Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.07.14.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok! Harmadfokú hőségriasztást adott ki az áNTSZ, vagyis szigorúbban ellenőrzik, hogy például a munkahelyeken megteszik-e a hőségriadó idején szükséges óvintézkedéseket. A Meteorológiai Szolgálat is piros hőségriasztás adott ki mára a Dél-Dunántúl kivételével minden régióra. Holnaptól pedig az egész ország területén ez lesz érvényes. 27 fok felett lesz a napi középhőmérséklet, napközben ma és holnap lehet a legmelegebb, akár 37-38 fok. A kánikula várhatóan vasárnapig tart, de az akkor érkező hidegfront is csak átmeneti enyhülést hoz. Az áNTSZ azt javasolja, hogy aki teheti, naponta többször zuhanyozzon. A légkondicionált közintézményekbe bárki bemehet hűsölni, több helyen vizet osztanak és a strandok is tovább tartanak nyitva.

Tegnap késő este hazaértek a Philadelphiában balesetet szenvedett mosonmagyaróvári diákok. A 11 fiatal és két kísérőtanáruk a bécsi reptérre érkezett meg, ahol szüleik, a gimnázium igazgatója és Mosonmagyaróvár polgármestere várta őket. A csoport múlt héten szerdán szenvedett balesetet, amikor turistahajójukat egy uszály maga alá gyűrte, két diáktársuk meghalt az ütközésben. Szia! Menjünk, menjünk be! Gyere, gyere haza! Kedden este tíz órakor érkeztek meg a mosonmagyaróvári diákok a bécsi reptérre. Hazaértünk hála Istennek. A 11 fiatal és két kísérőtanáruk Philadelphiából először Amsterdamba utazott, onnan pedig a bécsi reptérre. A diákokért a szüleik jöttek. A reptéren volt az iskola igazgatója és a mosonmagyaróvári polgármester is. Kicsit kipihenik magukat és utána szeretnék velük természetesen beszélni és hogyha szükség van rá, akkor megfelelő kezelésben részesülnek azok, akik erre rászorulnak. A gyerekek pszichológus segítségét kérhetik és a gimnázium tanárait is felkészítik a trauma kezelésére az iskolakezdés előtt. Múlt szerdán városnéző hajótúrán voltak a diákok Philadelphiában, hajójuk egy uszállyal ütközött, mindenki a vízbe esett. Két magyar diák, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú meghalt, holttestüket egy nappal később találták meg. Még egyelőre nem tudjuk, hogy mikor fogják a holttesteket hazaszállítani, még egy pár napot információink szerint igénybe vesz, de a temetés előkészületeit természetesen megkezdték. A Híradó úgy tudja, a fiatal férfit Jánossomorján, a gimnazista lányt pedig Mosonmagyaróváron temetik majd el.

A kormány ma tárgyal az Európai Központi Bank állásfoglalásáról, amelyet a Magyar Nemzeti Bank elnökének és dolgozóinak fizetéséről adott ki. A frankfurti székhelyű intézmény szerint a kormánynak egyeztetnie kell az MNB-vel, ha változtatni akar az ott dolgozók fizetésén. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány az Uniós jogszabályokat is figyelembe veszi, amikor csökkenteni akarja Simor András több mint nyolc milliós fizetését.

Nem épülhet meg a Tőketerebesi szénerőmű Szlovákiában a magyar határtól 17 kilométerre. A részleteket Koczák Szilvia mondja el Miskolcról. Jó napot kívánok! A szlovák hatóságok jogerős döntését a Green-Peach hozta nyilvánosságra. Az erőmű káros hatásai itthon leginkább a világörökségnek számító Tokaj hegyalját és a zempléni területeit érintette volna. Egy szlovák cég az ország legnagyobb széntüzelésű erőművét akarta megépíteni, amelyből évente négy millió tonna szennyezőanyag került volna a levegőbe. A beruházás ellen a határ mindkét oldalán tiltakoztak.

Vizsgálatot indít a Katasztrófavédelem a Borsod-Chem ellen, mert a gyár nem jelentette be, hogy üzemzavar történt a kazincbarcikai egységben. Az üzemben hétfőn állt le a termelés a hiba miatt. Senki sem sérült meg és károk sem keletkeztek, az üzemzavarról azonban nem értesítették a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot, pedig kellett volna. Ezért indult vizsgálat a Borsod-chem ellen.

Tiltakoznak a szikszóiak, mert szerintük megengedhetetlen, hogy a kormány csak az összedőlt házak újjáépítését támogatja. Füzeséri József a város szocialista polgármestere szerint az emberek önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, ezért tartják igazságtalannak a döntést. Szikszón hat ház dőlt össze az árvíz miatt. Ezek tulajdonosain segít az állam, a többi károsultnak saját költségén kell mindent helyreállítani. A város Fidesz-es alpolgármestere szerint a tiltakozó fórum már az önkormányzati kampány része a szocialisták részéről.

Tolcsván még nem tudják, hogy mennyi pénzre számíthat a település a visz major alapból. Május óta négyszer öntötte el a községet a víz. Kétszer a hegyekről lezúduló esővíz, azután pedig a Tolcsva patak áradása okozott gondot. Az önkormányzat minden alkalommal kért pénzt a visz major alapból. Akkora volt a sodrása és olyan erővel tudott lejönni, hogy ennyit kimosott belőle. 40 házba tört be a víz, ezek többségében csak kisebb károk keletkeztek. Néhány házból viszont a lakókat is ki kellett költöztetni. Jöttek a nem tudom tűzoltók, vagy kik voltak, voltak vagy hatan csuklyát a fejükön ömlött az eső, kivitték. Szalánczy Jánosnénak is el kellett hagynia a házát, szinte mindenüket elvitte a víz. A károk felmérése után kétszázhetvenöt ezer forintot fizetett a biztosító. A család szerint ez az összeg nem elég a helyreállításra. A falat eláztatta, akkor a párna, torna, ami voltak körül hangyával. Hát ami a szekrénysorban volt, azok mind leváltak. A falak még most is nedvesek, alá kellett dúcolni, hogy száradás után az épület ne omoljon össze. Ezt a házat is el kell majd bontani, pedig három éve újították fel. Baloghékhoz is betört a Tolcsva patak. A bútorok és a ruhák még most is az udvaron száradnak. A lakásban egy ilyen 40 centis víz volt. A bútorok, ágyak, ilyesmik, most festünk, rakjuk rendbe a házat. A Tolcsva patak medre több helyen is megrongálódott, még most is a vízben vannak a törmelékek. Engedélyre van szükség az eltávolításukhoz, mert állami tulajdonról van szó. A károk enyhítésére az önkormányzat állami segítséget kért. Mi gyakorlatilag négy visz major pályázatot nyújtottunk be, egy nagyságrendileg körülbelül 70 millió forint értékben. Hát a lakossági károkat igazándiból nem tudjuk, mert a kárfelmérő bizottság, aki ezeket megnézte, ő gyakorlatilag az adatokat nem közölte velünk. Egyelőre nem tudják az ott lakók, hogy milyen kárenyhítésre számíthatnak, sokan önerőből kezdték meg a helyreállítást. A szó ismét Budapesté. Koczák Szilvia Miskolcról, köszönjük!

Az egyik irányból két hónappal az esőzések után is megközelíthetetlen Dunaszentmiklós. A Komárom-Esztergom megyei település a földcsuszamlások miatt vált járhatatlanná az út. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről. Jó napot kívánok! Az út rendbetételéhez negyed milliárd forint kellene. Az árvízkárokkal ellentétben a vihar által okozott kár enyhítésére azonban nem ad előleget az állam. Tata városa vállalkozók, szervezetek és magánszemélyek adományaiból több millió forintos segítséget ajánlott fel. Hogyha augusztusban nem állunk ennek neki, akkor nem lesz télre utunk. Dunaszentmiklós két hónappal az esőzések után is megközelíthetetlen. Ezt az utat lezárták, a torlaszok miatt nem lehet behajtani. Hát az önkormányzatnak az éves költségvetése 59 millió forint és ennek az útnak a helyreállítása több 100 millió forintba kerül ugye, ami az éves költségvetésnek többszöröse. Mivel a települést nem árvíz sújtotta, a megrongálódott út és az összedőlt házak nem szerepelnek a kormányzati kárenyhítési határozatban, Tata polgármestere ezért a város támogatását ajánlotta fel. Ez nem az önkormányzatnak direkt a támogatása, hanem a városnak a támogatása. Tehát cégektől, magánszemélyektől, szervezetektől szervezünk gyűjtést. A polgármester azt mondja, tíz millió forintból egy fedél nélkül maradt család házát pincétől a padlásig újraépítik. Megvan például, hogy ki fogja tervezni a házat. Megvan az építőanyag egy része, például a cserepet már fölajánlotta a Tondach. Megy tovább a szervezés a nyílászárók, szerelvények, például a tatai rögbi csapat is fölajánlotta, hogy fizikai munkával állnak rendelkezésünkre. Dunaszentmiklóson azt remélik, hogy az ősz végére befejeződhetnek az újjáépítési munkálatok. A szó most ismét Budapesté. Dér ágnes Pécsről, köszönjük szépen!

