Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.06.23.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Schmitt Pál jelenlegi házelnököt jelöli Orbán Viktor államfőnek. A miniszterelnök a Fidesz-KDMP képviselőcsoportjának levélben tett javaslatot az államfő személyére. Az üzenetet közvetítő Szíjártó Péter a miniszterelnök szóvivője pedig délelőtt a Parlamentben azt mondta, Schmitt Pált az eddigi tevékenysége méltóvá teszi a legfőbb közjogi méltóság betöltésére. A jelöltről holnap tárgyal a Fidesz frakció, péntek délig pedig hivatalosan legalább 50 képviselő aláírásával jelölik őt. 28-án döntenek a kötelező frakciószavazásról, az Országgyűlés pedig 29-én szavaz a köztársasági elnök személyéről. A Köztársaság első polgárának lenni az egy súlyos, ámde tiszteletet érdemlő, tiszteletre méltó hivatás és a pártelnök miniszterelnök úgy látja, hogy Schmitt Pál elnökúr nem azért közli ennek a hivatásnak méltó módon fog és tud majd megfelelni.

A Mecsek déli részén a Hármas-hegyen épülhet meg a NATO-lokátor, ezt írja a Népszava Online. A radarnak ez már a harmadik kijelölt helyszíne. A legelső elképzelések szerint a Mecsekben kétezer négy-kétezer ötben készült volna el a radar, az akkori tervek szerint még a Zengőn. A tiltakozások miatt azonban a Tubes mellett döntöttek. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt azonban Pécs városa megfellebbezte, tavaly pedig a pécsi önkormányzat lezáratta a Tubesre vezető utat. Végül márciusban a legfelsőbb bíróság új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a honvédelmi tárcát. Pécs polgármestere ma azt mondta, az új helyszín nem Pécs területén fekszik, ezért a város nem szólhat bele az építkezésbe.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5000 kárbejelentés érkezett az áradás után. Több milliárd forint a kár az előzetes felmérések szerint. A részleteket Koczák Szilvia mondja el Miskolcról. Jó napot kívánok! Becslések szerint csak a magánházakban 4,7 milliárd forintos a kár. Borsodban csaknem 300 ház összedőlt, ezek az előzetes kárfelmérések adatai, mostanra végeztek a fertőtlenítéssel is. A szakemberek azt mondják, nehezítette a helyzetet, hogy sokan a korábban megrongálódott házukat és a talajvíz okozta károkat is megpróbálták bejelenteni. Ezen a felsőzsolcai portán egy családi ház omlott össze az árvíz miatt, a romokat már eldózerolták. Olyan szép… 52-ben kerültünk ide a lakásba, akkor vették a szüleim ezt a portát 52, vagy 51-ben, mindegy. Kicsit rendbehozták, mert jól nézett ki. Balceréknak van biztosításuk. Azt tervezik, hogy újból felépítenek a telken egy házat. Lemérte, skicces alaprajzot megcsinált mindent s azt mondta, hogy fog jelentkezni ezen a héten, tehát kézbe veszi a biztosítási dolgokat. Az épület bizonyíthatóan az árvíz miatt omlott össze. Sokan viszont akkor is az áradásra hivatkoznak, ha nem az okozta az épületben a kárt. Olyan károk, amik esetleg pincébe víz, ami minden eső után ott megáll. Most próbálták ezt eladni, vagy olyan régi falrepedések, kéménydőlések, aminek mint a mostani káreseménnyel nem, ahhoz nem volt semmi köze. A kárfelmérők eddig csaknem 800 hamis kárbejelentéssel találkoztak Borsodban.

Nógrádban 14 településen okozott gondot a hét elején leesett nagy mennyiségű eső. A térségben nyolcvankét embert kellett kitelepíteni otthonából., Endrefalván 150-160 lakóházat veszélyeztetett a víz, itt már hazaköltöztek azok, akiket ki kellett telepíteni az esőzés miatt, a patak azóta már visszahúzódott a medrébe. Nagylócon és Szalmatercsen 16 családot kellett kiköltöztetni az otthonából. A megyébenszázmilliós nagyságrendűre becsülik a károkat. A szó ismét Budapesté. Koczák Szilvia Miskolcról, köszönjük!

Ma jár le az a tíznapos határidő, amelyet Ivan Gasparovics Szlovák elnök adott Robert Ficónak a kormányalakításra. A választásokon győztes jelenlegi miniszterelnök valószínűleg nem lesz képes biztosítani a parlamenti többséget, mert a koalíciós partnerei rosszul szerepeltek. A négy jobboldali párt közben közel áll a megegyezéshez a kormányprogramról. Nemhiába örültek a mostani ellenzék képviselői a választások éjszakáján. Most már szinte biztos, amit már akkor is sejteni lehetett, kormányváltás lesz Szlovákiában. Az elnök a választás után tíz napot adott a kormányfőnek, hogy megpróbáljon újra kormányt alakítani, a határidő ma jár le. Ivan Gasparovics ezekben a percekben fogadja újra Robert Ficót, aki vagy visszaadja kormányalakítási megbízatását, vagy kisebbségi kormányt alakít az első parlamenti szavazásig. A választásokat ugyanúgy a Smer nyerte mint négy évvel ezelőtt. Robert Fico bukásának oka az lehet, hogy Jan Szlota szlovák nemzeti pártja alig lépte át az 5%-os parlamenti küszöböt, másik koalíciós partnere Vlagyimir Mecsiár pedig leszerepelt és nem jutott be a Nemzeti Tanácsba. A többi bejutó már akkor jelezte, hogy ők nem lépnek koalícióra a Smerrel, így a győztes Fico és Szlota szövetsége csak 71 mandátumot tudhat magáénak. A másik négy jobbközép párt viszont 79 képviselővel képes lehet kormányt alakítani. Ivan Gasparovics őket is fogadja ma kora délután. A négy párt a múlt éjjel tíz órán át tárgyalt a leendő kormányprogramról, kompromisszum született. A Híd azt szerette volna, ha belekerül az átfogó kisebbségi törvény is a csomagba, de ez végül kimaradt. Benne van viszont, hogy újra módosítják az állampolgársági törvényt és a nyelvhasználatról szóló jogszabályt.

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb államháztartási hiánycsökkentő programját terveztette elő a brit pénzügyminiszter. George Osborn a londoni Alsóházban ismertette az új konzervatív-liberális koalíciós kormány vészköltségvetését, amely a kormányváltás után elvégzett gazdasági állapotfelmérés alapján készült. Magasabb lesz például az áFA és külön adót vetnek ki a Nagy-Britanniában működő bankokra. Az államháztartási hiányt öt év alatt tízről egy%-ra szeretné csökkenteni a brit kormány.

Fehéroroszország a Gaszprom szerint ma kifizette a májusban szállított gázt. Az orosz állami gázcég korábban azt jelentette be, hogy a rendezetlen számla miatt 60%-al csökkentették a Minszknek szállított gáz mennyiségét. Emiatt a fehérorosz államfő elrendelte, hogy csapolják meg a nyugatra szánt orosz gázvezetéket, amely az országon halad keresztül. Ebből egyébként még semmit nem vettek észre a vezetékek nyugati végén. Fehéroroszországon az Unióba szállított orosz földgáz 6,25%-a halad át.

Az Egyesült államokba érkezett Dmitrilj Medvegyev orosz elnök. Medvegyev a látogatást Californiában kezdi, ahol Ronald Raegen elnök egykori külügyminisztere és a californiai kormányzó felesége is fogadta. Az orosz elnök a kormányzóval Arnold Schwarzeneggerrel is találkozott. Medvegyev egyik célja Californiában, hogy amerikai cégeket csábítson a Moszkva mellé tervezett orosz-szilícium völgybe. Találkozik a Google, az Apple, a Sysco és a Twitter vezetőivel. Előadást tart a Stenford Egyetemen, Obama elnökkel pedig holnap találkozik Washingtonban.

Felbosszantotta Barack Obamát az a cikk, amelyben az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka a washingtoni vezetést kritizálja. Stenly Megcristal tábornok a Rollingstone magazinban a cikk írója szerint felveszi a harcot a legkeményebb ellenséggel is. A Fehér Ház úgymond gyáva nyulaival. A tábornok súlyosan kritizálja a kabuli amerikai nagykövetet is. Barack Obama szerint a tábornok tévedett, de személyesen akar beszélni vele, mielőtt bármilyen döntést hoz. A főparancsnok közben bocsánatot kért az interjú miatt.

Elfogták a világ egyik leghírhedtebb drogbáróját Jamaicában. Cristopher„Dudus” Cokeegy katonai ellenőrzőpontnál akadt horogra. Egy pappal volt, aki azt mondta, hogy éppen az amerikai követségre tartanak, hogy Coke feladja magát. Coke-ot New York-ban akarják bíróság elé állítani fegyvercsempészet és kábítószer-kereskedelem vádjával. A jamaicai kormány májuzsban döntött úgy, hogy kiadja Coke-ot, de amikor el akarták fogni, utcai harcok törtek ki.
Most időjárás jelentés jön, utána a regionális Híradó következik. 1 órától összefoglalót láthatnak a foci-VB eddigi csoportmeccseiről itt az M1-en és az interneten is a telesport.hu weboldalon. 4 órától pedig az M1-en a Szlovénia-Anglia, az M2-en pedig az Egyesült államok-Algéria meccset láthatják. Híradóval pedig legközelebb este hat óra után tíz perccel jelentkezünk. én köszönöm szépen a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid