána az utcán 26 másodpercig tartott, vagyis nagyon rövid idő alatt előkerült a kés. A mostani tárgyaláson a vádlottak közül senki nem járult hozzá, hogy a sajtó felvételt készítsen róluk.

Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulójáról emlékeznek meg ma országszerte. Az államfő Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén koszorúzott. Itt helyezte el az emlékezés virágait az országgyűlés elnöke, a kormány több tagja és a pártok képviselői. Orbán Viktor a Kisfogházban a Szabadságharcosokért Közalapítvány megemlékezésén azt mondta, 1956 a hősök és mártírok emléke örök igazodási pont a magyaroknak egy olyan tükör, amelyben mindig látni a magyarság igazi arcát.

A foci-VB idején szokott menetrend szerint az időjárás jelentés után a regionális Híradó következik majd, a délutáni hírekkel pedig a megszokottnál később, este hat óra után tíz perccel jelentkezünk.

Készítette: Gallai Dávid