Majdnem teljesen sikerült helyreállítani a júniusi viharkárokat a Dél-Nyírségben. Az orkánerejű szél akkor több 100 házat rongált meg. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről. Jó napot kívánok! A legnagyobb gondot az okozza, hogy akiknek nem volt biztosításuk, hitelből, vagy kölcsönökből tudtak csak új tetőt építeni a házukra. így néztek ki a házak a június 14-i vihar után Geszteréden. A településen több 100 épületet rongált meg az orkánerejű szél. Ebben az utcában szinte minden háznak levitte a tetejét. Egy hónappal a vihar után most így néz ki ugyanez az utca, minden házon van már új tető. Ez a vas volt leszakadva teljesen a plafonba belülről a szobában. Az orkánerejű szél másfél milliós kárt okozott ennél az asszonynál. éppen két héttel a vihar előtt kötött lakásbiztosítást. 960 ezer forintot kaptunk, a többi saját erőből meg a gyerekek a munkájuk, amivel nem kellett pénz. Muszáj, van itt még egy kis kisegítést felvennünk. Pazsák Miklósnál még pénteken rakják fel az új tetőt a házra. A férfi azt mondja, az elmúlt egy hónapban szinte minden nap dolgoztak a károk helyreállításán. Hát ezt az egészet át lesz lemezelve, mert annyira tönkrement a vihartól az egész tető, hogy megemelkedett. Geszeréd polgármestere szerint a lakosok jól állnak a helyreállítási munkákkal annak ellenére, hogy sokuknak nem volt biztosítása. A lakosság önerőből, vagy hitelből, vagy kölcsön kért pénzekből 90%-kal elvégezte a felújításokat, helyreállításokat. Az önkormányzat biztosító által fölmért károk után várja a pénzt, ezen kívül visz majort most rendeztük, most adtuk be. Geszteréd mellett Balkányban okozta a legnagyobb károkat az egy hónappal ezelőtti vihar. A kis városban is sikerült már a sérült házak legnagyobb részét helyreállítani. A szó most ismét Budapesté. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Top 10-es körözött bűnözőt fogtak el Budapesten. A 34 éves férfinek az újpesti rendőrség épületétől alig néhány 100 méterre volt a rejtekhelye, három elfogató parancs volt ellene. A BRFK életveszélyt okozó testi sértés gyanúja miatt a pest-megyei rendőrök emberölési kísérlet gyanújával, a nyíregyházi rendőrök pedig azért keresték, mert nem fizetett tartásdíjat. A férfi rejtekhelyére kommandósok csaptak le tegnap délután.

Egyelőre nem tud neki látni a legújabb olajfogó berendezés kipróbálásának a BP olajvállalat, mert a további mérésekre van szükség, mielőtt nyomás alá helyeznék az új berendezést. A próba ha el tudják kezdeni, akár két napig is tarthat. A cég azt reméli, hogy az új olajfogó kúp teljesen megszüntetheti az olajszivárgást, de ez is csak átmeneti megoldás. A végső cél az, hogy iszappal és cementel tömjék be a csaknem három hónapja folyamatosan ömlő kutat.

Rendkívüli turistaadót vezetnek be Rómában. Az olasz fővárosban jövő januártól számítják fel a turistaadót a szállodákban, panziókban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken. A legmagasabb éjszakánként öt eurós adót a luxushotelekre vették ki. Rómának 9,6 milliárd eurós adóssága van. A város vezetői a pénzügyi helyzet javulását várják a rendkívüli adó bevezetésétől. A kormány nemrégiben elfogadott 24 milliárd eurós megszorító csomagért teszi lehetővé a helyi idegenforgalmi adó bevezetését.

Ma éjfélkor véget ért a világhírű Szanfelmin fesztivál Pamplonában. Idén ma utoljára futottak a bikák előtt azok, akik bizonyítani akarták bátorságukat. Ezúttal a hagyományos bikafuttatásnak nem volt halálos áldozata, de a bikák a nyolc nap alatt 11 embert ökleltek fel. A Szanfelmi fesztiválnak több mint négy évszázados hagyománya van Navarában. Három perc életveszély. Akik a bikák előtt futnak, gyakran szó szerint az életükért futnak. Idén senki sem halt meg, de a pamplonai bikafuttatásnak az elmúlt 90 évben 15 halálos áldozata is volt. Nyolc napon át minden nap pontban reggel nyolckor indul el a hat bika és a hat ökör a karámból, ezt jelzőrakéta jelzi a futóknak, akik indulás előtt a város védőszentjéhez imádkoznak. A futásnak alig néhány szabálya van, csak felnőttek indulhatnak, aki futni akar, nem lehet részeg. Nem hergelheti a bikákat és csak arra lehet szaladni, amerre a bikák is mennek. A fesztiválnak minden évben két-háromszáz sebesültje van, ezek többnyire könnyebb zúzódások, de évről-évre rendszeresek a súlyos életveszélyes sérülések is. A 800 méteres rohanás a város arénájában ér véget, ahol délután bikaviadalt tartanak és az állatokat megölik. állatvédők szerint a több 100 éves hagyomány nem más mint állatkínzás. A fesztivál éjfélkor tűzijátékkal ér véget.

Díszpolgárrá avatták Spanyolországban azt a polipot, amely megjósolta, hogy a labdarúgó világbajnokság döntőjét Spanyolország nyeri. Karbalino város polgármestere azt mondta, a németországi Ober-Hausenbe utazik és személyesen nyújtja át a város kitüntetését a Pol névre hallgató polipnak. Csányi Vilmos etológus azt mondta a német hírügynökségnek, hogy a polip ugyan okos állat, de a jövőben nem lát. Szerinte a torkos puhatestű mögött egy football szakértő állt, aki mindig a győzelemre esélyesebb csapat dobozába rakta a polip kedvenc ételét.

Most időjárás jelentés, majd a sporthírek, utána pedig a Kárpát-expressz következik. Híradóval legközelebb délután fél öt után öt perccel jelentkezünk, Hajagos Andrea várja majd önöket. én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid