Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.06.30.

Ez a Magyar Televízió Híradója.

Jó napot kívánok! Valamelyest erősödött a forint a svájci frankkal szemben. Nem sokkal adásunk előtt kétszáztizenhat forint alatt kereskedtek a svájci frankkal, tegnap este még kétszáztizennyolc forintot ért egy frank. A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött. Elemzők szerint a forint erősödéséhez hozzájárult, hogy Szapári György a miniszterelnök főtanácsadója azt nyilatkozta a Figyelő Netnek, hogy a kormány újabb megegyezést szorgalmaz a nemzetközi valutaalappal. A jelenlegi szerződést pedig két hónappal meghosszabbítanák.

Ezekben a percekben is tart a kormányülés, ahol információink szerint a bajbajutott devizahitelesek megsegítéséről is tárgyalnak. A Parlamentben van kolléganőnk Balogh Judit. Szervusz Judit! Kiderült-e már valami? Mivel tart még a kormányülés, ezért egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen döntések születtek. Minden esetre a devizahitelesek megsegítésére két terv is van. Az egyik az az, hogy létrehoznának egy nemzeti eszközkezelő társaságot. Ennek a lényege az lenne, hogy azok a hitelesek, akik már nem tudják fizetni a hiteleiket, felmondták a hitelszerződéseiket, azoktól megvásárolná ez a társaság a lakásukat és utána visszabérelhetnék a lakásukat, így nem kellene azt elhagyniuk. Ezen kívül van egy másik terv is, amelynek az lenne a lényege, hogy a jövőben olyan szabályozást hoznának, hogy a jelzálog alapú hitelezést csak forint alapon lehessen, legyen lehetséges. Nyilván valóan ennek az a jelentősége, hogy az árfolyam kockázattal ne kelljen már szembesülniük a jövőben eladósodóknak. A Parlamentből tehát, ahol tart még a kormányülés, egyelőre ennyi. Balogh Judit, köszönöm szépen, hogy mindezt elmondtad!

Holnaptól megszűnik a gázár támogatás. így azoknak, akik eddig kaptak kompenzációt, nőhet a gáz ára. Elemzők szerint akár 23%-kal is. Akik a legnagyobb támogatást kapták, 110 forint helyett 140 forintot fizethetnek majd a gáz köbméteréért. A gázár támogatással párhuzamosan kifut a távhő fogyasztók támogatása is. Szakértők szerint azok, akik eddig a legnagyobb támogatást kapták, a havi fűtésszámlájuk duplájával számolhatnak. Közben 5%-al emelkedik az Oroszországból importált gáz köbméterének az ára a forint gyengülése miatt.

Szarvas Ferenc az államadósság Kezelő Központ mostani vezetője lesz a MáV új vezérigazgatója, tudta meg a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy az új vezető legfontosabb feladata a cég adósságainak rendezése, valamint a szerkezeti átalakítása lesz. A társaságnak több mint kétszázhúsz milliárd forintos adóssága van. Szarvas Ferenc várhatóan másfél hét múlva váltja Andrássy Miklóst a MáV élén. Egyelőre az alap menetrenddel indul újra a vasúti közlekedés öt vonalon július 4-étől, de a MáV az igényekhez mérten bővítheti a járatok számát. Ezt Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára mondta a Magyar Hírlapnak. Az esetleges bővítésről az újraindítás után tárgyalnak majd az érintett települések polgármestereivel. Vasárnaptól több mint kétszáz vonalon indul újra a közlekedés.

Leváltják az Országos Katasztrófavédelem főigazgatóját, tudta meg a Távirati Iroda. Tatár Attilát Bakondi György váltja majd, aki korábban már irányította a szervezetet. Bakondi György az elmúlt hetekben az árvízi védekezés miniszteri biztosa volt.

Eseti bizottság felállítását kezdeményezi az MSZP az árvíz utáni újjáépítés és kárrendezés követésére. Közben már befejeződött a kárfelmérés és a kármentesítés azokon a borsodi településeken, amelyeket egy hónappal ezelőtt öntött el az árvíz. A részleteket Koczák Szilvia mondja el Miskolcról: Jó napot kívánok! ócsanáloson csak az önkormányzat kára megközelíti a fél milliárd forintot. A települést három hete teljesen elöntötte a belvíz. 20 ingatlan életveszélyessé vált, két lakóház pedig összedőlt. Két hete még így nézett ki ócsanálos. A település főutcáján térdig ért a víz, több ház életveszélyessé vált. Ott a saroknál a szekrénysor tartja a padlást. Az árvíz nem tudott betörni a faluba. A belvíz pusztítását azonban nem tudták megfékezni. én csak jöttem egy este fele haza a jószágoknak adni, akkor már láttam, hogy lerogyott a ház, le volt rogyvaén, mert én aznap mikor lerogyott én haza sem mertem jönni, az az igazság. Sokan mindenüket elvesztették. én nem tudok milliókat hagyni a gyerekeimre csak ezt az egy házat hagyta volna, még este volt. A kárfelmérés befejeződött. A szakértői vélemények alapján több ingatlant le kell bontani. Voltak a statikusok és akkor három helységet nyilvánítottak lakhatatlanná. Utána volt a biztosító, ő felvette a kárt. Az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkat a polgármesteri hivatal összesítette. A védekezési költségek azok közelítik az 50 millió forintot. Az összes kár ebbe beleszámítva mindenféle épületet, van, ami még az utakban keletkezett kárt is, az pediglen közelíti a 400 millió forintot. Az önkormányzat összes pénzét felemésztette az ár és belvíz elleni védekezés. Ezért amíg nem születik kormánydöntés a helyreállításról, nem tudják megkezdeni a munkálatokat.

A Vis Maior okozta károk enyhítésére 15 millió forintos alapot hozott létre a miskolci önkormányzat. Maximum fél millió forintot kaphat az, akinek háza megsemmisült, vagy életveszélyessé vált. Az igényeket július 15-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba. A szó ismét Budapesté. Koczák Szilvia Miskolcról, köszönjük!

Az előbb tévesen azt mondtam, hogy vasárnaptól több mint kétszáz vonalon indul újra a közlekedés, természetesen öt vonalon és kétszáz kilométeren indul újra vasárnaptól a vasút közlekedés.

Nem tudják megkezdeni a munkát a földeken Békés-megye több területén, mert az esőzések után helyenként még mindig 50-80 centiméternyi víz áll a szántókon. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről: Szervusz Kriszta, jó napot kívánok! A Békés-megyei Battonya határában összefogtak a gazdák. A búza, kukorica, napraforgó földekről mihamarabb le akarják szivattyúzni a vizet, mert emiatt a munkagépek nem tudják elkezdeni a betakarítást. A csatornákat tisztítják, elsőként az évek óta benőtt gyomtól. Ez az egyetlen lehetőség, hogy leengedjük a csatornából a vizet. Addig ugyanis a földeken marad és aratni sem tudják a növényt, már amennyi megmaradt a búzából, repcéből, napraforgóból Battonya határában. Csak ezen a részen 3000 hektár föld van víz alatt. A településen összefogtak, nyolc munkagép takarítja a csatornát, ilyen sár van mindenütt. Itt már jól haladnak a munkákkal, ám akad olyan hely is, ahol mindent benőtt a sás, a káka és a gyom. Ez ilyen sűrűn van a csatorna. A település határában lévő szántók több mint felén mindent elvitt a jég. Ami megmaradt, azt most megpróbálják megmenteni. Vétek mikor látom 80 mázsás búzát, 40 mázsás repcét, hogy ott van, ki fog peregni és a víz miatt nem tudjuk learatni, mert ahogy rámegy a kombájn, elsüljed. Soha nem volt még ekkora esőzés erre felé a helybeliek szerint. A tököt, a repcét, a paradicsomot, a paprikát felismerhetetlenségig elfedi a víz. Olyan 80 centi volt a víz, hát éjjel-nappal szivattyúzzuk körülbelül, hogy megmentjük ha véletlen esőzés lesz, ne menjen tovább. A viharsarokban folyamatosan végzik a károk felmérését.

Az előzetesen becsültnél mintegy ötödével nagyobb kárt okozott a két héttel ezelőtti vihar a Nyírerdő ZRT területén. A pusztítás és kidőlt fák kivágása, elszállítása több mint 870 millió forintjába kerül az állami Erdészetnek. A hajdú-hadházi Erdészetnél is nagy volt a pusztítás, ott fél milliárd forintra becsülik a kárt. A letarolt területeken, amin lehet, megkezdik a fásítást. A kidőlő fák miatt egyre életveszélyesebb az erdőkbe menni, erre táblák is figyelmeztetik a túrázókat. Kriszta, most ismét tiéd a szó. Laci Szegedről, köszönjük szépen!

Ma jár le a kötelező parlagfű írtás határideje, de az ár, illetve belvízzel elöntött területeken élők haladékot kapnak az írtásra. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről. Jó napot kívánok! így van. Ma lehet utoljára büntetlenül parlagfüvet irtani, július 1-ig kell elvégezni a mentesítést. Aki ezt nem teszi meg, az akár öt millió forintos bírságot fizethet. Csak azok kapnak ideiglenesen mentességet, akiknek a földje víz alatt áll és ezért nem tudnak irtani. Ha most megnézi ott belemennénk, voltunk benne amikor ugye a szivattyút telepítettük egy jó méter mély víz volt. Tehát most a kombájn ott süllyedezik a repcében. Még mindig víz alatt áll Papp Imre kukoricaföldje. 500 hektáron gazdálkodik, ennek 15%-án biztosan nem lesz termés, van azonban parlagfű. Vannak olyan területek, amire ugye nem lehetett rámenni. Igyekeztünk ugye különböző technológiákkal megoldani, hogy azért a gyomirtás megfelelő legyen, mert anélkül nem lesz termésünk sem. A jogszabály szerint július 1-től ezért már büntetés jár mind a közterületeken, mind pedig a szántókon beindul az ellenőrzés. A körzeti földhivatal kezd el ellenőrizni. Tulajdonképpen mennek már az ellenőrzések a parlagfűnek már az ellenőrzése az július 1-től indul, tehát jogszabály szerint. Két statisztikai régió van Magyarországon. A Dél-dunántúli régióban a legnagyobb a parlagfű fertőzöttség. A parlagfű mentesítő bizottság elnöke szerint minden idők egyik legnagyobb parlagfű fertőzésére számítanak idén. A vízzel borított területeken azonban képtelenség most irtani, a gazdálkodók ezért haladékot kaphatnak. Visz major igazolás alapján átmenetileg, vagy tartósan mentesülnek az ilyen jellegű szankcionálás alól. Amennyiben a terület már járható lesz, a gazdálkodónak kötelessége lesz az irtás, ezt ellenőrzi majd a hatóság. Aki nem védekezik, azt 15 ezertől öt millió forintig terjedő bírságot fizethet. Ennyi volt mára a Dunántúlról, Kriszta ismét tiéd a szó. ágnes Pécsről, köszönöm szépen!

Készülnek a védekezésre a mára hurrikánná erősödött Alex ellen a Mexikói-öbölben élők. A szokásos árvizek és szélviharok mellett most az olajszennyezés is gondot okoz. A vihar miatt le kellett állítani a kármentesítést és a véd művek egy részét is megrongálta a trópusi vihar. Várhatóan csak az éjjel éri majd el Texas államot a mára hurrikánná erősödött Alex trópusi vihar, de a Mexikói-öböl partján fekvő államokban már most gondokat okozott. A hurrikán elkerüli ugyan a kiömlött olajfoltot, de a vihar széle így is felkorbácsolta a tengert. Alex miatt több kármentesítő munkát fel kellett függeszteni, leálltak a felszíni égetéssel, az oldószerek légi permetezésével és visszaküldték a hajókat is a kikötőbe. Több az olajfolt terjedését akadályozó úszó olajsorompót elsodort a vihar, a parton is készülődnek. Homokzsákokkal ideiglenes gátakkal védekeznek, ám idén nemcsak a hurrikántól és a tengertől kell tartani. Az emberek többségének a hurrikán elleni védekezés lassan a megszokott nyári elfoglaltság, mondja a parti őrség tisztje. Az előrejelzések szerint azonban minden eddiginél keményebb viharok lehetnek, amelyek minden erőfeszítés ellenére mélyen a szárazföld belsejébe vihetik az olajszennyezést. A luizianai parancsnoki központba látogatott Joe Bayden amerikai alelnök. Szerinte a szövetségi hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ne legyen még nagyobb a katasztrófa. A washingtoni kormány bejelentette, hogy elfogadja tizenkét ország segítségét az olajszennyezés elleni küzdelemben.

Erdőtűz pusztít Kínában. Szokatlanul meleg és száraz volt az idő a napokban és egy villámcsapástól meggyulladt egy erdő, több mint 10 ezer tűzoltó dolgozik az oltáson. Hatalmas erdőtűz pusztít Kínában Belső Mongólia autonóm területen a Nagy Hingan hegységben. Az eddigi hírek szerint valószínűleg villámcsapás miatt csaptak fel a lángok. Az előző napokban ugyanis villámviharok tomboltak a térségben és a szokásosnál sokkal melegebb és szárazabb volt az időjárás. Mintegy tizenkét ezer tűzoltó dolgozik szakadatlanul az oltáson, az elmúlt órákban sikerült az ellenőrzésük alá vonni az időközben hat kilométeres sugarú körben tomboló tüzet. Az Időjárás jelentés szerint azonban heves szél és a mostaninál is melegebb idő várható a környéken, ami miatt ismét tovább terjedhet a tűz.

Hatan meghaltak és tízen megsérültek egy kínai vidámparkban, amikor áramszünet miatt a földre zuhant egy űrhajó szimulátor. A túlélők arról számoltak be, hogy hirtelen elment az áram, majd egy robbanás szerű hangot hallottak mielőtt a berendezés leszakadt. Az űrutazást szimuláló berendezés 11, négyszemélyes kabinból áll és az űrhajó elindulását szimulálja, a baleset okát még vizsgálják. Legutóbb kétezer hatban történt hasonló szerencsétlenség Kínában, akkor egy óriáskerék műszaki hibája miatt egy ember halt meg.

Semmi esélyt nem lát az izraeli külügyminiszter arra, hogy legkésőbb 2012-ig létrejöjjön az önálló Palesztin állam. Avigdor Liberman azt mondta, a két fél még távol van attól, hogy megkösse az ehhez szükséges megállapodásokat. A palesztin vezetés jelenleg amerikai közvetítéssel tárgyal Izraellel, közvetlenül nem tárgyal Izrael Kelet-jeruzsálemi építkezései miatt. Ráadásul a palesztinok nem is egységesek, a gázai övezetet uraló Hamas minden párbeszédet visszautasít Izraellel.

Visszavonul Larry King az amerikai televíziózás egyik legendája. King 25 éven át készítette a Larry King Live című műsorát a CNN hírtelevízióban, amelynek az utolsó adása ősszel lesz. Holywodi sztároktól kezdve sportolókon, politikusokon át botrányhősökig számtalan hírességgel készített interjút. A kíméletlen stílusáról és a színes nadrágtartóiról közismert King azonban másról is híres volt, eddig hétszer nősült. A hetedik feleségével is épp válni készültek, de a múlt hónapban visszavonták a keresetet és ismét együtt élnek. Egyelőre nem tudni, hogy ennek van-e köze Larry King visszavonulásához.

Most időjárás jelentés, majd sport következik Török Olivérrel, utána pedig a Kárpát-expressz. Híradóval pedig legközelebb délután fél négy után öt perccel jelentkezünk. én köszönöm szépen a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid